POGLED NAZAJ NA MINULO ŠOLSKO LETO

Še eno šolsko leto je za nami. Kaj je bilo na šolskem letu 2021/22 tisto, kar si bomo najbolj zapomnili? Še tretje leto zapored je bil korona virus tisto, kar ga je zaznamovalo, pa vendar manj kot prejšnji dve leti. Šolsko leto nam je izpeljati v šoli in ni bil potreben pouk na daljavo. Seveda smo še vedno upoštevali veliko število ukrepov. Prezračevanje, razkuževanje rok in »mehurčki« so postali stalnice, pridružile so se še maske za vse učence, pa samotestiranje najprej doma in potem v šoli. Nato pa proti koncu šolskega leta vendarle sproščanje in zaključek leta je bil že skoraj običajen.

In kaj je bilo na naši šoli še posebnega v tem šolskem letu. Močno ga je zaznamoval Erasmus+ projekt Izzivi generacije Z. Ker v preteklem letu ni bilo možno izvesti delovnih srečanj v živo, smo jih letos izvedli kar štiri. Prvo je bilo pri nas v Kozjem, sledila pa so še srečanja v Španiji (Mallorca), na Portugalskem (Montemor-o-Novo) in na Hrvaškem (Split). Kar nekaj naših učencev in učiteljev se je lahko udeležilo teh delovnih srečanj in res je bilo pestro.

Z manj omejitvami so potekala tudi šolska tekmovanja, tako tekmovanja v znanju, kot tudi športna tekmovanja. Na tekmovanjih iz znanja smo letos osvojili tri zlata, sedem srebrnih, petnajst bisernih in sto deset bronastih priznanj. Na športnih tekmovanjih pa je letos navdušila naša ekipa v badmintonu, ki je osvojila naslov državnega podprvaka med ekipami nelicenciranih tekmovalcev. Ko smo že pri športu ne moremo še mimo nečesa, kar nas je močno razveselilo. Po točno enajstih letih se je v Kozje vrnilo medobčinsko osnovnošolsko tekmovanje v atletiki. Nova atletska steza v Športnem parku Kozje je omogočila, da oživi tekmovanje, ki je v tukaj potekalo že med leti 1991 in 2011 in se je v Kozjem spet zbralo preko tristo mladih atletov iz petih občin Upravne enote Šmarje pri Jelšah.

Skratka šolsko leto je bilo pestro. Letos smo uspeli izpeljati tudi vse predvidene šole v naravi, še tiste, ki smo jih nismo mogli v lanskem letu, izpeljali smo plavalni tečaj, dnevi dejavnosti so potekali bolj ali manj po planu.

In če sem si ob koncu lanskega šolskega leta zaželel, naj bo naslednje bolj »normalno«, si za novega želim, da bo še bolj.

Roman Gradišek, ravnatelj OŠ Kozje


BOR OSMI NA SVETOVNEM MLADINSKEM PRVENSTVU


Naš osmošolec Bor Gradišek se je med 11. in 16. julijem 2022 udeležil svetovnega mladinskega prvenstva za slepe in slabovidne šahiste, ki je potekalo v Castelnaudaryju v Franciji.

Bor je ljubezen do šaha razvil že v prvih letih šolanja na naši šoli, ko se je udeleževal šahovskega krožka pod mentorstvom Marjana Drobneta. Kmalu se je začel udeleževati šahovskih tekmovanj v regiji in državi. V zadnjih letih je kot član Celjskega ŠK osvojil dva naslova regijskega prvaka v svoji starostni kategoriji, uspešen pa je bil tudi na številnih drugih turnirjih za mlade šahiste v bližnji in daljni okolici. Ker pa je Bor slaboviden, se je pred nekaj leti začel udeleževati tudi tekmovanj za slepe in slabovidne šahiste, kjer zastopa Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje. V kratkem času se je zavihtel med najboljše v državi in tako je v letu 2021 osvojil tretji mesti v absolutni konkurenci na državnem prvenstvu slepih in slabovidnih šahistov v standardnem in hitropoteznem šahu. Še posebej pomembno je bilo tretje mesto na prvenstvu v standardnem šahu, saj je bilo verjetno razlog, da ga je Zveza za šport invalidov - Slovenski paraolimpijski komite prijavil na svetovno mladinsko prvenstvo v šahu za slepe in slabovidne, ki je potekalo med 11. in 16. julijem 2022 v Castelnaudaryju v Franciji. Bor je postal sploh prvi slabovidni šahist, ki je Slovenijo zastopal na takšnem prvenstvu, saj je zadnji udeleženec mladinec iz Slovenije v letu 1989 zastopal še Jugoslavijo.

Bor se je na prvenstvo podal v spremstvu svojega očeta v nedeljo 10. julija. Po težavah s poletom na letališču v Münchnu sta v Toulouse prispela s šesturno zamudo, a vendar še pravi čas, da sta lahko naslednji dan prisostvovala svečani otvoritvi prvenstva. Prvi dan je bil na sporedu prvi krog, v katerem je Bor remiziral s petim nosilcem turnirja Marimuthujem iz Indije. V torek sta bila na sporedu dva kroga, v katerih Bor ni imel ravno sreče z razporedom. V dopoldanskem drugem krogu mu je računalnik namenil najvišje rangiranega tekmovalca turnirja Johanssona s Švedske, ki je bil premočan nasprotnik. Popoldan mu je sledil še drugi nosilec Aryan iz Indije, s katerim je Bor remiziral. V sredinem četrtem krogu je Bor dobil nekaj lažjo nasprotnico Casadevall iz Španije, ki jo premagal za svojo prvo zmago na turnirju. V četrtek je bil na turnirju prost dan. Organizatorji iz Francije so za udeležence prvenstva na njihov državni praznik organizirali vožnjo z ladjo po Canalu du Midi in piknik. V petek je bil ponovno dvojni spored, v katerem je bil Bor polovično uspešen. Dopoldan je izgubil proti Staskeviciutejevi iz Litve, popoldan pa je premagal Amansha iz Kazahstana. V zadnjem, sedmem krogu, v soboto, je bil prost zaradi lihega števila tekmovalcev. Prvenstvo je tako končal s štirimi točkami iz sedmih krogov, kar je zadostovalo za osmo mesto. Prvenstvo je bilo zelo izenačeno, saj je imel prvak na koncu le točko več kot Bor, tretjeuvrščeni pa le pol točke. Borov rezultat je res odličen, saj je kljub temu, da je bil najmlajši tekmovalec na prvenstvu, za tri mesta izboljšal svoj izhodiščni položaj in za 44 točk izboljšal FIDE rating.


TUDI V IGRI SMO USPEŠNI

Pa naj še kdo reče, da nismo ustvarjalni. V mesecu aprilu nam je učiteljica Marjana razdelila tri igrice, podala navodila za delo ter nam predstavila kriterije. Naloga je od nas zahtevala tako individualno kot skupinsko delo. Kolektivni duh se je moral izražati pri oblikovanju scene, individualni pa pri idejah za izdelavo kostuma in pri učenju besedila. Rečeno, storjeno, v nalogo smo stopili z največjo zavzetostjo in jo odlično opravili. Obvladovali smo odrski prostor, sodelovali, pri govoru smo se potrudili, uporabljali nebesedno sporočanje in poskrbeli za ustrezne rekvizite in kostum, ki je bil vezan na našo vlogo.

Svoje sposobnosti smo lahko že kar kmalu pokazali. Ena skupina je navdušila na srečanju starejših občanov, nastopali smo za učence 1. triade, nato pa še za vrtčevske otroke in njihove vzgojiteljice.

V vrtcu so nas zelo toplo sprejeli, pričakale so nas zvedave oči, polne pričakovanj. Potrudili smo se pri nastopu in bili nagrajeni z zavzetim poslušanjem in odzivi med igro. Nagradili so nas z aplavzom, vzgojiteljice, kjer smo bili nekoč v varstvu, so nas pohvalile. Skupina Veveričk nas je nato povabila na bombončke, nadobudni malčki pa so nam zapeli pesmico.

Super je bilo.

Učenci 4.razreda OŠ Kozje in razredničarka Marjana Hartl

OBISK MUZEJSKE UČILNICE IN ZAPORA

Dne, 2.6.2022 smo se četrtošolci OŠ Kozje odpravili v muzejsko učilnico Šola moje mame, ki jo je uredil gospod Marjan Marinšek. V tej stavbi je bila od leta 1805 do leta 1882 prva kozjanska javna šola. Učimo se o preteklosti našega kraja in srečo imamo, da je veliko zgradb v kraju ohranjenih in pričajo o tem, kako so živeli naši predniki.

Pričakala nas je gospa Silva Sikošek in nas odpeljala v muzej. Zagledali smo šolska vrata, zvonec in šolske torbe, ki so bile včasih lesene ali usnjene. Usedli smo se v šolske klopi in izvedeli, da so se včasih učili v nemškem jeziku. Učitelji so bili včasih strogi in so učence kaznovali. Pouk so imeli od oktobra do julija, ob torkih in četrtkih je bil verouk, obiskovali so nedeljsko šolo, četrtek pa je bil pouka prost. Učenci smo se lahko preizkusili v pisanju s peresnikom in črnilom.

Nato smo obiskali še stare zapore. V Kozjem so imeli nekoč sodstvo. Zapori so bili za tiste čase moderni, saj so imeli ogrevanje. Imeli so pet celic. Zaporniki so se lahko razgibali na dvorišču.

Ogled mi je bil zelo všeč in izvedel sem veliko novega. Zdaj si lažje predstavljam, kako je potekalo življenje nekoč.

Kevin Geršak, 4.r. OŠ Kozje

Jaz hodim v šolo s šolsko torbo, zvezki in učbeniki, pisal imam nešteto, včasih pa so imeli lesene in usnjene torbe, ali pa cekerčke iz ličkanja. Otroci so si morali veliko snovi zapomniti, saj so pisali na eno tablico, naslednjo uro pa so jo morali že zbrisati, da so si naredili prostor za novo učno snov. Gospa Silva nam je pokazala tudi peresnik in črnilnik in preizkusili smo se v pisanju. Če otroci niso ubogali, so jih učitelji kaznovali. S palico so jih dobili po prstih, šli so stat v kot ali pa klečat na koruzo. V šolo so hodili bosi, ali so imeli noge zavite v cunje in prišli so peš. V stari časih niso imeli veliko denarja. Tisti učenci, ki so ga imeli več, so imeli peresnice porisane, revni učenci pa ne.

Ogledali smo si tudi stare zapore. Včasih so v nje zaprli ljudi, ki so požigali, kradli, se pretepali. Za tiste čase so bili zapori zelo moderni, imeli so ogrevanje.

Na ogledu mi je bilo zelo zanimivo.


Rene Bračun, 4.r. OŠ Kozje

PROJEKT RASTEM S KNJIGO

26. maja smo imeli učenci 7. razreda OŠ Kozje kulturni dan. Osrednja vsebina je bila izvedba projekta Rastem s knjigo, ki spodbuja učence višjih razredov k branju knjig. Že jeseni smo v krajevni knjižnici Kozje prejeli knjige avtorja Vinka Möderndorferja, Jaz sem Andrej. Med šolskim letom smo jih pridno prebrali, na ta dan pa smo se v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah z avtorjem tudi srečali. Srečanje z njim je bilo zabavno in poučno. Z njim smo se fotografirali, podpisal nam je knjige. Voditeljica prireditve je z gostom vodila pogovor, mi pa smo lahko zastavljali vprašanja, povezana s knjigo.

Ta dan smo si ogledali tudi Muzej baroka in se sprehodili od kapele do kapele po poti sv. Roka. Vodička nam je opisala posamezne kapele, ogledali smo si tudi cerkev.

Na koncu smo si privoščili še sladoled.

Jana Gmajnič, 7. r. OŠ Kozje

Bor Gradišek drugi na Štajerski kadetski ligi v šahu

Železničarski šahovski klub Maribor je tudi v letošnjem šolskem letu organiziral Štajersko kadetsko ligo v šahu, ki se jo je skupaj udeležilo 132 osnovnošolcev in 11 dijakov. Ligo je sestavljalo osem mesečnih turnirjev od katerih jih je pet potekalo preko spleta, zadnji trije pa so bili v živo na Srednji gradbeni šoli v Mariboru.

Osnovno šolo Kozje je v konkurenci učencev do 15 let zastopal osmošolec Bor Gradišek, ki je nanizal nekaj izvrstnih rezultatov. Na osmih turnirjih se je kar šestkrat zavihtel med dobitnike medalj. Na dveh turnirjih, prvem in predzadnjem, je postal zmagovalec turnirja, po dvakrat pa se je uvrstil še na drugo in tretje mesto. Tretji je bil tudi na zadnjem, junijskem turnirju, ko so organizatorji podelili še pokale najboljšim v skupnem seštevku lige. V tem je Bor osvojil odlično drugo mesto. Pred njim je bil le Gašper Drevenšek iz OŠ Angela Besednjaka iz Maribora, na skupno tretje mesto pa se je uvrstila najboljša učenka, Meta Heric iz OŠ Selnica ob Dravi.


OBVESTILO - POUK V PETEK 3. JUNIJA

Spoštovani starši, obveščamo vas, da bo v petek, 3. junija 2022, za otroke drugega in tretjega vzgojno-izobraževalnega obdobja pouk potekal popoldan, saj se bodo učenci udeležili otvoritve posodobljenega stadiona z atletsko stezo in nogometnim igriščem.

Učenci od 4. do 9. razreda bodo ta dan pričeli ob 13. uri s kosilom. Po kosilu bodo tri ure pouka, sledila bo malica in nato otvoritev v Športnem parku Kozje. Če bi kdo želel dodatno naročiti kosilo za ta dan, naj to sporoči v tajništvo do torka.

Prevoz s šolskim avtobusom iz smeri Buče bo ob 12.45, učenci iz smeri Gorjane pridejo z rednim avtobusom, ki gre z Gorjan ob 13.00. Prilagojeni bodo tudi prevozi s kombijem. Otvoritev se bo zaključila okoli 17. ure, sledili bodo prevozi domov.

Pouk za učence od 1. do 3. razreda bo potekal kot običajno s to razliko, da ne bo drugih prevozov domov. Normalno bosta potekala tudi jutranje varstvo in podaljšano bivanje.

Tudi starši ste vljudno vabljeni na otvoritev prenovljenega stadiona, v petek 3. junija ob 16. uri.

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE

V sredo, 18. 5. 2022, smo imeli na naši šoli zaključek bralne značke. Ob tej priložnosti nas je obiskala pisateljica Nataša Konc Lorenzutti. Pripovedovala nam je o pomenu branja. Povedala nam je, da nas knjige notranje bogatijo in nam širijo besedni zaklad. Za najmlajše je bilo najbolj zanimivo poslušanje zgodbic. Z zanimanjem pa so jim prisluhnili tudi starejši uenci, saj je imela vsaka zgodba na koncu nauk, ki si ga je dobro zapomniti. Na koncu prireditve je podelila priznanja za bralno značko učencem, ki so prebrali dovolj knjig, da so si jih priborili. Tudi sama sem bila med njimi.

Klara Zimšek, 6. razred, OŠ Kozje

SEDMOŠOLCI OŠ KOZJE IN KOZJANSKI PARK SKUPAJ V SKRBI ZA NARAVO

V mesecu marcu smo učenci 7. razreda OŠ Kozje obiskali ribnik Trebče z namenom, da bi spoznali življenje dvoživk. Tam nas je pričakala ga. Anja Bolčina iz Kozjanskega parka, ki v parku namenja posebno skrb dvoživkam. Predstavila nam je navadno krastačo in rjave žabe, ki so tu najpogostejše, vendar so jih letošnje nizke temperature in suša ovirale pri zimskem prebujanju in odhodu na mrestišče. Zato ob zaščitni ograji nismo našli dvoživk, opazili pa smo odloženi mrest v jarku in ribniku. Del ribnika je z letošnjim letom namenjen le odlaganju mresta in je ločen od dela ribnika, kjer bivajo ribe. Ga. Anja je imela tudi pupka in rjavo žabo, ki smo se jo lahko dotaknili in jo držali v rokah.

Spomladi je čas, ko se prebujajo tudi čebele. Divje čebele so nam manj znane, zato smo v šolo povabili go. Emo Jevšnik, ki nas je poučila o koristnosti in ogroženosti teh živali. S seboj je prinesla material in pripomočke za izdelavo lesenih hišic za domovanje divjih čebel. Z vso vnemo smo se lotili njihovega izdelovanja. Napolnili smo jih s trstiko in jih zaščitili z mrežo. Vsak učenec je nastalo hišico odnesel domov in jo namestil na ustrezno mesto. Sedaj vsakodnevno opazujemo, kdaj bodo divje čebele pričele s prinašanjem peloda in odlaganjem jajčec.

Sončno dopoldne pa smo sedmošolci namenili še spoznavanju življenja v naših gozdovih. Z go. Emo in go. Karmen smo se odpravili na Grajsko učno pot Podsreda. Na poti smo prepoznavali drevesne vrste in pomladna zelišča. Ob učnih tablah smo spoznavali gozdne ptice, zavarovane in ogrožene vrste hroščev, v grajskem ribniku pa opazovali pupke. Pot nas je pripeljala do gradu Podsreda, kjer smo si ogledali zanimivo razstavo gliv. Na podstrešju gradu so nas pričakali netopirji. Srečanje z njimi je bilo pravo doživetje.

Hvala Kozjanskemu parku za zanimiva in poučna naravovarstvena doživetja.

Žana Kozole, Jana Gmajnič, Julija Bratuša z učiteljico Lidijo Čepin

NARAVOSLOVNI TABOR ZA UČENCE OŠ KOZJE

V nedeljo zvečer, 3. 4. 2022, sem komaj zaspal zaradi pričakovanj naslednjega dne. V ponedeljek smo odšli na naravoslovni tabor v Gorenje pri Zrečah.Zjutraj smo se zbrali v šoli in pozajtrkovali. Nato smo se odpravili na pot. Po eni uri in pol vožnje smo prispeli na cilj.

Najprej nas je hišnik pospremil v svoje sobe, kjer smo razpakirali prtljago ter odšli na kosilo. Po kosilu smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se zbrali v učilnici, kjer so nas seznanili s hišnim redom doma.

In potem se je začelo zares. Z učiteljico naravoslovja smo se odpravili na ogled pohorske hiše in vasi. Vmes smo opazovali sosednje kraje in hribovja. Ko smo se vrnili v dom, smo imeli večerjo ter cirkuške in družabne igre. Naslednji dan smo se zbudili ob sedmih ter se odpravili na jutranji sprehod po vasi. Po vrnitvi smo imeli lokostrelstvo. Najprej smo streljali v tarčo, potem pa nam je učitelj na tarčo obesil jabolko, ki smo jo poskušali zadeti. Popoldne smo se odpravili v bližnji gozd, kjer smo spoznavali različne vrste kamnin. Po opravljenem delu smo fantje proti dekletom tekmovali, kdo bo zgradil višji in trdnejši kamniti stolp. Izkazalo se je, da smo fantje zgradili višji stolp, dekleta pa elegantnejšega. Ob poti proti domu smo se ustavili pri bližnjem potoku. V čaše smo zajeli vodo in ji določili barvo, vonj in prosojnost. Dneva še ni bilo konec, saj nas je še čakal nočni pohod. V sredo zjutraj smo imeli kolesarjenje. Učenci šestega razreda so se po uvodnem ogrevanju s kolesi odpravili na daljšo vožnjo po cesti, petošolci pa še nismo opravljali kolesarskega izpita, zato smo vadili na kolesarskem poligonu na igrišču. Popoldne smo si ogledali farmo jelenov in damjakov. Gospodar jim je dal koruzo in jabolka, da jih je privabil bliže. Zvečer smo odigrali nekaj tekem iger boj med dvema ognjema. V telovadnici smo se preizkusili v različnih spretnostih, kot so hoja po vrvi ob pomoči in varovanju sošolcev, hoja po klopcah… V četrtek smo šli v gozd kurit ogenj. Najprej smo šli nabirat veje. Postavili smo jih v piramido, od najtanjših do najdebelejših. Ko smo ogenj zakurili, smo si na žerjavici spekli jabolka in kruh, na katerega smo namazali topljeni sir. Ognjišče smo zasuli ter šli malo višje v gozd. Naučili smo se postaviti bivak. Popoldne smo v telovadnici plezali po plezalni steni. Po večerji pa nas je čakal težko pričakovani zaključni večer. V kleti doma smo plesali, peli in se veselili. V petek zjutraj smo se zbudili v zadnji dan bivanja na taboru. Namesto telovadbe smo spakirali prtljago ter se dopoldne učili orientacije s kompasom in orientacije v naravi. Dobili smo karte, na katerih so bile označene točke v okolici doma in mi smo jih morali poiskati brez pomoči učiteljev. Pri vsaki točki je bila uganka, ki smo jo morali rešiti. Po kosilu smo počakali na avtobus.

Vsi smo se varno vrnili domov. Teden je bil zanimiv in tudi naporen. Vesel sem, da sem se naučil veliko novih stvari.

Jan Hladin 5. razred


SKRB ZA ČISTO OKOLJE

V sredo smo imeli naravoslovni dan. Učili smo se, kako ohranjati čisto okolje. Pogovarjali smo se, katere barve zabojnikov za odpadke poznamo, katere imamo v razredu in kako ločujemo odpadke doma. Spoznali smo, kako lahko otroci prispevamo k ohranjanju narave.

Vrste odpadkov smo razvrščali v pravilne zabojnike, nato pa smo se razdelili v skupine. Vsaka skupina je izdelala svoj zabojnik. Ena za mešane odpadke, ena za plastiko, zadnja pa za zamaške.

Nato smo odšli do ekološkega otoka. Gospod Dušan Artič nam je razkazal različne kontejnerje, kaj gre v njih in kateri odpadki se ponovno reciklirajo. Gospod Roman Jesih pa nam je pokazal, kako poteka sistem v čistilni napravi in kako se odpadna voda čisti.


Kevin Geršak

Del naravoslovnega dne je bil tudi ogled zbirnega centra v Kozjem. Spoznali smo, kako odpadke ločujemo in kako v Tuncovcu delajo iz zelenega reza, lesa in dela odpadnih voda kompost.

Žan Ovirk

Na ogledu čistilne naprave smo videli štiri bazene, v katerih se odpadna voda mehansko in biološko prečisti. Po prostoru nas je vodil g. Roman Jesih iz OKP.

Tajda Blažič

Ta dan mi je bil zelo zanimiv, ker smo izdelovali koše za ločeno zbiranje odpadkov.

Noel Kovačič

V prvem delu ND smo se preverili v znanju o ločenem zbiranju odpadkov. Na učnem listu smo dobili različna imena odpadkov, ki smo jih morali umestiti v pravi zabojnik.

Blaž Kozole

Pri izdelovanju košev smo v skupini sodelovali. Zanimiv mi je bil podatek, da so bazeni v čistilni napravi globoki okoli 5m.

Jure Centrih

Ogledali smo si tudi film in spregovorili o tem, kako lahko mi in naši starši naredimo še več za čisto okolje in da bi porabili čim manj vode in energije.

Casper Van Quathem

IN TO JE NAPISAL NAŠ NOVI SOŠOLEC IZ BELGIJE.

Na začetku smo delali ločevanje odpadkov. Potem smo še okraševanje košev delali, to je bil zelo lepo. Tudi smo gledali film o odpadkih ampak nisem razumel. Potem smo šli s kombi k ekološki otok. Tam smo gledali vrste zabojnikov in gopod iz OKP je pripovedoval izdelava komposta je tudi pokazal čistilna naprava. V čistilni so bile bazene in so filtrirali umazana voda z filtri in potem je bil voda čista. Ta čista voda je šel v Bistrica.

Manu Mees

Sestavek namerno nismo popravili, da boste videli, koliko slovenskega jezika je usvojil v šestih mesecih ..., ja, tudi mi ga občudujemo.


MIA NA MEDNARODNI KIPARSKI KOLONIJI

Mia Bricelj Žuželj iz 9. razreda se je 7. in 8. 4. 2022 udeležila mednarodne kiparske kolonije v Črnomlju, na katero je bila uvrščena in povabljena na osnovi poslanega izdelka, ki ga je izdelala na medobčinski likovni delavnici za nadarjene učence, izvedeni na naši šoli.

Kiparska kolonija mladih Črnomelj 2022, ki jo je pripravil ZIK Črnomelj, je že 15. po vrsti. Na njej je ustvarjalo 33 mladih Iz Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine v delavnicah Siporeks, Keramika, Montažna plastika in Instalacija. Delavnice so vodili priznani likovni umetniki in pedagogi.

Mia je o koloniji zapisala:

»Na letošnji kiparski koloniji v Črnomlju je bilo odlično. Mentorji so bili prijazni in so nam pomagali, da smo se pri stvareh, ki jih nismo znali, lažje znašli in odločali. Po delu pa je je bilo poskrbljeno tudi za zabavo, ogled razstave kipov in podelitev nagrad.«


Mia ob svoji instalaciji s soavtorico Gaio (fotografija: arhiv ZIK Črnomelj)

TEKMOVANJE V RITMIČNI GIMNASTIKI - POZDRAV POMLADI

V soboto 2.aprila 2022 je potekalo v Športni dvorani Trata v Škofji Loki tekmovanje v ritmični gimnastiki – Pozdrav Pomladi 2022.

Na tekmovanju v ritmični gimnastiki so se predstavile tudi učenke naše šole.

V kategoriji ciciban so zasedle 3.mesto.

Našo šolo so predstavile učenke:

  1. Erhatič Gaja

  2. Bratuša Ema

  3. Zidar Tija

  4. Mees Umi

Vsi otroci so se zelo zavzeto pripravljali na tekmovanje. Na vadbi so bili zelo pridni in delovni. Vsi si zaslužijo čestitke in pohvale za trud in vztrajnost.

Mojca Šuštaršič, Športno društvo Fleksi

REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT

V torek, 29. 3. 2022, je potekalo regijsko srečanje osnovnošolskih parlamentarcev naše regije, ki ga je letos pripravila OŠ Šmarje pri Jelšah. Tudi letošnje srečanje ni potekalo v živo, ampak smo se srečali preko zoom povezave.

Našo šolo so na srečanju predstavljali Izabela Godler, Mia Bricelj Žuželj in Nik Hladin, ki so svoje vtise po srečanju strnili v spodnjih zapisih.

Letošnje šolsko leto se zaključuje kar tri leta trajajoča tema Moja poklicna prihodnost, zato je bilo pred koncem srečanja izpeljano tudi glasovanje o izboru treh tem, ki jih bo predstavnica naše regije izpostavila na državnem srečanju, kjer bodo mladi parlamentarci iz cele Slovenije izglasovali temo za naslednji dve šolski leti.

Šola gostiteljica je učencem predstavila dva bivša učenca, ki sta danes uspešna v svojem delu. Z nami sta bila komik Aleš Novak in podjetnik Primož Polajžer. Zbranim sta predstavila svojo pot do današnje uspešne poklicne kariere in učencem, ki se podajajo na pot poklicnega odločanja, podala nekaj zanimivih nasvetov.


Mia:

Naše zoom srečanje za otroški parlament mi je bilo zelo všeč, ker ni bilo predolgo in smo bili zelo sproščeni. Všeč mi je bilo, kako sta nam Aleš in Primož opisala svoje izkušnje in razloge o izbiri srednje šole. Izvedela sem, kako sta oba opravila neko srednjo šolo in danes počneta čisto nekaj drugega. Sama sem opazila, kako se vsak dan bolj veselim, da prestopim prag srednje šole in sama doživim to izkušnjo. Žal se nismo mogli videti in pogovarjati v živo, a je bilo tudi to zanimivo. Zahvaljujem se šoli gostiteljici za prečudovit zoom klic.


Izabela:

V torek, 29. 3. 2022 smo Izabela Godler, Mia Bricelj Žuželj, Nik Hladin in ga. Maja Garbas spremljali, poslušali in se pogovarjali preko spleta, saj smo se udeležili regijskega Otroškega parlamenta. Zbrane so bile vse Obsoteljske šole in z nami sta bila tudi znani komik Aleš Novak in uspešni podjetnik Primož. Pogovarjali smo se, kako se lažje odločiti za našo prihodnost in nadaljevanje našega izobraževanja. Na lažji način sta nam to povedala oz. predstavila prav Aleš in Primož. Proti koncu našega druženja preko spleta pa so nam poslali obrazec in smo se morali odločiti za 3 teme, ki jih bo predstavnica naše regije predlagala in se pogajala v državnem parlamentu za otroke.


Nik:

V torek, 29. marca, smo se 3 učenci OŠ Kozje priključili na regijski parlament preko zoom povezave. Ker je bila tema šolskega parlamenta moja poklicna prihodnost, so na prireditev povabili tudi gospoda Aleša Novaka, ki nam je povedal, kako je prišel do svojega poklica in kako se bomo učenci lažje odločili za svoj poklic. Povabili pa so tudi gospoda Primoža, ki je zaposlen v zelo uspešnem podjetju in nam je povedal, kako je do svojega današnjega dela prišel on.


Mentorica OP: Maja Garbas

OBVESTILO O VPISU (VRTEC)

Obveščamo vas, da bo v vrtcu Zmajček Kozje, enoti OŠ Kozje, potekal vpis predšolskih

otrok - novincev, starih od 11 mesecev do vstopa v šolo, za naslednje šolsko leto 2022/23, od 4. do 15. aprila 2022.

Vabimo vas, da izpolnjeno vlogo za vpis, ki je javno objavljena na spletni strani OŠ Kozje pod rubriko vrtec Zmajček (dokumenti), prinesete osebno ali pošljete po pošti na naslov:

Vrtec Zmajček, Kozje 127/a, 3260 Kozje ali na elektronski naslov vrtca: vrtec.zmajcek@os-kozje.si – vloga naj bo podpisana in optično prebrana.

Za več informacij lahko pišete na elektronski naslov: vrtec.zmajcek@os-kozje.si

ali pokličete tel. številko: 03 58 01 146


EKIPA OŠ KOZJE - DRŽAVNI PODPRVAKI V BADMINTONU!


Slab mesec po posamičnem državnem prvenstvu osnovnošolcev v badmintonu je bilo na sporedu še ekipno državno prvenstvo. Tudi to je potekalo na OŠ Mirna, v torek 5. aprila, udeležila pa se ga je tudi ekipa OŠ Kozje. Ta je nastopila v konkurenci nelicenciranih tekmovalcev, kjer je sodelovalo dvanajst šol, ki so se na državno prvenstvo uvrstile skozi področna prvenstva.

Ekipo Osnovne šole so sestavljali osmošolci Nikita Švajger, Lan Mesec, Jan Dobravc in Florijan Kiderič ter sedmošolka Julia Bratuša. Učenke in učenci badminton vadijo v okviru badmintonske sekcije Tenis kluba Kozje, zato jih je na tekmovanju poleg ravnatelja šole Romana Gradiška spremljal še vaditelj Bojan Dobravc.

Posamezno tekmo med dvema ekipama sestavlja pet dvobojev: učenec posamezno, učenka posamezno, dvojica učenci, dvojica učenke in mešana dvojica. Ekipa OŠ Kozje se je v predtekmovanju pomerila z ekipama OŠ Škofljica in OŠ Preserje ter obe premagala z največjim možnim rezultatom 5:0. S tem je osvojila prvo mesto v svoji skupini ter se uvrstila v drugi del tekmovanja na izpadanje. V tem delu so tekme trajale do treh osvojenih zmag. V četrfinalu se je ekipa OŠ Kozje pomerila z ekipo OŠ Dobrova in zanesljivo zmagala z rezultatom 3:0. V polfinalu je bila nasprotnica ekipa OŠ Globoko proti katerim so učenke in učenci iz Kozjega izgubili sploh prvo točko na prvenstvu, a so se z rezultatom 3:1 vseeno zanesljivo uvrstili v veliki finale. Nasprotnik v velikem finalu je bila ekipa OŠ Krmelj. Ekipa OŠ Kozje se ni ustrašila višjih, močnejših in starejših nasprotnikov in je dobro začela finalno tekmo. Lan in Julia sta med mešanimi dvojicami dosegla prvo zmago, nato pa sta sledila dvoboja posameznikov. Tako Jan med učenci kot tudi Nikita med učenkami sta morala po izenačenih dvobojih priznati premoč svojima nasprotnikoma, Jan celo le za eno samo točko. Lan in Florijan sta v dvoboju dvojic učencev zanesljivo zmagala in rezultat v finalu izenačila na 2:2. O naslovu prvaka je tako odločal zadnji dvoboj dvojic učenk. Nikita in Julia sta se odlično borili do konca ter izgubili z rezultatom 21:17.

Kljub tesnem porazu v finalu je razočaranje kmalu izginilo. Osvojeno drugo mesto in naslov državnih podprvakov je velikanski uspeh in več, kot smo pred tekmovanjem lahko upali. Ta uspeh je še večji, če upoštevamo, da bo lahko celotna ekipa OŠ Kozje na državnem prvenstvu nastopila tudi naslednje šolsko leto. In takrat bodo zagotovo ponovno naskakovali naslov državnih prvakov, ki se jim je letos le za malenkost izmuznil.

PRIREDITEV OB MATERINSKEM DNEVU

Dramska skupina Kozji rog skupaj z Vrtcem Zmajček Kozje, Osnovno šolo Kozje, s Folklorno skupino Kozje, Cerkvenim pevskim zborom z Buč s pevci MePZ Vinea, z Moškim pevskim zborom Kozjanski park Kozje, glasbenico Sandro Čepin, s stand up komikom Mr. Žixom ter s Krajevno skupnostjo Kozje organizira prireditev ob materinskem dnevu z naslovom »Kozjanske ženske skozi čas«.

Prireditev bo v petek, 25. marca 2022, ob 19.00, v Večnamenskem centru Kozje.

Vstop prost.

Lepo vabljeni!


Badmintonisti OŠ Kozje ponovno na državnem prvenstvu.

V zadnjih dveh letih je večina šolskih športnih tekmovanj odpadlo zaradi epidemije korona virusa, trenutno pa so se le nekoliko sprostila in tako so se učenke in učenci OŠ Kozje lahko udeležili državnega posamičnega prvenstva, ki je potekalo na OŠ Mirna.

Skozi občinsko in področno tekmovanje so se na državno tekmovanje uvrstile najboljše tri učenke in najboljši trije učenci z naše šole, ki so vsi nastopili med nelicenciranimi tekmovalci.

V prvem delu tekmovanja so bili vsi razvrščeni po skupinah znotraj katerih so odigrali po dve ali tri tekme. Med učenkami sta osmošolka Nikita Švajger in sedmošolka Julia Bratuša osvojili prvo mesto vsaka v svoji skupini, šestošolka Ana Dobravc pa je bila druga. Vse tri so se tako uvrstile v drugi del tekmovanja na izpadanje, kjer sta Ana in Julia izpadli v osmini finala, Nikita pa po izenačeni tekmi v četrtfinalu. Nikiti je le točka zmanjkala, da se ni uvrstila med dobitnice medalj in je osvojila končno 5. do 8. mesto, Julia in Ana pa 9. do 14. mesto.

Med fanti se je v izločilne boje uvrstil osmošolec Lan Mesec. V skupini je premagal vse tri nasprotnike, nato pa v osmini finala izgubil za eno samo točko in si razdelil 9.-16. mesto. Njegova sošolca Jan Dobravc in Florijan Kiderič sta vsak v svoji skupini osvojila tretje mesto in se tako nista uvrstila v izločilne boje.

Vsi tekmovalci z naše šole so prvič nastopili na tako velikem tekmovanju in so nabirali dragocene izkušnje, saj je bila večina njihovih nasprotnikov leto dni starejša, od Julie in Ane pa še več. Pridobljene izkušnje bodo poskusili unovčiti že v začetku aprila, ko se bodo udeležili še ekipnega državnega prvenstva za osnovne šole.

ZBIRANJE HUMANITARNE POMOČI ZA UKRAJINO IN UKRAJINSKE BEGUNCE

Spoštovani starši!

Občine Upravne enote Šmarje pri Jelšah, štabi Civilnih zaščit občin in občinske organizacije Rdečega križa so skupno pristopile k zbiranju materialne pomoči za Ukrajino.

Akciji se pridružujemo tudi osnovne šole, saj želimo vzpostaviti čut humanitarnosti ter otroke pozvati k dobrodelnosti. V ta namen na osnovnih šolah zbiramo vse vrste osnovnih šolskih potrebščin (nalivniki, barvice, flumastri, zvezki…). Naštete potrebščine zbiramo na OŠ Kozje do ponedeljka, 14. marca 2022, nato pa jih bomo dostavili na zbirna mesta.

Seveda pa se lahko pridružite tudi krajevni akciji zbiranja prehrane z rokom uporabe vsaj pol leta in zapakirane v originalno embalažo (testenine, konzerve, sokovi…) in higienskih pripomočkov (plenice, ščetke, brivniki, zobne paste, vložki, šamponi …). Vse našteto lahko oddate v petek, 11. marca 2022, med 16. in 20. uro v prostorih PGD Kozje.


Lep pozdrav!


Roman Gradišek, univ. dipl. inž., ravnatelj


ALI IMATE KAJ ZA PUSTA HRUSTA?

Zadnji dan pred zimskimi počitnicami, torej v petek, 25. 2. 2022, smo na OŠ Kozje izvedli tehnični dan na temo pustovanje.

Najprej smo se skupaj naučili in ponovili o naših šegah in navadah, ki jih imamo v naši okolici in v Sloveniji.

Nato pa so učenci od prvega do zadnjega izdelovali različne maske, se oblačili v kostume, jih izdelovali, priredili mini gledališko predstavo, obiskali Občino Kozje, kjer jim je družbo delal čisto ta pravi kurent.

Seveda pa niso učenci in učitelji pozabili tudi na najmlajše vrtčevske otroke, saj so jih med dopoldanskimi aktivnosti tudi obiskali, jim pokazali svoje maske in seveda tudi kurenta.

Dan je bil izredno zanimiv, saj so učenci pokazali vsak svoje sposobnosti in interese ter želje pri izdelovanju najrazličnejših pustnih mask.

Alja Belak, vodja tehničnega dne

Bor Gradišek osvojil še zlato Cankarjevo priznanje

Teden dni po uspehu na tekmovanju iz razvedrilne matematike, se je osmošolec Bor Gradišek udeležil še državnega tekmovanja iz Slovenščine za Cankarjevo priznanje v organizaciji Zavoda za šolstvo Republike Slovenije. Tudi na tem tekmovanju, ki je potekalo 12. februarja preko spleta, se je odlično odrezal, saj je osvojil zlato priznanje in se uvrstil na dvanajsto mesto v državi.

Čestitamo Boru ter mentorici Alji Belak!


KAJ LAHKO NAREDIM, DA MI BO LAŽJE – priročnik

Ob 20-letnici programa za duševno zdravje mladih izšel priročnik za mladostnike z naslovom Kaj lahko naredim, da mi bo lažje. V njem najdete veliko uporabnih vsebin: pomoč pri prepoznavi znakov morebitnih stisk in reakcij v stiski, vplivi na doživljanje, počutje in vedenje, soočanje s stisko – kako doseči umirjenost in ukrepanje ipd.

Digitalizirana izdaja priročnika se nahaja na spletni strani:

https://live.editiondigital.com/e/221cpgqsc/prirocnik-kaj-lahko-naredim-da-mi-bo-lazje#!page1


Šolska svetovalna služba

SPREMEMBE ODLOKOV O UKREPIH V ZVEZI S COVID-19

Vlada republike Slovenije je 18. in 19. 2. sprejela odloke o ukrepih v zvezi s Covid-19, ki imajo vpliv tudi na delovanje šol in vrtcev.

Od 19. 2. 2022 tako več ni iskanja visoko rizičnih kontaktov in napotitev v karanteno.

Od 21. 2. 2022 pa ni več samotestiranja v šolah, tako za učence, kot tudi zaposlene, prav tako se opušča ugotavljanje pogoja PCT v vzgoji in izobraževanju. V veljavi pa še vedno ostajajo nekateri ukrepi kot so: higienski (umivanje rok, razkuževanje in zračenje prostorov), vzdrževanje varnostne razdalje in uporaba zaščitnih mask.

BOR GRADIŠEK DRUGI V DRŽAVI V RAZVEDRILNI MATEMATIKI

Petega februarja je potekalo državno tekmovanje iz razvedrilne matematike, ki ga organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Državnega tekmovanja na II. OŠ Celje se je od učencev OŠ Kozje udeležil osmošolec Bor Gradišek, ki se je odlično odrezal. Med vsemi osmošolci v državi se je namreč uvrstil na drugo mesto, osvojil drugo nagrado in zlato priznanje.

Čestitamo Boru in mentorici Manici Kolar!


SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK NA OŠ KOZJE

>več fotografij >video prireditve: 1. del /2. del /3. del


Na OŠ Kozje smo letos zaradi trenutnih zdravstvenih razmer slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, obeležili v interni obliki. Vendar zaradi tega nismo pomenu tega praznika za nas, Slovence, namenili nič manj pozornosti.

Nastopajoči so se v programu sprehodili skozi življenje Franceta Prešerna. Njegovo otroštvo je bilo bezskrbno, saj ga je kot kmečki fantič preživljal na domači kmetiji ob njemu zelo ljubih živalih. Toda mama je zanj želela boljše življenje, zato je vztrajala, da gre v »visoke šole«. Tako se je tudi zgodilo. Ob študiju prava je pisal pesmi, prave umetnine, zaradi katerih ga danes imenujemo »največji slovenski pesnik«.

Tako so nastopajoči doživeto predstavili pesmi O, Vrba, O povodnem možu, Zdravljica, Od železne ceste…..ter jih popestrili z glasbenimi vložki, učenci dramsko recitacijskega krožka pa z doživeto odigranimi prizori.

Zaradi veliko manjkajočih učencev je bila izvedba kar naporna, toda učenci so pokazali veliko mero resnosti, vztrajnosti, prilagodljivosti ter pripravljenosti nadomestiti manjkajoče . Zato smo bili ob koncu prireditve vsi še toliko bolj zadovoljni, da smo uspeli ter notranje obogateni odšli na zaslužene mini počitnice.

Mentorici:

Alja Belak, Milka J. Bogovič


OBVESTILO O VPISU

Obveščamo vas, da bo v vrtcu Zmajček Kozje, enoti OŠ Kozje, potekal vpis predšolskih

otrok - novincev, starih od 11 mesecev do vstopa v šolo, za naslednje šolsko leto 2022/23, od 4. do 15. aprila 2022.

Vabimo vas, da izpolnjeno vlogo za vpis, ki je javno objavljena na spletni strani OŠ Kozje pod rubriko vrtec Zmajček (dokumenti), prinesete osebno ali pošljete po pošti na naslov:

Vrtec Zmajček, Kozje 127/a, 3260 Kozje ali na elektronski naslov vrtca: vrtec.zmajcek@os-kozje.si – vloga naj bo podpisana in optično prebrana.

Za več informacij lahko pišete na elektronski naslov: vrtec.zmajcek@os-kozje.si

ali pokličete tel. številko: 03 58 01 146OBVESTILO - POUKA PROST DAN

Spoštovani starši,


obveščamo vas, da je po šolskem koledarju ponedeljek, 7. 2. 2022, pouka prost dan. V torek, 8. februarja, je Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, tako, da se učenci vrnejo v šolo v sredo, 9. 2. 2022.OBVESTILO - SPREMEMBA ODLOKA

Spoštovani starši!

Obveščamo vas o SPREMEMBAH ODLOKA, ki smo jih prejeli z okrožnico, dne 17. 1. 2022, v kateri je navedeno, da je Vlada RS 17. 1. 2022 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 se je spremenil tako, da izjema od napotitve v karanteno na domu velja tudi za učence, ki so imeli visokorizični stik v vzgojno-izobraževalnem zavodu, razen kadar je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30 odstotkih učencev. Ti učenci se morajo v obdobju sedmih dni od visokorizičnega stika vsakodnevno samotestirati v šoli.

Z navedenimi spremembami je usklajen tudi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki določa, da učencem prav tako ni treba opravljati vsakodnevnega samotestiranja namesto napotitve v karanteno, če:

− so preboleli COVID-19 in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni ali pa so preboleli COVID-19 in bili ustrezno cepljeni, ali

− predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

S spremembo odloka učencem pripada 20 testov HAG za samotestiranje na mesec in ne le 15, kot je veljalo doslej.

Odlok začne veljati 19. 1. 2022. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo pripravil posodobljena Navodila vzgojno-izobraževalnim zavodom (VIZ) ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV2 v zavodu. Objavljena bodo na straneh NIJZ.


OBVESTILO NIJZ

NIJZ nas je obvestil, da se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2, obdobje od prejema seznama visokorizičnih kontaktov, ki ga pripravimo na šoli, do napotitve v karanteno na domu podaljšal za nekaj dni. V soboto 15. 1. 2022 je zamik znašal že dva dni. V prihodnjih dneh je pričakovati še podaljšan zamik. Ob tem nas NIJZ seznanja, da se prejeti seznami visokorizičnih kontaktov obravnavajo po vrsti glede na čas prejema.

Starši oziroma zakoniti zastopniki otrok in učencev bodo za svoje otroke napotitev v karanteno na domu s strani NIJZ prejeli nekaj dni po pričetku karantene. Pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu (eUprava) je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice.


Dodatna skupina v vrtcu Zmajček Kozje

Ker so kapacitete Vrtca Zmajček pri Osnovni šoli Kozje zapolnjene do zgornje meje, nekaj otrok pa ostaja še brez vrtčevskega varstva, se OŠ Kozje in Občina Kozje pripravljata na odprtje dodatne skupine prvega starostnega obdobja. Odvisno od interesa za vpis, bo nova skupina svoja vrata odprla v začetku februarja oziroma najkasneje v začetku marca 2022. Dodatna skupina bo začasno nameščena v prostorih Večnamenskega centra Kozje, ki jih bo Občina Kozje v ta namen ustrezno opremila. V naslednjem šolskem letu pa bo svoje mesto našla v novem prizidku k Vrtcu Zmajček, ki ga bo Občina Kozje zgradila v tem letu.

Osnovna šola Kozje z enoto Vrtec Zmajček vabi vse zainteresirane starše, ki bi želeli svojega otroka vpisati v dodatno skupino, pa tega še niso naredili, da čim prej pošljejo prijavnico, ki jo najdejo na spletni strani vrtca. Za več informacij lahko pišejo na elektronski naslov vrtec.zmajcek@os-kozje.si.

Voščilo

MODELI SONČNEGA SISTEMA

Pri naravoslovju in tehniki smo spoznavali planete, ki krožijo okoli Sonca, da se giblje Zemlja okoli svoje osi in Sonca. Izdelali smo tudi svoj Sončni sistem. V šolo sem prinesel les za podlago, stiroporne kroglice in stojalo. Kroglice sem dal na lesene palčke. Izdelek mi je uspel, vendar me je stal nemalo truda.

BLAŽ KOZOLE

Delali smo osončje. Pri izvedbi sem se počutila slabo, saj sem mislila, da mi ne bo uspelo. Ampak mi je. Pri izdelku sem uporabila palčke, eno navadno žogico, planete sem izdelala iz papirja in jih pobarvala.

NAJA POTOČNIK

Pri delu sem imela kar težave, saj je izdelek kar razpadal. Nisem vedela, kako naj se naloge lotim, potem pa sem vzela vroče lepilo. Planete sem zalepila in počakala, da se posušijo. Uspelo mi je in na koncu je bilo moje osončje kar všečno. Zadovoljna sem bila z opravljenim delom.

TAJDA BLAŽIČ

Jaz sem za planete uporabil drugačen material. Tulec sem obtežil in ga oblepil s srebrno folijo. Uporabil sem žico in nanjo pritrdil planete. Pri delu sem se kar izkazal, saj nisem potreboval nobene pomoči.

NOEL KOVAČIČ

Pri naravoslovju in tehniki smo delali osončje, bila sem v stresu, kako bom to naredila. Za izdelek sem potrebovala žico, stiropor, barvo, palčko in les. Žica mi je nagajala, ko sem delala navidezno os, zato mi je na pomoč priskočila učiteljica. Na koncu mi je izdelek super uspel.

EMA BRATUŠA

VTISI IZ ŠOLE V NARAVI

V šoli v naravi mi je bilo všeč plavanje v bazenu. Pri pouku smo barvali ladjico in risali rakovico, ki smo jo na obali opazovali. Tudi obisk akvarija v Piranu je bil zanimiv. Najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo se igrali in raziskovali.

RENE BRAČUN

Meni je bilo zanimivo, ko smo se učili nove tehnike plavanja in ko smo v Dnevnik šole v naravi pisali Morsko pravljico. Spoznali smo mesto Koper in Piran in se igrali na obali.

ŽAN OCVIRK

Meni je bil všeč prvi dan, ko smo imeli spoznavni večer. Predstavili smo se, potem pa je bil ples. Lahko smo sami izbrali pesmi. V četrtek so bile noge že utrujene, zato smo masirali sebe in učiteljico.

URBAN LESJAK

Na morju smo se imeli lepo. Lepo je bilo na pohodih, pri plavanju, pri učenju in v akvariju. Najbolj «fajn« je bilo na plavanju.

CASPER VAN QUAETHEM

Najbolj všeč mi je bilo, ko smo tekmovali v kravlu in nočni pohod v mesto na Bonifiko, kjer smo se igrali in si ogledali skejt park in skejtarje.

KEVIN GERŠAK

Namakanje v jakuzziju in vožnja po toboganu sta bili super, pa pri pouku risanje morskih živali in ogled akvarija. Kakorkoli, vse mi je bilo všeč, ne, super je bilo.

SANJA HANC

Kaj mi je bilo všeč? Tobogan, jakuzzi, raziskovanje morske obale, ogled akvarija, spoznavni večer, to je nekaj stvari, ki se jih bom zapomnil.

JURE CENTRIH

Raziskovali smo morsko obalo in našli nekaj školjk. Hrana je bila zelo okusna. V bazenu pa je bila voda zelo slana in smo se morali nanjo navaditi. Super je bilo na toboganih. Tudi v Piranu je bilo super, a akvarij je bil zelo majhen.

MANU MEES

MEDNARODNI IZZIVI GENERACIJE Z NA MAJORKI

Tretji teden v mesecu novembru smo učenci in učitelji, sodelujoči v projektu Erasmus+ Izzivi generacije Z, težko pričakovali. Pred nami je bila izmenjava s špansko šolo IES Port d`Alcudia. Nanjo smo se skrbno pripravljali, a negotove razmere v času priprav, so poskrbele za marsikatero neprespano noč, zaskrbljen pogled in nenehno spremljanje pogojev za potovanje. Kljub vsemu smo sprejeli IZZIV kot se za generacijo Z in njihove učitelje spodobi.

Naše potovanje se je začelo v ponedeljek, 15. 11. 2021. Po slovesu od staršev smo se učenci (Sanja Debelak, Mia Lampič, Filip Jakob Perc) in njihove spremljevalke (Manica Kolar, Martina Virant, Marija Žibret) podali na pot. Prvi cilj je bilo Dunajsko letališče od koder smo imeli let na Majorko. Po urejenih formalnostih je bilo le malo časa za opazovanje vrveža na letališču. ... (VEČ)

... So pa se že gradili novi vtisi o pripravah na let, saj je bil za dva učenca to prvi polet z letalom. Zato je bil še posebej zaželen sedež ob oknu, skozi katerega smo lahko opazovali luči posameznih mest. Na letališču Palma de Mallorca nas je pričakalo oblačno in kar nekoliko hladno vreme. A to ni kazilo veselih fotografij, ki smo jih pošiljali domačim. Ko so prispeli še Portugalci, smo se skupaj odpeljali do gostiteljev v kraj Port d`Alcudia, kjer so naše učence sprejeli španski učenci in njihove družine.

Drugi dan smo se ob 8.00 uri, kot vsi ostali učenci, zbrali na gostujoči šoli. Uvodno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi udeležencev tokratne izmenjave. Udeležili smo se ga predstavniki Slovenije in Portugalske ter gostitelji. V živo se izmenjave niso udeležili predstavniki hrvaške šole. Sledilo je spoznavanju gostujoče šole, njihovih pogojev dela ter kulinarike. Nato pa smo odšli na ogled središča mesta Alcudia, ter na sprejem k predstavnikom mestnih oblasti. Po kosilu je sledil še ogled naravnega rezervata Albufera, kjer smo opazovali zanimivo rastlinstvo in živalstvo, značilno za to območje.

Tretji dan so nas gostitelji z avtobusom odpeljali na gorato območje otoka. Raziskovali smo bogato rastlinsko in kulturno dediščino hribovja Sierra de Tramuntana, ki je uvrščeno tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Gozdarji so nam predstavili, kako skrbijo za posamezne rastlinske vrste na otoku. Pomembno je zbiranje semen za semensko banko, sajenje in vzgajanje mladih rastlin, ki jih sadijo v primeru uničujočih požarov. Po ogledu naravnih znamenitosti smo obiskali samostan Lluc, znamenito romarsko središče in center znane španske glasbene šole. Kljub nekoliko oblačnemu vremenu in nizkim temperaturam, smo se polni novih znanj in prijetnih vtisov vračali v mesto Alcudia.

Četrti dan je bil namenjen spoznavanju glavnega mesta Balearskih otokov - Palma de Mallorca. Po uri vožnje z avtobusom, med katero smo lahko opazovali majorško notranjost otoka, smo prispeli v mesto. Pričakali so nas tudi prvi sončni žarki. Že ob prihodu v mestu smo lahko videli, da je Majorka otok turizma. V to so nas prepričala številna letala v zraku ter križarka, čolni, jadrnice in jahte v pristanišču. Na ulicah smo lahko, kljub temu da ni bil čas turistične sezone, opazovali pestro paleto rasne in jezikovne sestave prebivalstva. Na voden ogled mesta sta nas popeljala gostujoča učitelja Alonso in Rosario. Mesto nas je navdušilo z glavno katedralo in še nekaterimi drugimi bogatimi dosežki majorške arhitekture, v kateri se odraža bogata zgodovina otoka, ki sta jo zaznamovali tako arabska kot španska kultura. Prosti čas smo izkoristili za nakupovanje spominkov v številnih zanimivih trgovinah. V popoldanskih urah pa smo si ogledali še Baluard, muzej moderne umetnosti. Že pred muzejem smo videli kako poteka snemanje filma, nato pa smo si ogledali še dve razstavi. Prva je bila namenjena dogodkom 11. 9. 2001, druga pa je s podobami sužnjev in ameriških staroselcev na pisanih “havajskih srajcah” opozarjala, da ni vse lepo kar se sveti. Z obzidja muzeja se nam je ponujal lep razgled nad mestom, na bližnje pristanišče in sončni zahod, ki je bil prav čaroben. S tem pa se je tudi naš obisk glavnega mesta zaključil in sledila je vrnitev v naše majorške domove.

V petek, na zadnji dan obiska šole, smo bili prisotni pri pouku. Bili smo pri uri tehnike, angleščine, kemije, španščine, latinščine in zgodovine. Opazovali smo učence pri pouku in učitelje pri delu. Videli smo, da imajo učenci tablice in chromebooke, elektronske učbenike in veliko uporabljajo sodobne aplikacije. Učitelji pa v delo vključujejo tudi veliko skupinskega in projektnega dela, ki je problemsko in aktualno naravnano.

Po odmoru so imeli učenci delavnice. V narodnostno mešanih skupinah so obravnavali problematiko varovanja okolja in ravnanja z odpadki. Kljub temu da prihajajo iz različnih držav so izpostavili probleme, ki so vsem skupni in nam predstavljajo izziv za prihodnost.

Sledila je delavnica na sončni alcudijski peščeni plaži. Po predstavitvi dejavnosti, ki pripomorejo k varovanju turistično zelo obremenjenega okolja, smo morali tudi sami zavihati rokave. Opremljeni z rokavicami smo se podali v boj z invazivnimi pleveli, ki se razraščajo po obalnem pesku. Delo smo opravljali v skupinah. Kozjani smo bili zelo uspešni, saj smo napolnili tri polne vreče. Zeli bodo predelane v kompost, ki bo kasneje uporaben na njivskih površinah. Sledilo je skupno fotografiranje, za opravljeno delo pa smo dobili priložnostne ekološko prijazne izdelke mestne skupnosti Alcudia. Sončno vreme, peščena plaža in morje so pripravili čudovito kuliso za snemanje čestitke, ki smo jo ob posebni priložnosti poslali v domovino. Trenutki ujeti v fotografije pa bodo pričali o naši prisotnosti na tej čudovitem koščku sveta. Sledila je vrnitev v šolo, kjer nam je ravnateljica šole podelila certifikate za sodelovanje v projektu, nato pa še zadnje skupno kosilo. Ob kulinaričnih dobrotah smo se zahvalili gostiteljem za njihovo delo ter zaključili naše uradno druženje. Učenci so še zadnji večer pred vrnitvijo preživeli z gostitelji in njihovimi družinami.

Sobota, 20. 11. 2021, je bil dan naše vrnitve v domovino. A ne le to. Zjutraj so se učenci poslovili od svojih gostiteljev. V le tednu dni so uspeli stkati prijateljstva in neverjetne spomine na skupne trenutke. Ganljivo slovo smo sklenili z obljubo, da se na Majorko gotovo še vrnemo. Nato smo posneli še nekaj čudovitih fotografij, učenci pa so zbrali pogum in se okopali v morju. A čas odhoda se je bližal, čakala nas je vrnitev v domovino. Najprej pot do letališča, miren let in pristanek na Dunaju. Nato pa še vožnja domov, kamor smo srečno prišli v večernih urah. Pričakali so nas starši, ki so bili veseli naše vrnitve.

Izziv generacije Z na Majorki je opravljen. Za nami je uspešno izpeljana mobilnost, a predvsem so pomembni vtisi in izkušnje, ki bodo učencem in spremljevalcem ostali v trajnem spominu. Za nami je spoznavanje novih krajev, njihovih kultur, tradicije, kulinarike. Veliko smo se naučili o pomenu varovanja okolja in ravnanja z odpadki. Mobilnost nam je omogočila medsebojno druženje tako učencev in učiteljev in izmenjavo izkušenj na različnih področjih ter utrdila temelje nadaljnjega sodelovanja. (Marija Žibret)

Te zanima o naših Erasmus+ projektih še več? Klikni SEM in skoči na projektno spletno stran.

NARAVOSLOVNI DAN: ODGOVORNI SMO ZA SVOJE ZDRAVJE

19. 11. 2021 je na OŠ Kozje, za učence od prvega do devetega razreda, potekal naravoslovni dan, z naslovom ODGOVORNI SMO ZA SVOJE ZDRAVJE.

V okviru projekta Zdrava šola smo si učitelji v sodelovanju s pedagoginjo zastavili cilj, da za učence na ta dan pripravimo delavnice na temo gibanja, slovenskega tradicionalnega zajtrka in promocije duševnega zdravja.

Učenci so dan začeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom, ki je potekal pod sloganom: ''Zajtrk s sadjem, super dan!'' Učenci so si skupaj z razredniki pripravili pogrinjke in ob slovenskem tradicionalnem zajtrku spregovorili še o bontonu in kulturi prehranjevanja. Tako okrepčani so aktivno sodelovali na delavnicah za medsebojne odnose, premagovanje stresa, spoštovanja drug drugega, asertivnosti, ipd. V vsakem razredu smo učitelji izvedli različne dejavnosti, glede na razvojne značilnosti otrok, pogojene s starostjo. Dolg premor med prvo in tretjo delavnicami smo zapolnili z dejavnostmi aktivnega gibanja, ki jih je pripravila učiteljica Greta Simončič.

Učenci so tako z zanimanjem, na humoren in zabaven način osvojili znanja in veščine o zdravem življenjskem slogu in o odgovornosti za svoje zdravje.

Nekaj zbranih izjav učencev:

''Dan je bil super! Meni je bilo všeč.''

''Bilo je poučno, zanimivo. Lahko bi imeli še več takšnih dni.''

''Bilo je odlično! Večkrat bi lahko imeli takšne dneve.''

''Zelo lepe delavnice. Hvala za razne nasvete.''

''Zelo rad bi pohvalil učitelje.''

''Učiteljice so naredile zelo zanimive delavnice.''

''Hvala, da ste nam tako lepo pripravili.''

''Današnji dan je bil odličen. Lahko bi bili več časa zunaj.''


Ta dan je bil odlična priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, sodelovanja, spoznavanja drug drugega in učenja različnih veščin, ki bodo učencem in tudi nam učiteljem koristile v življenju.

>Oglejte si fotografije

Zapisala vodja projekta Zdrava šola:

dr. Katja Valenčak

OBVESTILO STARŠEM (13.11.2021)

Spoštovani starši,

na vas se obračamo s prošnjo po pomoči pri izvajanju pouka v šoli.

Vlada je v četrtek, 11. 11. 2021, sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo Covid 19 (Uradni list RS št. 177/2021 in 174/2021).

Od srede, 17. 11. 2021, bo potekalo obvezno samotestiranje vseh učencev s hitrimi testi trikrat tedensko v prostorih šole (učenci se bodo testirali sami ob prisotnosti učitelja). Starši prevzamete teste za samotestiranje učencev v lekarnah, učenci jih prinesejo s seboj v šolo. Če vaš otrok izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenja, nas prosim o tem obvestite, saj se mu v tem primeru ni potrebno samotestirati.

Testiranje bo potekalo tako, da se bodo učenci prvič (v sredo, 17. 11. 2021) samotestirali po protokolu šole, ki bo skupaj z izjavo staršev o samotestiranju objavljen naknadno.

Prosimo vas, da se v naslednjih dneh z otrokom pogovorite o tem, kako samotestiranje poteka, pri čemer vam je lahko v pomoč video na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU. Priporočamo, da otrok samotestiranje ob vaši prisotnosti poskusi tudi sam izvesti.

V Sloveniji je že dovolj nestrpnosti, razdvojenosti, sovražnosti. Ni potrebno, da to prenesemo tudi v šolo. Kljub težkim razmeram si strokovni delavci želimo, da pouk poteka v šoli, v varnem in spodbudnem okolju. To nam bo uspelo le z vašo podporo.

Lep pozdrav


DOPOLNJENO - OBJAVLJENA STA ŠE PROTOKOL SAMOTESTIRANJA IN SOGLASJE STARŠEV!

Izjava-zveze-ravnateljev-in-pomočnikov-ravnateljev-10.11.2021.pdf
Izjava Zveze ravnateljev 12_11_2021.pdf
13313_Protokol_ucenci_november.pdf
13314_Soglasje.docx

SPREMEMBA ODLOKA O IZPOLNJEVANJU POGOJA PCT

Vlada Republike Slovenije je 27. 10. 2021 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Spremenjeni odlok predvideva, da se od 1. novembra 2021 izvaja prostovoljno testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe vzgojno-izobraževalnega programa za vse učence in ne več samo za učence od 7. do 9. razreda. Samotestiranje se izvaja v domačem okolju dvakrat tedensko, praviloma v ponedeljek in sredo pred odhodom v šolo.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje v domačem okolju izvedejo učenci tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.

Vsi učenci so po novem odloku upravičeni do desetih HAG testov za samotestiranje, ki jih dvignejo v lekarni.

MEDNARODNI IZZIVI GENERACIJE Z NA OŠ KOZJE

Končno smo se srečali v živo. V tednu od 4. do 9. oktobra smo na Osnovni šoli Kozje gostili učence in učitelje s Hrvaške, Portugalske in iz Španije. V Sloveniji smo se zbrali na mednarodni mobilnosti v okviru skupnega projekta Izzivi generacije Z. Spopadli smo se z izzivom ohranjanja tradicionalne kulinarike in sodelovanja z lokalnimi pridelovalci hrane pri pripravi obrokov v današnjem hitrem tempu življenja. Naši gostje so spoznali, kako kot šola sodelujemo z lokalnimi obrtniki in organizacijami ter kakšen pomeni imata podpora lokalnih predelovalcev hrane in kulinarična dediščina v našem okolju. Vrhunec našega druženja so predstavljale delavnice evropske kuhinje. Skupaj smo pripravili izvrstne tradicionalne jedi vsake države: portugalski bacalhau, splitsko torto, mallorški tumbet in kozjansko kruhovo potico.

Te zanima še več? Klikni SEM in skoči na projektno spletno stran.

ROKOVNIK ZA IZVEDBO VPISA V SREDNJE ŠOLE

dragi devetošolci in njihovi starši,

v prilogi si lahko ogledate rokovnik za vpis v srednje šole za šolsko leto 2022/23.

Šolska svetovalna služba

PO ROKOVNIK 2022-2023.pdf

OBVESTILA ŠOLSKE SVETOVALNE SLUŽBE


Spoštovani devetošolci, osmošolci in starši, vabim vas, da na spodnji povezavi obiščete Virtualni karierni sejem, to je sejem poklicev in izobraževanja, ki bo za osnovnošolce potekal od 15. – 21. 11 2021.

https://www.karierni-sejem.si/


GIMNAZIJA CENTER CELJE

Devetošolci, na Gimnaziji Celje - Center tudi letošnje leto pripravljajo vrsto aktivnosti za osnovnošolce z željo, da vam šolo in njene dijake ter učitelje čim bolje predstavijo. Ker še ne vedo, kako bodo to leto potekali informativni dnevi, so se odločili, da določene dejavnosti pripravijo v spletni obliki, določene pa v živo, o vsem pa vas bodo redno obveščali. Vzpostavili so tudi podstran na njihovi spletni strani (https://www.gcc.si/vpis-na-gcc-2022-2023/), ker bodo redno objavljali vsa vabila in novice vezane na vpis v srednjo šolo.

Z veseljem bodo na šoli sprejeli tudi manjše skupine učencev oz. posamezne učence - v kolikor bi želeli obiskati njihovo GCC, stopite prosim v stik z g. ravnateljem ali z njihovo svetovalno službo (info@gcc.si).

DAN ODPRTIH VRAT UMETNIŠKE GIMNAZIJE LIKOVNE SMERI (30. 11.) IN LIKOVNI NATEČAJ

Tudi letošnje leto bodo za vse učenke in učence, ki jih zanima vpis na program umetniška gimnazija - likovna smer pripravili Dan odprtih vrat, in sicer v spletni obliki v torek, 30. 11., ob 15. uri. Vse informacije najdete na TEJ POVEZAVI. E-prijave na Dan odprtih vrat zbirajo do 24. 11.

Dogodek so tudi letos povezali z likovnim natečajem LEPOTA SOBIVANJA - MOJA NAJLJUBŠA ŽIVAL. Rok za oddajo izdelkov je 25. 11., vsa navodila pa najdete na TEJ POVEZAVI.


V prilogi si lahko ogledate še SEZNAM PODJETIJ ZA PRAKTIČNO USPOSABLJANJE, VAJENIŠTVO IN ŠTIPENDIRANJE.

Šolska svetovalna služba, pedagoginja mag. Marinka Drofenik


SEZNAM PODJETIJ.pdf

PO ZBIRKO KAMNIN NA RUDNICO

Za šestošolce je bila sreda, 29. 9. 2021, še posebej zanimiva. Odpravili smo se na Rudnico in na geološki učni poti spoznavali raznolikost kamnin naše bližnje okolice.

Ga. Mojca Kunst iz Kozjanskega parka nas je najprej popeljala v zapuščeni rudnik železove rude. Z lučkami na glavi smo iskali aragonitne ježke, to so ježki iz minerala kalcita. Pot smo nadaljevali po gozdni poti in se ustavili pri potočku, ki je polzel po kamnini lehnjak. Z veseljem smo dopolnili našo zbirko kamnin, nato pa nadaljevali pot do kamnine peščenjaka. Fosilov v njem nismo našli, smo pa toliko bolj z navdušenjem spoznavali geološki razvoj Zemlje in pojav organizmov v različnih časovnih obdobjih. Pot nas je vodila mimo glinenca, najbolj pa smo se razveselili poldragega kamna jaspisa. Presenečeni smo bili, ko nam je ga. Mojca povedala, da je bil nekoč tudi v Sloveniji delujoči vulkan. Ob zanimivem poskusu smo spoznali, kako iz vulkana bruha lava, nato pa spoznali vulkansko kamnino diabaz. Na poti smo spoznali še dolomitno brečo, ga. Mojca pa nas je presenetila še z velikim mineralom kalcitom. Z malo sreče smo ga našli tudi mi v bližnjem kamnolomu in škatlica s kamninami je bila ob koncu učne poti povsem polna.

Učna pot nas je navdušila in ob naslednjem sprehodu v naravo bomo vsi zagotovo radovedno zrli po skalah, kamenju, pesku ...

Klara Zimšek, 6. r. in učiteljica naravoslovja, Lidija Čepin


Na regijski likovni koloniji

Naši učenki, nadarjeni likovnici, Mia Bricelj Žuželj in Mia Lampič, sta se v soboto, 25. 9. 2021, udeležili tradicionalne likovne kolonije na Planini. Delo je, tako kot je tam običaj, potekalo na prostem in po opazovanju. Po skupnem uvodu so se udeleženci razpršili po kraju in izbirali ustrezne motive, nato pa so si na izbranih mestih postavili slikarska stojala in ustvarjali.

Naši učenki sta si skupaj z učenko Kajo Rogina iz Bistrice ob Sotli in v dogovoru z mentorjem Francom Grobelškom, profesorjem likovne umetnosti, izbrali lokacijo v središču kraja, kjer se je ponujal čudovit pogled na cerkev in staro graščino. Obe poslopji so nato učenke upodobile v tehniki oglja in svinčnika na papirju, ter izkusile in spoznavale delo likovnih ustvarjalcev.

SPREHOD Z LEGENDAMI

S šestošolci smo se v sredo, 15. 9. 2021, odpravili na voden kulturni dan po Kozjem, ki smo ga poimenovali Sprehod z legendami. Prvi del je bil namreč namenjen zgodbam, ki nam jih je odlično predstavila gospa Janja Sivec. Zgodbam smo se prepustili že med sprehodom po Gruski jami in z njimi nadaljevali do vrha ruševin Kozjanskega gradu. Ob sestopu so se zgodbe nadaljevale vse do Kroflnovega mlina, kjer smo se poslovili od gospe Janje.

O mlinu nam je veliko povedala gospa Silva Sikošek, ogledali pa smo si tudi razstavo v notranjosti mlina, kjer trenutno svoje fotografije razstavlja gospod Dušan Klenovšek. Nato smo se odpravili v Šolo moje mame, kjer je gospa Silva učencem veliko povedala o šoli nekoč in tu so dobili učenci tudi priložnost pisati s peresniki in črnilom, kot v starih časih. Za konec našega sprehoda smo obiskali še zapore in tudi tu izvedeli marsikaj zanimivega. (preberi več ...)Učenci pa so svoje vtise strnili v naslednje zapise:

Sprehod se je začel ob 8. uri. Najprej smo po poti navzdol odšli v Grusko jamo. Tam smo na začetku dobili ogledalo in smo gledali v zrak. Hodili smo do slapa, kjer smo videli tudi majhen ribnik. Že tu smo slišali veliko zgodb. Odšli smo še do puščavnikove jame in tam videli netopirje. Naslednja postaja je bil grad, kjer smo iz zgodbe izvedeli, kaj se je zgodilo z njim. Ogledali smo si še Kroflnov mlin in Šolo moje mame, kjer smo se na list podpisali z nalivniki, kakršne so uporabljali takrat. Nazadnje smo šli še v zapor, kjer smo videli veliko celic. Ta dan mi je bil zanimiv.

Jon Bratuša


V sredo, 15. 9. 2021, smo se ob 7.30 zbrali v likovni učilnici. Dobili smo malico in se ob 7.50 odpravili v Grusko jamo. Tam smo videli tudi puščavnikovo jamo in slišali veliko zgodb. Nato smo se s kombijem vrnili do Kozjega in nato peš odšli še na grad. Tu smo slišali še več zanimivih zgodb. Ko smo se vračali, smo najprej obiskali Kroflnov mlin. Tu smo pojedli malico in slišali še veliko zanimivega o življenju nekoč. Nato pa smo si ogledali še Šolo moje mame in izvedeli kako so se učili nekoč. Dan mi je bil zelo všeč.

Jaka Gošek


V sredo, 15. 9. 2021, smo imeli kulturni dan. Najprej smo se odpravili v Grusko jamo, kjer smo slišali veliko zanimivih zgodb. Odpravili smo se tudi na ruševine gradu Kozje in Kroflnov mlin, kjer smo pojedli malico. Po ogledu mlina nas je gospa Silva odpeljala še v Šolo moje mame. Tu smo videli stare zvezke, stare peresnice in stare torbe. Sedeli smo v starih klopeh in pisali s starimi nalivniki. Spoznali in preizkusili smo nekaj kazni, ki so jih takrat dajali učitelji porednim učencem. Ob koncu pa smo skupaj odšli nazaj v šolo na kosilo.

Ana Dobravc


V sredo, 15. 9. 2021, smo prišli v šolo ob 7.30, vzeli malico in se ob 7.50 s kombijem odpravili v Grusko jamo. Tam smo lahko hodili po nebu. Ustavili smo se pri slapu, ki je bil včasih večji, sedaj pa ja skoraj ni bilo zaradi suše. Šli smo po napornih stopnicah. Ustavili smo se še pri jami, ki se ji reče puščavnikova jama. Odšli smo tudi na ruševine gradu Kozje. V Kroflnovem mlinu smo pojedli malico in si ga tudi ogledali. Ugotovili smo, da je v njem živela pra pra babica mojega sošolca Mateja. Ogledali smo si še Šolo moje mame in zapore. Dan mi je bil zanimiv, ker smo veliko hodili in slišali zanimive zgodbe.

Marcel Švajger


Zjutraj smo se s kombijem odpeljali v Grusko jamo. Tam smo med hojo gledali z ogledali v nebo. Ogledali smo si tudi slap in puščavnikov dom. Nato nas je gospod Edi, naš hišnik, odpeljal v Kozje in od tam smo se spet peš odpravili na grad Kozje, kjer so samo še ruševine. Potem smo si ogledali še Kroflnov mlin, kjer smo videli veliko zanimivega, npr. orodje, notranjost hiše … Razkazala nam ga je gospa Silva, ki nas je odpeljala tudi v Šolo moje mame. V učilnici smo poskusili klečati na drvah in pisati s starim nalivnim peresom. Nazadnje pa smo šli še v kozjanske zapore, kamor so včasih zapirali tudi starše, če niso bili odgovorni za svoje otroke. Nato pa smo se skupaj vrnili v šolo.

Lan Kozole

Vsi učenci pa so ta dan prejeli poseben naziv, postali so VARUHI ZGODB.

Fotografije tega dne najdete na povezavi:

https://drive.google.com/drive/folders/1hM50LzviqWK4EENQSUS9Mbt-HDEGN8IA?usp=sharing

Učiteljica Maja Garbas

PRVI ŠOLSKI DAN PRVOŠOLCEV OŠ KOZJE

V sredo, 1. 9. 2021 so se prvošolci v spremstvu svojih staršev zbrali v Večnamenskem centru Kozje.

Po uvodnem pozdravu in nagovoru g. ravnatelja Romana Gradiška in ga. županje Občine Kozje Milence Krajnc sem prisotne pozdravila tudi jaz njihova razredničarka. Zaželela sem jim, da ostanejo zdravi, radovedni in polni energije. Povedala sem jim, da bo šola odslej postala njihov drugi dom. Zaželela sem jim, da se v tem domu danes in vsa naslednja leta prijetno počutijo, veliko naučijo in stkejo dobre prijateljske vezi.

Prvošolci so si skupaj s starši ogledali lutkovno predstavo Zakaj sem Ajček, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče iz Sevnice. Po predstavi je ga. županja vsakemu prvošolcu podelila spominsko knjigo in jim zaželela vse lepo na njihovi novi poti. Obiskal nas je tudi policist g. Dušan Jurgec, ki je učence seznanil z varno potjo v šolo in jim podaril rutico in kresničko. Z ravnateljem sva otrokom podelila priznanja in priponke.

Ko so učenci zaslišali zvok Patrikove harmonike, smo se odpravili proti svoji učilnici. Vsak učenec je preskočil trak in tako vstopil v učilnico 1. razreda. Učenci so si natančno ogledali učilnico, se v njej posladkali s torto in narisali sebe kot prvošolca.

Kmalu je prišel čas, ko smo se poslovili in učenci so se pred šolo ponovno srečali s svojimi starši. Poslovili so se z nasmehom in verjamem, da se bodo z veseljem spominjali svojega prvega šolskega dne.

Dragi prvošolki in prvošolci, vse dobro vam želim v prvem šolskem letu na naši šoli.

Razredničarka 1. r. Darja JugAktualno: Informacija o izvedbi NPZ

Spoštovani starši in učenci šestošolci ter devetošolci, Republiški izpitni center je objavil publikacijo Informacije za učence in starše o izvedbi nacionalnega preverjanja znanja v šolskem letu 2021/22.

Informacije si lahko ogledate na spletnih straneh (http://www.ric.si in http://eric.ric.si).

Svetovalna služba


Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Upamo, da so za vami prijetne poletne počitnice, zdaj pa je pred nami novo šolsko leto, ki bo spet polno izzivov.

Prvi šolski dan za vse učence je sreda, 1. septembra.

Novi prvošolčki so skupaj s svojimi starši že prejeli vabilo na svečani sprejem v šolo, ki se bo pričel ob 8. uri v Večnamenskem centru Kozje. Prvošolčke bodo poleg njihove razredničarke pričakali še gospa županja, ravnatelj in policist, čaka pa jih še posebno presenečenje. Starše vljudno naprošamo, da imajo maske in poskrbijo za zadostno medsebojno razdaljo.

Učenci od 2. do 9. razreda bodo začeli s poukom ob 8. uri. Tako kot lani, tudi letos ne bo skupnega nagovora, zato se vsi učenci napotijo v svoje matične učilnice, kjer bodo prvi dve uri pouka preživeli s svojimi razredničarkami. Na razredni uri bodo dobili informacije o šolskem delu ter o preventivnih ukrepih povezanih s COVID-19. Od tretje ure naprej bo pouk potekal po urniku. Za učence bo zagotovljena šolska prehrana, organizirano bo jutranje varstvo in podaljšano bivanje, avtobusi in kombi bodo vozili po običajnem voznem redu.

Za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev vzgojno-izobraževalnega procesa je pomembno, da v šolo prihajajo samo zdravi učenci. V šolskih prostorih je potrebno upoštevati Protokol, ki ga najdete v prilogi in je usklajen s preventivnimi ukrepi NIJZ.

Vsem skupaj želimo mirno, uspešno in čim bolj »normalno« šolsko leto.

Kolektiv OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek


Bleščeči rezultati na tekmovanjih iz znanja

Datum objave: Jun 16, 2021 9:39:26 AM

Konec šolskega leta je prinesel še številna tekmovanja iz znanja, ki so bila najprej prestavljena zaradi pouka na daljavo, nato pa izpeljana v zelo zgoščenem ritmu.

V eni od prejšnjih novic smo že sporočili, da je Bor Gradišek osvojil zlato priznanje in postal državni prvak na tekmovanju iz logike. V soboto 12. junija je priznanje prejel na tradicionalni prireditvi Zotkini talenti v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Bor je zlato Vegovo priznanje osvojil tudi na tekmovanju iz znanja matematike v organizaciji DMFA, kjer je osvojil 12. mesto v državi med učenci 7. razreda.

Uspešno tekmovalno leto je kronal še z zlatim priznanjem na tekmovanju Logična pošast v organizaciji zavoda MATHEMA, kjer je prav tako postal državni prvak.

Poleg treh zlatih priznanj in dveh naslovov državnega prvaka, je srebrni priznanji osvojil še na državnem tekmovanju iz prostorske predstavljivosti Matemček in državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike, na šolskih tekmovanjih pa je osvojil še dve biserni in osem bronastih priznanj.

Laura Bratuša je osvojila zlato Preglovo priznanje na tekmovanju iz znanja kemije v organizaciji ZOTKS, kjer je osvojila 16. mesto med učenci 9. razreda.

Poleg zlatega priznanja je osvojila še srebrno Proteusovo priznanje na državnem tekmovanju iz znanja biologije in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike ter štiri bronasta priznanja na šolskih tekmovanjih.

Srebrna priznanja ne državni tekmovanji so osvojili še devetošolca Jan Ivanc in Jerneja Sikošek na tekmovanju iz znanja biologije ter na tekmovanju Logična pošast četrtošolka Alina Pristušek, drugošolka Tija Zidar in prvošolec Jakob Hostnik.

Skupaj so učenci naše šole v šolskem letu osvojili 82 bronastih, 11 bisernih, 9 srebrnih ter 4 zlata priznanja ter dva naslova državnega prvaka.