Novice 2023_2024

DAN LJUBEZNI – PRIREDITEV OB MATERINSKEM DNEVU IN DNEVU ŽENA


V torek, 26. 3. 2024, smo na OŠ Kozje počastili ljubezen. Ljubezen v več pogledih – najprej do samega sebe, do družine, prijateljev, znancev, do stvari, ki jih radi počnemo in nenazadnje do skupnega druženja. Vsi skupaj smo združili to neskončno ljubezen ter uživali v popoldnevu petja, plesa, igre, pozitivnih misli in smeha. Program so soustvarili učenci osnovne šole Kozje, starejša skupina iz vrtca, člani mešanega pevskega zbora Vinea, Moški pevski zbor Kozje in Folklorna skupina Kozje. Vse zbrane je nagovorila županja občine Kozje ga. Milenca Krajnc, ravnatelj OŠ Kozje gospod Roman Gradišek, v imenu KS Kozje pa je vse goste pozdravila in nagovorila ga. Vesna Bunšek Lupše.

Iskreno se zahvaljujemo vsem nastopajočim, saj so nam s svojo sporočilnostjo pričarali toplino v srcih.

Kolektiv OŠ Kozje

KJER JE JABOLKO VEČ KOT SADEŽ

 

Tudi v tem šolskem letu smo se učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja lotili raziskovalne naloge v projektu Turizmu pomaga lastna glava.

Cilj naše naloge je bil, da v bogati kulinariki Kozjanskega najdemo jed, ki najbolj predstavlja naše kraje. Raziskovanje o okusnih zakladih Kozjanskega nas je pripeljalo do ugotovitve, da je prehrana našega območja temeljila na doma pridelani hrani. Zelo pomembno je bilo tudi sadje, ki je svoj izvor imelo v domačem sadovnjaku. Kmetje so posebno skrb namenili različnim vrstam jablan, ki še danes bogatijo podobo Kozjanskega. Skozi letne čase se spreminjajo in nam prinašajo različne okusne dobrote na naše jedilnike.

Menimo, da je bila odločitev za jedi iz jabolk pravilna. Jabolko je simbol Kozjanskega, kar dokazuje tudi osrednja prireditev v mesecu oktobru Praznik kozjanskega jabolka.

Zato vabljeni na Kozjansko, kjer boste v neokrnjeni naravi lahko okušali okusne zaklade iz domačih jabolk. Prav tako vas vabimo, da si ogledate našo nalogo in promocijski spot, ki smo ga posneli.

In ne pozabite: V KOZJANSKEM PARKU JE JABOLKO VEČ KOT SADEŽ.


Učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja

KJER JE JABOLKO VEČ KOT SADEŽ.pdf

MLAJŠI UČENCI  TRETJI V ODBOJKI

 

V četrtek, 14.3.2024 so šestošolci: Rene Bračun, Blaž Kozole, Kevin Geršak, Urban Lesjak, Jure Centrih, Noel Kovačič in sedmošolec Nej Centrih, odigrali turnir v mali odbojki. Turnir je potekal  v športni dvorani v Rogatcu in je bil organiziran v sklopu osnovnošolskih športnih tekmovanj. Učenci so po odlično odigranih igrah z OŠ Šmarje pri Jelšah (2:1) , OŠ Podčetrtek (0:2) in po tesni borbi za drugo mesto z OŠ Rogatec ( 1:2)  osvojili  ODLIČNO 3. mesto. 

Čestitamo !

mentorica: Greta Simončič


Ob deseti uri zjutraj smo se na odbojkarsko tekmovanje v Rogatec. Ko smo prišli smo pričeli s ogrevanjem, saj smo se želeli na igro pripraviti po svojih najboljših močeh. Bili smo zelo na trnih, saj smo bili kmalu na vrsti za igro. Igre so bile zelo napete, saj smo se vsi borili, da dosežemo najboljše uspehe. Kljub temu se je vse na koncu dobro izšlo in osvojili smo tretje mesto. Na tekmovanju sem zelo užival, saj se rad udeležim športnih tekmovanj ter dogodkov! 


Jure Centrih


V četrtek smo učenci 6.razreda odšli na medobčinsko tekmovanje v odbojki v Rogatec. Na tekmovanju smo dosegli odlično 3. mesto. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo lahko igrali drug proti drugem in se borili za točke. Želim si še veliko takšnih tekmovanj.

Rene Bračun

OBISKALI SMO BRUSELJ


V ponedeljek, 19. 2. 2024 smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na letališče v Zagreb, s katerega smo se štirje devetošolci in dve učiteljici skupaj z učenci in učiteljicami iz OŠ Podčetrtka napotili proti Bruslju. Po pristanku na letališču Charleroi smo se s kombijem odpeljali v Bruselj. Odšli smo v hostel, kjer smo odložili kovčke, nato pa se z vlakom odpeljali v mesto Brugge. Mesto, ki ga zaradi številnih kanalov imenujejo tudi severne Benetke, nas je navdušilo s svojo arhitekturo in dobro kulinariko. V večernih urah smo se vrnili v hostel. Po krajšem druženju smo utrujeni zaspali. 

Naslednji dan smo se z podzemno železnico zapeljali do  Atomiuma, ki nas je presenetil s svojo veličino in arhitekturno posebnostjo.  Dan smo nadaljevali z obiskom Evropskega parlamenta, kamor nas je povabil poslanec Franc Bogovič. Ogledali smo si njegovo pisarno in mu v prijetnem pogovoru zastavili kar nekaj vprašanj o Evropski uniji in njegovem desetletnem delu v Evropskem parlamentu. Po kosilu v parlamentu smo si ogledali Hišo evropske zgodovine, ki je nas je navdušila s predstavitvami in razstavljenimi predmeti. Po ogledu muzeja smo popoldan preživeli v  centru Bruslju, dan pa zaključili z večerjo v restavraciji v centru mesta, kjer se nam je pridružil poslanec Bogovič. Mesto v nočnem času nas je navdušilo in je po mojem mnenju veliko lepše kot podnevi. 

Zadnje dopoldne smo izkoristili za sprehod po mestu in nakup spominkov za naše domače. Z lepimi vtisi smo se odpravlil na vlak do letališča Bruselj Zaventim. Let do Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je minil v dobri uri. Naše druženje z učenci OŠ Podčertek smo zaključili na poznem kosilu. 

Potovanje je bilo zelo zanimivo, zabavno in polno novih doživetij, pa tudi naporno vendar se je splačalo. Doživetje pa bi z veseljem ponovila.


Julia Bratuša, 9. razred

EKIPNO PODROČNO PRVENSTVU V ŠAHU 

V torek 20. februarja je na OŠ Petrovče potekalo ekipno področno prvenstvo v šahu do 12 in 15 let. Po nekaj letih premora je ponovno nastopila tudi ekipa OŠ Kozje in sicer v kategoriji učencev do 12 let. Naša ekipa je bila sestavljena iz učencev od 2. do 4. razreda zato so bili povprečno precej mlajši od ekip ostalih šol in so na tekmovanju predvsem nabirali izkušnje. Kljub temu so se pogumno zoperstavili svojim nasprotnikom in skupaj osvojili eno in pol točke ter osvojili končno šesto mesto. Ekipo so sestavljali: Jakob Hostnik, Filip Hostnik, Oskar Božičnik in Rene Hartl. Upamo, da jim nastop na področnem prvenstvu vzpodbuda za nadaljnje delo pri šahu.

SPOMINSKA SLOVESNOST V PODSREDI


V četrtek, 15. 2. 2024, je v Podsredi potekala slovesnost v spomin na padle borce II. čete Kozjanskega bataljona. Zbranim domačinom in gostom sta spregovorila županja Občine Kozje, Milenca Krajnc in slavnostni govornik dr. Jože Lipnik. Padlim so se ob kostnici v trgu poklonili številni praporščaki.

Kulturni program so pripravili učenci OŠ Kozje. V prepletanju veznega besedila, deklamacij in pesmi so poudarili, da so mir, svoboda in prijateljstvo vrednote, ki jih moramo ohranjati tudi v današnjem svetu.


Učiteljici: Marinka Žibret, Marinka Moškon

Področno prvenstvo OŠ v badmintonu ponovno v Kozjem

Osnovna šola Kozje je v sodelovanju s Športno zvezo Kozje kot organizatorjem ter badmintonsko sekcijo Tenis kluba Kozje kot izvajalcem,  v ponedeljek 29. januarja, ponovno gostila področno prvenstvo osnovnih šol v badmintonu za posameznike. Letošnjega prvenstva se je v štirih različnih kategorijah udeležilo skupaj 18 mladih badmintonistk in badmintonistov iz treh osnovnih šol, ki spadajo pod področni center Celje. Poleg učencev domače OŠ so tekmovali še učenci OŠ Antona Aškerc a Rimske Toplice in OŠ Blaža Kocena Ponikva. Po uvodnem nagovoru ravnatelja Romana Gradiška in napotkih za tekmovanje, se je tekmovanje v Večnamenskem centru Kozje pričelo.

V kategoriji učenk do 13 let so nastopile tri tekmovalke. Zmagovalka je postala učenka domače OŠ Maria Eduarda Pereira Da Cruz, druga je bila učenka OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice Neža Marija Švigelj, tretja pa še ena domača učenka Karin Kozole Grmšek.

V kategoriji učencev do 13 let so nastopili štirje tekmovalci. Tu sta prvo in tretje mesto osvojila tekmovalca iz Rimskih Toplic. Zmagal je Miha Mavrin, tretji pa je bil Luka Galun. Med njiju se je na drugo mesto uvrstil učenec domače šole Kevin Geršak.

V kategoriji učenk do 15 let so nastopile le tri domačinke. Zmagala je Julia Bratuša, druga je bila Lea Kiderič in tretja Ana Dobravc. Vse tri so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo 13. marca.

Najštevilčnejša je bila konkurenca v kategoriji učencev do 15 let, kjer je nastopilo osem tekmovalcev. Ti so bili najprej razdeljeni v dve skupini, nato pa so se najboljši štirje pomerili še za medalje. Zmagovalec je postal učenec OŠ Kozje Blaž Kozole, drugi je bil še en domačin Gal Erhatič, tretji pa Urban Bevc iz OŠ Blaža Kocena Ponikva. Tudi ti trije so se uvrstili na državno tekmovanje.

OŠ KOZJE NA PUSTNI TOREK PREGANJALA ZIMO


Na prelep pustni torek so učenci in učenke ter učiteljski zbor OŠ Kozje dodobra pregnali zimo. 

Dan se je pričel z malico, ki je bila kot se za pust spodobi, seveda ovita z odličnimi krofi, nato pa se je začela oblikovati povorka, ki se je vila od šole, mimo kozjanskega zmaja v krožišču, pa do  osrednjega  trga v Kozjem, kjer so maske pozdravile gospo županjo in njene sodelavce, ki so jim z vnemo, lepimi mislimi in pohvalami nad izvirnostjo mask, razdelili sladke pregrehe. Izjemna pohvala gre dvema mladima glasbenikoma, Patriku Kovačiču, 9. r. in Urbanu Lesjaku, 6.r., ki sta z diatonično harmoniko vodila pustno povorko po Kozjem in zabavala mimoidoče ter pustne maske.

Seveda pa rajanja še ni bilo konec, saj so se pustne maske nato zbrale v Večnamenskem centru Kozje, kjer so plesale in se predstavljale, saj jih je ob organizaciji OŠ Kozje, Turističnega društva  Kozje, ŠD Kozje in Klubom mladih Kozje čakalo presenečenje, nagarade za izvirne in domiselne maske. Nagrajene so bile posamezne kot tudi skupinske maske. Učenci so se zelo izkazali z izvirnostjo pri izdelavi mask, kar pa lahko preverite tudi na slikah. 

Poudariti pa je potrebno, da so nas presenetili tudi učitelji OŠ Kozje, ki so izbrali skupinsko masko, in sicer rdeče mušnice, ki so skupaj z učenci zavzele Kozje in Večnamenski  center ter plesale in rajale skupaj z ostalimi pustnimi maskami.

Dopoldan je bil odličen, saj se je širila kulturna dediščina, medsebojno sodelovanje pri izdelavi pustnih mask in kar je najpomembnejše, druženje med vsemi sodelujočimi maskami.

Kolektiv OŠ Kozje

OBELEŽITEV SLOVENSKEGA KULTURNEGA PRAZNIKA

V torek, 6. 2. 2024, ob 11.00, smo se vsi učenci in strokovni delavci šole zbrali v Večnamenskem centru, kjer smo obeležili slovenski kulturni praznik, 8. februar.

Devetošolci so nam na zanimiv, dinamičen in igriv način predstavili pregled slovenskega knjižnega jezika skozi stoletja. Vse od začetka, okrog leta 1000, do danes. Da so si učenci lažje predstavljali, kako izgledajo prvi zapisi v slovenskem jeziku, Trubarjev Abecednik in Katekizem, Bohoričeve Zimske urice in še ostali mejniki našega knjižnega jezika, so vse povedano podkrepili še s slikovnim materialom. Kulturni program pa je popestril tudi mladinski pevski zbor, deklamatorji, folklorna skupina in četrtošolka Zara s petjem in igranjem na kitaro.

Povezava na fotografije

Učiteljici Alja Belak in Suzana R. Zidar

Na OŠ Kozje mediirajo šolski vrstniški mediatorji

 

Na OŠ Kozje smo se odločili, da bomo po nekaj letih premora zopet oživili šolsko vrstniško mediacijo.

Kaj je mediacija?

Mediacija je strukturiran, urejen zaupen proces, v katerem nevtralna oseba, t. j. mediator s pomočjo aktivnega poslušanja in mediacijskih tehnik pomaga udeležencem v sporu definirati problem, učinkovito komunicirati, razvijati empatijo drug do drugega in predlagati ideje za rešitev konflikta.

Kako smo se izobraževanja lotili na naši šoli?

Najprej smo na oddelčnih urah predstavili konflikt in učencem povedali, da je to zaigran primer, ki jih je med nami precej in bi jih lahko reševali z mediacijo.Izvedli smo razpis za izobraževanje šolskih vrstniških mediatorjev. Zainteresirani učenci so izpolnili prijavnice. Komisija je izbrala vse ustrezne učence. Izobraževanje so izvajali za to usposobljeni učitelji: Marina Drofenik, Lidija Čepin, Ksenija Belina in Nataša Martini. Potekalo je ob popoldnevih štirikrat po tri  šolske ure. Učenci so z navdušenjem usvajali nova znanja, spretnosti in veščine. Na zaključku izobraževanja smo se jim pridružili vsi izobraževalci, koordinatorica in ravnatelj in bili navdušeni nad napredkom učencev v veščini mediiranja. Tako so vsi učenci spoznali, kako bodo s pomočjo mediatorjev lahko v bodoče reševali spore. Novim  mediatorjem smo ob tej priložnosti podelili potrdila o uspešno opravljenem izobraževanju za vrstniške mediatorje.

Vrstniški mediatorji so postali: Manja Debelak, Gaja Erhatič, Tija Zidar, Žana Koritnik, Ana Dobravc, Barbara Planinc, Rok Dobravc, Ambrož Zeme, Kevin Geršak, Urban Lesjak in Jure Centrih.

Novi mediatorji so dobili nalogo, da mediacijo na roditeljskih sestankih vseh razredov predstavijo tudi staršem. V 6. razredu so to že storili. Starši so bili navdušeni in prijetno presenečeni.

Želimo jim uspešno delo.

 Zapisala:  Marinka Moškon, koordinator mediacije na OŠ Kozje

ŠESTOŠOLCI V ZIMSKI ŠOLI V NARAVI

15. 1. 2024 smo se šestošolci polni pričakovanj odpravili med pohorske gozdove v CŠOD, kjer nas je pričakal prijeten dom Planinka. Po namestitvi in kosilu smo se odpravili na smučišče Areh. Smučarji začetniki so se učili vožnje po manjši klančini, se varno ustavljati in seveda ob padcih ponovno postaviti na smuči. Ostali smučarji pa so že prvi dan dodobra spoznali smučarske strmine. Po večerji smo se poučili o FIS pravilih, da je bila šola smučanja kar se da varna za vse. Pred spanjem smo se odpravili  še s svetilkami v okolico doma na večerni pohod in lovili težko pričakovane snežinke.

Drugi in tretji dan so bili učenci začetniki na smučišču že pogumnejši. Naučili so se prvih zavojev in usvojili spuščanje po strmejši smučini. Tako so se lahko na vzpetino povzpeli z vlečnico, kar je bila za smučarje začetnike nova izkušnja. Učitelji smučanja so bili navdušeni nad njimi, saj so kazali veliko voljo do smučanja in hitro napredovali v usvajanju novih tehnik. Ostali učenci pa so se ponosno spuščali po strmejših smučiščih in uživali v vožnji na novi sedežnici.

Popoldanske dejavnosti so bile namenjene pouku naravoslovja, izvedli smo orientacijo v okolici doma, v večernih urah pa nam je učitelj smučanja demonstriral, kako se servisirajo smuči, saj je tudi od tega zelo odvisno, kakšna  je smuka. Pred spanjem smo se še pozabavali z družabnimi in miselnimi igrami, nekateri učenci pa spletli tudi prva prijateljstva z vrstniki iz šol Dobja in Planine.

Četrtkovo jutro je bilo deževno, a kljub vsemu smo se odpravili na smučišče. Popoldanski čas je bil posebej zabaven, saj je bila igra štrbunk za učence povsem nova, zabavna, tekmovalna, pa tudi matematično obarvana, saj je bilo preračunavanje točk med obema ekipama kar zahtevna. Zadnji večer je bil težko pričakovan. Učenci so se lahko predstavili s svojimi talenti, nato pa so se družili ob večerni glasbi in plesu.

Kot se za zimsko šolo v naravi spodobi, nas je zadnje jutro pred odhodom domov razveselil sneg. Pogled na zasnežene smreke  je bil prav čaroben. Kot že vešči smučarji smo se odpravili še na smučišče Bellevue ter se brez strahu spuščali in uživali na neznanih smučinah. Vožnja z gondolo pa je bila za večino učencev zopet novo doživetje.  

Prišel je čas odhoda. Učenci so ponosno prejeli priznanja za uspešno končano šolo smučanja in skrbno urejene sobe. Učiteljem smo se zahvalili za čudovit, nepozaben teden bivanja v njihovem domu, nato pa smo se morali posloviti od najlepše in najboljše učilnice na svetu – narave.

Lidija Čepin, razredničarka

Vtisi šestošolcev:

Smučanje je zabaven šport. Veseli smo, da smo se naučili smučati. Komaj čakamo naslednje priložnosti, da se bomo spet lahko spuščali po zasneženih strminah. Blaž Kozole, Casper Van Qaethem, Noel Kovačič, Žan Ocvirk, Saša Hudorovac

Najlepše je bilo smučati slalom s prijatelji po najstrmejšem smučišču na Arehu. Škoda, da je teden tako hitro minil. Rene Bračun, Kevin Geršak

Lepo je bilo bivati v lepem, urejenem domu, se družiti s prijatelji, z njimi igrati družabne igre, se veseliti in zabavati. Jure Centrih

Nad šolo v naravi sem bila zelo navdušena. Zelo zanimivo se je bilo s pomočjo zemljevida orientirati v okolici doma, iskati posamezne točke in se čim prej vrniti v dom. Ema Bratuša

V šoli smučanja smo se naučili vsi zelo veliko, tisti, ki so že znali smučati in tisti, ki smo prvič stopili na smuči. Zadnji večer pred odhodom pa je bil vseeno najlepši. Veliko smo plesali in peli, nekateri tako glasno, da  so ostali brez glasu. Nova prijateljstva, nove ljubezni in solzice bodo nepozabne. Te šole v naravi ne bomo nikoli pozabili. Urban Lesjak, Tajda Blažič in Naja Potočnik

OGLED PREDSTAVE MAČEK MURI

V sredo, 20. 12. 2023 smo učenci 1., 2. in 3. razreda imeli kulturni dan. Zjutraj smo se zbrali v razredu. Gospa učiteljica Marica nam je razdelila malico. Malico smo dali v nahrbtnike. Odšli smo se uredit v garderobo. Nato smo se napotili proti avtobusu, ki nas je že čakal na parkirišču. Vstopili smo. Na avtobusu smo se potiho pogovarjali. Vožnja do mesta Celja je hitro minila. Izstopili smo iz avtobusa in se odpravili proti parku, kjer smo pomalicali. Zatem smo odšli proti gledališču. Vsi smo nestrpno pričakovali gledališko predstavo Maček Muri. Všeč mi je bilo, ko se je maček Muri zaljubil v muco Maco. Predstava mi je bila zelo zanimiva. Po končani predstavi so se igralci večkrat priklonili. Mi smo jih nagradili z bučnim aplavzom. Nato smo se odpravili proti mestu. Videli smo zelo lepo okrašeno mesto Celje in Pravljično deželo, kjer smo se ustavili in rajali. Ta dan mi je bil super.

Janja Klaužar, 2. razred

>še več fotografij iz dneva dejavnosti

OBČINSKO PRVENSTVO V BADMINTONU

Osnovna šola Kozje je v sodelovanju s Športno zvezo Kozje in s Tenis klubom Kozje  v ponedeljek 18. decembra ponovno pripravila občinsko prvenstvo v badmintonu za osnovnošolce. Tekmovanja v Večnamenskem centru Kozje se je udeležilo 15 mladih tekmovalcev, učencev OŠ Kozje, ki so nastopali v šestih različnih kategorijah. V kategoriji najmlajših učenk do 11 let so nastopile tri učenke. Zmagala je Gaja Erhatič,  druga je bila Tija Zidar in tretja Zara Fajs.  V enaki starostni kategoriji za fante sta tekmovala le dva dva učenca. Zmagovalec je postal Rok Hladin, drugi je bil Ambrož Zeme. Med mlajšimi učenkami do 13 let je v konkurenci dveh tekmovalk zmagala Lana Koritnik, druga je bila Karin Kozole Grmšek. Med učenci do 13 let so sodelovali trije fantje. Zmagal je Tian Vrhovnik, drugi je bil Tim Posteržin  in tretji Jan Hladin. Med starejšimi učenkami do 15 let  so prav tako nastopile tri tekmovalke. Naslov prvaka je osvojila Lea Kiderič, druga je bila Julia Bratuša in tretja Ana Dobravc. V kategoriji starejših učencev pa sta nastopila le dva učenca, občinski prvak je postal  Blaž Kozole, drugi je bil Gal Erhatič. Občinsko prvenstvo je prvi nivo šolskih športnih tekmovanj, zato so se najboljši v kategorijah do 13 in 15 let uvrstili na področno prvenstvo, ki bo v mesecu januarju, marca pa bo sledilo še državno prvenstvo. 

MEDOBČINSKO PRVENSTVO V ODBOJKI ZA UČENKE

V sredo, 13.12.2023 je v športni dvorani v Rogatcu potekalo šolsko tekmovanje starejših učenk v odbojki. Na turnirju se je zbralo sedem osnovnošolskih ekip. Ekipa OŠ Kozje je štela šest učenk, Julia Bratuša, Anja Kukovičič, Žana Kozole, Neli Koritnik, Jana Gmajnič in Lea Kiderič. V skupinskem delu so dekleta zasedla drugo mesto in se uvrstile v polfinalni obračun, tu so s tesnim izidom izgubile in se nato pomerile za 3. mesto z ekipo iz Podčetrtka. Domov so se vrnile z osvojenim 3.mestom. Dekleta so igrala odlično, se borile za vsako točko in zaslužijo vse čestitke. Bravo Julia, Jana, Žana, Neli, Anja, Lea !

 

mentorica Greta

 

Preberite kaj so povedale po končanem turnirju, ki je trajal od 13.00 pa vse do 17.00 ure. 

 

JULIA: Tekmovanje je bilo zahtevno, vendar bi kljub naporom ponovila izkušnjo, ki sem jo doživela s svojimi soigralkami.

 

ŽANA: V sredo, 13.12. 2023 smo se učenke OŠ Kozje udeležile tekmovanja iz odbojke. Čeprav smo imele nekaj vzponov in padcev smo dobile dober rezultat. Na tekmovanju mi je bilo zelo všeč in s puncami smo se imele dobro.

 

ANJA: Bilo nam je super, kot ekipa smo super sodelovale. Vesela in ponosna sem na naš napredek in uspeh. Kljub poškodbam na igrišču smo se vseeno dobro odrzale. Upam, da nam bo še naprej šlo tako dobro in da bomo še naprej takšna super ekipa.

 

NELI: Na začetku tekmovanja smo bile malo živčne, a se je stres z igro sproščal. Imele smo se lepo in kot ekipa smo dobro sodelovale in se podpirale, kar se je na koncu tudi zasluženo izkazalo s 3. mestom.

 

JANA: V sredo 13.12 smo se učenke OŠ Kozje udeležile tekmovanja iz odbojke. Ko smo se peljale do Rogatca, kjer je potekalo tekmovanje smo bile sprva vse malo živčne ampak smo druga drugo pomirile. Med igranjem smo se vse spodbujale. To tekmovanje mi bo še posebej ostalo v spominu saj smo bile z prijateljicami zadnjo leto skupaj. Osvojile pa smo tretje mesto in smo zelo ponosne na to.

LEA: Ta dan mi je bil zelo fajn, saj smo s puncami osvojile 3.mesto. Imela sem se zelo lepo in zabavala sem se tudi. Najbolj fajn mi je bilo, ko sem igrala zadnjo tekmo in sicer s Podčetrtkom.

USPEH DEVETOŠOLK OŠ KOZJE NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU IZ BIOLOGIJE

 

Za nami je 20. državno tekmovanje iz biologije, ki je potekalo 1. decembra 2023 na OŠ Dobje. Letošnja tema tekmovanja so bili "Vlažni travniki".

Naša učenka Julia Bratuša se je izkazala s svojim izjemnim znanjem, ki ji je prineslo zlato Proteusovo priznanje. Njeno poznavanje in razumevanje ekosistemov vlažnih travnikov, biodiverzitete ter vpliva človeških dejavnosti na te habitate je izjemno.

Jana Gmajnič in Žana Kozole sta z natančnim poznavanjem teme prav tako dosegli odlične  rezultate in si prislužili srebrno Proteusovo priznanje.

Iskrene čestitke!

Lidija Čepin, mentorica

 

Vtisi učenk:

Na državnem tekmovanju sem bila prvič, zato je bila trema kar velika. Zelo sem ponosna nase, da mi je uspelo dobro odpisati zahteven test in  osvojiti srebrno priznanje.

Jana Gmajnič

Na tekmovanje smo se skrbno pripravljale, saj je bila tema tekmovanja zahtevna. Ta dan mi bo ostal v lepem spominu, saj sem priznanja neizmerno vesela, pridobljeno znanje pa bom z veseljem uporabila v vsakdanjem življenju.

Žana Kozole

Že drugo zlato priznanje na tekmovanju mi pomeni ogromno in  za to se moram zahvaliti tudi naši mentorici, ki nas je skrbno pripravljala na tekmovanje, nas spodbujala in pomagala. Natančno  smo morale poznati  podrobnosti o habitatnih tipih vlažnih travnikov, življenja na njih ter izkazati razumevanje pridobljenega znanja. Zato sem še toliko bolj vesela, da mi je zopet uspelo priti do tako lepega dosežka.

Julia Bratuša


SKUPAJ V PRAZNIČNI ČAS

 

V torek, 12. 12. 2023 smo na šoli pripravili prireditev Skupaj v praznični čas. Najprej je prišel na oder Kevin, ki je pozdravil vse navzoče v dvorani. Za njim je nastopila Gaja, ki se je zelo dolgočasila. Ko pa je zagledala OPZ, mu je z veseljem prisluhnila. Ko je pevski zbor odpel, jo je mama ogovorila in ji rekla, naj gre pospravit sobo. Med pospravljanjem sobe je našla knjigo o Božičku. Mamo je vprašala, če ji jo prebere. Ta pa se je začudila, češ, da je že prestara za pravljice. Gaja jo je komaj prepričala, da ji prebere pravljico. Ko se je mama udobno nameščala v fotelju, sta Aneja in Neli na kitaro zaigrali pesem Bela snežinka. Potem je mama začela brati: Davno, davno je živel mož v rdeči obleki, ki je iz lesa izdeloval najrazličnejše predmete… Nato je na oder prišla revna žena s tremi fantki in Božička je prosila, če jih sprejme v svoj dom. Ko jih je povabil k sebi, so fantki odšli k igračam, žena pa z njimi. Čez nekaj časa so utrujeni zaspali. Medtem je na oder prišla Manja, ki je na kitaro zaigrala pesem Enkrat je bil en majhen škrat. Med njenim nastopom je prišla na oder prelepa vila in Božičku podarila moč, s  katero bo lahko osrečeval vse otroke tega sveta. To je storila v zahvalo, ker je dobrosrčno sprejel v svoj dom revno ženo in njene fantke. Ti so sedaj postali  škratje, ki so veselo poskakovali okoli njega in se nato skupaj odpravili razveseljevat otroke po celem svetu. Za tem je OPZ zapel pesem Mali jelenček Rudolf, ki je Božička in njegove škrate ponesel v nebo. Povsod po svetu se je na to noč razlegala ista pesem, zato so učenci zapeli Sveto noč v različnih jezikih. Nato je Kevin na oder povabil Blaža na harmoniki, 2. in 3. razred, ki so zapeli in zaplesali ob okrašeni jelki, folklorno skupino, MPZ in 1.r., ki so imeli za Božička posebne želje. Na koncu je Gaja izvedela, da škratki vsako leto pomagajo Božičku izdelovati darila. Obljubila je, da bo še bolj pridna. Kevin je na oder povabil še ravnatelja g. Romana Gradiška in županjo go. Milenco Krajnc, ki sta prisotnim namenila nekaj lepih misli.

Po končani prireditvi so se obiskovalci sprehodili ob bogato obloženih stojnicah, ki so jih krasili izdelki učencev. Skoraj vse izdelke smo zamenjali za dobrodelne prispevke, ki jih bomo porabili za zmanjšanje stroškov ekskurzij, šol v naravi.

Tija Zidar 5. razred

OBVESTILO - GOVORILNE URE

Redne govorilne ure, ki bi morale biti 11. 12. 2023 so prestavljene za en teden - na ponedeljek 18. 12. 2023 ali po dogovoru z razredničarko. 

PODROČNO PRVENSTVO OŠ V ŠAHU

Šestošolec Casper Van Quathem se je v sredo, 6. decembra, udeležil Področnega prvenstva OŠ v pospešenem šahu, ki je potekalo na OŠ Zreče. Casper je pogumno nastopil na svojem prvem pravem šahovskem turnirju in zbral 2,5 točke iz sedmih partij, kar je lep dosežek in lepa vzpodbuda za nadaljnje ukvarjanje s šahom. 

OBISK ŠOLSKEGA CENTRA KRŠKO

 

V torek, 21. 11. 2023, so se učenci 7. in 8. razreda udeležili različnih delavnic na srednji šoli ŠC Krško. Spoznali so se s preprostim programiranjem, 3D modeliranjem in 3D tiskanjem, z obnovljivimi viri in elektroniko ter z avtomehaničnim delom ter simulatorjem varjenja.

Spoznali so srednjo šolo, njene učilnice, učitelje ter dijake. Namen tehničnega dne je bil, da se bodo učenci in učenke v prihodnosti lažje odločili za poklice, ki bi jih radi opravljali oz. da se bodo lažje odločili, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.


Alja Belak


Učenci pa so strnili naslednje vtise ob obisku delavnic:


Na današnjem dnevu mi je bilo najbolj všeč, ko sva z Jonom zadnjo uro sestavila propeler.


Žan Luc Štancer, 8.r.

 

Na šolskem centru Krško mi je bilo kar zanimivo.Izvedela sem veliko novega.Najboljša delavnica mi je bila programiranje mikrobitov. Tam so bili vsi dijaki in dijakinje res zelo prijazni in spoštljivi.


Žana Koritnik, 7.r.

 

Danes mi je bilo v srednji šoli Krško  zelo všeč. Naučil sem se dosti novega. Npr. kako deluje programiranje, kako se vari, kako delujejo roboti in kako usposobiti stikala za luč. Upam da bomo še kdaj šli na kakšno šolo, saj je bilo zelo zanimivo.

 

Matej Kene, 8.r.

 

Zanimive so mi bile delavnice in ko so nam zastavljali nagradna vprašanja. Naučil sem se, kako programirati robota. Dan mi je bil všeč in zanimiv, naučil sem se veliko novega.


Jan Hladin, 7.r.

 

V Krškem se mi je zdelo najboljše, ko smo  lahko preizkusili robota in varjenje na simulatorju. Zabavno pa je bilo to, da so se fantje še preizkusili v montiranju gume na platišča. Videli smo tudi razstavljen motor avta. Na zadnji delavnici pa smo po dva delali različne stvari, nekateri so vezali vezja lučk, ventilatorje, jaz pa sem se preizkusila v spajkanju. Ko mi je to uspelo, pa sem se še naučila odspajkati, kar sem prej prispajkala. Ta dan mi je bil zelo všeč.


Klara Zimšek, 8.r.

 

Najbolj všeč mi je bilo to, ko smo delali z obnovljivimi viri in elektriko. Veliko sem se tudi naučila.


Lana Koritnik, 7.r.

Ogled fotogalerija 

SPOZNAJ LOVCA

Učenci 2. in 3. razreda so se v petek 17. novembra udeležili delavnice Spoznaj lova, ki sta jo v Lovskem domu Kozje organizirala Lovska zveza Slovenije in Celjski mladinski center. Na delavnici so bile predstavljene lovske dejavnosti v praksi. V drugem delu delavnice so spodbudili kreativnost mladih, ki so okrasili in poslikali eno od lovskih opazovalnic ter s tem dali svoj pečat lovski skupnosti v lokalnem okolju. 

SPOMINI NA ŠOLO V NARAVI

Učenci in učenke 4. razreda OŠ Kozje smo med 13.11.2023 in 17.11.2023 svoje domače učno okolje zamenjali z obmorskim. V Hotelu Žusterna v Kopru smo realizirali letno šolo v naravi. Učenci so se s pomočjo plavalnih učiteljev urili v različnih tehnikah plavanja, spoznavali so rastlinstvo in živalstvo primorskega sveta, si ogledali znamenitosti mesta Koper in Piran ter se med seboj družili in spoznavali na drugačen, bolj sproščen način. Domov smo se vrnili z nepozabnimi vtisi, novimi znanji in s pridobljenimi spretnostmi. Kaj so o tej izkušnji povedali učenci, si preberite v nadaljevanju.

Zara K.: V šoli v naravi sem se imela zelo lepo. Ko smo se spuščali po toboganu, mi je bilo zelo zabavno. Zvečer smo poslušali glasbo in ob njej peli. Na morju bi bila zelo dolgo. Zapomnila si bom, da smo v Piranu obiskali Muzej školjk.

Jakob H.: Zelo mi je bilo všeč v Muzeju školjk. Ta dogodek je bil nepozaben. Vedno, ko bomo kam šli, se bom spomnil na ta dogodek. Še enkrat bi šel tja.

Dejan: S sošolcem sva dobila sobo z razgledom na morje. Bila sva v sobi 235 in cel teden je bila najina soba najbolj urejena. Zato sva dobila tudi nagrado. Najbolj mi je bilo všeč večerno druženje ob glasbi.

Jošt: Užival sem na toboganu in v bazenu z mehurčki. Ko sem se potapljal, je bilo odlično. V Kopru smo si ogledali beneškega leva, Titov trg in Da Pontijev vodnjak.

Rok: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo zvečer poslušali glasbo. Zelo sem užival v vodi in ob ogledu znamenitosti Kopra. Zapomnil si bom vožnjo z avtobusom. Bilo mi je všeč, ko smo obiskali Piran in si kupili spominke.

Nia: Vožnja do morja mi je bila zelo zanimiva. V hotelu Žusterna so mi bili zelo všeč bazeni. Tudi v Muzeju školjk sem izvedela veliko novega in zanimivega.

Marcel: V Kopru mi je bilo všeč, ko sem videl beneškega leva. Izvedel sem, da ima lahko lev knjigo odprto ali zaprto. Odprta knjiga je pomenila mir, zaprta pa vojno. Zelo rad sem tudi plaval v bazenu. Videli smo nekdanje skladišče soli, Da Pontijev vodnjak in pristanišče. Zadnji dan smo se odpeljali v Piran, kjer smo si v trgovinah lahko kupili veliko stvari.

Erazem: V šoli v naravi sem videl beneškega leva, ladje in fontane. Všeč mi je bilo, ko smo se spuščali po toboganu in večerno druženje z učenci z OŠ Lesično. Zadnji dan smo si lahko v mestu Piran kupili spominke.

Patrik: Všeč mi je bilo, ko smo v Kopru obiskali Titov trg in ko smo ob večerih poslušali glasbo. Zelo rad sem se poigral na igralih, ki so bila v parku.

Jakob J.: Všeč mi je bilo, ko sem plaval in nabiral školjke na morski obali. Zelo zanimivo mi je bilo reševati naloge, ki jih je dala učiteljica.

Zara F.: V šoli v naravi mi je bilo zelo lepo. Rada sem bila na toboganu. Všeč mi je bilo, ko smo zvečer poslušali glasbo. Tudi Da Pontijev vodnjak in beneškega leva sem prvič videla. V Muzeju školjk sem slišala veliko zanimivega.

Ela: Ko smo prispeli v Hotel Žusterna, smo se razpakirali in šli na kosilo. Potem smo se šli kopat. Najbolj všeč mi je bilo v mestu Piran.

Tinkara: V šoli v naravi sem se imela zelo lepo. Všeč mi je bilo, ko smo šli po trgovinah. Zapomnila si bom beneškega leva. Če ima knjigo odprto, bo mir, če pa ima zaprto, bo vojna.

Učenci in učiteljica Suzana R. Zidar


ODGOVORNI SMO ZA SVOJE ZDRAVJE


17. 11. 2023 je na OŠ Kozje za učence od prvega do devetega razreda potekal naravoslovni dan, z naslovom ODGOVORNI SMO ZA SVOJE ZDRAVJE.

 

V okviru projekta Zdrava šola smo si učitelji v sodelovanju s pedagoginjo zastavili cilj, da za učence na ta dan pripravimo delavnice na temo gibanja, slovenskega tradicionalnega zajtrka in promocije duševnega zdravja.

Učenci so dan začeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom, ki je potekal pod sloganom: ''Kruh za zajtrk, super dan!'' Učenci so si skupaj z razredniki pripravili pogrinjke in ob slovenskem tradicionalnem zajtrku spregovorili še o bontonu in kulturi prehranjevanja.

Učenci prve triade so si ogledali tudi posebno oddajo Ribiča Pepeta, na temo slovenskega tradicionalnega zajtrka, v kateri so sodelovali učenci drugega in tretjega razreda naše šole.

Povezava do oddaje: https://ziv-zav.rtvslo.si/ 

https://ziv-zav.rtvslo.si/predvajaj/ribic-pepe/174996810

 

Tako okrepčani so aktivno sodelovali na delavnicah o medsebojnih odnosih, o premagovanju stresa, spoštovanju drug drugega, asertivnosti, o poslušanju ipd. V vsakem razredu smo učitelji izvedli različne dejavnosti, glede na razvojne značilnosti otrok, pogojene s starostjo. Premore med posameznimi delavnicami smo zapolnili z dejavnostmi aktivnega gibanja - pohod na razvaline gradu, ki ga je pripravila učiteljica Greta Simončič in delavnico o energijskih pijačah, ki  sta jo  pripravili učiteljica Lidija  Čepin in Manica Kolar.

Učenci so tako z zanimanjem, na humoren in zabaven način usvojili znanja in veščine o zdravem življenjskem slogu in o odgovornosti za svoje zdravje.

 

Nekaj  zbranih izjav učencev:

''Bilo mi je všeč, a najbolj mi je bil všeč pohod na grad.''

''Rada bi se zahvalila za trud učiteljev in učiteljic, da ste se tako potrudili za današnji dan.''

''Bilo je odlično! Večkrat bi lahko imeli takšne dneve.''

''To so bile najboljše delavnice!''

''Imam pohvalo za delavnico o energijskih pijačah. Zdaj vem, da jih ne smemo uživati!''

''Ta dan je bil zelo, zelo dober. Nekaj smo naredili za svoje zdravje in imeli smo zajtrk, ki ga jaz pogosto nimam.''

''Hvala, da ste nam tako lepo pripravili.''

''Pohvala, saj je bil cel dan super in sproščujoč.''

  

Ta dan je bil odlična priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, sodelovanja, spoznavanja drug drugega in učenja različnih veščin, ki bodo učencem in tudi nam učiteljem koristile v življenju.

 

Zapisala vodja projekta Zdrava šola: dr. Katja Valenčak

POTEPANJE PO SREDNJEVEŠKIH POTEH LEMBERGA IN ŠEPET METULJA


VTISI UČENCEV IN UČENK

V četrtek, 9. 11. 2023, smo se učenci od petega do devetega razreda zjutraj odpravili z avtobusom proti Šmarju. Ko smo prispeli tja, smo si odšli ogledat film Šepet metulja, v katerem  so nastopali tudi  učenci Šolskega centra Celje. Po končanem filmu smo pojedli malico in se odpravili z avtobusom proti Lembergu, kjer smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina si je odšla ogledat znamenitosti tega kraja, v drugi skupini pa smo napisali pisma kot so jih včasih pisali v srednjem veku in potem smo še na ta pisma napisali naslove, da so jih odposlali. Dan mi je bil res zanimiv, saj sem spoznala nove stvari o kraju Lemberg in vesela sem, da smo si ogledali film.

Jana Gmajnič, 9.r.

V četrtek , 9. 11. 2023,  smo se s šolo odpravili na ogled filma Šepet metulja v Šmarje pri Jelšah.

Film je bil zelo zanimiv in tudi poučen. Vse je bilo prikazano na zelo zanimiv način in bistvo filma je bilo, da ne glede, kako si drugačen od drugih, si lahko zelo uspešen in imaš neverjetne sposobnosti, ki jih marsikdo nima. 

Po filmu pa smo se še odpravili na ogled muzeja v Lemberg. V prvi delavnici smo napisali pismo s črnilom in ga poslali sami sebi ali komu drugemu. Na drugi delavnici pa smo bolj podrobno spoznali zgodovino Lemberga in izvedeli, da so na vsakem vidnem hribu bili včasih gradovi, ki jih je povezovalo veliko mostov.

Najbolj pa mi je bilo všeč, ko smo se odpravili nazaj proti vasi, saj smo šli mimo hiše slovenskega motokrosista Tima Gajserja.

Ker sem tudi sama impresionirana nad motokrosom, mi je bilo še posebej všeč, saj sem si lahko v živo ogledala njegovo lastno motokros progo. Če bi lahko, bi še kdaj ponovila tako energičen kulturni dan.

Klara Zimšek,  8. r. 

V četrtek, 9. 11. 2023, smo se učenci od 5. do 9. razreda odpravili v Šmarje pri Jelšah na ogled filma Šepet metulja. Govori o tem, da moramo sprejeti druge, tudi če so drugačni. Nato smo se odpravili v Lemberg. Razdelili so nas v 2 skupini. Tam smo se naučili, kako napisati srednjeveško pismo. Vsak je dobil pero, črnilo in list papirja. Naučili so nas, kako narediti kuverto in pismo iz enega lista papirja. Napisali smo vsebino, nato pa smo pismo zlepili z voskom in naredili pečat. Dodali smo znamko in poslali na pošto.

Nato smo odšli ven. Tam so nam predstavili rotovž, kamor so zapirali vse zapornike, preden so jih odpeljali na sodišče. Po strmi poti smo se odpravili do cerkve, kjer je včasih stal lemberški grad. Na gričih okoli naj bi v preteklosti stalo še 6 gradov. Na poti nazaj v dolino, smo šli mimo proge za motokros.

S tem smo končali dan. Bil je zelo zanimiv in poučen.

Manca Lupše, 7.r.

V četrtek, 9.11. 2023, smo se odpravili v Šmarje pri Jelšah. V kinu smo si ogledali film Šepet metulja, ki je bil zelo zanimiv. Ko smo prišli iz kina smo z avtobusom nadaljevali pot do Lemberga. V Lembergu smo si ogledali stare hiše iz srednjega veka, rotovž in odšli do cerkve sv. Pankracija. Sprehodili smo se do hriba, kjer smo izvedeli, da  je bilo včasih okoli njega polno gradov. Od teh je še ostal samo eden.

Veliko novih stvari sem spoznal. Pozneje smo se še lahko preizkusili v pisanju s peresom in črnilom. Bilo mi je zelo všeč.

Kevin Geršak, 6.r.

PO GOBE …

V sredo, 8. 11. 2023, smo se učenci 7. r.  OŠ Kozje z učitelji odpravili nabirat gobe. Odpeljali smo se do gobarske koče Gobarskega društva Kozjansko, kjer so nas pričakali izkušeni gobarji. Razdelili smo se v štiri skupine in se s košarami odpravili v okoliške gozdove. Gobe smo iskali na gozdnih tleh, ob robu gozda, na štorih, drevesnih deblih … Spremljevalci so nam jih pomagali prepoznati in nam pojasnili tudi njihove značilnosti. Ker smo bili dobri opazovalci, so se naše košare hitro napolnile z zelo različnimi gobami. Spoznali smo veliko novih vrst. Po vrnitvi iz gozda je vsaka skupina pripravila svojo razstavo gob. Pri tem nam je pomagal g. Filip Barič, dober poznavalec gob. Vsaki gobi smo dodelili slovensko znanstveno ime in določili ali je užitna, pogojno užitna, neužitna, strupena ali pa celo smrtno nevarna. Navdušeno smo svoje zbirke gob odnesli v šolo in pripravili skupno razstavo.


Gozd je najlepša učilnica, zanimiva in pomirjajoča, zato mi je bil naravoslovni dan zelo všeč.

Alina Pristušek

Zelo me je presenetilo, da obstaja tako veliko različnih gob. Rdeči lovkar me spominja na hobotnico in zelo smrdi.

Nimai Žnidarec

Najbolj všeč mi je bilo iskanje gob v gozdu. Nisem pa vedel, da je večina gob užitnih, celo nekatere mušnice.

Jan Hladin

Na naravoslovnem dnevu sem se počutil zelo dobro. Všeč mi je bila gobarska učna pot, po kateri sem šel prvič.

Gal Kajba

Nabiranje gob nama je bilo všeč, saj sva to počeli prvič.

Lana in Žana Koritnik

2. DOBRODELNI POHOD ŠOLSKA POT JOŽETA PLANINCA


V soboto, 21.10. 2023 smo imeli športni dan na katerega so bili vabljeni vsi ljubitelji planinskih pohodov. Učenci, učitelji, starši, prijatelji in znanci družine Planinc smo se družili na pohodu iz Kozjega do Gorjan in nazaj. Imeli smo čudovit dan, ki smo ga obeležili s spominom na skupnega prijatelja gospoda Jožeta Planinca.


V imenu učencev in delavcev šole, ter svojem imenu se zahvaljujem družini Planinc, še posebej ga. Alenki, za to priložnost in dobrodelnost. 

Prav tako, se zahvaljujem vsem ostalim pohodnikom za udeležbo, prijetno druženje na pohodu in za prispevke v šolski sklad.


Greta Simončič, učiteljica športa


V soboto, 21.10.2023, smo odšli na pohod pot Jožeta Planinca. Zjutraj ob 9.00 smo

začeli v športnem parku v Kozjem, nadaljevali pa smo po zelo dolgi in strmi poti čez Vetrnik. Na cilju, pri Planinčevih, so nas zelo lepo pogostili s čajem, domačim kruhom in ocvirki. Za odrasle pa je bila pripravljena  kava s priboljški.

Na poti nazaj smo  šli še na Županov breg.Ob poti nazaj smo lahko ves čas nabirali tudi kostanj. Pohod je imel dobrodelno noto, saj smo zbirali tudi sredstva za šolski sklad. Imeli smo se lepo, saj nam je vreme bilo zelo naklonjeno.


Urban Lesjak, 6. r.

 

Zjutraj smo se ob 9. 00 zbrali in odšli na dobrodelni pohod po poti Jožeta Planinca. Pot nas je vodila čez trg v Kozjem do Županovega brega z vmesnim postankom za malico. Nato pa smo nadaljevali proti Gorjanom, kjer so nas sorodniki gospoda Planica zelo lepo sprejeli, nas pogostili. Nato pa smo s polnimi trebuhi krenili nazaj, kjer smo si na poti ogledali še našo znamenito harfo. Počasi smo se vračali nazaj proti Kozjem. Dan in seveda pohod mi je bil zelo všeč.

 

Žan Ocvirk, 6.r.

 

V soboto, 21. 10. 2023, smo s šolo odšli na pohod. Šli smo na domačijo gospoda Jožeta Planinca. Ko smo prišli do njih, so nam ponudili čaj in druge dobrote.

Pot je bila mokra in blatna, vendar je bilo vreme prizanesljivo. Na poti nazaj smo šli še na Županov breg, nato pa nazaj proti Kozjem. Imela sem se zelo lepo.


Ronja Čepin, 8. r.

1. ŠPORTNI DAN UČENCEV 1., 2., 3. IN 4. RAZREDA

V soboto, 21. 10. 2023, smo izvedli 1. športni dan. Učenci do četrtega razreda smo na pohod odšli v smeri Zdol. Na pohod so bili vljudno vabljeni tudi starši in ostali krajani. Nekateri so se nam na poti tudi pridružili. Učenci so opazovali okolico, se drug z drugim pogovarjali in tako smo skupaj preživeli lepo sobotno dopoldne.

Učiteljice

DAN ODPRTIH VRAT NA SREDNJI ŠOLI ZA HORTIKULTURO IN VIZUALNE UMETNOSTI CELJE

Učenke izbirnega predmeta rastline in človek smo se v sredo, 18. 10. 2023, odpravile na Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Po pozdravu ravnateljice nam je svetovalna delavka  predstavila poklice hortikulturnega tehnika, vrtnarja, cvetličarja, fotografskega tehnika in aranžerja.  Udeležile smo se tudi  cvetličarske in fotografske delavnice, ki so nam jih pripravili dijaki. Izdelali smo venčke in zapestnice iz svežega cvetja, ogledali smo si fotografski studio in naredili nekaj »profesionalnih« fotografij.  Po delavnicah smo se v spremstvu profesorja sprehodili po razstavnem prostoru z zanimivimi izdelki dijakov, po rastlinjaku in parku s številnimi rastlinskimi vrstami. Navdušila nas je pot, ki je namenjena slabovidnim, in  čutna pot z različnimi vrstami materialov, ki so posuti po tleh, nasad vrtnic, trajnic in dišavnic ter različne skulputure, ki jih izdelajo dijaki pri pouku. Ob koncu so nam prijazni profesorji podarili še okrasne mačehe.

Morda bo katera izmed nas čez dve leti postala dijakinja te šole.

Klara Zimšek, Babara Planinc, Ronja Čepin, Ana Dobravc, učenke 8. r.

NARAVOSLOVNI DAN  -  OBISK LETALIŠČA JOŽETA PUČNIKA

V četrtek, 12.10.2023 so učenci 1. in 2. razreda naše šole imeli naravoslovni dan – ogled letališča Jožeta Pučnika. Zgodaj zjutraj smo se zbrali v šoli in se z avtobusom odpeljali proti Lesičnem, kjer so se nam pridružili prvošolci in drugošolci naše sosednje šole Lesično. Učenci so nestrpno pričakovali, da prispejo na letališče. Ob prihodu smo najprej poskrbeli za naše lačne želodčke. Kmalu sta nas sprejela vodič in vodička. Pokazala sta nam zanimivosti letališča. Popeljala sta nas skozi letališče, ogledali smo si letališki rentgen. Tako so učenci spoznali, kako pregledujejo potnike in osebno prtljago. Videli so stvari, ki so jih zasegli, ker so le te na letalu prepovedane. Otroci so lahko videli potniška in tovorna letala, premične stopnice, letališka varnostna vozila, letališko stezo, stolp, kjer spremljajo pristajanje in vzlet letal. V času, ko smo bili tam je eno letalo poletelo, eno pa pristalo. Otroci so z zanimanjem opazovali potek pristajanja in vzleta letala. Videli so velik gasilski avto, ki je namenjen gašenju požarov, s katerim se je voznik popeljal po ploščadi in nam priredil predstavo s svojim vodnim topom.

Vsi učenci so uživali in verjameva, da jim bo obisk letališča ostal v lepem spominu.

V imenu učencev in učiteljic se zahvaljujemo občini Kozje in  občinskemu SPV- ju, ki nam vsako leto omogočita prevoz in voden ogled letališča.                                

Darja Jug in Marica Jurak


Kaj so o obisku povedali prvošolci in prvošolke?

Leon: Najbolj všeč mi je bilo, ko smo obiskali sortirnico, ko je vzletelo letalo in ko smo se postavili pod krilo največjega letala.

Jaša: Všeč mi je bilo, ko smo stali pod velikim avionom, ko smo morali oddati nahrbtnike in ko je prispel velik gasilski avto, ki je brizgal vodo in je nastala mavrica.

Liam: Zanimiv mi je bil gasilski avto, prtljaga, ki smo jo videli v sortirnici, vodič in največje letalo.

Svit: Všeč mi je bil vzlet letala, prevoz prtljage, pregled kovčkov in ljudi.

Alina: Všeč mi je bilo, ko so nas gasilci poškropili z vodo, ko je vzletelo letalo in ko smo videli, kako potujejo kovčki.

Elena: Všeč mi je bil avion, ki je poletel drugam.

Jurij: Spomnim se aviona, ki je odletel in tovornjaka, ki je vozil kovčke.

Nik: Bilo je zanimivo, ko so prišli gasilci in nas poškropili. Zanimiva so mi bila letala in ko so nas skenirali.

Tinkara: Komaj sem čakala, da smo prispeli na letališče. Všeč mi je bilo letalo, ki je vzletelo in gasilci, ki so se pripeljali z velikim in lepim gasilskim avtom.

Val: Zanimiv mi je bil velik opazovalni  stolp, kjer spremljajo vzlete in pristajanje letal. Všeč mi je bilo letalo, ki je vzletelo in stara letala, ki so jih uporabljali nekoč.

Gal: V spominu, mi je ostal avion, ki je odletel in krilo velikega aviona  pod katerim smo stali.

Vita: Na letališču mi je bilo lepo. Spomnim se gasilskega avtomobila, ki je šprical vodo z vodnim topom in je nastala mavrica. Zanimiva so mi bila stara letala iz lesa.

Neža: V spominu mi je ostalo, kako sva z Ivo gledali letalo, ki je vzletelo zelo daleč vstran. Videli smo tudi veliko kovčkov, ter se postavili pod veliko letalo.

Jan: Všeč mi je bil vodnik in vodnica ter letalo, ki je poletelo v zrak.

Iva: Vesela sem bila, ko smo prispeli na letališče. Zanimivo mi je bilo, ko so gasilci  škropili z vodo in ko je vzletelo letalo.

Lorena: Lepo mi je bilo, ko smo lahko pobožali glavo in kožo medveda in volka, ki sta bila prepovedana predmeta na letalu. Všeč mi je bilo, ko smo stopili pod krilo največjega letala in ko je eno letalo vzletelo.

Kaj pa drugošolci in drugošolke?

Oskar: Na letališču mi je bilo najbolj všeč, ko je vzletelo letalo. Zanimivo mi je bilo, ko je voznik gasilskega vozila iz velike cevi škropil vodo in varnostna kontrola.

Janja: Na ekskurziji mi je bilo zelo lepo. Najboljše mi je bilo opazovati, kako je gasilec z velikim gasilskim avtom škropil vodo. Nekaj posebnega je bil vzlet letala.

Žan: Všeč mi je bilo, ko so nas popeljali skozi letališki rentgen. Zanimivo je bilo opazovati vzlet in pristajanje letal.

Luka: Zanimivo mi je bilo, ko smo si ogledali tovorno letalo in videli različne predmete, ki so jih cariniki odvzeli potnikom, ki so jih prinesli iz različnih držav.

Anej: Všeč mi je bilo, kako so se kovčki premikali v krogu. Gospod vodič nam je povedal česa ne smemo vzeti na letalo. Vesel sem bil, ko smo se fotografirali pri tovornem letalu.

Nik: Bilo je zanimivo, ko je pripeljal voznik velik gasilski avto in pokazal, kako se spušča voda v različne smeri. Lepo je bilo videti vzlet in pristanek letala.

Jakob : Lepo mi je bilo opazovati vzlet in pristanek letala. Videl sem veliko potnikov, ki so čakali na letalo. Všeč mi je bilo, da smo šli skozi letališki rentgen. Na letališču sem izvedel veliko novega.

RENE BRAČUN 2. NA 57. KROSU OBČINSKIH REPREZENTANC


V soboto, 14. oktobra 2023, sej je Rene Bračun udeležil 57. krosa občinskih reprezentanc v Ravnah na Koroškem kot član medobčinske šolske reprezentance Šmarje pri Jelšah. V ekipo se uvrstijo prvi trije učenci z medobčinskega krosa šol Upravne enote Šmarje pri Jelšah. Rene je osvojil 2. mesto in srebrno kolajno v kategoriji pionirji B letnik 2012, ekipno pa je s svojima sotekmovalcema v ekipi prepričljivo zmagal in osvojil 1. mestu ekipno v kategoriji M1.


Čestitamo!

DEVETOŠOLCI NA PRAZNIKU KOZJANSKEGA JABOLKA

 V soboto, 7.10. 2023 smo učenci 9. razred Osnovne šole Kozje imeli stojnico na prireditvi Kozjansko jabolko v Podsredi. V trgu smo se dobili zgodaj zjutraj ter  končali okoli peti popoldan.  Razstava plakatov na stojnici je bila namenjena obiskovalcem, da začutijo utrip naše šole. Predstavili smo dneve dejavnosti, ki smo jih imeli v letošnjem letu in projekte v katere je vključena naša šola. Projekt Zdrava šola poteka na naši šoli že nekaj let. V letošnjem letu pa sodelujemo tudi v projektu Inovativna pedagogika 5.0.

Na stojnici smo v zameno za prostovoljne prispevke pripravili različne dobrote, ki so razvajale brbončice obiskovalcev praznika. V šoli smo spekli Kozjansko kruhovo potico, veliko dobrot pa smo učenci pripravili doma. Ni manjkalo jabolčne pite, domačega peciva, kostanja, bučnic in zelja.

Zbrane prostovoljne prispevke bomo porabili za naše dejavnosti v letošnjem letu. Ob tem se zahvaljujemo vsem obiskovalcem prireditve, ki so se ustavili na naši stojnici in nam namenili prispevek.

 

Ta dan je bil zanimiv, saj smo pridobili nove izkušnje, ko smo predstavljali našo šolo. 

 

Žana Kozole 9. razred

SLIKANJE NA PLOČNIK

Učenci 1., 2. in 3. razreda smo v petek, 6. 10. 2023 slikali na pločnik pred šolo. Ko smo učiteljice učencem povedale, da bomo v Tednu otroka slikali na pločnik različna prometna sredstva, prometne znake in različne talne označbe, so bili učenci  zelo  navdušeni. Vsak učenec si je zamislil, kaj bo naslikal. Nastali so zanimivi likovni motivi. Slikanje je prehitro minilo. Ta dan nam bo ostal v prijetnem spominu. Veselimo se slikanja že v naslednjem šolskem letu.

Učenci 1., 2. in 3. r. in učiteljice Darja J., Marica J. in Marinka M.

DEVETOŠOLCI V ISKANJU POKLICNE POTI

V četrtek, 5. oktobra smo se devetošolci odpravili v Podčetrtek, kjer so se nam v organizaciji Območne obrtne zbornice Šmarje pri Jelšah predstavila številna podjetja ter samostojni podjetniki. Po skupnem sprejemu smo se devetošolci iz celotne Šmarske regije sprehodili po stojnicah. Obrtniki so se nam predstavili ter nam povedali kaj počnejo. Vsi so pripravili tudi delavnice, v katerih smo z zanimanjem sodelovali. 

Preizkusili smo se v zavijanju matic na vijak, nošenju krožnikov, oblikovanju frizur na lutkah, vožnji avtomobila in še veliko drugih. Dan je bil zelo zabaven, predvsem pa nam je bilo pomembno, da smo izvedeli še več podatkov o naši poklicni prihodnosti. 

Julia Bratuša 9. razred

DAN Z GASILCI

Prejšnji  teden smo preživeli dan z gasilci. Že zjutraj sta dva gasilca prišla v šolo in nam povedala veliko zanimivega. Nato smo odšli v Gasilski dom Kozje. Tam smo se razdelili v dve skupini. Najprej smo odšli fantje na prvo pomoč. Učili smo se o povojih in o oživljanju človeka. Na drugi postaji smo se fantje učili o gasilskih vozilih in raznih pripomočkih, ki jih gasilci pri delu potrebujejo. Videli smo klešče, motorno žago, sekire, »pajserje«, žage za rezanje betona, veliko cevi. Ko smo s tem končali, smo šli na ogled opreme gasilca, ko gre na požar. To so: gasilska zaščitna obleka, čelada, podkapa, kisikova bomba, rokavice, škornji. Sledilo je gašenje gorečega bencina. Izvedeli smo, da se olje in bencin ne smeta nikoli gasiti z vodo, ker s tem nastane še večji požar. Zato smo gasili s peno. Špricali smo z vodo in se povzpeli na tovornjak. Poskusili smo, kako deluje vodni top. Nazadnje pa je sledilo najboljše. Peljali smo se z gasilsko cisterno. Vse mi je bilo zelo všeč, najbolj pa gašenje požara in špricanje z vodo.

Rok Hladin, 5. razred

NA  GEOLOŠKI UČNI POTI SMO SPOZNAVALI KAMNINE

Šestošolci smo se  3. 10. 2023 odpravili na Rudnico pri Olimju. Pričakala nas je ga. Mojca Kunst, geologinja iz Kozjanskega parka.

Z lučkami na glavi nas je  najprej odpeljala  v zapuščeni rudnik železove rude, kjer smo lahko opazovali tudi  aragonitne ježke. Pot smo nadaljevali po učni poti do peščenjaka, kjer smo iskali   fosile. Ustavili smo se tudi ob potoku, kjer smo spoznali kamnino lehnjak. Da lažje razumemo, kako so nastale magmatske kamnine, smo s poskusom ponazorili delovanje vulkana. Poiskali smo še zeleno kamnino diabaz in poldragi kamen jaspis. Tudi te smo skrbno zložili v škatlico. Najbolj nas je navdušil velik mineral kalcita, ki ga je ga. Mojca prinesla s seboj. Majhne kristale kalcita pa  smo si lahko nabrali v kamnolomu.

Pot smo zaključili pri čokoladnici, kjer smo izpolnili učne liste in se posladkali s čokolado. Nabrano zbirko kamnin z veseljem uporabljamo pri pri pouku naravoslovja.

Casper Van Qaethem, 6. r.

REKA BISTRICA – OD IZVIRA DO IZLIVA

Devetošolci smo se odpravili na naravoslovni dan Od izvira do izliva reke Bistrice na katerem smo se naučili veliko stvari o naši Bistrici, ki teče skozi celotno Kozjansko. Zjutraj smo se izpred šole odpeljali do Planinske vasi, kjer smo si ogledali glavni izvir reke in še vhod bližnje Glije jame. Tam smo vzeli tudi vzorec vode in rešili nekaj nalog na učnih listih, ki smo jih dobili nato pa smo se odpeljali na drugo točko, ki se je nahajala na srednjem toku reke in sicer pri Levstikovem mlinu. Tam smo naredili analizo nevarnih snovi ki so lahko prisotne v reki testi pa so pokazali, da je reka dokaj čista. Tam smo opravili tudi teste o pretoku reke, izmerili smo širino in podobno. Nato smo se odpravili na zadnjo točko in ta je bila pri izlivu Bistrice v reko Sotlo. Tam smo izvedeli še nekaj zanimivosti o reki Sotli in nato odšli domov. Dan je bil zelo zanimiv in poučen saj smo se naučili veliko stvari o domači reki, ki jih do sedaj nismo vedeli.

Julia Bratuša, 9. razred

SPREMEMBA CEN ŠOLSKE PREHRANE

 

Spoštovani starši, učenci in zaposleni.

 

Obveščamo vas, da se z mesecem oktobrom spreminjajo cene šolske prehrane na Osnovni šoli Kozje. Razlog za dvig cen so povečani stroški zaradi bistveno višjih cen nabavljene hrane in energentov.

Zato je Svet zavoda OŠ Kozje na svoji seji dne 10. 10. 2023 sprejel sklep, da se z mesecem oktobrom dvignejo cene šolske prehrane. Prav tako so člani Sveta zavoda sprejeli tudi sklep, da OŠ Kozje učencem še naprej ponuja toplo malico kot nadstandardno storitev.

Nov cenik šolske prehrane je v prilogi.

 

Zahvaljujemo se vam za vaše razumevanje.


cenik prehrane 2023-24.pdf

RENE BRAČUN PRVI NA MEDOBČINSKEM TEKMOVANJU V KROSU

 

Tekmovanje je potekalo v Lesičnem v organizaciji AK Šentjur in OŠ Lesično.


Ekipo OŠ Kozje so zastopali Rene Bračun, Lea Kiderič, Jon Bratuša, Ana Dobravc, Klara Zimšek in Gal Erhatič. Rene Bračun si je pritekel zlato kolajno in postal medobčinski prvak v krosu za dečke letnik 2012. Zelo dobro se je z zahtevno progo spoprijela tudi Ana Dobravc in osvojila 5. mesto. Tudi ostali člani naše ekipe so progo premagali uspešno in popravili svoje osebne rezultate. 


Čestitke vsem!


NARAVOSLOVNI DAN V ARBORETUMU VOLČJI POTOK

 

3. 10. 2023 smo se učenci 7., 8. in 9. razreda odpravili v Arboretum Volčji Potok. Sprejeli sta nas dve prijazni učiteljici, nas razdelili v dve skupini in skupaj smo se podali na pot po parku. Ga. Mojca nas je vodila do posebnih drevesnih vrst, nam jih predstavila, mi pa smo nato rešili naloge na učnem listu. Ogledali smo si nasad vrtnic, rozarij, in se mimo ribnika sprehodili do francoskega parka. V parku je tudi majhno jezero z velikimi krapi. Večjo mlako smo prečkali po poti iz odrezanih debel, na katerih so se sončile tudi race mlakarice. V rastlinjakih smo opazovali raznobarvne metulje in zbirko orhidej ter se navduševali nad raznolikostjo kaktusov.  

Naravoslovni dan smo zaključili v zabaviščnem parku, kjer smo se lahko zabavali na adrenalinskih igralih, se skrivali v labirintu in občudovali makete dinozavrov in mamutov naravnih velikosti. Iz parka z bogato zbirko rastlin smo se domov vrnili z lepimi vtisi.

Tim Posteržin, 7. r.


Vtisi učencev:

Zelo mi je bil všeč simetrično oblikovan francoski park, ki ga krasijo zanimivo oblikovani pušpani. 

Barbara Planinc, 8. r


Navdušila me je močvirska cipresa, ki ima prezračevalne korenine, ki spominjajo na Smrkce,  izven zemlje. Zapeli smo ji Smrkčevo pesem.

Klara Zimšek, 8. r.


Vesel sem, da smo šli v Arboretum. Spoznal sem mnoge zanimive rastline, npr. bambus, atlaško cedro, ginko …

Enej Romih, 9. r.


Tropski rastlinjak  mi je bil najbolj všeč. Metulji so mi letali okoli glave, lahko sem si ogledala, kako se hranijo na pomarančah in mirno posedajo na tropskih rastlinah.

Ronja Čepin, 8. r.


Ko sem prišla v Arboretum, se mi ni zdel kaj posebnega. A kmalu mi je postajal vedno bolj všeč. Hodili smo po urejenih poteh, občudovali številna drevesa (v zbirki jih je vsaj 4000), cvetoče grmovnice in okrasne rastline.

Aneja Blažič, 9. r.

NA LIKOVNI KOLONIJI PLANINA 2023

Naš nadarjen likovnik Tarik Mateuš se je v soboto, 30. 9. 2023, udeležil tradicionalne likovne kolonije Planina 2023. Ustvarjalo je kakšnih 30 učencev iz regijskih osnovnih šol in umetniške gimnazije Celje. Delo je potekalo na prostem po opazovanju. Po skupnem uvodu so se udeleženci razpršili po kraju, izbrali ustrezne motive za ustvarjanje in nato ustvarjali v poljubnih risarskih in slikarskih tehnikah. Tarik je ustvarjal z ogljem na papirju za motiv pa si je izbral pogled proti gradu.

Pred razstavo, bo strokovna komisija pregledala dela, jih ovrednotila in nagradila z bronastimi, srebrnimi in zlatimi paletkami. Držimo pesti za Tarika.

INOVATIVNA PEDAGOGIKA 5.0

S šolskim letom 2023/24 smo se na OŠ Kozje vključili v projekt Inovativna pedagogika 5.0,katerega namen je celovit razvoj digitalnih kompetenc in temeljnih znanj računalništva ter informatike na vzgojno izobraževalnih zavodih. Ustanovili smo skupino strokovnih delavcev, ki bosodelovala pri oblikovanju in implementaciji načrta za razvojno delo in uvajanje sprememb. Strokovni delavci bodo vzajemno sodelovali pri oblikovanju didaktičnih pristopov ter strategij poučevanja in jih preizkušali v inovativnih oddelkih šole. V projektu bomo med drugim lahko razvijali projektno delo, medpredmetno povezovanje in povezovanje po vertikali. Želimo, da bi bili učenci digitalno opismenjeni in da bi znanja uporabljali pri svojem nadaljnem izobraževanju.

SNEMANJE ODDAJE Z RIBIČEM PEPETOM


V petek, 8. 9. 2023 so učenci 2. in 3. razreda OŠ Kozje imeli snemanje oddaje z Ribičem Pepetom. Do Čerčkove domačije na Gradišču smo šli peš. Pomalicali smo. Kmalu se je pripeljala ekipa RTV Slovenija, katero smo učenci nestrpno pričakovali. Nastopil je čas snemanja z Ribičem Pepetom. Učenci so svoje vloge dobro poznali, saj smo jih vadili prvi teden šolskega pouka. Snemanje je potekalo štiri ure. Za nas je bila to nova prijetna izkušnja, ki je ne bomo pozabili. Oddajo bodo predvajali na RTV Slovenija 17. 11. 2023, na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka.


Učenci 2. razreda so povedali :« Kaj mi je bilo všeč?«

Janja Klaužar: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo bili v sadovnjaku in smo nabirali in jedli jabolka.

Žan Žerjav: Meni je bilo všeč, ko smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo maslo, med, črn kruh, jabolko in pili mleko.

Kai Stiplošek: Všeč mi je bilo, ko smo šli peš do Čerčkove domačije. Vesel sem bil, da nas je televizijska ekipa snemala. Bilo je nepozabno.

Nik Venta: Všeč mi je bilo, ko smo jedli tradicionalni slovenski zajtrk in da so nas snemali. Ribič Pepe je bil zelo zanimiv in glasen.

Oskar Božičnik: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo nabirali jabolka in jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Kakadudu in Ribič Pepe sta nas vseskozi razveseljevala. Bila sta res zanimiva.

Luka Gobec: Meni je bil všeč Ribič Pepe, dajal nam je petke. Tudi slovenski tradicionalni zajtrk je bil nekaj posebnega. Jedli smo ga pod jablano.

Anej Kunej: Vesel sem, da smo se igrali različne igrice, da sem spoznal Ribiča Pepeta in Kakaduduja. Bila sta fantastična. Komaj čakam, da vidim oddajo na televiziji.

Jakob Podlesnik: Najbolj sem bi vesel, ko so nas snemali. Všeč mi je bil Ribič Pepe in Kakadudu. Ponosen sem, ker smo dobili čudovite majice z znakom Ribiča Pepeta in Kakaduduja.


Vtisi učencev 3. razreda:

Rene Hartl: Všeč mi je bil tradicionalni slovenski zajtrk. Zdaj vem, kdo je Kakadudu. Ribič Pepe je bil zanimiv in mi smo bili glavni junaki. Spoznal sem, kako poteka snemanje oddaje.

Hana Dobravc: Všeč mi je bilo, ko smo pod jablano jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo med, maslo, črn kruh, jabolko in pili mleko. Fino je bilo, ker smo bili vsi veseli.

Lukas Jazbinšek: Všeč mi je, da bom na televiziji in me bodo vsi gledali. Komaj čakam.

Julijana Požek: Všeč mi je bilo, ko smo jedli jabolka. Ribič Pepe nam je dajal petke. Imel je umetne brke.

Vid Mesec: Všeč mi je bilo, ko smo nabirali jabolka v sadovnjaku in jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Ribič Pepe je bil res zabaven.

Tilen Žerjav: Bili smo glavni junaki na snemanju. Videl sem televizijsko ekipo v živo. Bilo je smešno, ko je Pepetu padlo jabolko na glavo.

Filip Hostnik: Ja, tradicionalnega slovenskega zajtrka pa še res nikoli nisem jedel pod jablano. Dobili smo lepe majice z znakom Ribiča Pepeta in Kakaduduja.

Tit Kmetec: Tradicionalni slovenski zajtrk smo jedli kar pod jablano. Pri snemanju smo večkrat ponovili isto stvar. Uspelo nam je.

Ta dan nam bo ostal v zelo lepem spominu, saj smo spoznali in se naučili veliko novega.

 

Učenci 2. in 3. razreda in učiteljici Marica Jurak in Marinka Moškon

PRVI ŠOLSKI DAN PRVOŠOLCEV V OŠ KOZJE


1.9.2023 je bil za prvošolce in prvošolke naše šole poseben dan – njihov prvi šolski dan v OŠ Kozje. Skupaj s starši so prvič prestopili šolski prag naše šole.

 Zbrali smo se v VCK . Dobrodošlico sta prvošolcem najprej izrekla g. ravnatelj Roman Gradišek in ga. županja Milenca Krajnc, ki  je vsakega otroka obdarila s slovensko zastavo, kresničko, rumeno rutico in  s knjigo s posvetilom.

 Pridružil se nam je čarodej Mare Čare, ki je pokazal svoje čarovniške trike. Vsakemu prvošolcu je izdelal klobuk ali zajčka ali rožico ali sabljo iz balona, na koncu pa otrokom pričaral živega goloba, ki so ga lahko pobožali. Pridružila sta se nam ga. policistka in g. policist, ki sta otrokom in staršem podala nasvete o varni poti v šolo. Otroke in starše sem pozdravila tudi jaz njihova razredničarka in  jim predstavila vzgojiteljico ga. Anito Jug, ki bo z nami pri pouku. Skupaj z g. ravnateljem in ga. vzgojiteljico smo prvošolcem podelili mape,  priznanja postal sem učenec OŠ Kozje  in igračko Lili oz. Bine. Ko smo zaslišali glas harmonike Patrika Kovačiča, so si učenci in učenke oprtali svoje torbe in se podali proti učilnici 1. razreda.  Na poti do učilnice so jih s špalirjem presenetili učenci 2., 3. in 4. razreda. Odprli smo vrata učilnice, na tleh so učenci zagledali črto, ki so jo uspešno preskočili in s tem postali prvošolci oz. prvošolke naše šole. Na mizah jih je čakalo še eno presenečenje, ki so ga bili zelo veseli. Ogledali smo si učilnico, se posladkali s torto, fotografirali  in pričeli risati sebe na 1. šolski dan. Kmalu so prvošolce prišli iskat starši. Polni doživetij  so prvošolci v spremstvu svojih staršev veseli odšli domov.

Dragi prvošolci, naj bo vaše prvo šolsko leto polno lepih doživetij, igrivo in poučno. 

Darja Jug, razredničarka 1. r.


AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA. VABLJENI.

NPZ - INFORMACIJE ZA UČENCE IN STARŠE


Državni izpitni center je na svoji spletni strani https://www.ric.si/nacionalno-preverjanje-znanja/splosne-informacije/ objavil publikacijo Nacionalno preverjanje znanja - Informacije za učence in starše, za šolsko leto 2023/2024. Knjižica je objavljena pod razdelkom Splošne informacije, tudi v prevodu v italijanski in madžarski jezik.

Objavljamo jo tudi na naši spletni strani. 

Pa še informacija o tretjem predmetu NPZ za 9. razred. Po sklepu ministra se bo na naši šoli poleg znanja slovenščine in matematike preverjalo še znanje tujega jezika. 

Informacije 2024_SLO.pdf

ŠPORTNI DAN - KOPANJE

V sredo 6. septembra bodo imeli učenci od 6. do 9. razreda športni dan - plavanje, kopanje in igre v vodi v Aqualuni Podčetrtek. 

Učenci se zjutraj ob običajni uri zberejo v šoli od koder bo organiziran prevoz z avtobusom in kombijem v Aqualuno. Odhod domov bo ob 14.45, prihod v Kozje predvidoma ob 15.00. Vozači iz smeri Buče bodo izstopili med prevozom domov, ostale relacije (Podsreda, Vetrnik, Zdole) bodo zamaknjene glede na običajni vozni red. 

PRVI ŠOLSKI DAN 2023/24


Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Upamo, da ste preživeli prijetne preživete poletne počitnice in zdaj polni elana vstopate v novo šolsko leto.

Prvi šolski dan za vse učence je petek, 1. septembra. Vsi učenci se ob 8. uri zberejo v Večnamenskem centru Kozje, kjer bo kratek pozdrav ravnatelja. Učenci od 4. do 9. razreda se bodo nato z razredniki napotili v svoje matične učilnice, učenci 2. in 3. razreda pa si bodo v centru skupaj s prvošolčki in njihovimi starši ogledali nastop čarodeja. 

Po nastopu bodo tudi drugošolci in tretješolci odšli v svoje učilnice, prvošolčke pa bosta v centru pozdravila še gospa županja in policist. 

Vsi ostali razredi bodo imeli najprej dve razredni uri, nato pa pouk po urniku. 

Za učence bo zagotovljena šolska prehrana, organizirano bo jutranje varstvo in podaljšano bivanje, avtobusi in kombi bodo vozili po običajnem voznem redu.

Vsem skupaj želimo mirno in prijazno šolsko leto.

Kolektiv OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek


POSLANICA MINISTRA, dr. Darja Felde

 

 

Drage učenke in učenci, dijakinje in dijaki, spoštovane zaposlene in zaposleni v vzgoji in izobraževanju, spoštovani starši,

 

Ponovno vstopamo v novo šolsko leto.  Prepričan sem, da v veliki večini z veseljem in nepogrešljivim vznemirjenjem, ki se v nas prebuja v zadnjih dneh pred pričetkom pouka.

Letošnje poletje žal ni zaznamovala samo brezskrbnost, kot bi si želeli, saj smo se soočali s hudimi vremenskimi pojavi, ki ponekod niso prizanesli niti vrtcem in šolam. Zahvaljujem se vsem zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki ste pokazali predanost svojim zavodom in takoj priskočili na pomoč s svojim delom, donacijami oziroma ste šolske prostore odstopili intervencijskim službam in prostovoljcem na terenu.

 

Vesel sem, da se bo šolsko leto v vseh slovenskih šolah kljub vsemu lahko pričelo 1. septembra, pa četudi v nekaterih posameznih primerih z nekajdnevnimi prilagoditvami v obliki dejavnosti oziroma v nadomestnih prostorih, ki so jih zagotovile matične občine. S tem niste pokazali zgolj zavezanosti svojem poklicu, temveč ste otrokom in mladim z zgledom podarili pomembno življenjsko popotnico, nauk oziroma primer, kaj pomeni delovati kot odgovoren, človekoljuben državljan.

 

V šolske klopi bo letos sedlo 20. 716 prvošolčkov in ti se nemara najbolj veselijo vznemirljivega novega poglavja v življenju. Želim jim, da bi čim dlje ohranili dragoceno otroško radovednost, ki je osnova za veselje do usvajanja znanja, ne samo v šoli, pač pa skozi celo življenje.

 

Vsem učencem in dijakom želim, da k šolskemu delu pristopite z marljivostjo. Vedite, da so majhni koraki in vztrajnost pri premagovanju vsakodnevnih izzivov tisto, kar nas nazadnje pripelje do velikih rezultatov in velikih idej, tudi takšnih, ki spreminjajo svet. Vem, izzive včasih doživljate kot tegobe, pretežke in obenem nepomembne, a verjemite mi, da se bo nekoč obrestovalo, če se boste z njimi soočali dosledno in sproti.

Enako naj zaželim tudi vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Verjamem, da boste tudi v letošnjem šolskem letu nepogrešljivi ne le kot strokovni posredniki znanja, ampak tudi v vlogi tistih, ki vzgajajo in mlade generacije navdihujejo s svojo srčnostjo in pokončno držo pri vsem, kar počnejo.

 

Spoštovani starši in ostali državljani, ponovno upam, da bomo upravičili vaše zaupanje v naše pedagoško delo in sistem, ki se ga ves čas trudimo izboljševati po najboljših močeh.

 

Ob vsem tem pa smo vsi mi odgovorni, da v šoli, na poti, pa tudi doma soustvarjamo in ohranjamo spodbudno ter varno učno okolje. Zato v šolskem letu 2023/2024 želim uspešno delo vsem nam. Prepričan sem, da bo vsak od nas prispeval svoj delež na poti do skupnega cilja, da naši otroci in mladostniki nekoč postanejo razumski, razmišljujoči in sočutni odrasli državljani.

 

 

Srečno in lepo pozdravljeni.