OBISK ŠOLSKEGA CENTRA KRŠKO

 

V torek, 21. 11. 2023, so se učenci 7. in 8. razreda udeležili različnih delavnic na srednji šoli ŠC Krško. Spoznali so se s preprostim programiranjem, 3D modeliranjem in 3D tiskanjem, z obnovljivimi viri in elektroniko ter z avtomehaničnim delom ter simulatorjem varjenja.

Spoznali so srednjo šolo, njene učilnice, učitelje ter dijake. Namen tehničnega dne je bil, da se bodo učenci in učenke v prihodnosti lažje odločili za poklice, ki bi jih radi opravljali oz. da se bodo lažje odločili, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.


Alja Belak


Učenci pa so strnili naslednje vtise ob obisku delavnic:


Na današnjem dnevu mi je bilo najbolj všeč, ko sva z Jonom zadnjo uro sestavila propeler.


Žan Luc Štancer, 8.r.

 

Na šolskem centru Krško mi je bilo kar zanimivo.Izvedela sem veliko novega.Najboljša delavnica mi je bila programiranje mikrobitov. Tam so bili vsi dijaki in dijakinje res zelo prijazni in spoštljivi.


Žana Koritnik, 7.r.

 

Danes mi je bilo v srednji šoli Krško  zelo všeč. Naučil sem se dosti novega. Npr. kako deluje programiranje, kako se vari, kako delujejo roboti in kako usposobiti stikala za luč. Upam da bomo še kdaj šli na kakšno šolo, saj je bilo zelo zanimivo.

 

Matej Kene, 8.r.

 

Zanimive so mi bile delavnice in ko so nam zastavljali nagradna vprašanja. Naučil sem se, kako programirati robota. Dan mi je bil všeč in zanimiv, naučil sem se veliko novega.


Jan Hladin, 7.r.

 

V Krškem se mi je zdelo najboljše, ko smo  lahko preizkusili robota in varjenje na simulatorju. Zabavno pa je bilo to, da so se fantje še preizkusili v montiranju gume na platišča. Videli smo tudi razstavljen motor avta. Na zadnji delavnici pa smo po dva delali različne stvari, nekateri so vezali vezja lučk, ventilatorje, jaz pa sem se preizkusila v spajkanju. Ko mi je to uspelo, pa sem se še naučila odspajkati, kar sem prej prispajkala. Ta dan mi je bil zelo všeč.


Klara Zimšek, 8.r.

 

Najbolj všeč mi je bilo to, ko smo delali z obnovljivimi viri in elektriko. Veliko sem se tudi naučila.


Lana Koritnik, 7.r.

Ogled fotogalerija 

SPOMINI NA ŠOLO V NARAVI

Učenci in učenke 4. razreda OŠ Kozje smo med 13.11.2023 in 17.11.2023 svoje domače učno okolje zamenjali z obmorskim. V Hotelu Žusterna v Kopru smo realizirali letno šolo v naravi. Učenci so se s pomočjo plavalnih učiteljev urili v različnih tehnikah plavanja, spoznavali so rastlinstvo in živalstvo primorskega sveta, si ogledali znamenitosti mesta Koper in Piran ter se med seboj družili in spoznavali na drugačen, bolj sproščen način. Domov smo se vrnili z nepozabnimi vtisi, novimi znanji in s pridobljenimi spretnostmi. Kaj so o tej izkušnji povedali učenci, si preberite v nadaljevanju.

Zara K.: V šoli v naravi sem se imela zelo lepo. Ko smo se spuščali po toboganu, mi je bilo zelo zabavno. Zvečer smo poslušali glasbo in ob njej peli. Na morju bi bila zelo dolgo. Zapomnila si bom, da smo v Piranu obiskali Muzej školjk.

Jakob H.: Zelo mi je bilo všeč v Muzeju školjk. Ta dogodek je bil nepozaben. Vedno, ko bomo kam šli, se bom spomnil na ta dogodek. Še enkrat bi šel tja.

Dejan: S sošolcem sva dobila sobo z razgledom na morje. Bila sva v sobi 235 in cel teden je bila najina soba najbolj urejena. Zato sva dobila tudi nagrado. Najbolj mi je bilo všeč večerno druženje ob glasbi.

Jošt: Užival sem na toboganu in v bazenu z mehurčki. Ko sem se potapljal, je bilo odlično. V Kopru smo si ogledali beneškega leva, Titov trg in Da Pontijev vodnjak.

Rok: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo zvečer poslušali glasbo. Zelo sem užival v vodi in ob ogledu znamenitosti Kopra. Zapomnil si bom vožnjo z avtobusom. Bilo mi je všeč, ko smo obiskali Piran in si kupili spominke.

Nia: Vožnja do morja mi je bila zelo zanimiva. V hotelu Žusterna so mi bili zelo všeč bazeni. Tudi v Muzeju školjk sem izvedela veliko novega in zanimivega.

Marcel: V Kopru mi je bilo všeč, ko sem videl beneškega leva. Izvedel sem, da ima lahko lev knjigo odprto ali zaprto. Odprta knjiga je pomenila mir, zaprta pa vojno. Zelo rad sem tudi plaval v bazenu. Videli smo nekdanje skladišče soli, Da Pontijev vodnjak in pristanišče. Zadnji dan smo se odpeljali v Piran, kjer smo si v trgovinah lahko kupili veliko stvari.

Erazem: V šoli v naravi sem videl beneškega leva, ladje in fontane. Všeč mi je bilo, ko smo se spuščali po toboganu in večerno druženje z učenci z OŠ Lesično. Zadnji dan smo si lahko v mestu Piran kupili spominke.

Patrik: Všeč mi je bilo, ko smo v Kopru obiskali Titov trg in ko smo ob večerih poslušali glasbo. Zelo rad sem se poigral na igralih, ki so bila v parku.

Jakob J.: Všeč mi je bilo, ko sem plaval in nabiral školjke na morski obali. Zelo zanimivo mi je bilo reševati naloge, ki jih je dala učiteljica.

Zara F.: V šoli v naravi mi je bilo zelo lepo. Rada sem bila na toboganu. Všeč mi je bilo, ko smo zvečer poslušali glasbo. Tudi Da Pontijev vodnjak in beneškega leva sem prvič videla. V Muzeju školjk sem slišala veliko zanimivega.

Ela: Ko smo prispeli v Hotel Žusterna, smo se razpakirali in šli na kosilo. Potem smo se šli kopat. Najbolj všeč mi je bilo v mestu Piran.

Tinkara: V šoli v naravi sem se imela zelo lepo. Všeč mi je bilo, ko smo šli po trgovinah. Zapomnila si bom beneškega leva. Če ima knjigo odprto, bo mir, če pa ima zaprto, bo vojna.

Učenci in učiteljica Suzana R. Zidar


TEHNIČNI DAN, 21. 11. 2023, NA ŠOLSKEM CENTRU KRŠKO ZA UČENCE 7. IN 8. RAZREDA


V torek, 21. 11. 2023, imajo učenci 7. in 8. razreda tehnični dan na Šolskem centru Krško.

Zberete se ob 8.00 v jedilnici, kjer prevzamete malico, nato pa se odpravite na avtobus.

S sabo imejte manjši nahrbtnik za malico. Vrnemo se do 13.00. 


Alja Belak

ODGOVORNI SMO ZA SVOJE ZDRAVJE


17. 11. 2023 je na OŠ Kozje za učence od prvega do devetega razreda potekal naravoslovni dan, z naslovom ODGOVORNI SMO ZA SVOJE ZDRAVJE.

 

V okviru projekta Zdrava šola smo si učitelji v sodelovanju s pedagoginjo zastavili cilj, da za učence na ta dan pripravimo delavnice na temo gibanja, slovenskega tradicionalnega zajtrka in promocije duševnega zdravja.

Učenci so dan začeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom, ki je potekal pod sloganom: ''Kruh za zajtrk, super dan!'' Učenci so si skupaj z razredniki pripravili pogrinjke in ob slovenskem tradicionalnem zajtrku spregovorili še o bontonu in kulturi prehranjevanja.

Učenci prve triade so si ogledali tudi posebno oddajo Ribiča Pepeta, na temo slovenskega tradicionalnega zajtrka, v kateri so sodelovali učenci drugega in tretjega razreda naše šole.

Povezava do oddaje: https://ziv-zav.rtvslo.si/ 

https://ziv-zav.rtvslo.si/predvajaj/ribic-pepe/174996810

 

Tako okrepčani so aktivno sodelovali na delavnicah o medsebojnih odnosih, o premagovanju stresa, spoštovanju drug drugega, asertivnosti, o poslušanju ipd. V vsakem razredu smo učitelji izvedli različne dejavnosti, glede na razvojne značilnosti otrok, pogojene s starostjo. Premore med posameznimi delavnicami smo zapolnili z dejavnostmi aktivnega gibanja - pohod na razvaline gradu, ki ga je pripravila učiteljica Greta Simončič in delavnico o energijskih pijačah, ki  sta jo  pripravili učiteljica Lidija  Čepin in Manica Kolar.

Učenci so tako z zanimanjem, na humoren in zabaven način usvojili znanja in veščine o zdravem življenjskem slogu in o odgovornosti za svoje zdravje.

 

Nekaj  zbranih izjav učencev:

''Bilo mi je všeč, a najbolj mi je bil všeč pohod na grad.''

''Rada bi se zahvalila za trud učiteljev in učiteljic, da ste se tako potrudili za današnji dan.''

''Bilo je odlično! Večkrat bi lahko imeli takšne dneve.''

''To so bile najboljše delavnice!''

''Imam pohvalo za delavnico o energijskih pijačah. Zdaj vem, da jih ne smemo uživati!''

''Ta dan je bil zelo, zelo dober. Nekaj smo naredili za svoje zdravje in imeli smo zajtrk, ki ga jaz pogosto nimam.''

''Hvala, da ste nam tako lepo pripravili.''

''Pohvala, saj je bil cel dan super in sproščujoč.''

  

Ta dan je bil odlična priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, sodelovanja, spoznavanja drug drugega in učenja različnih veščin, ki bodo učencem in tudi nam učiteljem koristile v življenju.

 

Zapisala vodja projekta Zdrava šola: dr. Katja Valenčak

>še več fotografij iz dneva dejavnosti

POTEPANJE PO SREDNJEVEŠKIH POTEH LEMBERGA IN ŠEPET METULJA


VTISI UČENCEV IN UČENK

V četrtek, 9. 11. 2023, smo se učenci od petega do devetega razreda zjutraj odpravili z avtobusom proti Šmarju. Ko smo prispeli tja, smo si odšli ogledat film Šepet metulja, v katerem  so nastopali tudi  učenci Šolskega centra Celje. Po končanem filmu smo pojedli malico in se odpravili z avtobusom proti Lembergu, kjer smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina si je odšla ogledat znamenitosti tega kraja, v drugi skupini pa smo napisali pisma kot so jih včasih pisali v srednjem veku in potem smo še na ta pisma napisali naslove, da so jih odposlali. Dan mi je bil res zanimiv, saj sem spoznala nove stvari o kraju Lemberg in vesela sem, da smo si ogledali film.

Jana Gmajnič, 9.r.

V četrtek , 9. 11. 2023,  smo se s šolo odpravili na ogled filma Šepet metulja v Šmarje pri Jelšah.

Film je bil zelo zanimiv in tudi poučen. Vse je bilo prikazano na zelo zanimiv način in bistvo filma je bilo, da ne glede, kako si drugačen od drugih, si lahko zelo uspešen in imaš neverjetne sposobnosti, ki jih marsikdo nima. 

Po filmu pa smo se še odpravili na ogled muzeja v Lemberg. V prvi delavnici smo napisali pismo s črnilom in ga poslali sami sebi ali komu drugemu. Na drugi delavnici pa smo bolj podrobno spoznali zgodovino Lemberga in izvedeli, da so na vsakem vidnem hribu bili včasih gradovi, ki jih je povezovalo veliko mostov.

Najbolj pa mi je bilo všeč, ko smo se odpravili nazaj proti vasi, saj smo šli mimo hiše slovenskega motokrosista Tima Gajserja.

Ker sem tudi sama impresionirana nad motokrosom, mi je bilo še posebej všeč, saj sem si lahko v živo ogledala njegovo lastno motokros progo. Če bi lahko, bi še kdaj ponovila tako energičen kulturni dan.

Klara Zimšek,  8. r. 

V četrtek, 9. 11. 2023, smo se učenci od 5. do 9. razreda odpravili v Šmarje pri Jelšah na ogled filma Šepet metulja. Govori o tem, da moramo sprejeti druge, tudi če so drugačni. Nato smo se odpravili v Lemberg. Razdelili so nas v 2 skupini. Tam smo se naučili, kako napisati srednjeveško pismo. Vsak je dobil pero, črnilo in list papirja. Naučili so nas, kako narediti kuverto in pismo iz enega lista papirja. Napisali smo vsebino, nato pa smo pismo zlepili z voskom in naredili pečat. Dodali smo znamko in poslali na pošto.

Nato smo odšli ven. Tam so nam predstavili rotovž, kamor so zapirali vse zapornike, preden so jih odpeljali na sodišče. Po strmi poti smo se odpravili do cerkve, kjer je včasih stal lemberški grad. Na gričih okoli naj bi v preteklosti stalo še 6 gradov. Na poti nazaj v dolino, smo šli mimo proge za motokros.

S tem smo končali dan. Bil je zelo zanimiv in poučen.

Manca Lupše, 7.r.

V četrtek, 9.11. 2023, smo se odpravili v Šmarje pri Jelšah. V kinu smo si ogledali film Šepet metulja, ki je bil zelo zanimiv. Ko smo prišli iz kina smo z avtobusom nadaljevali pot do Lemberga. V Lembergu smo si ogledali stare hiše iz srednjega veka, rotovž in odšli do cerkve sv. Pankracija. Sprehodili smo se do hriba, kjer smo izvedeli, da  je bilo včasih okoli njega polno gradov. Od teh je še ostal samo eden.

Veliko novih stvari sem spoznal. Pozneje smo se še lahko preizkusili v pisanju s peresom in črnilom. Bilo mi je zelo všeč.

Kevin Geršak, 6.r.

PO GOBE …

V sredo, 8. 11. 2023, smo se učenci 7. r.  OŠ Kozje z učitelji odpravili nabirat gobe. Odpeljali smo se do gobarske koče Gobarskega društva Kozjansko, kjer so nas pričakali izkušeni gobarji. Razdelili smo se v štiri skupine in se s košarami odpravili v okoliške gozdove. Gobe smo iskali na gozdnih tleh, ob robu gozda, na štorih, drevesnih deblih … Spremljevalci so nam jih pomagali prepoznati in nam pojasnili tudi njihove značilnosti. Ker smo bili dobri opazovalci, so se naše košare hitro napolnile z zelo različnimi gobami. Spoznali smo veliko novih vrst. Po vrnitvi iz gozda je vsaka skupina pripravila svojo razstavo gob. Pri tem nam je pomagal g. Filip Barič, dober poznavalec gob. Vsaki gobi smo dodelili slovensko znanstveno ime in določili ali je užitna, pogojno užitna, neužitna, strupena ali pa celo smrtno nevarna. Navdušeno smo svoje zbirke gob odnesli v šolo in pripravili skupno razstavo.


Gozd je najlepša učilnica, zanimiva in pomirjajoča, zato mi je bil naravoslovni dan zelo všeč.

Alina Pristušek

Zelo me je presenetilo, da obstaja tako veliko različnih gob. Rdeči lovkar me spominja na hobotnico in zelo smrdi.

Nimai Žnidarec

Najbolj všeč mi je bilo iskanje gob v gozdu. Nisem pa vedel, da je večina gob užitnih, celo nekatere mušnice.

Jan Hladin

Na naravoslovnem dnevu sem se počutil zelo dobro. Všeč mi je bila gobarska učna pot, po kateri sem šel prvič.

Gal Kajba

Nabiranje gob nama je bilo všeč, saj sva to počeli prvič.

Lana in Žana Koritnik

2. DOBRODELNI POHOD ŠOLSKA POT JOŽETA PLANINCA


V soboto, 21.10. 2023 smo imeli športni dan na katerega so bili vabljeni vsi ljubitelji planinskih pohodov. Učenci, učitelji, starši, prijatelji in znanci družine Planinc smo se družili na pohodu iz Kozjega do Gorjan in nazaj. Imeli smo čudovit dan, ki smo ga obeležili s spominom na skupnega prijatelja gospoda Jožeta Planinca.


V imenu učencev in delavcev šole, ter svojem imenu se zahvaljujem družini Planinc, še posebej ga. Alenki, za to priložnost in dobrodelnost. 

Prav tako, se zahvaljujem vsem ostalim pohodnikom za udeležbo, prijetno druženje na pohodu in za prispevke v šolski sklad.


Greta Simončič, učiteljica športa


V soboto, 21.10.2023, smo odšli na pohod pot Jožeta Planinca. Zjutraj ob 9.00 smo

začeli v športnem parku v Kozjem, nadaljevali pa smo po zelo dolgi in strmi poti čez Vetrnik. Na cilju, pri Planinčevih, so nas zelo lepo pogostili s čajem, domačim kruhom in ocvirki. Za odrasle pa je bila pripravljena  kava s priboljški.

Na poti nazaj smo  šli še na Županov breg.Ob poti nazaj smo lahko ves čas nabirali tudi kostanj. Pohod je imel dobrodelno noto, saj smo zbirali tudi sredstva za šolski sklad. Imeli smo se lepo, saj nam je vreme bilo zelo naklonjeno.


Urban Lesjak, 6. r.

 

Zjutraj smo se ob 9. 00 zbrali in odšli na dobrodelni pohod po poti Jožeta Planinca. Pot nas je vodila čez trg v Kozjem do Županovega brega z vmesnim postankom za malico. Nato pa smo nadaljevali proti Gorjanom, kjer so nas sorodniki gospoda Planica zelo lepo sprejeli, nas pogostili. Nato pa smo s polnimi trebuhi krenili nazaj, kjer smo si na poti ogledali še našo znamenito harfo. Počasi smo se vračali nazaj proti Kozjem. Dan in seveda pohod mi je bil zelo všeč.

 

Žan Ocvirk, 6.r.

 

V soboto, 21. 10. 2023, smo s šolo odšli na pohod. Šli smo na domačijo gospoda Jožeta Planinca. Ko smo prišli do njih, so nam ponudili čaj in druge dobrote.

Pot je bila mokra in blatna, vendar je bilo vreme prizanesljivo. Na poti nazaj smo šli še na Županov breg, nato pa nazaj proti Kozjem. Imela sem se zelo lepo.


Ronja Čepin, 8. r.

1. ŠPORTNI DAN UČENCEV 1., 2., 3. IN 4. RAZREDA

V soboto, 21. 10. 2023, smo izvedli 1. športni dan. Učenci do četrtega razreda smo na pohod odšli v smeri Zdol. Na pohod so bili vljudno vabljeni tudi starši in ostali krajani. Nekateri so se nam na poti tudi pridružili. Učenci so opazovali okolico, se drug z drugim pogovarjali in tako smo skupaj preživeli lepo sobotno dopoldne.

Učiteljice

DAN ODPRTIH VRAT NA SREDNJI ŠOLI ZA HORTIKULTURO IN VIZUALNE UMETNOSTI CELJE

Učenke izbirnega predmeta rastline in človek smo se v sredo, 18. 10. 2023, odpravile na Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Po pozdravu ravnateljice nam je svetovalna delavka  predstavila poklice hortikulturnega tehnika, vrtnarja, cvetličarja, fotografskega tehnika in aranžerja.  Udeležile smo se tudi  cvetličarske in fotografske delavnice, ki so nam jih pripravili dijaki. Izdelali smo venčke in zapestnice iz svežega cvetja, ogledali smo si fotografski studio in naredili nekaj »profesionalnih« fotografij.  Po delavnicah smo se v spremstvu profesorja sprehodili po razstavnem prostoru z zanimivimi izdelki dijakov, po rastlinjaku in parku s številnimi rastlinskimi vrstami. Navdušila nas je pot, ki je namenjena slabovidnim, in  čutna pot z različnimi vrstami materialov, ki so posuti po tleh, nasad vrtnic, trajnic in dišavnic ter različne skulputure, ki jih izdelajo dijaki pri pouku. Ob koncu so nam prijazni profesorji podarili še okrasne mačehe.

Morda bo katera izmed nas čez dve leti postala dijakinja te šole.

Klara Zimšek, Babara Planinc, Ronja Čepin, Ana Dobravc, učenke 8. r.

NARAVOSLOVNI DAN  -  OBISK LETALIŠČA JOŽETA PUČNIKA

V četrtek, 12.10.2023 so učenci 1. in 2. razreda naše šole imeli naravoslovni dan – ogled letališča Jožeta Pučnika. Zgodaj zjutraj smo se zbrali v šoli in se z avtobusom odpeljali proti Lesičnem, kjer so se nam pridružili prvošolci in drugošolci naše sosednje šole Lesično. Učenci so nestrpno pričakovali, da prispejo na letališče. Ob prihodu smo najprej poskrbeli za naše lačne želodčke. Kmalu sta nas sprejela vodič in vodička. Pokazala sta nam zanimivosti letališča. Popeljala sta nas skozi letališče, ogledali smo si letališki rentgen. Tako so učenci spoznali, kako pregledujejo potnike in osebno prtljago. Videli so stvari, ki so jih zasegli, ker so le te na letalu prepovedane. Otroci so lahko videli potniška in tovorna letala, premične stopnice, letališka varnostna vozila, letališko stezo, stolp, kjer spremljajo pristajanje in vzlet letal. V času, ko smo bili tam je eno letalo poletelo, eno pa pristalo. Otroci so z zanimanjem opazovali potek pristajanja in vzleta letala. Videli so velik gasilski avto, ki je namenjen gašenju požarov, s katerim se je voznik popeljal po ploščadi in nam priredil predstavo s svojim vodnim topom.

Vsi učenci so uživali in verjameva, da jim bo obisk letališča ostal v lepem spominu.

V imenu učencev in učiteljic se zahvaljujemo občini Kozje in  občinskemu SPV- ju, ki nam vsako leto omogočita prevoz in voden ogled letališča.                                

Darja Jug in Marica Jurak


Kaj so o obisku povedali prvošolci in prvošolke?

Leon: Najbolj všeč mi je bilo, ko smo obiskali sortirnico, ko je vzletelo letalo in ko smo se postavili pod krilo največjega letala.

Jaša: Všeč mi je bilo, ko smo stali pod velikim avionom, ko smo morali oddati nahrbtnike in ko je prispel velik gasilski avto, ki je brizgal vodo in je nastala mavrica.

Liam: Zanimiv mi je bil gasilski avto, prtljaga, ki smo jo videli v sortirnici, vodič in največje letalo.

Svit: Všeč mi je bil vzlet letala, prevoz prtljage, pregled kovčkov in ljudi.

Alina: Všeč mi je bilo, ko so nas gasilci poškropili z vodo, ko je vzletelo letalo in ko smo videli, kako potujejo kovčki.

Elena: Všeč mi je bil avion, ki je poletel drugam.

Jurij: Spomnim se aviona, ki je odletel in tovornjaka, ki je vozil kovčke.

Nik: Bilo je zanimivo, ko so prišli gasilci in nas poškropili. Zanimiva so mi bila letala in ko so nas skenirali.

Tinkara: Komaj sem čakala, da smo prispeli na letališče. Všeč mi je bilo letalo, ki je vzletelo in gasilci, ki so se pripeljali z velikim in lepim gasilskim avtom.

Val: Zanimiv mi je bil velik opazovalni  stolp, kjer spremljajo vzlete in pristajanje letal. Všeč mi je bilo letalo, ki je vzletelo in stara letala, ki so jih uporabljali nekoč.

Gal: V spominu, mi je ostal avion, ki je odletel in krilo velikega aviona  pod katerim smo stali.

Vita: Na letališču mi je bilo lepo. Spomnim se gasilskega avtomobila, ki je šprical vodo z vodnim topom in je nastala mavrica. Zanimiva so mi bila stara letala iz lesa.

Neža: V spominu mi je ostalo, kako sva z Ivo gledali letalo, ki je vzletelo zelo daleč vstran. Videli smo tudi veliko kovčkov, ter se postavili pod veliko letalo.

Jan: Všeč mi je bil vodnik in vodnica ter letalo, ki je poletelo v zrak.

Iva: Vesela sem bila, ko smo prispeli na letališče. Zanimivo mi je bilo, ko so gasilci  škropili z vodo in ko je vzletelo letalo.

Lorena: Lepo mi je bilo, ko smo lahko pobožali glavo in kožo medveda in volka, ki sta bila prepovedana predmeta na letalu. Všeč mi je bilo, ko smo stopili pod krilo največjega letala in ko je eno letalo vzletelo.

Kaj pa drugošolci in drugošolke?

Oskar: Na letališču mi je bilo najbolj všeč, ko je vzletelo letalo. Zanimivo mi je bilo, ko je voznik gasilskega vozila iz velike cevi škropil vodo in varnostna kontrola.

Janja: Na ekskurziji mi je bilo zelo lepo. Najboljše mi je bilo opazovati, kako je gasilec z velikim gasilskim avtom škropil vodo. Nekaj posebnega je bil vzlet letala.

Žan: Všeč mi je bilo, ko so nas popeljali skozi letališki rentgen. Zanimivo je bilo opazovati vzlet in pristajanje letal.

Luka: Zanimivo mi je bilo, ko smo si ogledali tovorno letalo in videli različne predmete, ki so jih cariniki odvzeli potnikom, ki so jih prinesli iz različnih držav.

Anej: Všeč mi je bilo, kako so se kovčki premikali v krogu. Gospod vodič nam je povedal česa ne smemo vzeti na letalo. Vesel sem bil, ko smo se fotografirali pri tovornem letalu.

Nik: Bilo je zanimivo, ko je pripeljal voznik velik gasilski avto in pokazal, kako se spušča voda v različne smeri. Lepo je bilo videti vzlet in pristanek letala.

Jakob : Lepo mi je bilo opazovati vzlet in pristanek letala. Videl sem veliko potnikov, ki so čakali na letalo. Všeč mi je bilo, da smo šli skozi letališki rentgen. Na letališču sem izvedel veliko novega.

RENE BRAČUN 2. NA 57. KROSU OBČINSKIH REPREZENTANC


V soboto, 14. oktobra 2023, sej je Rene Bračun udeležil 57. krosa občinskih reprezentanc v Ravnah na Koroškem kot član medobčinske šolske reprezentance Šmarje pri Jelšah. V ekipo se uvrstijo prvi trije učenci z medobčinskega krosa šol Upravne enote Šmarje pri Jelšah. Rene je osvojil 2. mesto in srebrno kolajno v kategoriji pionirji B letnik 2012, ekipno pa je s svojima sotekmovalcema v ekipi prepričljivo zmagal in osvojil 1. mestu ekipno v kategoriji M1.


Čestitamo!

DEVETOŠOLCI NA PRAZNIKU KOZJANSKEGA JABOLKA

 V soboto, 7.10. 2023 smo učenci 9. razred Osnovne šole Kozje imeli stojnico na prireditvi Kozjansko jabolko v Podsredi. V trgu smo se dobili zgodaj zjutraj ter  končali okoli peti popoldan.  Razstava plakatov na stojnici je bila namenjena obiskovalcem, da začutijo utrip naše šole. Predstavili smo dneve dejavnosti, ki smo jih imeli v letošnjem letu in projekte v katere je vključena naša šola. Projekt Zdrava šola poteka na naši šoli že nekaj let. V letošnjem letu pa sodelujemo tudi v projektu Inovativna pedagogika 5.0.

Na stojnici smo v zameno za prostovoljne prispevke pripravili različne dobrote, ki so razvajale brbončice obiskovalcev praznika. V šoli smo spekli Kozjansko kruhovo potico, veliko dobrot pa smo učenci pripravili doma. Ni manjkalo jabolčne pite, domačega peciva, kostanja, bučnic in zelja.

Zbrane prostovoljne prispevke bomo porabili za naše dejavnosti v letošnjem letu. Ob tem se zahvaljujemo vsem obiskovalcem prireditve, ki so se ustavili na naši stojnici in nam namenili prispevek.

 

Ta dan je bil zanimiv, saj smo pridobili nove izkušnje, ko smo predstavljali našo šolo. 

 

Žana Kozole 9. razred

SLIKANJE NA PLOČNIK

Učenci 1., 2. in 3. razreda smo v petek, 6. 10. 2023 slikali na pločnik pred šolo. Ko smo učiteljice učencem povedale, da bomo v Tednu otroka slikali na pločnik različna prometna sredstva, prometne znake in različne talne označbe, so bili učenci  zelo  navdušeni. Vsak učenec si je zamislil, kaj bo naslikal. Nastali so zanimivi likovni motivi. Slikanje je prehitro minilo. Ta dan nam bo ostal v prijetnem spominu. Veselimo se slikanja že v naslednjem šolskem letu.

Učenci 1., 2. in 3. r. in učiteljice Darja J., Marica J. in Marinka M.

DEVETOŠOLCI V ISKANJU POKLICNE POTI

V četrtek, 5. oktobra smo se devetošolci odpravili v Podčetrtek, kjer so se nam v organizaciji Območne obrtne zbornice Šmarje pri Jelšah predstavila številna podjetja ter samostojni podjetniki. Po skupnem sprejemu smo se devetošolci iz celotne Šmarske regije sprehodili po stojnicah. Obrtniki so se nam predstavili ter nam povedali kaj počnejo. Vsi so pripravili tudi delavnice, v katerih smo z zanimanjem sodelovali. 

Preizkusili smo se v zavijanju matic na vijak, nošenju krožnikov, oblikovanju frizur na lutkah, vožnji avtomobila in še veliko drugih. Dan je bil zelo zabaven, predvsem pa nam je bilo pomembno, da smo izvedeli še več podatkov o naši poklicni prihodnosti. 

Julia Bratuša 9. razred

DAN Z GASILCI

Prejšnji  teden smo preživeli dan z gasilci. Že zjutraj sta dva gasilca prišla v šolo in nam povedala veliko zanimivega. Nato smo odšli v Gasilski dom Kozje. Tam smo se razdelili v dve skupini. Najprej smo odšli fantje na prvo pomoč. Učili smo se o povojih in o oživljanju človeka. Na drugi postaji smo se fantje učili o gasilskih vozilih in raznih pripomočkih, ki jih gasilci pri delu potrebujejo. Videli smo klešče, motorno žago, sekire, »pajserje«, žage za rezanje betona, veliko cevi. Ko smo s tem končali, smo šli na ogled opreme gasilca, ko gre na požar. To so: gasilska zaščitna obleka, čelada, podkapa, kisikova bomba, rokavice, škornji. Sledilo je gašenje gorečega bencina. Izvedeli smo, da se olje in bencin ne smeta nikoli gasiti z vodo, ker s tem nastane še večji požar. Zato smo gasili s peno. Špricali smo z vodo in se povzpeli na tovornjak. Poskusili smo, kako deluje vodni top. Nazadnje pa je sledilo najboljše. Peljali smo se z gasilsko cisterno. Vse mi je bilo zelo všeč, najbolj pa gašenje požara in špricanje z vodo.

Rok Hladin, 5. razred

NA  GEOLOŠKI UČNI POTI SMO SPOZNAVALI KAMNINE

Šestošolci smo se  3. 10. 2023 odpravili na Rudnico pri Olimju. Pričakala nas je ga. Mojca Kunst, geologinja iz Kozjanskega parka.

Z lučkami na glavi nas je  najprej odpeljala  v zapuščeni rudnik železove rude, kjer smo lahko opazovali tudi  aragonitne ježke. Pot smo nadaljevali po učni poti do peščenjaka, kjer smo iskali   fosile. Ustavili smo se tudi ob potoku, kjer smo spoznali kamnino lehnjak. Da lažje razumemo, kako so nastale magmatske kamnine, smo s poskusom ponazorili delovanje vulkana. Poiskali smo še zeleno kamnino diabaz in poldragi kamen jaspis. Tudi te smo skrbno zložili v škatlico. Najbolj nas je navdušil velik mineral kalcita, ki ga je ga. Mojca prinesla s seboj. Majhne kristale kalcita pa  smo si lahko nabrali v kamnolomu.

Pot smo zaključili pri čokoladnici, kjer smo izpolnili učne liste in se posladkali s čokolado. Nabrano zbirko kamnin z veseljem uporabljamo pri pri pouku naravoslovja.

Casper Van Qaethem, 6. r.

REKA BISTRICA – OD IZVIRA DO IZLIVA

Devetošolci smo se odpravili na naravoslovni dan Od izvira do izliva reke Bistrice na katerem smo se naučili veliko stvari o naši Bistrici, ki teče skozi celotno Kozjansko. Zjutraj smo se izpred šole odpeljali do Planinske vasi, kjer smo si ogledali glavni izvir reke in še vhod bližnje Glije jame. Tam smo vzeli tudi vzorec vode in rešili nekaj nalog na učnih listih, ki smo jih dobili nato pa smo se odpeljali na drugo točko, ki se je nahajala na srednjem toku reke in sicer pri Levstikovem mlinu. Tam smo naredili analizo nevarnih snovi ki so lahko prisotne v reki testi pa so pokazali, da je reka dokaj čista. Tam smo opravili tudi teste o pretoku reke, izmerili smo širino in podobno. Nato smo se odpravili na zadnjo točko in ta je bila pri izlivu Bistrice v reko Sotlo. Tam smo izvedeli še nekaj zanimivosti o reki Sotli in nato odšli domov. Dan je bil zelo zanimiv in poučen saj smo se naučili veliko stvari o domači reki, ki jih do sedaj nismo vedeli.

Julia Bratuša, 9. razred

SPREMEMBA CEN ŠOLSKE PREHRANE

 

Spoštovani starši, učenci in zaposleni.

 

Obveščamo vas, da se z mesecem oktobrom spreminjajo cene šolske prehrane na Osnovni šoli Kozje. Razlog za dvig cen so povečani stroški zaradi bistveno višjih cen nabavljene hrane in energentov.

Zato je Svet zavoda OŠ Kozje na svoji seji dne 10. 10. 2023 sprejel sklep, da se z mesecem oktobrom dvignejo cene šolske prehrane. Prav tako so člani Sveta zavoda sprejeli tudi sklep, da OŠ Kozje učencem še naprej ponuja toplo malico kot nadstandardno storitev.

Nov cenik šolske prehrane je v prilogi.

 

Zahvaljujemo se vam za vaše razumevanje.


cenik prehrane 2023-24.pdf

RENE BRAČUN PRVI NA MEDOBČINSKEM TEKMOVANJU V KROSU

 

Tekmovanje je potekalo v Lesičnem v organizaciji AK Šentjur in OŠ Lesično.


Ekipo OŠ Kozje so zastopali Rene Bračun, Lea Kiderič, Jon Bratuša, Ana Dobravc, Klara Zimšek in Gal Erhatič. Rene Bračun si je pritekel zlato kolajno in postal medobčinski prvak v krosu za dečke letnik 2012. Zelo dobro se je z zahtevno progo spoprijela tudi Ana Dobravc in osvojila 5. mesto. Tudi ostali člani naše ekipe so progo premagali uspešno in popravili svoje osebne rezultate. 


Čestitke vsem!


NARAVOSLOVNI DAN V ARBORETUMU VOLČJI POTOK

 

3. 10. 2023 smo se učenci 7., 8. in 9. razreda odpravili v Arboretum Volčji Potok. Sprejeli sta nas dve prijazni učiteljici, nas razdelili v dve skupini in skupaj smo se podali na pot po parku. Ga. Mojca nas je vodila do posebnih drevesnih vrst, nam jih predstavila, mi pa smo nato rešili naloge na učnem listu. Ogledali smo si nasad vrtnic, rozarij, in se mimo ribnika sprehodili do francoskega parka. V parku je tudi majhno jezero z velikimi krapi. Večjo mlako smo prečkali po poti iz odrezanih debel, na katerih so se sončile tudi race mlakarice. V rastlinjakih smo opazovali raznobarvne metulje in zbirko orhidej ter se navduševali nad raznolikostjo kaktusov.  

Naravoslovni dan smo zaključili v zabaviščnem parku, kjer smo se lahko zabavali na adrenalinskih igralih, se skrivali v labirintu in občudovali makete dinozavrov in mamutov naravnih velikosti. Iz parka z bogato zbirko rastlin smo se domov vrnili z lepimi vtisi.

Tim Posteržin, 7. r.


Vtisi učencev:

Zelo mi je bil všeč simetrično oblikovan francoski park, ki ga krasijo zanimivo oblikovani pušpani. 

Barbara Planinc, 8. r


Navdušila me je močvirska cipresa, ki ima prezračevalne korenine, ki spominjajo na Smrkce,  izven zemlje. Zapeli smo ji Smrkčevo pesem.

Klara Zimšek, 8. r.


Vesel sem, da smo šli v Arboretum. Spoznal sem mnoge zanimive rastline, npr. bambus, atlaško cedro, ginko …

Enej Romih, 9. r.


Tropski rastlinjak  mi je bil najbolj všeč. Metulji so mi letali okoli glave, lahko sem si ogledala, kako se hranijo na pomarančah in mirno posedajo na tropskih rastlinah.

Ronja Čepin, 8. r.


Ko sem prišla v Arboretum, se mi ni zdel kaj posebnega. A kmalu mi je postajal vedno bolj všeč. Hodili smo po urejenih poteh, občudovali številna drevesa (v zbirki jih je vsaj 4000), cvetoče grmovnice in okrasne rastline.

Aneja Blažič, 9. r.

NA LIKOVNI KOLONIJI PLANINA 2023

Naš nadarjen likovnik Tarik Mateuš se je v soboto, 30. 9. 2023, udeležil tradicionalne likovne kolonije Planina 2023. Ustvarjalo je kakšnih 30 učencev iz regijskih osnovnih šol in umetniške gimnazije Celje. Delo je potekalo na prostem po opazovanju. Po skupnem uvodu so se udeleženci razpršili po kraju, izbrali ustrezne motive za ustvarjanje in nato ustvarjali v poljubnih risarskih in slikarskih tehnikah. Tarik je ustvarjal z ogljem na papirju za motiv pa si je izbral pogled proti gradu.

Pred razstavo, bo strokovna komisija pregledala dela, jih ovrednotila in nagradila z bronastimi, srebrnimi in zlatimi paletkami. Držimo pesti za Tarika.

INOVATIVNA PEDAGOGIKA 5.0

INOVATIVNA PEDAGOGIKA 5.0

S šolskim letom 2023/24 smo se na OŠ Kozje vključili v projekt Inovativna pedagogika 5.0,katerega namen je celovit razvoj digitalnih kompetenc in temeljnih znanj računalništva ter informatike na vzgojno izobraževalnih zavodih. Ustanovili smo skupino strokovnih delavcev, ki bosodelovala pri oblikovanju in implementaciji načrta za razvojno delo in uvajanje sprememb. Strokovni delavci bodo vzajemno sodelovali pri oblikovanju didaktičnih pristopov ter strategij poučevanja in jih preizkušali v inovativnih oddelkih šole. V projektu bomo med drugim lahko razvijali projektno delo, medpredmetno povezovanje in povezovanje po vertikali. Želimo, da bi bili učenci digitalno opismenjeni in da bi znanja uporabljali pri svojem nadaljnem izobraževanju.

SNEMANJE ODDAJE Z RIBIČEM PEPETOM


V petek, 8. 9. 2023 so učenci 2. in 3. razreda OŠ Kozje imeli snemanje oddaje z Ribičem Pepetom. Do Čerčkove domačije na Gradišču smo šli peš. Pomalicali smo. Kmalu se je pripeljala ekipa RTV Slovenija, katero smo učenci nestrpno pričakovali. Nastopil je čas snemanja z Ribičem Pepetom. Učenci so svoje vloge dobro poznali, saj smo jih vadili prvi teden šolskega pouka. Snemanje je potekalo štiri ure. Za nas je bila to nova prijetna izkušnja, ki je ne bomo pozabili. Oddajo bodo predvajali na RTV Slovenija 17. 11. 2023, na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka.


Učenci 2. razreda so povedali :« Kaj mi je bilo všeč?«

Janja Klaužar: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo bili v sadovnjaku in smo nabirali in jedli jabolka.

Žan Žerjav: Meni je bilo všeč, ko smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo maslo, med, črn kruh, jabolko in pili mleko.

Kai Stiplošek: Všeč mi je bilo, ko smo šli peš do Čerčkove domačije. Vesel sem bil, da nas je televizijska ekipa snemala. Bilo je nepozabno.

Nik Venta: Všeč mi je bilo, ko smo jedli tradicionalni slovenski zajtrk in da so nas snemali. Ribič Pepe je bil zelo zanimiv in glasen.

Oskar Božičnik: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo nabirali jabolka in jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Kakadudu in Ribič Pepe sta nas vseskozi razveseljevala. Bila sta res zanimiva.

Luka Gobec: Meni je bil všeč Ribič Pepe, dajal nam je petke. Tudi slovenski tradicionalni zajtrk je bil nekaj posebnega. Jedli smo ga pod jablano.

Anej Kunej: Vesel sem, da smo se igrali različne igrice, da sem spoznal Ribiča Pepeta in Kakaduduja. Bila sta fantastična. Komaj čakam, da vidim oddajo na televiziji.

Jakob Podlesnik: Najbolj sem bi vesel, ko so nas snemali. Všeč mi je bil Ribič Pepe in Kakadudu. Ponosen sem, ker smo dobili čudovite majice z znakom Ribiča Pepeta in Kakaduduja.


Vtisi učencev 3. razreda:

Rene Hartl: Všeč mi je bil tradicionalni slovenski zajtrk. Zdaj vem, kdo je Kakadudu. Ribič Pepe je bil zanimiv in mi smo bili glavni junaki. Spoznal sem, kako poteka snemanje oddaje.

Hana Dobravc: Všeč mi je bilo, ko smo pod jablano jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo med, maslo, črn kruh, jabolko in pili mleko. Fino je bilo, ker smo bili vsi veseli.

Lukas Jazbinšek: Všeč mi je, da bom na televiziji in me bodo vsi gledali. Komaj čakam.

Julijana Požek: Všeč mi je bilo, ko smo jedli jabolka. Ribič Pepe nam je dajal petke. Imel je umetne brke.

Vid Mesec: Všeč mi je bilo, ko smo nabirali jabolka v sadovnjaku in jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Ribič Pepe je bil res zabaven.

Tilen Žerjav: Bili smo glavni junaki na snemanju. Videl sem televizijsko ekipo v živo. Bilo je smešno, ko je Pepetu padlo jabolko na glavo.

Filip Hostnik: Ja, tradicionalnega slovenskega zajtrka pa še res nikoli nisem jedel pod jablano. Dobili smo lepe majice z znakom Ribiča Pepeta in Kakaduduja.

Tit Kmetec: Tradicionalni slovenski zajtrk smo jedli kar pod jablano. Pri snemanju smo večkrat ponovili isto stvar. Uspelo nam je.

Ta dan nam bo ostal v zelo lepem spominu, saj smo spoznali in se naučili veliko novega.

 

Učenci 2. in 3. razreda in učiteljici Marica Jurak in Marinka Moškon

PRVI ŠOLSKI DAN PRVOŠOLCEV V OŠ KOZJE


1.9.2023 je bil za prvošolce in prvošolke naše šole poseben dan – njihov prvi šolski dan v OŠ Kozje. Skupaj s starši so prvič prestopili šolski prag naše šole.

 Zbrali smo se v VCK . Dobrodošlico sta prvošolcem najprej izrekla g. ravnatelj Roman Gradišek in ga. županja Milenca Krajnc, ki  je vsakega otroka obdarila s slovensko zastavo, kresničko, rumeno rutico in  s knjigo s posvetilom.

 Pridružil se nam je čarodej Mare Čare, ki je pokazal svoje čarovniške trike. Vsakemu prvošolcu je izdelal klobuk ali zajčka ali rožico ali sabljo iz balona, na koncu pa otrokom pričaral živega goloba, ki so ga lahko pobožali. Pridružila sta se nam ga. policistka in g. policist, ki sta otrokom in staršem podala nasvete o varni poti v šolo. Otroke in starše sem pozdravila tudi jaz njihova razredničarka in  jim predstavila vzgojiteljico ga. Anito Jug, ki bo z nami pri pouku. Skupaj z g. ravnateljem in ga. vzgojiteljico smo prvošolcem podelili mape,  priznanja postal sem učenec OŠ Kozje  in igračko Lili oz. Bine. Ko smo zaslišali glas harmonike Patrika Kovačiča, so si učenci in učenke oprtali svoje torbe in se podali proti učilnici 1. razreda.  Na poti do učilnice so jih s špalirjem presenetili učenci 2., 3. in 4. razreda. Odprli smo vrata učilnice, na tleh so učenci zagledali črto, ki so jo uspešno preskočili in s tem postali prvošolci oz. prvošolke naše šole. Na mizah jih je čakalo še eno presenečenje, ki so ga bili zelo veseli. Ogledali smo si učilnico, se posladkali s torto, fotografirali  in pričeli risati sebe na 1. šolski dan. Kmalu so prvošolce prišli iskat starši. Polni doživetij  so prvošolci v spremstvu svojih staršev veseli odšli domov.

Dragi prvošolci, naj bo vaše prvo šolsko leto polno lepih doživetij, igrivo in poučno. 

Darja Jug, razredničarka 1. r.


AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA. VABLJENI.

NPZ - INFORMACIJE ZA UČENCE IN STARŠE


Državni izpitni center je na svoji spletni strani https://www.ric.si/nacionalno-preverjanje-znanja/splosne-informacije/ objavil publikacijo Nacionalno preverjanje znanja - Informacije za učence in starše, za šolsko leto 2023/2024. Knjižica je objavljena pod razdelkom Splošne informacije, tudi v prevodu v italijanski in madžarski jezik.

Objavljamo jo tudi na naši spletni strani. 

Pa še informacija o tretjem predmetu NPZ za 9. razred. Po sklepu ministra se bo na naši šoli poleg znanja slovenščine in matematike preverjalo še znanje tujega jezika. 

Informacije 2024_SLO.pdf

ŠPORTNI DAN - KOPANJE

V sredo 6. septembra bodo imeli učenci od 6. do 9. razreda športni dan - plavanje, kopanje in igre v vodi v Aqualuni Podčetrtek. 

Učenci se zjutraj ob običajni uri zberejo v šoli od koder bo organiziran prevoz z avtobusom in kombijem v Aqualuno. Odhod domov bo ob 14.45, prihod v Kozje predvidoma ob 15.00. Vozači iz smeri Buče bodo izstopili med prevozom domov, ostale relacije (Podsreda, Vetrnik, Zdole) bodo zamaknjene glede na običajni vozni red. 

PRVI ŠOLSKI DAN 2023/24


Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Upamo, da ste preživeli prijetne preživete poletne počitnice in zdaj polni elana vstopate v novo šolsko leto.

Prvi šolski dan za vse učence je petek, 1. septembra. Vsi učenci se ob 8. uri zberejo v Večnamenskem centru Kozje, kjer bo kratek pozdrav ravnatelja. Učenci od 4. do 9. razreda se bodo nato z razredniki napotili v svoje matične učilnice, učenci 2. in 3. razreda pa si bodo v centru skupaj s prvošolčki in njihovimi starši ogledali nastop čarodeja. 

Po nastopu bodo tudi drugošolci in tretješolci odšli v svoje učilnice, prvošolčke pa bosta v centru pozdravila še gospa županja in policist. 

Vsi ostali razredi bodo imeli najprej dve razredni uri, nato pa pouk po urniku. 

Za učence bo zagotovljena šolska prehrana, organizirano bo jutranje varstvo in podaljšano bivanje, avtobusi in kombi bodo vozili po običajnem voznem redu.

Vsem skupaj želimo mirno in prijazno šolsko leto.

Kolektiv OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek


POSLANICA MINISTRA, dr. Darja Felde

 

 

Drage učenke in učenci, dijakinje in dijaki, spoštovane zaposlene in zaposleni v vzgoji in izobraževanju, spoštovani starši,

 

Ponovno vstopamo v novo šolsko leto.  Prepričan sem, da v veliki večini z veseljem in nepogrešljivim vznemirjenjem, ki se v nas prebuja v zadnjih dneh pred pričetkom pouka.

Letošnje poletje žal ni zaznamovala samo brezskrbnost, kot bi si želeli, saj smo se soočali s hudimi vremenskimi pojavi, ki ponekod niso prizanesli niti vrtcem in šolam. Zahvaljujem se vsem zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki ste pokazali predanost svojim zavodom in takoj priskočili na pomoč s svojim delom, donacijami oziroma ste šolske prostore odstopili intervencijskim službam in prostovoljcem na terenu.

 

Vesel sem, da se bo šolsko leto v vseh slovenskih šolah kljub vsemu lahko pričelo 1. septembra, pa četudi v nekaterih posameznih primerih z nekajdnevnimi prilagoditvami v obliki dejavnosti oziroma v nadomestnih prostorih, ki so jih zagotovile matične občine. S tem niste pokazali zgolj zavezanosti svojem poklicu, temveč ste otrokom in mladim z zgledom podarili pomembno življenjsko popotnico, nauk oziroma primer, kaj pomeni delovati kot odgovoren, človekoljuben državljan.

 

V šolske klopi bo letos sedlo 20. 716 prvošolčkov in ti se nemara najbolj veselijo vznemirljivega novega poglavja v življenju. Želim jim, da bi čim dlje ohranili dragoceno otroško radovednost, ki je osnova za veselje do usvajanja znanja, ne samo v šoli, pač pa skozi celo življenje.

 

Vsem učencem in dijakom želim, da k šolskemu delu pristopite z marljivostjo. Vedite, da so majhni koraki in vztrajnost pri premagovanju vsakodnevnih izzivov tisto, kar nas nazadnje pripelje do velikih rezultatov in velikih idej, tudi takšnih, ki spreminjajo svet. Vem, izzive včasih doživljate kot tegobe, pretežke in obenem nepomembne, a verjemite mi, da se bo nekoč obrestovalo, če se boste z njimi soočali dosledno in sproti.

Enako naj zaželim tudi vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Verjamem, da boste tudi v letošnjem šolskem letu nepogrešljivi ne le kot strokovni posredniki znanja, ampak tudi v vlogi tistih, ki vzgajajo in mlade generacije navdihujejo s svojo srčnostjo in pokončno držo pri vsem, kar počnejo.

 

Spoštovani starši in ostali državljani, ponovno upam, da bomo upravičili vaše zaupanje v naše pedagoško delo in sistem, ki se ga ves čas trudimo izboljševati po najboljših močeh.

 

Ob vsem tem pa smo vsi mi odgovorni, da v šoli, na poti, pa tudi doma soustvarjamo in ohranjamo spodbudno ter varno učno okolje. Zato v šolskem letu 2023/2024 želim uspešno delo vsem nam. Prepričan sem, da bo vsak od nas prispeval svoj delež na poti do skupnega cilja, da naši otroci in mladostniki nekoč postanejo razumski, razmišljujoči in sočutni odrasli državljani.

 

 

Srečno in lepo pozdravljeni.