Novice 2022-2023

PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI IN POZDRAV POČITNICAM


S prireditvijo za krajane smo obeležili 32 let samostojne Slovenije in zaključek šolskega leta.

Ob tej priložnosti smo skočili v devetdeseta, ko se je začela pisati zgodba o naši neodvisni državi. Tja nas je popeljala že retro scena, ki je prikazovala tipičen dom iz tistih časov. Spomnili smo se modnih trendov, glasbenih in filmskih idolov, nostalgičnih kosov pohištva in naprav, kot so prve računalniške igre, radiokasetniki, telefoni na vrvico  ipd.

V vlogi voditeljic sta se uspešno preizkusili osmošolki Jana in Žana. V enournem programu sta na oder povabili veliko nastopajočih, ki so z deklamacijami, recitacijami, plesom, videom in kratkimi dramskimi prizori skušali naslikati odločilne trenutke skozi zgodovino Slovencev, vse od časa Karantanije do leta 1991. Petošolci so pripravili prizor ustoličevanja karantanskih knezov. Spomnili smo se Trubarja in Prešerna, ki sta imela bistveno vlogo pri tem, da lahko “mili arhaični jezik” govorimo še danes. V preletu časovnice o nastanku svobodne Slovenije so bile omenjene tudi Avstro-Ogrska, Kraljevina SHS, 2. svetovna vojna, Jugoslavija. Vse to je pisalo zgodovino naše države do 25. junija 1991, ko smo končno slišali slovensko himno v svoji, neodvisni državi.

V vlogo prvega predsednika samostojne Slovenije je stopil šestošolec Nej, temu pa je sledil povzetek 10-dnevne osamosvojitvene vojne skozi dnevniške zapise mlade mame, ki je v dnevni sobi po televiziji nemočno opazovala vojne aktivnosti, medtem ko se je njen mož boril na terenu.

Tako smo preko slušne, vidne in čutne zaznave prišli do 8. julija 1991, ko je nastopil trenutek, ki so ga Slovenci dolgo čakali. Svoboda. Slovesni trenutek je obudila pesem Svobodno sonce v izvedbi pevcev in pevk 5. in 9. razreda ter kitaristk Neli in Aneje.

V nadaljevanju smo videli kratek filmček prvega razreda. Ravnatelj Roman Gradišek je podelil srebrno in zlato priznanje Julii Bratuša in strnil ključne trenutke šolskega leta. Prisotne je nagovoril podžupan Občine Kozje Filip Volavšek. S plesom so navdušili tretješolci, s petjem pa združena zbora naše šole. Prireditev si bomo nedvomno zapomnili tudi po čustvenem slovesu od učiteljice Marjane Hartl, ki letos odhaja v pokoj.

Z nasmehom na obrazih smo pozdravili počitnice in se poslovili v upanju, da nas sonce napolni s svežo energijo, ki jo bomo jeseni potrebovali za premagovanje novih izzivov in aktivno soustvarjanje harmonije v naši skupni državi. 

NAJ UČENEC OŠ KOZJE 2022/23 - BOR GRADIŠEK

Bor je nadarjen učenec, ki je vsa leta dosegal nadpovprečne učne rezultate na vseh predmetnih področjih. Njegova želja po poglobitvi in širitvi znanja ga je popeljala na številna šolska, območna, državna in tudi svetovna tekmovanja, kjer je dosegel izjemne rezultate.

Področja matematike, logike, kemije, športa in glasbe so tista, ki jih ima najraje, ga veselijo in navdušujejo. Z izredno zavzetim in vztrajnim delom je v devetih razredih osnovne šole osvojil šestnajst zlatih priznanj na tekmovanjih iz znanj matematike, logike, kemije in slovenščine. Na teh tekmovanjih je bil osemkrat najboljši v državi, štirikrat je bil državni prvak iz logike, trikrat iz prostorske predstavljivosti in enkrat iz razvedrilne matematike. Ker je v vseh letih šolanja osvojil vsaj bronasto priznanje iz matematike, je med letošnjimi dobitniki nagrade Diamantni kenguru in dobitnik posebne nagrade Kenguru kristal, saj je med vsemi devetošolci v Sloveniji zbral drugo najvišje število točk na šolskih tekmovanjih iz matematike od 1. do 9. razreda.

Je navdušen šahist, večkratni regijski in področni prvak. Na članskih tekmovanjih v šahu za slepe in slabovidne je dvakrat osvojil tretje mesto v standardnem in hitropoteznem šahu. Vrhunec njegove dosedanje šahovske aktivnosti je lanska udeležba na Svetovnem mladinskem prvenstvu za slepe in slabovidne šahiste v Franciji, kjer je osvojil osmo mesto na svetu.

Z letošnjim letom zaključuje tudi osnovno glasbeno šolo klavirja, s katerim je v letu 2019 osvojil zlato, 2021 pa bronasto priznanje na mednarodnem koroškem klavirskem tekmovanju.

Poleg nadarjenosti ga odlikuje prijaznost, je pošten sošolec, spoštljiv in vljuden učenec, vsem nam daje zgled, kaj vse se lahko z vztrajnostjo in trdim delom doseže v življenju. Nanj smo nadvse ponosni in mu želimo še mnogo uspehov na nadaljnji poti šolanja. Zaradi njegove izjemnosti, promocije doma in v svetu mu Osnovna šola Kozje podeljuje naziv      Naj učenec OŠ Kozje 2022/23.

Razredničarka: Lidija Čepin

SLOVO DEVETOŠOLCEV

 

Letošnje šolsko leto je bilo za nas devetošolce posebno leto. Ob tem, da smo se morali odločiti, kakšen bo v življenju naš poklic, nas je doletela tudi ta čast, da se od osnovne šole poslovimo z valeto.

Ta dogodek je zahteval kar nekaj priprav – od tega, da smo se morali naučiti pet plesov, do priprave scene in programa. Naše priprave so potekale tako, da smo imeli ob četrtkih plesne vaje, ostale dni v tednu pa smo posvečali programu valete. Čas je hitro bežal in že je prišel četrtek, 15. 06. 2023, ko smo se generacija devetošolcev 2007/08 dokončno poslovili od osnovne šole. Valeto smo otvorili s plesom. V tem trenutku smo bili najbolj vznemirjeni, saj je bil to naš prvi ples. Nato smo nadaljevali s programom, v katerem smo predstavili našo knjigo življenja od rojstva pa vse do konca osnovne šole.  Prepričana sem, da so skupaj z nami ob tem obujali prelepe spomine tudi naši starši, predvsem pa so se nasmejali ob našem zaključnem videu, kjer smo predstavili naše bodoče poklice. Med predstavitvijo knjige življenja smo program popestrili še z ostalimi plesi ter pevskima točkama. Nato sta nam g. ravnatelj in naša razredničarka podelila spričevala, nagrade ter pohvale. Bili smo zelo ponosni, ko smo slišali, kaj je vsak izmed nas v tem šolskem letu dosegel. Zahvalili smo se vsem delavcem šole, najtežji del pa je prišel, ko se je od nas poslovila naša razredničarka, ga. Lidija Čepin. Med njenim govorom, ki je bil poln čustev, življenjskih nasvetov in dobrih želja, smo potočili tudi kakšno solzo. Nadvse hvaležni smo ji, ker nas je v dveh letih učenja, vzgajanja in širjenja naših obzorij popeljala po poti do križišča, na katerem bo vsak izmed nas izbral svojo pot.

Z lepimi željami nas je pospremila na naše  nadaljnje poti tudi ga. županja, Milenca Kranjc, in izrazila željo, da se po končanem študiju vrnemo v naše lepe kraje.

Dogodek mi bo ostal v zelo lepem spominu, saj vem, koliko truda smo vanj vložili, in na koncu smo bili nanj neizmerno ponosni.

 

Eva Centrih, 9. r.

Več fotografij z valete najdete na povezavi: https://photos.app.goo.gl/ENgE5tKdZPnTMeTg8 

SPREJEM DEVETOŠOLCEV PRI GOSPE ŽUPANJI

Ga. županja, Milenca Kranjc, ob zaključku osnovnega šolanja vsako leto sprejme  na  kratko srečanje vse devetošolce, občane Občine Kozje. Tako je bilo tudi v torek, 13. 6. 2023.

Učenci nižjih razredov so pripravili kratek glasbeni program. Blaž Kozole je na harmoniko zaigral Jaz pa pojdem na Gorenjsko, Julia Bratuša pa je ob kitarski spremljavi Neli Koritnik in Aneje Blažič odpela skladbo Vem, da danes bo srečen dan.

Županja je v nagovoru devetošolcem čestitala za njihovo delo, prizadevanja in uspehe. Zaželela jim je srečo na nadaljnji poti, uspešno uresničevanje življenjskih ciljev in pripomnila, naj ohranijo korenine, saj bomo veseli njihove vrnitve v naše čudovite kraje.  

Učencem je izročila spominske vaze z graviranim osebnim imenom, sledilo je skupinsko slikanje in pogostitev ter ob slovesu še sladoled.


MLADI PARKOSLOVCI

V  letošnjem  šolskem letu se je skupina učenk 7. r., Ronja Čepin, Klara Zimšek, Ana Dobravc in Barbara Planinc, podala na raziskovanje petnajstih naravnih parkov  Slovenije. Ob zanimivih in poučnih nalogah o Pernatem svetu ptic so se učenke dotaknile življenja, pomena in ogroženosti ptic ter spoznale, kako lahko sami prispevamo k njihovem varstvu in ohranjanju.

Zadnji dan pred počitnicami jih je na šoli obiskala ga. Barbara Ploštajner iz Kozjanskega parka in jim podelila naziv Mladi parkoslovec. 

Hvala zaposlenim v Kozjanskemu parku za sodelovanje, priložnosti in skrbno načrtovane  aktivnosti, ki jih skozi celo šolsko leto prijazno izvajajo z učenci naše šole.

Lidija Čepin, učiteljica biologije

V BISTRI IN ŽIVALSKEM VRTU

Zaključuje se še eno šolsko leto. Na prvi poletni dan smo se podali na ogled Tehniškega muzeja v Bistro in v živalski vrt v Ljubljano. Dan je bil res vroč, a mi smo kljub vročini uživali v ogledih in igri. Na pot smo se podali skupaj s četrtošolci iz OŠ Lesično. Veselili smo se druženja, saj smo z njimi že preživeli letno šolo v naravi. Na avtobusu smo peli in se pogovarjali. Skupaj z učiteljicama Nives in Marjano smo spoznavali našo kulturno dediščino v Bistri. Izvedeli smo veliko novega. V živalskem vrtu smo uživali v ogledih živali, čeprav so se nekatere tudi skrile pred vročino. Ohladili smo se s sladoledom in uživali na igralih. In na koncu še obisk v trgovinici, kjer smo si nakupili spominkov.

Ogled TMS v Bistri in v živalskem vrtu nam že štiri desetletja omogoča LD Kozje, ki nam plača prevoz in vstopnino v Bistri. Najlepša hvala vam.

Četrtošolci OŠ Kozje in učiteljica Marjana Hartl

ŠPORTNI DAN

V čudovitem sončnem jutru so se učenci z učitelji in ostalimi delavci šole zbrali v športnem parku in delovni dan pričeli z ogrevanjem ob glasbi, nato pa se podali na skupni tek na 1000 m na atletskem stadionu. Tek več generacij je marsikomu pomagal premagati napor, ga spodbudil k vztrajnosti in ob koncu teka nagradil z nasmeškom na obrazu ob dobrem občutku lastnega uspeh. Tudi nadaljevanje športnega dne je potekalo v sproščenem vzdušju, brez tekmovalnosti. Igre z žogo, vlečenje vrvi, badminton, tenis, poligon, hoja s hoduljami, plezala, igrala,.., so bile športne aktivnosti, ki so učence navduševale in povezovale ne glede na starost in spol. Ob vročini so se prilegli kratki počitki in druženja v prijetni senci dreves. Dodatna osvežitev pa je bil sladoled s katerim so učiteljice razredničarke počastile svoje učence, pred odhodom na težko pričakovane počitnice.

Hura počitnice, vidimo se na športnih površinah Športnega parka Kozje!

RENE DRUGI NA ATLETSKEM TROBOJU

Šolska športna tekmovanja so s tekmovanjem v atletskem troboju zaključili učenci in učenke četrtega in petega razreda. Tekmovanje je potekalo v Rogaški Slatini. Tekmovanje je bilo posamično in ekipno, tekmovalo je 31 dečkov in 27 deklic iz sedmih osnovnih šol. OŠ Kozje so zastopali Rene Bračun, Jure Centrih, Kevin Geršak, Ema Bratuša, Gaja Erhatič in Umi Mees. Na zmagovalne stopničke je stopil Rene Bračun, ki je osvojil drugo mesto. Jure z desetim mestom in Kevin z osemindvajsetim mestom sta prispevala k skupni uvrstitvi fantov na 4.mesto. Pri dekletih je bila Ema deseta, Gaja petnajsta in Umi šestnajsta. Z dobrimi rezultati in zbranimi točkami so dekleta ekipno osvojila 5.mesto. Ekipno fantje in dekleta pa so osvojili 4.mesto. Vsem tekmovalcem čestitamo za njihovo športno tekmovanje, štela je vsaka sekunda in vsak centimeter.


Greta Simončič, učiteljica športa


PUNTARIJA NA PILŠTANJU

 

Ko smo na OŠ Kozje prejeli povabilo Turističnega društva Pilštanj, da se udeležimo prireditve Puntarija na Pilštanju, smo se nanj z veseljem odzvali. Ko smo malo razmislili s čim bi se kot šola predstavili na stojnici, smo se odločili, da predstavimo projektno nalogo učencev, ki obiskujejo izbirni predmet turistična vzgoja ter pokažemo izdelke, ki so nastali pri pouku likovne vzgoje v 5. razredu.

  

V soboto, 10. 6. 2023, smo se nekateri učenci 9. razreda, ki smo v letošnjem šolskem letu obiskovali izbirni predmet turistična vzgoja, odpravili na Pilštanj. Tam smo sodelovali na Puntariji, v spomin na kmečki upor, ki je potekal tudi po naših krajih. 

Predstavili smo projektno nalogo Zmajčkov tabor, s katero smo našo šolo zastopali že v Velenju. V nalogi smo predstavili športno rekreacijsko doživetje v Kozjem, pri tem pa smo sledili zgodovinski, kulinarični in geografski pestrosti Kozjanskega. Obiskovalce na Pilštanju je najbolj navdušila naša Kozjanska kruhova potica, ki smo jo v šoli naredili dan pred tem. Vsak, ki jo je poskusil pa je dobil še njen recept.

V veselje nam je bilo predstaviti našo projektno nalogo še v domačih krajih.

 

Anita Kozole, 9. razred

 

Ko nam je učiteljica povedala, da bomo po skupinah izdelovali gradove in vso pripadajočo opremo grajskih prostorov, smo pohiteli z zbiranjem odpadnega materiala. Po skupinah smo pričeli z izdelovanjem. Gradovi so bili različnih barv, velikosti, nekateri so imeli še konjušnice, drugi obrambne stolpe. Ko smo z delom končali, smo jih razstavili na šolskih hodnikih.

V soboto, 10. 6., pa smo jih odnesli na sejem na Pilštanj. Tam smo imeli svojo stojnico, na kateri smo pokazali naše gradove, ponudili kozjansko kruhovo potico, otroci pa so lahko barvali pobarvanke, ki smo jih sami izdelali.

Na prireditvi so se predstavile številne skupine. Zelo zanimiv je bil boj kmetov z grajskimi stražarji. Všeč mi je bila tudi stojnica Rubinov hlevček. Ogledali smo si lahko tudi staro orožje in pilštanjski kovanec.


Jure Centrih, 5. razred

BRALNA NOČ

Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo.

(mongolski pregovor)

Na šoli že nekaj let opažamo, da učenci ne posegajo po knjigah  kot bi si želeli. Iz različnih razlogov. Malo za to, ker so v današnjih časih knjige »iz mode«, malo krivimo pokoronski čas…a nekaj zagotovo drži. Učence moramo za branje navdušiti z nečim, česar že nekaj let nismo imeli. Odločili smo se, da bomo izvedli bralno noč za učence, ki bodo usvojili bralno značko. Tako je veliko učencev skozi vse leto pridno bralo knjige in prišel je težko pričakovani 8. junij…

Zbrali smo se pred šolo ob šestih popoldne. Vsi smo bili otovorjeni s prtljago za spanje, ki smo jo odložili v prostor, kjer bomo spali. Nato smo odšli na igrišče, kjer smo se zabavali z različnimi igrami. Medtem je gospod hišnik zakuril ogenj in po končanih igrah smo si sami pripravili večerjo. Na palice smo nataknili hrenovke in si jih sami spekli na vroči žerjavici. Ko so bile pečene, smo vzeli prtiček, kruh, kečap, ajvar in paradižnik, sedli za mizo ali kar na tla in večerjo z užitkom pojedli. Počasi se je zvečerilo in odšli smo v šolo. Učenci 5. razreda smo se zbrali v učilnici za naravoslovje in si pripravili »udobna« ležišča. Skupaj z učiteljico smo brali knjigo Hektor in mala šola. Knjiga je bila zanimiva, toda po eni uri branja smo bili že pošteno utrujeni in zaspani, zato smo se odpravili spat. Naslednje jutro smo pospravili »postelje« in odšli na zajtrk. Nato smo pričeli s poukom po urniku.

Ta dogodek mi je bil zelo zabaven in rad bi ga še ponovil, zato bom še naprej pridno bral knjige.

Casper Van Quaethem; 5. razred

SREČANJE Z BODOČIMI PRVOŠOLCI

V torek, 1.6.2023 smo v OŠ Kozje izvedli prvo srečanje z bodočimi prvošolci in učenci kombiniranega oddelka 1. in 2. razreda.  Po mojem uvodnem pozdravu so letošnji prvošolci in drugošolci  bodočim prvošolcem  zapeli nekaj pesmi, ki so se jih naučili letos. Skupaj so  izdelali vsak svojo kapo kot spomin na prvo srečanje v šoli. Šolarji so  bodoče prvošolce povabili k različnim igram, se skupaj z njimi igrali in družili. Srečanje je hitro minilo in poslovili smo se. Vsem sem zaželela prijetne počitniške dni, bodoče prvošolce pa  opomnila, da se ponovno snidemo 1.9.2023, ko bo za njih prvi šolski dan.

Darja Jug


RADI RAZIKUJEMO ŽIVALSKI SVET

Izbirni predmet organizmi v naravi in umetnem okolju smo zaključili z zanimivimi aktivnostmi v naravi. Predmet nam je zelo blizu, saj radi raziskujemo na terenu in spoznavamo živa bitja v njihovem naravnem okolju. Znanja, ki ji pridobimo s takšnim učenjem, ne gredo v pozabo.

Obisk Gruske jame se nam sprva ni zdel nič posebnega, dokler nismo spoznali številnih drobnih živali v potočku. Pod kamni so se skrivali vrtinčarji, našli smo ličinke žuželk enodnevnic, vrbnic, še posebej pa smo bili navdušeni nad ličinkami mladoletnic, ki živijo v tulcu in si ga naredijo iz lesa in drobnih kamenčkov.  Ga. učiteljica Lidija je našla celo lev potočnega raka. Najdene živali so dokaz, da je potok povsem čist. V mlaki smo opazovali pupke pri svatovanju, medtem ko so rjave žabe že poskrbele za svoj naraščaj.

Podali smo se še v povsem drugačno okolje, v peskokop na Bizeljsko. Ptič čebelar se je namreč že vrnil z dolgega potovanja iz južne Afrike. Je zelo lepih barv, modre, rumene in rjave. Prehranjuje se z žuželkami, rad ima čebele. Preden čebelo poje, jo udarja s kljunom po veji, da le-ta odvrže želo, nato jo pogoltne. Jajca odlaga v rove, ki si jih skoplje do 2 m globoko v sipino. Samec in samica sta si zvesta celo življenje. Na Bizeljskem je ena največjih kolonij čebelarja v Sloveniji. V Kozjanskem parku vsako leto preštejejo, koliko parov gnezdi. Ta ptica je zavarovana vrsta, zato smo jo opazovali iz opazovalnice, da je ne bi vznemirjali.

Učenci izbirnega predmeta ONA: Klara Zimšek, Marcel Švajger, Ana Dobravc, Ronja Čepin, Barbara Planinc

CESARSKI DUNAJ NAS JE NAVDUŠIL

 

V petek, 2. 6. 2023, smo šli učenci 8. in 9. razreda naše šole na izlet. Zjutraj smo na avtobusu vsi nestrpno čakali, da se odpeljemo. Med potjo nas je na avtobusni postaji v Slovenski Bistrici pričakal tudi vodič. Ko smo prišli na Dunaj, smo si najprej ogledali Schönbrunn, letno rezidenco Habsburžanov, kjer je vse zelo lepo urejeno. Po ogledu smo odšli v živalski vrt, ki je zelo velik, zato smo si ogledali le tiste živali, ki jih ne moremo videti v Sloveniji. Videli smo pingvine, pando, vodne živali, tropske živali, koalo … Nato smo se odpravili s podzemno železnico do središča Dunaja. Tam smo si ogledali veliko znamenitosti, med drugim tudi Štefanovo cerkev in imeli eno uro prostega časa. Lahko smo se družili s prijatelji in si ogledali še ostale znamenitosti. Potem smo se peš odpravili mimo Hofburga do Prirodoslovnega muzeja. Ko  smo prišli v muzej, smo si ogledali razna okostja, živali, kristale, slike. Ob koncu dneva pa smo se odpeljali še v zabaviščni park Prater. Vsi smo se zelo veselili, da se bomo lahko peljali na raznih napravah.  Ko smo se vračali proti domu, pa smo na avtobusu lahko poslušali pesmi in se zabavali tudi z učiteljicami. Ta dan mi je bil zelo všeč, ker sem videla veliko znamenitosti, novo mesto in ker sem se lahko družila s prijatelji.

Jana Gmajnič, 8. razred


Izlet na Dunaj mi je bil zelo všeč, saj smo videli zelo veliko zanimivih stvari. Bile so mi všeč veličastne zgradbe, ki smo si jih pogledali od zunaj, pa tudi od znotraj, na primer Schönbrunn, Štefanova katedrala, Prirodoslovni muzej …     Še posebej mi je bil všeč živalski vrt, saj imajo veliko različnih živali, ki jih v Sloveniji nimajo. Zanimiva mi je bila pot v mesto s podzemno železnico. Potem smo imeli prosti čas v mestu. Nato smo z avtobusom šli v Prater. Tam smo se s prijatelji zabavali na različnih napravah, ki so bile zelo adrenalinske. Ta del izleta mi je bil najbolj všeč. Čas v Praterju je zelo hitro minil in nato smo se odpravili nazaj domov. Med vožnjo je bilo zelo dobro vzdušje, saj smo z učiteljicami poslušali glasbo in peli.

Neli Koritnik, 8. razred


Učenci 8. in 9. razreda naše šole smo se v zgodnjem petkovem jutru odpravili na Dunaj. Na začetku smo si ogledali park Schönbrunn, nato pa tamkajšnji živalski vrt. S podzemno železnico smo se odpravili v center mesta. Nato smo si ogledali še muzej. Na koncu pa je bil najbolj zanimiv del izleta - Prater. V Pratru smo se zabavali. Sledil je odhod domov in v poznih večernih urah smo se vrnili v Kozje.

Luka Lesjak, 9. razred


Dan se je že začel zanimivo, saj smo se v šolo odpravili veliko bolj zgodaj kot kdaj prej. Čeprav je bila vožnja dolga, je bilo to prvič, da smo bili skupaj tako dolgo v “dolgčasu”, zato je bilo zanimivo opazovati, kako se je vsak drugače spopadal s tem. Vse znamenitosti Dunaja, ki smo si jih ogledali, so bile zanimive. Tudi vodič nam jih je popestril z razlagami in občasnimi humornimi vložki, vreme pa je bilo kot naročeno. Verjetno najbolj fascinanten je bil živalski vrt Schönbrunn, kjer smo si ogledali eksotične vrste, ki jih ni najti nikjer drugje v celotni Evropi. V centru mesta smo imeli tudi nekaj prostega časa in smo lahko mesto nekoliko raziskali še sami. Vrhunec izleta pa je bil za večino, vključno z mano, obisk zabaviščnega parka Prater. Tam smo lahko izbirali med številnim adrenalinskimi atrakcijami, od vlakcev smrti, vožnje z gokarti, pa vse do prostega pada. Po še eni dolgi vožnji, tokrat nazaj v domači kraj, smo se pozno zvečer utrujeni odpravili vsak v svojo smer. Naš zaključni izlet bi se težko iztekel bolje. Vsaka aktivnost je bila zanimiva na drug način, vseskozi pa se je res čutila velika povezanost, ki se za devetletne sošolce spodobi.

Bor Gradišek, 9. razred

Zaključna ekskurzija (4.-7. razred)

Minuli petek ni bil navaden dan. Učenci 4., 5., 6. in 7.  razreda smo nova znanja nabirali na potepu. Odpravili smo se na zaključno ekskurzijo v Postojnsko jamo in Park vojaške zgodovine Pivka. 


Nekateri so eno ali drugo že obiskali, večina pa še ne, zato so ponekod usta od presenečenja ostala kar odprta. 

V kraško podzemlje, tudi do 100 metrov pod površjem, smo se podali z vlakcem in eden za drugim so nas očarali veličastni stalaktiti in stalagmiti, apnenčaste zavese, akustične podzemne  dvorane in seveda skrivnostno bitje kraških jam, ki živi 100 let. Ne, to ni škrat, gre seveda za človeško ribico. 

Naš naslednji postanek je bil vojaški muzej v Pivki. Tam smo izvedeli veliko o vojaški opremi ter o tem, kaj vse se je moralo zgoditi, da danes živimo v samostojni in svobodni državi. Videli smo veliko vojaške opreme in vozil: tanke, helikopterje, letala, policijski gliser in najbolj impresivno - vojaško podmornico. Ste vedeli, da so na misijah vojaki v njej preživeli 8 dni v tišini ob enem kozarcu vode dnevno in nekaj prepečenca?

Domov smo se vrnili z bogatimi vtisi.  

Na ekskurziji me je najbolj navdušila Postojnska jama. Pred vhodom na vlakec je bilo mnogo tujcev, ki so si tako kot mi želeli ogledati ta podzemni kraški sistem. V jami sem spoznala različne vrste kapnikov. Imajo zelo posebna imena: stalaktiti, stalagmiti, stebri, eni so celo špageti. Pot nas je vodila čez Ruski most, ki deli jamo na stari in novi del. Videli smo Belo, Rdečo in Špagetno dvorano. Na dveh mestih smo ugotavljali odmev. V prvi dvorani je trajal tri sekunde, v drugi pa šest. Vodnica nam je povedala, da so nekateri kapniki črni zaradi prvotnega vlakca, ki je bil na premog. Na koncu ogleda smo si v akvariju ogledali pet človeških ribic. (Tia, 4. r.)

V vojaškem muzeju smo videli tanke, helikopterje, letala, tovornjake … Z zanimanjem smo poslušali, kako so se včasih borili in kakšna je bila pot do samostojne Slovenije. Zelo zanimivo pa je bilo, ko smo se spustili v podmornico.  (Lan, 7. r.)

Tudi mene je očarala Postojnska jama, še posebej novi del, ki je bil najden kasneje. Odkril ga je domačin Luka Čeč, ko je splezal čez skale, kjer so mislili, da se jama konča. Čez nekaj časa se je vrnil s slavnimi besedami: "Tukaj je nov svet!"


V prijetnem spominu nam bo ostala tudi vožnja. Zdaj smo bili sedmošolci najstarejši na avtobusu. Lahko smo si prvi izbrali sedeže in na zvočniku vrteli glasbo po svojem izboru. Ne spomnim se, da bi se imela med vožnjo že kdaj prej tako dobro. Ta dan je bil eden izmed najboljših in upam, da se ponovi. (Klara, 7. r.)

Obiskali smo Muzej na prostem

 

V petek, 19.5.2023, smo imeli učenci prvega triletja naravoslovni dan. Obiskali smo Muzej na prostem v Rogatcu.

Ob osmi uri smo odpeljali z avtobusom in šolskim kombijem v Rogatec. Pred muzejem smo se razdelili v tri skupine. Vsaka skupina se je odpravila v svojo delavnico: peko žulik, čebelarsko delavnica in glasbeno delavnico.

V pekovski delavnici nam je gospodinja povedala, da je včasih, ko je bilo pomanjkanje kruha,  žuliko dobil samo najbolj priden otrok v družini. Z njo se je moral skriti, da mu ga ne bi kdo od bratov ali sester vzel. Žulika se je imenovala zato, ker so testo otroci žulili v rokah, ko so ga oblikovali. Tako smo tudi mi iz koščka testa naredili poljubno žuliko. Gospodinja nam jo je spekla in na koncu smo vso dišečo, še toplo  tudi pojedli.

V čebelarski delavnici smo izvedeli o življenju čebel, čebeljih proizvodih in njihovi vlogi v našem okolju. Iz čebelja voska smo si izdelali svečko.

V glasbeni delavnici smo izdelali preprosto ljudsko glasbilo nunalco. Nanjo smo zaigrali nekaj ljudskih pesmi. Bilo je res veselo in nepozabno.

V drugem delu našega obiska smo si ogledali zgradbe in njihovo notranjost, ki so predstavljali kmečko gospodarstvo pred več kot sto leti. To je bila tudi rojstna hiša pesnika Jožeta Šmita.

Učenci 3. razreda OŠ Kozje in učiteljica Marinka Moškon

 

Učenci 1. razreda z učiteljico Marico Jurak so povedali: » Kaj mi je bilo všeč?«

Oskar: V Muzeju na prostem v Rogatcu mi je bilo všeč izdelovanje piščalk, svečk iz voska in gnetenje žulik iz kvašenega testa. Nekaj posebnega so bile stare hiše, ki so imele majhna vrata in okna. Na kozolcu je bila obešena koruza.

Žan: Najboljše mi je bilo izdelovanje svečk, ki so se mi zdele nekaj posebnega, oblikovanje žulik in izdelovanje piščalk.

Anej: Všeč so mi bile žulike, ki smo jih gnetli, izdelovanje svečk in  piščali. Nekaj posebnega je bila trgovina z mešanim blagom in Šmitova hiša.

Luka:  Najbolj mi je bilo všeč v delavnicah, kjer smo izdelovali svečke, oblikovali žulike in piščalke.

Nik: V muzeju mi je bilo zanimivo, ko smo sami gnetli testo za žulike. Posebno mi je bilo všeč izdelovanje piščalk in sveč iz voska. Šmitova hiša je bila zame prava zanimivost.

Janja: Meni je bil všeč vodnjak. V spominu mi je ostala črna kuhinja in soba z majhnimi okni, kjer so nekoč spala dekleta. Posebej so bile domiselne žulike, ki smo jih sami oblikovali.  

Kai: Najbolj vesel sem bil, ko smo izdelovali svečke, žulike in piščalke. Na piščalke smo igrali pesem Mi se imamo radi.

Jakob: Všeč mi je bil vodnjak, kovačija, kjer so izdelovali podkve in žeblje. Nekaj posebnega se mi je zdela črna kuhinja in tudi trgovina z mešanim blagom, kjer so kupci kupili vse, kar so  potrebovali doma. Videl sem različne stare hiše, gospodarsko poslopje in svinjak. Zelo zanimiv je bil lesen voz in sani. Delavnice mi bodo ostale v posebnem spominu.

 

Po obisku Muzeja na prostem v Rogatcu so  drugošolci z učiteljico Darjo Jug zapisali svoje vtise:

Hana:  V Muzeju na prostem so mi bili najbolj všeč hiša, vodnjak, kozolec, trgovina z mešanim blagom in prodajalna sladoleda, ki pa ta dan ni bila odprta, ker je bilo zelo mrzlo.

Rene: V Muzeju sem videl vodnjak, kozolec in staro hišo. Izdelovali smo svečke, žulike in nunalce. Najbolj mi je bila všeč trgovina z mešanim blagom, v kateri so prodajali različne stvari: blago, obleke, obutev, moko, sol…

Filip: V Muzeju mi je bilo najbolj všeč , ko smo pekli kruh, delali nunalce in svečke. Ogledali smo si staro kmečko hišo, kozolec, kovačijo in trgovino z mešanim blagom.

Lukas: Meni je bilo všeč, ko smo delali žulike, nunalce in svečke. Všeč mi je bila kovačnica in trgovina z mešanim blagom, v kateri si lahko kupil karkoli si potreboval.

Tit: 19.5.2023 smo imeli naravoslovni dan. Obiskali smo Muzej na prostem v Rogatcu. Sodelovali smo v treh delavnicah, kjer smo izdelali nunalce, žulike in svečke. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo iz čebeljega voska izdelali svečko.

Julijana: V Muzeju smo izdelali svečo, majhen kruhek in instrument. Veliko smo izvedeli o čebelah, njihovem medu in o matici. Iz voska smo naredili lepe svečke. Naredili smo tudi majhne žulike, to je majhen kruh. Videli smo trgovino z mešanim blagom. Meni je bilo všeč, ko sem veliko izvedela o starih časih na kmetiji in videla, kje je delal kovač in katero orodje je uporabljal pri svojem delu.

Vid: V Muzeju mi je bilo všeč, ko smo delali piščalke, sveče in žulike. Na piščalke smo zaigrali. Najbolj sta mi bila všeč vodnjak in kovačija  v kateri so včasih kovali podkve in žeblje. Vse to mi bo ostalo v lepem spominu.

Tilen: Bili smo v Muzeju na prostem. Tam smo naredili svečo, žuliko in nunalco. Videli smo kozolec, kovačnico in staro Šmitovo hišo. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo oblikovali žulike iz testa in izdelali nunalco. To je bila  posebna piščal na katero smo potem tudi piskali. Lepo sem se imel.


Regijsko tekmovanje v atletiki

Regijskega tekmovanja za Veliki in Mali atletski pokal, ki je potekalo v Celju, 30.5.2023 na atletskem stadionu Kladivar so se udeležili Nikita Švajger, Lea Kiderič, Lan Mesec in Žana Žerak. Tokrat je bila konkurenca močnejša in rezultati naše tekmovalce niso dvignili na stopničke. Najvišje sta se uvrstili Nikita z osvojenim šestim mestom v suvanju krogle in Lea z osvojenim desetim mestom v teku na 300m mlajše učenke. Vsem tekmovalcem čestitke za uvrstitev na regijsko tekmovanje.

Greta Simončič                                                                     

Akcija »Tom potuje, otroke obiskuje«

S 17. 5. 2023, na mednarodni dan otroških telefonov, TOM telefon nadaljuje vseslovensko akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje«, v kateri je lansko leto sodelovalo 193 osnovnih šol. 

V akciji bo letos sodelovala tudi naša šola. TOM nahrbtnik bo na naši šoli začel z gostovanjem, gostili ga bomo do 26. 5. 2023. Ves ta čas vas bo opominjal, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirate TOM telefon vsakič, ko imate vprašanje ali potrebujete pogovor. 

Prav tako bi vam z akcijo radi sporočili, da nobena težava ni prevelika ali premajhna za pogovor. Za vas pa je predsednik TOM telefona pripravil video nagovor: https://www.youtube.com/watch?v=bBTgVV6Vk-4 

PODROČNO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V četrtek, 25.5 2023 je na atletskem stadionu v športnem parku Kozje potekalo področno tekmovanje v atletiki za mlajše in starejše učence, učenke. V sistemu šolskih športnih tekmovanj je to tekmovanje za mali (MAP) in veliki atletski pokal (VAP).  Generacijam izpred dvajset let je to tekmovanje znano pod imenom atletska olimpiada, kot smo ta velik športni dogodek poimenovali takratni organizatorji.  Poimenovanje atletska olimpiada pa je prevzel tudi novi organizator Blaž Hartl koordinator za šport UE Šmarje pri Jelšah- ABH- ŠPORT d.o.o., v sodelovanju s sodniško ekipo športnih pedagogov upravne enote.

Blaž je po lanskem uvajanju in izvedbi, tudi letošnjo organizacijo izvedel z odliko. Blažu čestitke in zahvala za prevzem organizacije in izvedbo tega športnega dogodka.

Ekipa OŠ Kozje je štela 20 učencev. Tekmovalo je 14 učence, ostali so pomagali pri izvedbi tekmovanja. Vsem tekmovalcem čestitke za tekmovanje v olimpijskem duhu in dosežene rezultate. Pomočnikom pa hvala za opravljeno delo.


                                                                                     Greta Simončič

                                                                                    športna pedagoginja

Rezultati naše ekipe

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE Z GOSTOM

V ponedeljek, 22. 5. 2023, je na OŠ Kozje prišel Žiga X Gombač. Povabili smo ga na zaključno prireditev in podelitev priznanj za bralno značko.

Najprej se nam je opravičil, ker je malo zamudil. Povedal je, da so ga na poti ustavili štirje možje. Grdo so ga gledali in imeli so ščite in meče. Rekli so mu, da jim mora povedati pravljico. Če jim bo všeč, ga bodo spustili naprej, če ne, bo postal sir z luknjami. Povedal jim je pravljico o črnem in belem. Govorila je o beli družini, ki je živela v belem mestu. Vsi v tem mestu so se bali črne barve, zato niso brali knjig, ne not, saj so črke in note zapisane s črno barvo. Nekega dne pa je v belo mesto prišla črna mačka. Sprva so se je vsi bali a na koncu so ugotovili, da je prijazna in so jo vsi božali. Od takrat se tudi niso več bali črne barve. Možem je bila zgodba všeč, zato so ga spustili naprej. Vendar so ga kmalu ustavili drugi možje in tudi ti so zahtevali, da jim pove pravljico. Povedal jim je zgodbo o cirkuški družini. V tisti družini je vsak znal nekaj posebnega, le majhen deček Adam ni obvladal nobene cirkuške spretnosti. Zato se je družina odločila, da ga morajo česa naučiti. Nekega dne so zaslišali čudovite zvoke, ki so jim sledili. Sled je peljala do Adama, ki je igral na tubo. Od takrat je deček s svojo tubo nastopal v cirkusu. Še tretjič so ga ustavili štirje možje, ki so zahtevali, da jim pove pravljico o vitezih in zmajih. Tudi to nalogo je uspešno opravil in tako tudi četrto in končno je lahko prišel do naše šole.

Pravljice, ki nam jih je pripovedoval, so mi bile zelo všeč. Cel nastop se mi je zdel zabaven. Učenci smo imeli veliko vprašanj za našega gosta in na vsa vprašanja nam je odgovoril. Na koncu je sledila podelitev bralne značke in tisti, ki smo jo usvojili, smo se lahko z gostom tudi fotografirali.

 Tija Zidar, 4. r.

OBELEŽILI SMO  MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI

 

Biotska raznovrstnost ali s tujko biodiverziteta je pestrost vsega živega na našem planetu Zemlja. Da bi jo lahko raziskovali in doživeli v njeni polnosti, smo se učenci izbirnega predmeta rastline in človek odpravili na Vetrnik, in to 22. 5. 2023, na dan, ko obeležujemo dan biotske raznovrstnosti. Občudovali smo pisano cvetoče suhe travnike, za katere na Kozjanskem še posebej skrbimo tako, da jih ne gnojimo in s košnjo preprečujemo, da se ne bi zarastli. Navdušeni smo bili nad  številnimi vrstami zavarovanih kukavičevk, še posebej nad muholikim mačjim ušesom, pikastocvetno kukavico, bledo naglavko, oblasto kukavico … Toplemu soncu se je plaho nastavljal zelenec, številni metulji, čmrlji in druge travniške žuželke pa so hitele z nabiranjem sladke hrane …

Odmerjeni čas raziskovanja je hitro minil. Še se bomo vrnili.

Julia Bratuša, 8. r. OŠ Kozje

UČIMO SE, DA BI VEDELI BOLJE

»Uči se, a ne, da bi vedel več, da bi vedel boljeje zapisal Seneka v 1. stoletju našega štetja.

Učenci osnovne šole Kozje se tega zavedajo, še posebej tisti, ki so jim blizu naravoslovni predmeti in radi nadgrajujejo znanje biologije in  kemije. Skrbno učenje je  šest tekmovalcev, Luko Lesjaka, Nika Hladina, Bora Gradiška, Julio Bratuša, Neli Koritnik in Eneja Romiha, meseca marca popeljalo na regijsko tekmovanje iz znanja kemije, ki je bilo na OŠ Vojnik. Bor in Julia sta se še posebej izkazala in uspelo se jima uvrstiti tudi na državno tekmovanje, ki je bilo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Po skrbnih pripravah na  tekmovanje sta se spopadla še z zahtevnejšimi nalogami razumevanja kemijske znanosti. Njun trud je bil poplačan, saj sta oba osvojila SREBRNO PREGLOVO PRIZNANJE iz znanja kemije.

Julia je odlična tudi v biologiji, kar so prepoznali na Zvezi za tehniško kulturo Slovenije in Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije ter jo povabil k poglabljanju znanja iz naravoslovnih predmetov, ki bo ob koncu junija potekalo na Biotehniški fakulteti Oddelka za biologijo v Ljubljani. V kolikor se bo Julii uspelo uvrstiti med dvanajst najboljših v Sloveniji,  se ji bo odprla pot v Bangkok na Tajskem, kjer bo meseca decembra potekala 20. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO). Bravo, Julia, kolektiv OŠ Kozje je ponosen nate.

Lidija Čepin, mentorica tekmovanja

Postali smo mladi člani Rdečega križa

V sredo, 18. 5. 2023, smo bili učenci 3. razreda OŠ Kozje sprejeti med mlade člane Rdečega križa.

Tega dne sta v razred prišli gospa Marija Klavžar, ki je predsednica KORK Kozje, in Lidija Čepin, ki je mentorica mladih članov RK na naši šoli. Razredničarka Marinka Moškon nas je vse toplo pozdravila. Potem nam je učiteljica Lidija razlagala, kako mladi člani RK pomagajo ljudem, pa tudi živalim, kadar so v stiski in so potrebni pomoči. Prebrala nam je pravljico Križem kapica. Ta govori, kako je volk spremenil svoje navade in pomagal živalim v gozdu. Ogledali smo si film Prostovoljček, v katerem smo spoznali načela delovanja RK.

Dobili smo lističe, na katere smo v dvojicah zapisali naslednje misli:

-          Največ, kar lahko drugim ljudem dam, je veselje, pomoč, hrano, vodo in toploto.

-          Nekdo, ki sem mu pomagal, je bil poškodovan, ranjen. Bil je vesel, ker sem ga rešil.

-          Svet je lep, kadar pomagamo ljudem v stiski.

-          Prepričan sem, da bi lahko pomagal ljudem v stiski, zlasti tistim brez doma.

-          Ko pomagam, se počutim prijetno in mi je toplo pri srcu. Takrat sem ponosen na sebe.

-          Kadar jaz pomagam, se prijetno počutim.

Na koncu nas je ga. Marija sprejela med mlade člane RK. Razdelila nam je vrečke z darili. Zelo smo jih bili veseli in smo se zanje lepo zahvalili. Obljubili smo, da bomo pomagali drugim vedno in povsod, ne glede na to kdo ali kaj je.

Učenci 3. razreda OŠ Kozje in razredničarka Marinka Moškon

Srečanje starejših občanov, članov KORK-a in invalidov

V nedeljo, 14. 5., smo bili povabljeni v Večnamenski center Kozje na srečanje starejših občanov, članov KORK-a in invalidov. Z učenci se vsako leto radi odzovemo vabilu in ob tej priložnosti pripravimo kratek program. Julia Bratuša, Aneja Blažič, Neli Koritnik, Blaž Kozole, Zara Fajs, Ela Godler, Marcel Lončar in Erazem Perc so tokrat s svojim nastopom popestrili nedeljsko druženje starejših občanov. Najbolj pa je navzoče navdušil Blaž s svojo harmoniko, saj so se mu zbrani pridružili kar s pesmijo. Sodelovali pa so tudi člani dramske skupine Kozji rog in s svojim odličnim nastopom nasmejali publiko. 

Maja Garbas 

ŠPORTNI DAN

V četrtek, 4.5.2023, smo imeli atletski športni dan. Športni dan smo imeli učenci od 4. do 9. razreda. Najprej smo se zjutraj na stadionu dobro ogreli. Nato je sledil met krogle in potem skok v daljino. Po skokih smo se odpravili na malico. Nato pa smo nadaljevali s športnimi aktivnostmi, in sicer z vorteksom in tekom na 300 in 60 metrov.. Ko smo z aktivnostmi končali, smo imeli podelitev medalj.Ta dan se mi je zdel zelo zanimiv, saj smo se zelo zabavali in se imeli zelo lepo.

Lea Gmajnič

PO GRAJSKI UČNI POTI PODSREDA

Sončen majski dan so sedmošolci preživeli v naravi. Odpravili so se na Grajsko učno pot Podsreda, po kateri jih je vodila ga. Karmen Jazbinšek, biologinja iz Kozjanskega parka. Učenci so spoznavali bogato pestrost rastlin in živali naših gozdov: drevesne vrste, lišaje, praprotnice, zavarovane kukavice, redko širokolistno lobodiko, gozdne ptice, hrošča alpskega kozlička in še mnoge druge. V grajskem ribniku so občudovali svatovanje pupkov ter poučen dan zaključili v družbi kolonije netopirjev na grajskem podstrešju. 

Lidija Čepin, učiteljica naravoslovja

Novi matematični uspehi devetošolca Bora    

Bor Gradišek tudi v zadnjem letu šolanja na Osnovni šoli Kozje nadaljuje z zbiranjem zlatih priznanj in odličnih dosežkov na tekmovanjih iz znanja.

Konec februarja se je udeležil državnega tekmovanja iz razvedrilne matematike v Velenju ter osvojil zlato priznanje. V aprilu pa se je udeležil še regijskega tekmovanja iz matematike v Šmarju pri Jelšah in državnega tekmovanju v Preboldu. Tudi tu je osvojil zlato Vegovo priznanje.

Že po šolskem tekmovanju je bilo jasno, da bo Bor med letošnjimi dobitniki nagrade Diamantni kenguru, saj je v vseh letih šolanja osvojil vsaj bronasto priznanje na tekmovanjih iz matematike. V začetku maja pa je postalo jasno, da je Bor tudi dobitnik posebne nagrade Kenguru kristal, saj je med vsemi devetošolci v Sloveniji zbral drugo najvišje število točk na šolskih tekmovanjih iz matematike od 1. do 9. razreda.


Še nekaj vtisov naših četrtošolcev:

 

V soboto, 22. 4. 2023 smo imeli zanimiv dan. Ko smo v razredu zaslišali alarm, smo se hitro odpravili na prosto. Pripeljali so se gasilci iz Kozjega in okoliških krajev. Pogasili so namišljeni požar in iz šole rešili nekaj oseb, ki se niso uspele pravočasno umakniti. Medtem je prispela še reševalna služba, civilna zaščita in vojaki. Po malici je na igrišču pristal vojaški helikopter. Zanimivo mi je bilo, kako so gasilci zaščitili igrišče, pred tem pa so pobrali vse smeti. Ko so pilot in spremljevalci zavarovali vozilo, smo si ga lahko ogledali. Lahko smo se tudi usedli vanj. Super je bilo. Nadaljevali smo oglede in bilo je zelo zanimivo. Ta dan mi je bil zelo všeč, najbolj pa mi je bil všeč helikopter.

 

Ambrož Zeme

 

Meni pa je bil všeč ogled vojaškega vozila. Vojakinja ga je opisala, nato pa smo se tudi usedli vanj. Pri vstopu nam je pomagala, saj je bilo zelo visoko. Nato smo odšli do reševalcev, kjer so nas poučili, kako se oživlja dojenčka in odraslo osebo. Ogledali smo si še gasilska vozila in se preizkusili v gašenju z vodo. Tudi pri policistih smo se ustavili in si ogledali njihovo opremo in policijske pse. Dan je bil zanimiv in poučen.


Gaja Erhatič

 

Meni je bilo zanimivo, kako so gasilci začeli iskati pogrešano osebo. Prečesali so območje okoli šole in jo nato tudi uspešno našli. Gasilci PGD Kozje in sosednja gasilska društva so nam prikazala reševanje oseb iz šole. Reševalci so prikazali delo, ki ga vsakodnevno opravljajo in učenci smo spoznali, kako lahko dojenčku in odraslemu človeku nudimo umetno dihanje. Z velikim zanimanjem pa smo opazovali reševanje človeka iz avtomobila. Prikaz so izvedli gasilci iz Rogaške Slatine. Avtomobilu so odžagali vrata in streho in ponesrečenca uspešno rešili. Nato so ga reševalci pripravili za prevoz v bolnišnico. Dan nam je bil zelo všeč, zato se gasilcem PGD Kozje zahvaljujemo za zanimiv in poučen dan.

 

Tija Zidar

Dan dejavnosti  v sodelovanju s PGD Kozje

V soboto 22. aprila smo imeli na naši šoli dan dejavnosti – tehniški dan, ki smo ga poimenovali Dan z gasilci. Začeli smo zjutraj z vajo evakuacije nakar se je pričela gasilsko reševalna vaja, ki  jo je organiziralo Prostovoljno gasilsko društvo Kozje in jo poimenovalo Požar na OŠ Kozje. Domačemu gasilskemu društvu so se pri izvedbi vaje pridružile še enote PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje, PGD Buče, PGD Podsreda ter PGD Steklarna Rogaška Slatina poleg tega pa še enota nujne medicinske pomoči ter enota policije. Posebno atraktiven del vaje je bilo reševanje ponesrečencev s prvega nadstropja s pomočjo gasilske lestve. Po zaključku vaje je na igrišču pred šolo pristal še helikopter slovenske vojske. Sledila je predstavitev vseh sodelujočih enot, gasilskih, policijskih, reševalnih in vojaških, pridružila se je še Uprava RS za zaščito in reševanje. Enota PGD Steklarna Rogaška Slatina pa je izvedla še prikaz reševanja ponesrečenca, ki je ostal vkleščen v osebnem vozilu.

Učenci in zaposleni na OŠ Kozje se iskreno zahvaljujemo Prostovoljnemu gasilskemu društvu Kozje, ki je pripravilo in skupaj z gosti tudi uspešno izpeljalo gasilsko reševalno vajo ter izredno popestrilo naš dan dejavnosti.

Foto: Sofia in Nik, 9,r., >še več fotografij

Šolsko šahovsko prvenstvo

Po več kot dveh letih premora zaradi epidemije korona virusa, je na naši šoli ponovno zaživel šahovski krožek. Pod vodstvom zunanjega mentorja Marjana Drobneta so na krožek hodili predvsem šahovski začetniki. Kljub temu smo pred koncem šolskega leta pripravili šolsko prvenstvo, ki je potekalo med urami šahovskega krožka. Učenci in učenke so tekmovali v dveh kategorijah. V prvi starostni kategoriji so tekmovali učenci 1. in 2. razreda, v drugi pa od 3. do 5. razreda. 

V mlajši kategoriji je naslov šolskega prvaka osvojil Filip Hostnik, drugi je bil Tilen Žerjav in tretji Oskar Božičnik. V starejši kategoriji je med učenkami zmagala Sanja Hanc, ki je bila najboljša tudi v absolutni kategoriji, druga je bila Zara Fajs. Med fanti je naslov šolskega prvaka osvojil Sieben VanQuaethem, drugi je bil Casper VanQuaethem in tretji Jakob Hostnik. 

POHOD NA LISCO

 V petek, 21. aprila, smo se učenci 7., 8. in 9. razreda odpravili na Lisco.
Najprej smo se z avtobusom peljali do bližine Lisce, nato smo do vrha hodili še približno 1 uro. Začetek poti je bil kar strm, potem pa smo hodili po večinoma položni poti, ki se je počasi vzpenjala. Ko smo prispeli do Tončkovega doma na Lisci, smo najprej pomalicali, nato pa smo si ogledali okolico in se podružili s prijatelji. Pred domom je bilo tudi igrišče, na katerem so tisti, ki niso bili utrujeni,igrali košarko. Čez slabo uro smo odšli na vrh Lisce, s katerega zelo lep razgled na reko Savo in okoliška mesta, če pa bi bilo še bolj jasno, bi lahko videli tudi Slovenske Alpe. Nato smo se vsi fotografirali in se odpravili nazaj proti avtobusu. Prvi del poti je bil enak kot prej, ko smo se vzpenjali, potem pa smo zavili na drugo pot, ki je bila bolj lahka. Pri avtobusu smo bili zelo hitro in že smo se vračali nazaj v šolo.
Dan je bil zelo zanimiv, ker nas je večina bila prvič na Lisci. Med hojo smo opazovali prelepo naravo in ta čas izkoristili za druženje s prijatelji, saj je bil ta pohod za devetošolce zadnji na tej šoli.

Anita Kozole

Odlični rezultati naših učenk v ritmični gimnastiki

 

Učenke Osnovne šole Kozje, ki vadijo ritmično gimnastiko v okviru Športnega društva Fleksi, so odlično nastopile na dveh tekmovanjih. V soboto 25. marca 2023 so se udeležile tekmovanja v ritmični gimnastiki – Pozdrav Pomladi 2023, ki je potekalo v športni dvorani Trata v Škofji Loki in v soboto 1. aprila 2023 – še tekmovanja Pokal Pomladi 2023 v Športni dvorani v Grosuplju.


V kategoriji mlajše učenke so zasedle: 2. mesto na tekmovanju Pozdrav Pomladi v Škofji Loki in 4. mesto na tekmovanju Pokal Pomladi v Grosuplju.

Našo šolo so predstavljale učenke: Tija Zidar, Umi Mees, Gaja Erhatič, Ela Godler in Zara Fajs. Vse deklice so se zelo zavzeto pripravljale na tekmovanje. Na vadbi so bile zelo pridne in delovne, zato so si vse zaslužile čestitke in pohvale za trud in vztrajnost od trenerk Mojce Šuštaršič in Karoline Žube iz Športnega društva Fleksi.

BOR PREJEL SREBRNI GRB OBČINE KOZJE

14. 4. 2023 sem se skupaj s sošolci in učitelji OŠ Kozje udeležil slavnostne seje občinskega sveta Občine Kozje, ki je potekala v Večnamenskem centru Kozje. Že ob vstopu v dvorano sem začutil prijetno vzdušje, polno pričakovanj in ponosa. Ob prijetnem kulturnem programu in  besedah ge. županje Milence Krajnc smo nestrpno čakali na trenutek, ko bo naš izjemni sošolec Bor Gradišek stopil na oder in prejel srebrni grb Občine Kozje.

Ga. Polona Zakošek ga je občinstvu predstavila takole:

Bor Gradišek, devetošolec iz Kozjega, je nadpovprečen učenec, ki je v programu za nadarjene že od 4. razreda in je izjemno uspešen na tekmovanjih iz znanja. V prvih osmih razredih je tako osvojil kar štirinajst zlatih priznanj na različnih tekmovanjih iz matematike, logike, kemije in slovenščine. Na teh tekmovanjih je bil kar osemkrat najboljši v državi, in sicer je štirikrat državni prvak iz logike, trikrat iz prostorske predstavljivosti in enkrat iz razvedrilne matematike. Bor je tudi šahist; večkratni regijski in področni prvak. Ker je Bor slaboviden, tekmuje tudi na članskih tekmovanjih v šahu za slepe in slabovidne in je do sedaj že dvakrat osvojil tretje mesto v standardnem in hitropoteznem šahu. Vrhunec njegove dosedanje šahovske aktivnosti je lanska udeležba na Svetovnem mladinskem prvenstvu za slepe in slabovidne šahiste v Franciji, kjer je osvojil osmo mesto na svetu. Bor z letošnjim letom zaključuje tudi osnovno glasbeno šolo klavirja, s katerim je v letu 2019 osvojil zlato, 2021 pa bronasto priznanje na mednarodnem koroškem klavirskem tekmovanju.

Z omenjenimi dosežki, na katere smo zelo ponosni, je Bor Gradišek ponesel ime občine izven njenih meja, zato mu Občinski svet Občine Kozje podeljuje srebrni grb.

Bor je naredil na občinstvo v dvorani zelo velik vtis. Čutili smo veselje, občudovanje in ponos ter ga nagradili z bučnim aplavzom.

Dragi Bor!

Resnično si neverjeten sošolec! Naj te tvoja izjemna inteligentnost, trdo delo, vztrajnost  in odličnost popeljejo k novim uspehom tudi v prihodnosti. Hvala ti, ker nam kažeš, kaj vse se lahko doseže v življenju. Si naš vzornik in zelo smo ponosni nate. Želim ti, da se ti odpirajo vrata novih priložnosti in da pustiš svoj pečat v svetu.

ISKRENE ČESTITKE!
Jan Centrih, 9. r.

Bor s sošolci, županjo, ravnateljem in razredničarko. Spodaj dodajamo še uradno novico in fotografije Štajerskega vala.

ZAKLJUČEK PROJEKTA RASTEM S KNJIGO


V torek, 11. 4., so imeli sedmošolci kulturni dan. Ker so vključeni v projekt Rastem s knjigo, ki ga letos že sedemnajstič izvaja Javna agencija za knjigo RS, so odšli v Šmarje pri Jelšah, kjer so pripravili zaključek omenjenega projekta. Konec oktobra 2022 smo obiskali Knjižnico Kozje, kjer je vsak sedmošolec prejel svoj izvod knjige pisatelja Boštjana Gorenca Reformatorji v stripu in ta dan so se družili prav z njim. So si pa ogledali tudi predstavo Reformatorji na odru, ki je nastala prav po tej knjigi in v njej igrata Boštjan Gorenc in Nik Škrlec. 

Maja Garbas

V torek smo se odpravili v Knjižnico Šmarje pri Jelšah, kjer nas je obiskal avtor knjige Reformatorji v stripu. Ogledali smo si predstavo Reformatorji na odru. To je predstava, v kateri igrata le dva igralca. To sta bila avtor knjige in Nik Škrlec. Po predstavi pa smo lahko dobili podpis v knjigo in sliko z igralcema. Bilo je čudovito.

Klara Zimšek, 7. r.

V torek smo imeli kulturni dan. Zjutraj nam je učiteljica Marinka povedala navodila in pogledali smo si posnetek o knjigi. Po malici, ki smo jo imeli prej kot ponavadi, smo se odpravili v Šmarje pri Jelšah, kamor smo si šli ogledat predstavo Reformatorji na odru. Ko smo prispeli v Kulturni dom, smo lahko dobili podpis Boštjana Gorenca v našo knjigo. Naredili smo tudi skupinsko fotografijo z obema igralcema. Počasi smo odšli v prostor, kjer se je predstava odvijala. Predstava je bila zelo zanimiva in zabavna. Predstavljali so nam tudi besede kot je recimo applaususs, kar pomeni aplavz. Po končani predstavi smo pred kulturnim domom naredili še nekaj slik, nato pa se odpravili nazaj v Kozje. Predstava in celoten dan sta mi bila zelo všeč, saj je bil dan drugačen kot ponavadi.

Ronja Čepin, 7. r. 

Na mednarodni kiparski koloniji 

V Kulturnem domu Črnomelj in njegovi okolici potekala 16. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj, kjer je sodelovalo 32 mladih kiparjev med 12 in 15 letom starosti iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Nanjo je bila na podlagi poslanih izdelkov, sprejeta tudi naša učenka Julia Bratuša, ki je ustvarila montažno plastiko. 

Sicer so mladi  ustvarjali v štirih delavnicah, ki so jih vodili priznani strokovnjaki in umetniki. Tema ustvarjanja »Brez mej« se je navezovala na odpiranje meja v smislu povezovanja med narodi, premikanja le-teh v naših glavah, razmišljanje izven okvirja. 

Julia na fotografiji,  kot je objavljena na uradni spletni strani organizatorja

REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT

Tudi letos smo se udeležili regijskega srečanja otroških parlamentov, ki ga je gostila OŠ Bistrica ob Sotli. Tu so mladi parlamentarci predstavili delo šolskih otroških parlamentov, ki so v tem letu pričeli delovati z novo dvoletno temo. Tako smo letos razpravljali o duševnem zdravju otrok in mladostnikov. OŠ Kozje sta zastopali osmošolki Jana Gmajnič in Žana Kozole, ki sta po srečanju zapisali:

Udeležili sva se regijskega srečanja otroških parlamentov, ki je potekalo v sredo, 6. 4., na OŠ Bistrica ob Sotli. Ko smo prišli v učilnico, kjer je potekalo srečanje, so nas najprej pozdravili in zaigrali na klavir. Pozdravila sta nas tudi njihov župan in ravnatelj, temu pa je sledilo predavanje zdravnika, dr. Božička, o duševnem zdravju. Nato pa je vsaka šola predstavila svoje delo v okviru šolskega parlamenta. Pred koncem je stekel še pogovor o tem, kaj naj predstavnika našega območja sporočita na državnem otroškem parlamentu, ki bo potekal v Ljubljani. Uradnemu delu je sledila še pogostitev, ki je prav tako pripomogla k našemu duševnemu zdravju in sprostitvi, saj smo se lahko ob njej družili z učenci sosednjih šol. Vsak udeleženec pa je prejel tudi potrdilo o sodelovanju in manjšo pozornost.

Jana in Žana, 8. r., z mentorico OP Majo Garbas 

Badmintonska ekipa OŠ Kozje – državni prvaki!

V sredo 5. aprila se je badmintonska ekipa Osnovne šole Kozje odpravila na državno ekipno tekmovanje osnovnih šol, ki je potekalo na Mirni, kjer je nastopala v konkurenci nekategoriziranih ekip. Glede na to, da je naša ekipa lani v praktično enaki sestavi osvojila drugo mesto, letos pa smo imeli tudi učenca in učenko, ki sta na posamičnem prvenstvu osvojila tretji mesti v državi, smo se na tekmovanje podali z visokimi pričakovanji. In ta pričakovanju so naše učenke in učenci v celoti izpolnili.

Ekipo so sestavljali devetošolci Lan Mesec, Florijan Kiderič, Jan Dobravc in Nikita Švajger, osmošolka Julia Bratuša in sedmošolka Ana Dobravc. Na prvenstvu sta jih spremljala ravnatelj Roman Gradišek, tokrat v vlogi vodje ekipe in trener ekipe Bojan Dobravc, ki vodi vadbo učenk in učencev pri badmintonski sekciji Tenis kluba Kozje.

Ekipno tekmovanje osnovnih šol v badmintonu je sestavljeno iz petih dvobojev, posamične tekme učencev in učenk, dvojic učencev, dvojic učenk in mešane dvojice, pri čemer lahko posamezen učenec ali učenka nastopi le na dveh dvobojih.  V skupinskem delu se je ekipa OŠ Kozje pomerila z ekipama OŠ Miška Kranjca iz Ljubljane in OŠ Preserje. Obe tekme so naše učenke in učenci dobili z najvišjim možnim rezultatom 5:0. S tem je naša ekipa osvojila prvo mesto v svoji skupini in se uvrstila v polfinale. Za razliko od tekem v skupini, kjer so se odigrali vsi dvoboji, so se izločilne tekme zaključile, ko je ena ekipa prišla do treh točk. V polfinalu se je naša ekipa pomerila z ekipo OŠ Dolenjske Toplice in zmagala z rezultatom 3:0. Sledila je še finalna tekma z ekipo OŠ Tržišče. Tudi v finalu so naše učenke in učenci prikazali odlično igro in še enkrat več zanesljivo zmagali, tudi tokrat z rezultatom 3:0. Ekipa OŠ Kozje je tako postala državni prvak med nekategoriziranimi ekipami s štirimi maksimalnimi zmagami, brez enega samega izgubljenega dvoboja. Tri točke med fanti posamezno je prispeval Lan Mesec, eno Jan Dobravc, štirikrat je zmagala Nikita Švajger med učenkami posamezno kakor tudi fantovska dvojica Lan Mesec-Florijan Kiderič, po dve zmagi pa sta zabeležili dvojica učenk Nikita Švajger – Julia Bratuša in mešana dvojica Julia Bratuša – Jan Dobravc.

Učenci OŠ Kozje so v zadnjih letih osvojili eno drugo in štiri tretja mesta med posamezniki ter eno drugo med ekipami, tokrat pa se je ekipa zavihtela na sam vrh in se zasluženo okitila z naslovom državnih prvakov! 

NAŠI UČENCI USPEŠNI NA TURISTIČNI TRŽNICI

V četrtek, 30. marca 2023, smo se učenci turistične vzgoje odpravili v Velenje, na turistično tržnico. Dogodek je organizirala Turistična zveza Slovenije. Ob osmi uri smo prispeli v Velenje in začeli pripravljati našo stojnico. Ob deveti uri se je dogodek pričel, najprej pa so nas organizatorji pozdravili in nam opisali potek dneva. Ocenjevalna komisija je nato dve uri hodila po stojnicah, nas kaj vprašala in ocenila. Seveda obiskovalci niso bili samo člani komisije, ampak tudi ostali učenci z drugih šol in tamkajšnji obiskovalci. Tudi mi smo si ogledali stojnice drugih in pozorno poslušali njihovo predstavitev, saj je na koncu dogodka sledil kviz o naših projektnih nalogah in krajih. Po kvizu pa je sledila še podelitev priznanj. Učenci OŠ Kozje smo v letošnjem letu dosegli srebrno priznanje. Dan mi je bil zelo všeč. Imeli smo možnost predstavljati naš kraj ter vse kar ponuja. Spoznali smo veliko novih ljudi, se naučili veliko novega in se pri tem tudi zabavali.

Eva Centrih, 9. razred


Prebujena pravljična pomlad

V petek, 24. 3. 2023, so učenci OŠ Kozje in otroci Vrtca Zmajček prebudili pravljično pomlad in pripravili program ob marčevskih praznikih. Pri tem so se jim pridružili še člani Mešanega pevskega zbora Vinea, Moškega pevskega zbora KP Kozje in Folklorne skupine Kozje. Vse zbrane so nagovorili tudi predsednica KS Kozje Patricija Kovačič, ravnatelj OŠ Kozje Roman Gradišek in županja občine Kozje Milenca Kranjc.

Za nekatere učence je bil to prvi večji nastop, drugi so jih že vajeni, so se pa vsi zelo potrudili, da bi razveselili obiskovalce. In po koncu prireditve se je videlo, da jim je naloga odlično uspela, zato bi se želela še posebej zahvaliti vsem nastopajočim učencem, gostom in KS Kozje. Prav tako bi se zahvalila kolektivu OŠ Kozje, ki je pripomogel, da je bil v priprave na prireditev vključen čisto vsak učenec šole. Skupaj smo uspešno prebudili pravljično pomlad in spoznali, da je življenje lepo med iskrenimi ljudmi.

Maja Garbas

REŠEVANJE ŽAB NA ŽENITVENI POTI

 

V prvih deževnih dneh  marca smo se učenci 7 r. pridružili akciji reševanja dvoživk. Odpravili  smo se na ribnik Trebče, kjer nas je pričakala ga. Anja Bolčina iz Kozjanskega parka.  Skupaj smo se odpravili ob varovalno ograjo ob cestišču,  ki preprečuje, da bi dvoživke prečkale prometno cesto.  Skrbno smo pobrali najdene krastače in jih z vedri prenesli k ribniku. Izpustili smo jih v območje ribnika, kjer ni rib.  

Poleg krastač smo našli tudi rjavo žabo, ki je na vsak način hotela pobegniti iz vedra. To početje je bilo koristno in zabavno. Klara Zimšek

Sprva sem mislil, da bo pobiranje krastač strašljivo, a sem se prepričal, da je lahko prav prijetno. Lan Kozole

Živali imam zelo rad, tudi prijem žabe se mi ni zdel nič nenavaden. Ko rešuješ žabe s prijatelji,  je to še posebej zabavno. Marcel Švajger

Varovalnih ograj še nikoli nisem videla, pa tudi žabe sem prvič reševala. Prav zanimivo jih je bilo gledati, kako se premikajo proti vodi. Nekatere so se oprijele moje roke, a me ni motilo. To je bila res dobra izkušnja. Ronja Čepin

Sedaj so mi žabe in krastače bolj poznane. Še bi jih šla reševat! Barbara Planinc


DVE TRETJI MESTI NA DRŽAVNEM PRVENSTVU V BADMINTONU

V sredo 15. marca je na OŠ Mirna potekalo Posamično državno prvenstvo za osnovnošolce v badmintonu. Udeležba je bila res številčna, saj je v štirih kategorijah (kategorizirani učenci in učenke ter nekategorizirani učenci in učenke) skupaj nastopilo kar 104 učenk in učencev.  

Nastopile so tudi tri učenke in trije učenci OŠ Kozje, vseh šest med nekategoriziranimi temovalkami in tekmovalci. Prvi del tekmovanja je potekal v skupinah, kjer so bili naši učenci in učenke zelo uspešni. Od petnajstih tekem so jih zmagali kar trinajst ter osvojili štiri prva mesta in dve drugi po skupinah. Vseh šest se je tako uvrstilo v izločilne boje, kjer sta Ana Dobravc in Jan Dobravc izpadla v osmini finala, Julia Bratuša in Florijan Kiderič v četrtfinalu, Nikita Švajger in Lan Mesec pa sta se uvrstila v polfinale. Tam sta oba izgubila po izenačenih dvobojih ter osvojila končno tretje mesto, Nikita med nekategoriziranimi učenkami in Lan med nekategoriziranimi učenci. Julia in Florijan sta si razdelila peto do osmo mesto, Ana in Jan pa deveto do šestnajsto mesto.

Dve osvojeni tretji mesti sta nov lep uspeh mladih badmintonistov z OŠ Kozje in zato že nestrpno pričakujemo še ekipno državno prvenstvo. 

ZMAJČKOV TABOR

 

V letošnjem šolskem letu smo se učenci, ki obiskujemo izbirni predmet Turistična vzgoja, lotili izdelave projektne naloge Turizmu pomaga lastna glav v organizaciji Turistične zveze Slovenije. 30. marca se bomo predstavili na turistični tržnici v Velenju, kjer bo naša ideja zaživela na stojnici.

Naš cilj ob izdelavi projektne naloge je bil, da organiziramo športno rekreacijsko doživetje v Kozjem, pri tem pa sledimo zgodovinski, kulinarični in geografski pestrosti Kozjanskega. Menimo, da nam je uspelo. S svojimi idejami smo nadgradili ponudbo, ki jo že štirinajst let peljejo mladi s Kozjega v Športnih taborih Kozje.

Z željo, da bi naš kraj obiskalo veliko mladih, vas vabimo v Kozje. Kraj, kjer se srečujejo legende, lepote narave in mladostna razigranost ter brezskrbnost. Vabljeni.

 

Učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja

ZMAJČKOV TABOR OŠ KOZJE PDF.pdf
vabiloSport1velenje.pdf

PREMAGUJEMO STRAH PRED ŽIVALMI

Strah pred živalmi je eden izmed najpogostejših strahov, ki se pojavja pri otrocih in tudi odraslih. Med šolarji je najbolj pogost strah pred kačami, sledijo pajki in žuželke. Podobno je tudi pri odraslih, ki se pogosto bojijo tudi miši in  podgan. S temi strahovi se ne rodimo, ampak jih pridobimo iz okolice. Kako premagati strahove pred živalmi? Tako, da učencem omogočimo spoznavanje živali, opazovanje njihovega vedenja, najpomembnejše pa je doživljanje živali z vsemi čutili, še posebej z dotikom.  

Priložnost, da se vsaj malo otresemo strahu pred kačami, nam je ponudila Mia Bricelj Žuželj, dijakinja 1. letnika srednje veterinarske šole in nas obiskala pri pouku naravoslovja.   Predstavila nam je svojega hišnega ljubljenčka, kroglastega pitona. V tropski hiši Celje pa so  učenci rokovali s kameleonom, tenrekom, železno kačico in gožem ter imeli priložnost nahraniti orjaške želve in lemurje. Za učence je bilo to nepozabno doživetje.

Lidija Čepin, učiteljica naravoslovja

PUSTNI TOREK NA OŠ KOZJE


Na pustni torek, 21. 2. 2023, na OŠ Kozje ni bilo veliko učencev in učiteljev. Šolo so namesto njih obiskale vesele in igrive maškare. Najprej so se morale maškare okrepčati s pustnimi krofi, nato pa so oblikovale povorko in mimo športnega parka krenile v trg Kozje. Njihov glavni namen je bilo preganjanje zime, kar pa v tako lepem vremenu ni bilo preveč težko delo. Vesele so prišle pred občino, kjer jih je s sladkimi dobrotami sprejela ga. županja Milenca Krajnc s sodelavkami. Maškare so svojo pot nato nadaljevale po trgu in se vrnile v Večnamenski center Kozje, kjer je sledilo rajanje. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavnici šole, predstavnika Turističnega društva Kozje ter Športnega društva Kozje je nagradila najboljše maske v posamični in skupinski kategoriji. Vesele maškare pa so na koncu rajanja obljubile, da se bodo čez eno leto na šolo vrnile.


Marinka Žibret


Več fotografij v galeriji https://photos.app.goo.gl/EqSB1tVaY6MbH1pT6

OSVOJILI SMO GUINNESSOV REKORD

Skupaj z več to dvajset tisoč slovenskih osnovnošolcev iz 200 osnovnih šol smo danes, 16. 2. 2023, na pobudo A1 Slovenija in zavoda Varni internet sodelovali v vseslovenskem spletnem kvizu. Skupaj smo osvojili Guinnessov rekord!
Sicer se je kviza udeležilo skoraj 200 slovenskih osnovnih šol. Kot pravijo učenci je bil zelo zanimiv in poučen ter pomeni nepozabno izkušnjo, ki jim bo zelo koristila pri varni uporabi spleta. 

V šoli smo tokrat uporabili
tudi svoje naprave.

Učenci 8. razreda pri spremljanju kviza

POČASTITEV SPOMINA NA SREČOVO ČETO

Z vami delimo objavi časopisa OKO

KULTURNI PROGRAM ZA UPOKOJENCE

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI NA AREHU

Zimska šola v naravi je za nami. Pogumno smo vijugali po zasneženih strminah. Vsako jutro smo se, kljub nizkim temperaturam, dobre volje odpravili na smučišče.

Izvedli smo tudi naravoslovni dan, se preizkusili v teku na smučeh, tekmovali v igri "štrbunk", uspešno opravili orientacijski pohod in igrali miselne in družabne igre.

Predstavili smo se tudi na odru talentov in se poveselili na družabnem večeru.

Učenci 6. razreda


KULTURNI DAN 

UTRINKI IZ PRIREDITEV

video-fdd5debb86eaae99fc7ce7e8d579fa88-V.mp4
video-1d36006e97527d122de00bba5a09482e-V.mp4
video-0bb7fac451c03752be2c4c8f02a23faf-V.mp4

Sodelovali smo tudi na osrednji medobčinski in krajevni prireditvi (poglejte na facebook strani "Naše oko").

PREŠERNOV DAN, 8. FEBRUAR

V prvih dneh februarja so po naši državi potekali številni dogodki v čast in spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Kulturni program smo pripravili tudi na naši šoli. Ob zgodbi vil rojenic, smo se spominjali življenja našega pesnika, njegove rojstne vasi Vrbe, šolanja na Dunaju, ljubezni v Ljubljani…  Vse skupaj smo popestrili z nastopi naših učencev. Odmevala je prešerna pesem, zaigrale so harmonika, trobenta, kitara, ukulele, klavir in violina. Osmošolci so interpretirali Povodnega moža in s tem pokazali,  da je naš jezik v Prešernovi poeziji doživel svoje vrhunske trenutke. Lep del so programu dodali učenci, ki so spretno pletli rime in nas v hudomušnih deklamacijah tudi nasmejali.  


Ob letu osorej so sojenice zaplesale na pesnikovem grobu in sklenile njegovo  zgodbo.  Njegov najpomembnejši del telesa je bilo srce. Njegova učenost in njegove šole so šle v pozabo, ostale pa so njegove pesmi. Ni ostal znan po svojih dejanjih, po svojih srčnih pesmih pa se ga še danes spominjamo. Res je imel čuteče srce in prav čarobno ga je izlil v svojo poezijo. (Partljič)

Letos je Prešernov dan bil odličen. Na njem mi je bilo čisto vse všeč. Upam, da bo drugo leto kaj podobnega. Vesela pa sem tudi, da sem na njem lahko nastopala. 

Gaja Erhatič, 4. razred


V torek, 7. 2., smo imeli prireditev ob prazniku Franceta Prešerna. Na tej prireditvi smo nastopali otroci. Nekateri so peli, igrali ali deklamirali. Všeč mi je bilo vse, najbolj pa, ko smo peli. 

Tija Zidar, 4. razred

ŽE ŠESTIČ SMO GOSTILI PODROČNO PRVENSTVO V BADMINTONU

Osnovna šola Kozje je v sodelovanju s Športno zvezo Kozje kot organizatorjem ter badmintonsko sekcijo Tenis kluba Kozje kot izvajalcem,  v ponedeljek 23. januarja, že šestič gostila področno prvenstvo osnovnih šol v badmintonu za posameznike. Letošnjega prvenstva se je udeležilo rekordno število tekmovalcev. V štirih različnih kategorijah je nastopilo skupaj 24 mladih badmintonistk in badmintonistov iz štirih osnovnih šol, ki spadajo pod področni center Celje. Poleg učencev domače OŠ so tekmovali še učenci OŠ Antona Aškerc a Rimske Toplice, OŠ Dobje in OŠ Blaža Kocena Ponikva. Po uvodnem nagovoru ravnatelja Romana Gradiška in napotkih za tekmovanje, se je tekmovanje v Večnamenskem centru Kozje pričelo.

V kategoriji učenk do 13 let so nastopile štiri tekmovalke, prva tri mesta pa so ostala doma. Prvo mesto je osvojila Lea Kiderič, drugo Ronja Čepin in tretje Žana Koritnik.

V kategoriji učencev do 13 let je nastopilo sedem tekmovalcev, zmagovalec pa je postal najmlajši med njimi, Blaž Kozole z OŠ Kozje. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila dva učenca OŠ Antona Aškerca iz Rimskih Toplic. Drugi je bil Jure Korat in tretji Aleksander Starc.

V kategoriji učenk do 15 let so nastopile le tri domačinke. Zmagala je Nikita Švajger, druga je bila Julia Bratuša in tretja Ana Dobravc. Vse tri so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo 15. marca.

Najštevilčnejša je bila konkurenca v kategoriji učencev do 15 let, kjer je nastopilo deset tekmovalcev. Tudi tu so bili najuspešnejši domačini. Zmagal je Lan Mesec, drugi je bil Jan Dobravc in tretji Florijan Kiderič. Tudi ti trije so se uvrstili na državno tekmovanje.

Nikiti, Julii, Ani, Lanu, Janu in Florijanu želimo veliko uspeha tudi na državnem tekmovanju!

OGLED ČISTILNE NAPRAVE IN ZBIRNEGA CENTRA V KOZJEM

 

V sredo, 18. 1. 2023 smo učenci 4.razreda obiskali ZBIRNI CENTER V Kozjem. Ogled sta vodila g. Branko Ivić in g. Roman Jesih iz OKP Rogaška Slatina. V čistilni napravi sem videla štiri bazene, usedlina se vrne v prvi bazen, očiščena voda pa odteče v Bistrico. Zanimivo mi je bilo, da steklenice vzamejo in  reciklirajo v Avstriji, ravnega stekla pa ne.

Tija Zidar

Najbolj mi je bila zanimiva čistilna naprava, kjer sem videl, kaj vse mečemo v kanalizacijo, pa ne bi smeli. To sem videl v prvem bazenu. Imajo tudi računalniško vodeno in jim vse napake javi.

Sieben Van Quathem

Nisem vedel, da v čistilni napravi čistijo tisto vodo, ki pride iz šolskega stranišča. Zelo je smrdelo in smo si vsi učenci zatiskali nos.

Rok Dobravc

Zopet sem izvedel nekaj novega. A veste, da v bazen v čistilni napravi dodajajo mikroorganizme. Ko se preveč razmnožijo, blato odpeljejo v Rogaško Slatino in tam iz njega iztisnejo toliko vode, da jo ostane samo 25%.

Ambrož Zeme

Všeč in zanimivo mi je bilo to, da ogromno odpadkov na novo uporabijo, npr. papir, steklo, blago, …

Rok Hladin

Vse sem videl prvič, zato sta mi bila oba ogleda zelo zanimiva.

Rene G. Rožič 

Nisem  vedela, da se toliko odvrženih predmetov da na novo uporabiti. Tudi odvržena oblačila tukaj pregledajo in kar je še v redu, popravijo in prekrojijo.

Gaja Erhatič

G. Roman Jesih nam je pokazal, kako deluje čistilna naprava. Bilo mi je zelo zanimivo, kako se odpadna voda skozi vse štiri bazene očisti in kako kroži, da se očisti še bolj.

Manja Debelak

Oba gospoda sta nam pri ogledu zanimivo in razumljivo razlagala. Bila sta zelo prijazna, zato se jima v imenu učencev 4. razreda iskreno zahvaljujemo.

Umi Mees

SPOZNAVAMO DEJAVNOSTI V  DOMAČEM KRAJU KOZJE

Pri predmetu družba se učenci 4.razreda učijo o  domačem kraju in občini, v kateri živijo. Spoznali so, kje jo najdejo na zemljevidu, kakšno je površje, katere dejavnosti imamo v kraju in v občini, … Kaj bi turistu pokazali in kam bi ga usmerili, če bi prišel v naše kraje. Eno dejavnost v kraju smo tudi obiskali. G. Jože Preskar nam je tudi letos razkazal podjetje Topko. Letošnje leto je že deseto, od kar obratujejo, zato iskrene čestitke in hvala za zanimiv ogled.

Učiteljica 4. razreda Marjana Hartl

 

GAJA ERHATIČ pa je po ogledu strnila svoja opažanja in napisala:

Podjetje TOPKO proizvaja energijo za ogrevanje. Naš ogled je vodil g. Jože Preskar, ki nam je najprej razkazal računalniško sobo, kjer računalniki vse zabeležijo in javijo napake. Nato nas je peljal v kotlovnico, kjer so dve peči, v katerih kurijo lesne sekance. Tam je tudi kompresor, ki uravnava pritisk kroženja tople vode. Tok vode je sklenjen. V kotlovnici sem videla tudi kotel, v katerem je 55 000 l segrete vode. Voda potuje po rdeči cevi tudi k nam v šolo, ohlajena pa po modri nazaj v kotlovnico.

Lesna biomasa ne onesnažuje okolja, kar je zelo dobro, saj živimo v čisti in zeleni kozjanski dolini.

TIJA ZIDAR:

Podjetje se je zgradilo leta 2012, leto kasneje pa so dobili dovoljenje za ogrevanje. Najprej so se priključili ZD, šola, vrtec, bloki, nekatere hiše,…V računalniški sobi sem bila pozorna na naprave, ki so kazale, katera peč obratuje. G. Preskar nam je povedal, da pozimi kuri na veliko peč, spomladi, ko se zunaj ogreje, pa z manjšo. Pokazal nam je tudi veliko kotlovnico, kjer je bilo poleg peči še veliko drugih naprav in strojev. Skozi majhno okence sem si ogledala, kako je v peči gorel ogenj. Pepel pa po tekočem traku potuje v zunanji zabojnik. Po tekočem traku pa v peč nalaga tudi lesne sekance. Zanimiva mi je bila naprava, ki beleži porabo odjemalcev toplotne energije. V skladovnici pa je bil ogromen kup lesnih sekancev. Le-te gospod kupuje od okoliških kmetov. Ta način ogrevanja ni čisto nič škodljiv in ne onesnažuje naše narave.

Ta ogled mi je bil zelo všeč, najbolj ogled kotlovnice. Gospod Preskar nam je na zanimiv način predstavil delovanje in za to se mu iskreno zahvaljujemo.


VOŠČILO

PRIREDITEV OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Pred iztekom leta smo tudi letos pripravili krajši program ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pred tem pa je na šoli potekal ponovitveni referendum, na katerem so se učenci seznanili z referendumskim vprašanjem in potekom volitev, saj so sami odgovarjali na referendumsko vprašanje, kot na čisto pravih volitvah. Nato pa smo z učenci v četrtek, 22. 12., 4. šolsko uro spremljali kulturni program, ki sta ga povezovali devetošolki Lea in Tea, kjer je Jan Dobravc, kot predstavnik šolske volilne komisije, razglasil rezultate ponovitvenega referenduma. Seveda je tudi tokrat referendum uspel.

Na prireditvi so prvič nastopili vsi učenci dramskega krožka z deklamacijo Zdravljice, zapela sta oba pevska zbora in solist Urban. Julia je doživeto deklamirala Vodnikovo Dramilo, Patrik pa nam je zaigral Na Golici. Lea, Tea in Eva so s pesmijo Za Slovenijo živim glasbeno popestrile prireditev. Ker pa je to tudi čas novoletnih želja, nam je ob koncu voščil gospod ravnatelj. S tem pa programa še ni bilo konec, saj so petošolci poskrbeli za prav poseben zaključek ter zapeli Lučke in med plesom so se jim pridružili še ostali učenci.

                                                                                                 Maja Garbas


20221222_111047.mp4
20221222_112047.mp4

USPEH NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU IZ BIOLOGIJE

Sem velika ljubiteljica živali, zato ni naključje, da sem se v letošnjem šolskem letu odločila, da bom tekmovala iz znanja bilogije za Proteusovo priznanje.  Tema mehkužci me je takoj pritegnila in moja želja je bila, da jih podrobneje spoznam. Ob prebiranju raznovrstnih virov sem se naučila veliko novega o morskih, saldkovodnih in kopenskih polžih, školjkah, manj znanih oklopnikih in slonovih zobčkih. Najbolj so mi bili zanimivi inteligentni glavonožci ter goli morski polži  zaradi neverjetnih barv in načina življenja. Šolsko tekmovanje sem izvrstno odpisala, in tako se mi je odprla pot na državno tekmovanje, ki je bilo 2.  decembra na OŠ Polzela. Z  go. mentorico, Lidijo Čepin, sva se podrobno pripravljali v šoli, pa tudi na daljavo, za kar sem ji zelo hvaležna.  To je bilo moje prvo državno tekmovanje, zato sem bila še posebej vznemirjena. Ko mi je gospa učiteljica po nekaj dneh sporočila moj dosežek, namreč,  dosegla sem tretji najboljši rezultat v državi in s tem ZLATO PROTEUSOVO PRIZNANJE, sem se ga neizmerno razveselila.  Res sem ponosna nase, da mi je uspelo doseči tako visok rezultat.

Julia Bratuša, učenka 8. r. 


DVE DRUGI MESTI NA MEDOBČINSKEM TEKMOVANJU V ODBOJKI

fantje

V četrtek, 8.12.2022, je naša ekipa v sestavi
ROK ROMIH, MIHA OPREŠNIK, MATEVŽ MUŠKATEVC, BOR GRADIŠEK, GAL ERHATIČ, LAN MESEC in FLORJAN KIDERIČ,
na medobčinskem tekmovanju starejših dečkov v odbojki, osvojila 2. mesto.

V skupinskem delu je premagala ekipo OŠ Podčetrtek z rezultatom 2:0 in ekipo OŠ Šmarje z rezultatom 2:1. V finalni tekmi za prvo mesto je izgubila proti ekipi OŠ Rogatec z rezultatom 0:2.

punce

V torek, 13.12.2022, pa je potekalo medobčinsko tekmovanje v odbojki za starejše deklice. 

V skupinskem delu je ekipa OŠ  Kozje po zelo izenačenem in dolgem dvoboju premagala ekipo OŠ Rogatec z rezultatom 2:1, nato pa še ekipo OŠ Podčetrtek z rezultatom 2:0.  V finalni tekmi za prvo mesto je po izenačeni borbi proti ekipi I.OŠ Rogaška Slatina izgubila z rezultatom 1:2.

OŠ Kozje je zastopala ekipa v sestavi: NIKITA ŠVAJGER, EVA CENTRIH, ANJA KUKOVIČIČ, JULIA BRATUŠA, ŽANA KOZOLE, JANA GMAJNIČ, TEA GMAJNIČ, NELI KORITNIK in LEA GMAJNIČ. 

PETOŠOLCI OŠ KOZJE V ŠOLI V NARAVI

Prejšnji ponedeljek ni bil navaden dan. Bil je poseben dan, saj smo se odpeljali na naravoslovni tabor CŠOD Gorenje pri Zrečah. 

Med vožnjo smo se pogovarjali, zato smo hitro prispeli na cilj. Učiteljica nas je razdelila v sobe. Bili smo navdušeni. Dom je bil velik, sobe na novo opremljene. Kasneje smo si ogledali še druge prostore: telovadnico s plezalno steno, dve učilnici, v eni so bile kletke z deguji in paličnjaki, veliko jedilnico in lepo kuhinjo. Po kosilu smo komaj čakali, da se pričnejo dejavnosti.

Casper

Odpravili smo se na farmo jelenov. Videli smo dve vrsti: damjake in navadne ali rjave jelene. Damjaki so manjši. Pripeljali so jih iz Hrvaške, navadni jeleni pa so večji in živijo v slovenskih gozdovih. Lastniki jih hranijo s koruzo, žitom in jabolki. Tudi nam so jedli iz rok, če nismo bili preveč glasni in jih nismo prestrašili.

Noel, Manu

V telovadnici nas je čakala plezalna stena. Učitelj Gregor nas je seznanil s plezalno opremo, kot so: sponka, varovalna vrv, varovalni pas, karabini…Za ogrevanje smo večkrat preplezali manjšo steno, kmalu pa je šlo zares. Začeli smo s plezanjem po plezalni steni, visoki 12 metrov. Učitelj nas je varoval, sošolci pa smo spodbujali drug drugega. Skoraj vsi smo priplezali do vrha. Tudi midva sva bila med njimi. Bilo nama je zelo zabavno.

Ema, Kevin

Preizkusili smo se tudi v lokostrelstvu. Nekoč so loke uporabljali za lovljenje živali, danes pa je to oblika športa. Naučili smo se rokovati z lokom, ter se postaviti v pravo držo med streljanjem. Nikoli ne merimo proti človeku. To smo si dobro zapomnili. Streljali smo v tarče in si beležili rezultate. Na koncu smo tudi določili zmagovalca z največ doseženimi točkami. To je bila za naju povsem nova izkušnja.

Sanja, Jure

Odpravili smo se v gozd, da bi si ogledali kamnine Pohorja. Spoznali smo več kamnin, kot so skrilavec, marmor, kvarcit, blestnik. Opazovali smo prerez tal. Vrhnja plast nastane, ko se vejice, listi , iglice in drobni organizmi razkrojijo v  rodovitno prst. Ob sprehodu po vasi smo izvedeli, da je vaška cerkev, cerkev sv. Kunigunde prekrita s skrilavcem. Ker smo bili zelo pridni, smo se lahko ob koncu učne ure kepali s sveže zapadlim snegom.

Žan, Urban

Na urniku smo imeli tudi polstenje. To je izdelovanje predmetov iz posebne volne. Najprej smo si izbrali več različnih barv volne, iz katere smo si izdelali obesek za ključe. Volno smo poravnali, različne barve ovili drugo okoli druge in vse skupaj poškropili z milnico. Nato smo volno dolgo valjali po mizi in jo svaljkali med dlanmi. Ko je bil svaljek dovolj trden, smo ga umili s toplo vodo, nato pa osušili z brisačo. Učiteljica nam je je izdelek prišila na obesek za ključe. 

Naja, Tajda

Učili smo se tudi orientacije v naravi. Izvedeli smo, da se lahko orientiramo po številnih naravnih znamenjih, najbolj zanesljiva naprava pa je kompas. S to napravo smo se po navodilih učitelja odpravili do pohorske hiše. Večkrat smo se ustavili, saj smo dobivali sprotna navodila kam moramo iti. Dobro smo morali poznati strani neba. Nazadnje smo uspešno prispeli ter si pohorsko hišo ogledali od zunaj, šli pa smo tudi v notranjost. Naslednji dan smo imeli tekmovanje. Po skupinah smo se odpravili na pot, morali smo poiskati pet orientacijskih točk ter na vsaki odgovoriti na nekaj vprašanj. Bilo je zelo zabavno, najpomembnejše pa je bilo, da se ni nihče izgubil in smo se vsi vrnili na cilj.

>povezava do fotografij

Rene, Blaž

VTISI ČETRTOŠOLCEV OŠ KOZJE IZ LETNE ŠOLE V NARAVI


V TEDNU PO IZVEDBI LETNE ŠOLE V NARAVI SO ČETRTOŠOLCI STRNILI SVOJE VTISE IN NASTALE SO PREČUDOVITE KNJIŽICE.


Meni so bili v šoli v naravi všeč sprehodi, ker smo na sprehode šli zvečer in ker smo šli na igrišče Bonifika. Všeč mi je tudi bilo, ko smo šli  na bazen in po končani vadbi nas je plavalni učitelj Blaž spustil na tobogan in v jakuzi. Najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo v ponedeljek imeli spoznavni večer z učenci iz sosednje šole, v sredo pa smo imeli ples. Tista dva dneva smo šli spat kasneje. Šli smo tudi na igralne avtomate. Tam so mi bile najbolj všeč igre za dva. V petek v Akvariju v Piranu pa me je navdušil morski pes.

Tija Zidar   

Na morju je bilo zabavno. Vsi smo se imeli super. Noben ni imel domotožja, nobenemu ni bilo za domov. Vsaki dan smo raziskovali in se ob tem veliko naučili. Nismo se kregali ali kaj slabega ušpičili. Bili smo pridni in pohvalila nas ni samo učiteljica Marjana, ampak tudi drugi. V Kopru nas je zaradi tega s čokoladicami nagradila cela neka trgovka in naša učiteljica je kar prekipevala od ponosa. Tudi vrstniki iz OŠ Lesično so uživali in z njimi smo preživeli veliko časa.

Manja Debelak

Na morju sem se imela super, nisem imela domotožja in niti en dan mi ni bilo dolgčas. Bila sem sproščena, naloge sem opravljala zavzeto in pri raziskovanju veliko novega spoznala. Vsak dan mi je bil zanimiv. Družili smo se tudi z vrstniki iz OŠ Lesično in z njimi smo se zelo dobro razumeli.

Gaja Erhatič

VSAKA ŠOLA TE NEKAJ NAUČI

 

Pa je minila še ena letna šola v naravi, čeprav smo jo izvedli v mesecu novembru. Moja zadnja. Četrtošolci OŠ Kozje in  četrtošolci iz OŠ Lesično smo jo izvedli v hotelu Žusterna v Kopru.

Preživeli smo pet čudovitih in zanimivih dni in spoznavali  bližnjo in širšo okolico. Skozi različne aktivnosti so si učenci pridobivali nova znanja in jih širili. Ogledali so si znamenitosti Kopra, spoznali, da je Luka Koper naše okno v svet, seznanili so se z značilnostmi obmorskega sveta ter merili temperaturo zraka in morja. Spoznali so, da je slovenska obala majhna, zato se moramo vsi do naravnega okolja še posebej odgovorno obnašati.

V petek so si učenci ogledali mesto Piran in Akvarij. To je bil naš zadnji dan v šoli v naravi, zato so v trgovinicah nakupili spominke zase in svoje starše.

Vsak dan so dopoldne in popoldne pridno vadili plavanje v bazenu. Plavalni učitelj Blaž Hartl jih je učil različnih tehnik plavanja, glede na njihovo predznanje. Spodbujal jih je, da so dosegli čim boljše rezultate ter poskrbel za dobro voljo. Največji užitek pa je bil, ko jih je odpeljal na tobogan, kjer so se dodobra izživeli.

Tudi sobivanje s sošolci je bil zanje poseben izziv in verjemite, opravili so ga z odliko. Njihove sobe so bile pospravljene, spodbujali so se pri različnih opravilih, si pomagali, vedli so se spoštljivo do sošolcev, gostov in zaposlenih. Z vrstniki iz OŠ Lesično so stkali prijateljske vezi. Ob večerih so se z njimi družili, plesali, peli,…

Sama sodelujem z učiteljema iz OŠ Lesično Nives Kostevc Arzenšek in Kukovič Ivanom že več kot desetletje. Vsa leta smo sodelovali in se dopolnjevali pri delu. Stkali smo prijateljske vezi in imeli korekten odnos. Dokaz za uspešno povezovanje in izmenjavo izkušenj med dvema sosednjima šolama smo sigurno mi. Hvala obema za vsa leta korektnega sodelovanja, za mnoge prijetne spomine. Hvala za četrtkovo presenečenje, ki ste mi ga pripravili skupaj z učenci ob moji zadnji  izvedbi letne šole. Ti trenutki  mi bodo ostali v trajnem spominu.

Uspešna šola v naravi sigurno temelji na timskem delu. S tem mislim tudi učence. Marsikaj sem z njimi doživela, s svojimi izvirnimi idejami in opažanji so me obogatile številne generacije. Izbrala sem si prečudovit poklic in v veselje mi je bilo, da sem delček življenjske poti  prehodila z njimi.

 

Učiteljica 4. razreda Marjana Hartl          


MALCE DRUGAČEN DAN DEJAVNOSTI

Čeprav smo se v petek, 18. 11. 2022, prebudili v deževno jutro, je bil ta dan na OŠ Kozje namenjen naravoslovnemu dnevu, ki smo ga poimenovali Odgovorni smo za svoje zdravje.

Takšen dan je letos potekal že tretje leto zapored, pripravimo pa ga za učence od prvega do devetega razreda. Učenci so ta dan prisotni na različnih delavnicah duševnega zdravja, ki so prilagojene njihovi starosti. Tako so ta dan potekale naslednje delavnice: Kdo sem jaz, Znaki stresa, Kiparjenje, Moja vremenska napoved, Ogledalo, Pozdravi v paru, Spoštujem se in se sprejemam, Življenjska črta, Poslušanje, Kviz, Ne izogibam se problemom, skušam jih rešiti, Sodelujem z drugimi in jih sprejemam, Preudarno na internetu in mobilnih napravah, Učim se spopadati s stresom, Kuverta, Kaj storim, ko …, Spreminjanje notranjega scenarija, Prepoznavam, sprejemam in izražam svoja čustva, Postavim se zase in Prevzemam odgovornost za svoje vedenje.

Ker pa je ta dan potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, katerega slogan se je letos glasil Zajtrk z mlekom – super dan, smo skupaj z učenci najprej pozajtrkovali črn kruh, namazan z maslom in medom, popili kozarec domačega mleka in se posladkali še s sladkimi jabolki. Temu pa so nato sledile omenjene delavnice duševnega zdravja, gibanja in prehrane.

V sklopu delavnice o prehrani smo spregovorili o zavržkih hrane in si z učenci ogledali tudi posnetek, ki je dostopen na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Oav8t1qJsJg.  

Učenke pa so takole strnile svoje vtise:

Danes smo imeli v šoli tradicionalni slovenski zajtrk, zato smo prišli v šolo že ob pol osmih in imeli skupen zajtrk. Pred začetkom nas je učiteljica Lidija  pozdravila in nam pokazala filmček na temo čebel in medu. Po zajtrku pa smo izvedeli razpored delavnic, ki smo jih  imeli čez dan. Prvo uro smo se z učiteljico Majo pogovarjali o problemih, s katerimi se srečujemo vsak dan. Pri tem smo se naučili kako ravnati, če se znajdemo v težavah. Nekatere probleme lahko rešimo hitro, nekatere pa ne. Je pa res, da se ničesar ne reši z nasiljem. Drugo uro smo imeli delavnico športa in tu sem se res zabavala, saj smo bili skupaj s šestošolci in petošolci. Tretjo uro je prišel učitelj Franci, s katerim smo se res nasmejali in se pogovarjali o tem, koliko več lahko dosežemo, če vsi skupaj sodelujemo, kot npr. hijene in volkovi, ki so skupaj lahko močnejši kot lev. Peto uro smo bili z učiteljico Manico. Ona nam je najprej malo zaigrala na klavir, tako kot prej učitelj Franci. Tekom ure smo se pogovarjali o spletnih pasteh in v eno sem bila vpletena tudi jaz, a se je kasneje vse rešilo. Pogovorili smo se, kako moramo ravnati, če nas kdo slučajno ujame v svojo spletno past. Dan je bil zelo zanimiv, še posebej zato, ker sem se naučila veliko novega.

                                                                                                                 Klara Zimšek, 7. r. 

V petek smo imeli dan dejavnosti, ki smo ga začeli že ob pol osmih, in sicer z zajtrkom. Jedli smo med in maslo ter pili mleko. Ob osmih smo začeli z delavnico, v kateri smo se naučili, kako izrazimo svoja čustva, sledila pa ji je delavnica o prehrani. Potem smo imeli še delavnico o tem, kako reči ne. Četrto uro smo preživeli v telovadnici in igrali odbojko in košarko. Po peti uri pa smo odšli domov. Meni se je ta dan zdel zelo zanimiv in zabaven. Z veseljem bi ga še enkrat ponovila.

                                                                                                                   Lea Gmajnič, 9. r.

V petek smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo se zbrali v jedilnici in ga. Lidija Čepin je naredila uvod, nato pa smo se po razredih odpravili po zajtrk v šolsko kuhinjo. Imeli smo tradicionalni slovenski zajtrk: mleko, jabolko, kruh, med ter maslo. Potem smo se odpravili v naš razred, kjer smo imeli delavnice duševnega zdravja. Prva delavnica je bila delavnica o čustvih. Imeli smo še par delavnic. Nato je sledilo razgibavanje v telovadnici, kjer smo se najprej ogreli in se nato razdelili v skupine. Lahko smo igrali košarko ali odbojko. Na koncu smo imeli še eno delavnico, ki mi je bila zelo všeč. Moje mnenje je, da bi morali večkrat imeti takšen dan in jaz bi ga z veseljem ponovila.

 

                                                                                                                   Tea Gmajnič, 9. r.


Bor Gradišek področni prvak v šahu

 

V četrtek 17. novembra je na Osnovni šoli Frana Roša v Celju potekalo področno posamično prvenstvo v šahu za osnovne šole. Z Osnovne šole Kozje se je prvenstva udeležil le devetošolec Bor Gradišek v konkurenci učencev do petnajst let. Med štiriinštiridesetimi tekmovalci  je v sedmih partijah šestkrat zmagal in enkrat remiziral ter osvojil prvo mesto in naslov področnega prvaka v šahu za starejše učence osnovnih šol celjske regije. Drugo mesto je osvojil Vid Koritnik z OŠ Šmarje pri Jelšah in tretje Peter Bevc z OŠ Vojnik. Ti trije šahisti so se tudi uvrstili na državno prvenstvo posameznikov, ki bo 7. januarja 2023.


Bor Gradišek tretji in dvakrat prvi na Štajerski kadetski ligi v šahu 

 

V petek 14. oktobra se je pričela nova sezona Štajerske kadetske lige v šahu, ki jo organizira ŽŠK Maribor. Prvega izmed osmih turnirjev se je udeležil tudi naš devetošolec Bor Gradišek, ki je v sedmih partijah zbral pet točk in osvojil tretje mesto med učenci do 15 let. Zmagal je Gašper Drevenšek iz OŠ Angela Besednjaka Maribor, drugi pa je bil Tito Kolja Veber iz OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Še bolje se je odrezal na drugem turnirju, ki je bil v petek 11. novembra. V sedmih partijah je oddal le en remi in prepričljivo osvojil prvo mesto. Drugi je bil tudi tokrat Tito Kolja Veber, tretji pa zmagovalec prvega turnirja Gašper Drevenšek. 

Enak uspeh mu je uspel na tretjem turnirju, ki je bil v petek 9. decembra. Z osvojenimi šestimi točkami je bil ponovno prvi, drugi je bil tokrat Gašper Drevenšek in tretji Tito Kolja Veber.

PO ŠOLSKI POTI JOŽETA PLANINCA


V soboto, 22.10.2022 smo se odpravili na pohod – šolska pot gospoda Jožeta Planinca.

Ob deveti uri smo se zbrali v Športnem parku. Vse učence, starše, prijatelje in sorodnike pokojnega gospoda Jožeta Planinca je v imenu občine in svojem imenu pozdravila in nagovorila ga. županja Milenca Krajnc. V imenu šole je vse zbrane pozdravila in nagovorila ga. pedagoginja Marinka Drofenik.  Odpravili smo se na pot. Pohod je trajal približno tri ure. Na cilj smo prispeli v Gorjane, kjer smo imeli tudi pogostitev, ki so jo pripravili sorodniki gospoda Planinca. Po pogostitvi in nagovoru gospe Alenke, ki nam je pregovorila nekaj besed o svojem pokojnem očetu, smo se odpravili do avtobusne postaje. Počakali smo avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v Kozje.

Ta športni dan se mi je zdel zelo zanimiv, saj je bila ta pot za nas nova. Imeli pa smo tudi veliko časa za druženje in pogovarjanje.

 

 

                                                                                      Eva Centrih, učenka 9.a razreda


Zahvala

Učenci in zaposleni na Osnovni šoli Kozje se zahvaljujemo vsem staršem in drugim pohodnikom, ki so se udeležili prvega dobrodelnega pohoda Šolska pot Jožeta Planinca. Še posebej se zahvaljujemo njegovi družini za pobudo in soorganizacijo. Prav tako se najlepše zahvaljujemo vsem, ki so ob tem dogodku namenili sredstva za šolski sklad OŠ Kozje ali na pohodu samem ali z nakazilom na transakcijski račun. Veseli nas, da je bil pohod tako dobro sprejet in se že veselimo drugega, tradicionalnega pohoda naslednje leto!


ROKOVNIK ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE

Na podstraneh šolske svetovalne službe je objavljen nov rokovnik za vpis v srednje šole za naslednje šolsko leto. Najdete ga na povezavi:

PROJEKT ERASMUS+ NA PRAZNIKU KOZJANSKEGA JABOLKA

Zaključili smo projekt Izzivi generacije Z. Na stojnici v Podsredi smo ponudili recepte štirih dežel, ki smo si jih izmenjali s partnerskimi šolami in jih v kuhinji tudi preizkusili. Obiskovalci so lahko izbirali med naslednjim: 

Več o projektnih rezultatih si lahko preberete TUKAJ

V kuhinji z generacijjo X (3).pdf

DROBTINICA ZNOVA DOBRODELNA


V soboto, 8. 10. 2022, smo učenci 8. razreda OŠ Kozje sodelovali na dobrodelni akciji Drobtinica, ki jo vsako leto pripravi KORK Kozje, Podsreda - Osredek in Buče. Na stojnici smo prodajali kruh, pecivo, kostanj, mlince, jajca, skuto, rezance, vloženo zelenjavo,fižol, kis in dobrote, ki so jih pripravile članice KORK-a. 

Z veseljem smo se akciji pridružili tudi osmošolci ter spekli piškote in jabolčno pito. Zbrani denar od prodaje izdelkov je namenjen šolskemu skladu OŠ Kozje. Učenci in delavci šole se ob tej priložnosti še enkrat iskreno zahvaljujemo KORK-u za podarjena zbrana sredstva v višini 579 EUR.

Enej Romih, 8. r OŠ Kozje 

GOBARSKI DAN NA OŠ KOZJE


Letošnja topla jesen je sedmošolce popeljala v gozd na naravoslovni dan. V sodelovanju z Gobarskim društvom Kozjansko Kozje so spoznavali gobe. 

Učiteljica naravoslovja in predsednica gobarskega društva, ga. Marta Kunst, sta nas podučili, kako se v gozdu vedemo in kakšna so pravila gobarjenja.  V gozd smo se odpravili v dveh skupinah in z izkušenima gobarkama nabirali vse vrste gob, užitne, strupene, majhne, velike, raznobarvne, lesne ...  Nabrane gobe smo skrbno zlagali v pletene košare, ki smo jih prej obložili z mahom in praprotjo ter skrbeli, da se niso poškodovale, saj takšne niso primerne za razstavo. Po vrnitvi iz gozda smo pojedli malico, nato pa se lotili določevanja vrst gob. Pri tem nam je bil v veliko pomoč g. Filip Barič, ki pozna znanstveno ime skoraj vsake gobe. Štiri pladnje smo obložili z naravnim materialom iz gozda ter pripravil razstavo gob. Navdušeni smo bili nad raznolikostjo nabranih gob. Ga. Marta Kunst nas je je presenetila še s pečenimi gobami, ki pa niso bili nam vsem znani jurčki. Poskusili smo pečene golobice. Njami ...

Razstavo gob smo prenesli v šolo ter tako kanček lepe in bogate jeseni pričarali tudi vrstnikom.

 Marcel Švajger in učiteljica Lidija Čepin

PO ZBIRKO KAMNIN NA GEOLOŠKO UČNO POT RUDNICA

 V torek, 4. 10. 2022, smo se z učiteljico naravoslovja odpravili na geološko učno pot Rudnica v Olimje. Pričakala nas je ga. Mojca Kunst, geologinja iz Kozjanskega parka.

Najprej nam je predstavila geološko karto, ob kateri smo spoznali, katere vrste kamnin se nahajajo na tem območju ter koliko so stare. Nato nas je odpeljala v rov zapuščenega rudnika železove rude. S pomočjo naglavnih svetilk smo lahko opazili svetlikajoče se aragonitne ježke, rdečerjavo železovo rudo, pa tudi jamske pajke. V škatlico smo nabrali železovo rudo, staro okrog 220 milijonov let ter se odpravili do naslednje točke. Ob poti smo nabrali peščenjak s fosilnimi ostanki rastlin in skrilavi glinavec. Obe kamnini sta sedimentni in stari približno 220 milijonov let. Ga. Mojca nam je razdelila slikovno gradivo, ki je prikazovalo nastanek in razvoj življenja na Zemlji. Učenci smo se morali sami razvrstiti v pravilnem zaporedju, od dogodka, ki se je najprej zgodil, pa do danes.  Pot smo nadaljevali do potočka, kjer nastaja mlada sedimentna kamnina lehnjak, stara komaj 50 - 100 let. Ustavili smo se še pri  dolomitni skali, nato pa smo prišli do magmatskih kamnin.  Razdelili smo se v skupine in s pomočjo pripomočkov ponazorili bruhanje lave skozi vulkan. Bilo je zanimivo in zabavno. Škatlico smo dopolnili z magmatsko kamnino zelene barve, diabazom, in s poldragim kamnom jaspisem. Na poti smo našli še dolomitno brečo, ogled geološke učne poti pa zaključili v kamnolomu. Vsak učenec si je lahko nabral bleščeče kalcitne minerale.

Dan je bil nadvse zanimiv in poučen. Nabrano zbirko kamnin doma večkrat pogledam in mi bo v pomoč pri učenju kamnin.

Alina Pristušek, 6. r. OŠ Kozje


REKA BISTRICA - OD IZVIRA DO IZLIVA

 

V torek, 20. 9. 2022, smo imeli učenci 9. razreda naravoslovni dan. Odpravili smo se do izvira reke Bistrice, si ogledali njen srednji tok in tudi izliv v Sotlo.

Najprej smo odšli k izviru na Planinski vrh, kjer nam je gospa Barbara s Kozjanskega parka opisala izvir, pokazala jamo in nam razdelila učne liste. Nato smo se odpeljali v Podsredo, kjer smo raziskovali koliko kemijskih snovi vsebuje voda iz izvira in v srednjem toku ter določili ph vrednost in trdoto vode. Izmerili smo tudi širino, globino, temperaturo in hitrost toka reke. Na koncu smo se odpeljali še k izlivu reke Bistrice, ki je v bližini Bistrice ob Sotli, kjer smo do konca rešili učne liste.

Ta dan je bil zelo poučen in zanimiv, ker zelo rada raziskujem reke in naravo. Najboljši del dneva mi je bil, ko smo v Podsredi raziskovali značilnosti rečne vode in na koncu izvedeli, da reka Bistrica vsebuje veliko preveč fosfatov.

 

Anita Kozole

 


Moji vtisi o naravoslovnem dnevu so zelo pozitivni. Všeč mi je bilo, ker smo začeli pri izviru reke Bistrice. Zelo smo se zabavali tudi pri analizi vode. Dobili smo zanimive rezultate in jih primerjali. Najboljše pa je bilo na koncu, ko smo prišli do izliva in videli, kako dolga je reka Bistrica od njenega izvira do izliva. V tem dnevu sem se naučila veliko novih stvari. Bilo je super.

 

Eva Centrih

 

  

V torek, 20. 9. 2022, smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo v šoli prevzeli malico ter se odpeljali v Planinsko vas, kjer smo videli izvir Bistrice in Glijo jamo. Po prvem delu smo se odpravili v Podsredo na igrišče, kjer smo pojedli malico. Potem smo se razdelili v tri skupine, v katerih smo po navodilih gospe Barbare izvedli različne poskuse. Gospa Barbara nam je tudi razdelila delovne liste, ki smo jih reševali čez cel dan.

Na koncu smo se odpravili k izlivu reke, ob mejo z Republiko Hrvaško. Dan je bil zanimiv in fascinanten.

 

Jan Centrih

SKUPNI RODITELJSKI SESTANEK IN PREDAVANJE


Spoštovani starši,

 

vabimo Vas na 1. skupni roditeljski sestanek, na katerem vam bomo na kratko  predstavili program dela v šolskem letu 2022/23. V nadaljevanju vam bo predavala  dr. Zdenka Zalokar Divjak na temo VZGOJA OTROK V SODOBNEM SVETU – IZZIV ZA STARŠE IN UČITELJE.


Roditeljski sestanek bo v torek, 27. 9. 2022 ob 17. uri v jedilnici šole. Predavanje bo trajalo približno eno uro.

  

Po predavanju bodo  imeli vsi razredi razredne roditeljske sestanke.

  

Vljudno vabljeni!


PRVI  ŠOLSKI DAN PRVOŠOLCEV OŠ KOZJE

V četrtek, 1. 9. 2022 smo se ob 8.00 uri zbrali v Večnamenskem centru Kozje vsi učenci in učitelji naše šole. Prvošolci so prihajali  v spremstvu svojih staršev prvič v šolo. Zanje in njihove starše je bil to velik in zelo pomemben dan. Po uvodnem pozdravu  gospoda ravnatelja Romana Gradiška so se učenci višje stopnje poslovili.

Učenci prve triade so ostali.  Vse prisotne sem pozdravila še jaz. Prvošolcem sem zaželela, da bi se v šoli prijetno počutili, se veliko naučili in stkali prijateljske vezi.

Prvošolčke je že pričakalo prvo presenečenje, čarodej Mare Čare, ki jim je pričaral nepozabne čarovniške trike in vsakemu prvošolcu podaril balon v obliki zajčka, sablje, cvetlice ali klobuka. Patrik Kovačič nas je pospremil  z veselimi zvoki svoje harmonike, ki nas je popeljala do naše učilnice. Na veznem hodniku so nas s špalirjem presenetili učenci 2. in 3. razreda. Ko so prvošolci prišli do 1. razreda in so odprli vrata, so zagledali črto, ki so jo morali preskočiti. Vsi so preskok opravili zelo uspešno. Ta dan je bil za njih nekaj posebnega, nagovorila jih je gospa županja Milenca Krajnc, ki je z lepimi mislimi poudarila pomen tega dne in vsakemu otroku podarila knjigo s posvetilom. O varni poti v šolo je otrokom in njihovim staršem spregovoril gospod policist Dušan Jurgec, ki je vsakemu prvošolcu podaril rumeno rutico in kresničko, da bodo vidni in varni v prometu. Z gospodom ravnateljem sva otrokom podelila mape in priznanja, da so postali učenci OŠ Kozje. Prvošolce je čakalo na mizah še eno darilo v mapah. Darila so se zelo razveselili. Na koncu jih je čakalo še eno sladko presenečenje. Velika torta je bila prava paša za oči in seveda tudi prijetna za želodčke. Tako se je prvi šolski dan za novo generacijo prvošolčkov počasi zaključil. V spremstvu svojih staršev so se veseli odpravili domov.   

Našim prvošolčkom želimo na novi poti veliko radovednosti, novih prijateljev in veliko novega znanja.

Marica Jurak,  učiteljica 1. r.                                                                                                                      


OBVESTILO - NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA


Spoštovani starši šestošolcev in devetošolcev, na spodnji povezavi se nahaja brošura z informacijami o izvedbi nacionalnega preverjanja v šol. l. 2022/23, ki jo vsako leto pripravi Republiški izpitni center. Odprite zavihek Nacionalno preverjanje znanja in potem Informacije za učence in starše.

 

RIC, državni izpitni center, splošna matura, poklicna matura


PRVI ŠOLSKI DAN


Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Upamo, da so za vami prijetno preživete poletne počitnice, zdaj pa je pred nami novo šolsko leto.

Prvi šolski dan za vse učence je četrtek, 1. septembra. Vsi učenci se bodo ob 8. uri zbrali v Večnamenskem centru Kozje, kjer bo kratek nagovor ravnatelja. Učenci od 4. do 9. razreda se bodo potem z razredniki napotili v svoje matične učilnice, učenci 2. in 3. razreda pa bodo še malo počakali v centru, kjer si bodo skupaj s prvošolčki in njihovimi straši ogledali nastop čarodeja. 

Po nastopu se bodo tudi najmlajši napotili v matične učilnice. Prvošolčke bosta tam pozdravila še gospa županja in policist, za vse ostale pa bo pouk potekal po urniku od tretje šolske ure dalje. Za učence bo zagotovljena šolska prehrana, organizirano bo jutranje varstvo in podaljšano bivanje, avtobusi in kombi bodo vozili po običajnem voznem redu.

Vsem skupaj želimo mirno in šolsko leto.

Kolektiv OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek

POGLED NAZAJ NA MINULO ŠOLSKO LETO

Še eno šolsko leto je za nami. Kaj je bilo na šolskem letu 2021/22 tisto, kar si bomo najbolj zapomnili? Še tretje leto zapored je bil korona virus tisto, kar ga je zaznamovalo, pa vendar manj kot prejšnji dve leti. Šolsko leto nam je izpeljati v šoli in ni bil potreben pouk na daljavo. Seveda smo še vedno upoštevali veliko število ukrepov. Prezračevanje, razkuževanje rok in »mehurčki« so postali stalnice, pridružile so se še maske za vse učence, pa samotestiranje najprej doma in potem v šoli. Nato pa proti koncu šolskega leta vendarle sproščanje in zaključek leta je bil že skoraj običajen.

In kaj je bilo na naši šoli še posebnega v tem šolskem letu. Močno ga je zaznamoval Erasmus+ projekt Izzivi generacije Z. Ker v preteklem letu ni bilo možno izvesti delovnih srečanj v živo, smo jih letos izvedli kar štiri. Prvo je bilo pri nas v Kozjem, sledila pa so še srečanja v Španiji (Mallorca), na Portugalskem (Montemor-o-Novo) in na Hrvaškem (Split). Kar nekaj naših učencev in učiteljev se je lahko udeležilo teh delovnih srečanj in res je bilo pestro.

Z manj omejitvami so potekala tudi šolska tekmovanja, tako tekmovanja v znanju, kot tudi športna tekmovanja. Na tekmovanjih iz znanja smo letos osvojili tri zlata, sedem srebrnih, petnajst bisernih in sto deset bronastih priznanj. Na športnih tekmovanjih pa je letos navdušila naša ekipa v badmintonu, ki je osvojila naslov državnega podprvaka med ekipami nelicenciranih tekmovalcev. Ko smo že pri športu ne moremo še mimo nečesa, kar nas je močno razveselilo. Po točno enajstih letih se je v Kozje vrnilo medobčinsko osnovnošolsko tekmovanje v atletiki. Nova atletska steza v Športnem parku Kozje je omogočila, da oživi tekmovanje, ki je v tukaj potekalo že med leti 1991 in 2011 in se je v Kozjem spet zbralo preko tristo mladih atletov iz petih občin Upravne enote Šmarje pri Jelšah.

Skratka šolsko leto je bilo pestro. Letos smo uspeli izpeljati tudi vse predvidene šole v naravi, še tiste, ki smo jih nismo mogli v lanskem letu, izpeljali smo plavalni tečaj, dnevi dejavnosti so potekali bolj ali manj po planu.

In če sem si ob koncu lanskega šolskega leta zaželel, naj bo naslednje bolj »normalno«, si za novega želim, da bo še bolj.

Roman Gradišek, ravnatelj OŠ Kozje


BOR OSMI NA SVETOVNEM MLADINSKEM PRVENSTVU


Naš osmošolec Bor Gradišek se je med 11. in 16. julijem 2022 udeležil svetovnega mladinskega prvenstva za slepe in slabovidne šahiste, ki je potekalo v Castelnaudaryju v Franciji.

Bor je ljubezen do šaha razvil že v prvih letih šolanja na naši šoli, ko se je udeleževal  šahovskega krožka pod mentorstvom Marjana Drobneta. Kmalu se je začel udeleževati šahovskih tekmovanj v regiji in državi. V zadnjih letih je kot član Celjskega ŠK osvojil dva naslova regijskega prvaka v svoji starostni kategoriji, uspešen pa je bil tudi na številnih drugih turnirjih za mlade šahiste v bližnji in daljni okolici. Ker pa je Bor slaboviden, se je pred nekaj leti začel udeleževati tudi tekmovanj za slepe in slabovidne šahiste, kjer zastopa Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje. V kratkem času se je zavihtel med najboljše v državi in tako je v letu 2021 osvojil tretji mesti v absolutni konkurenci na državnem prvenstvu slepih in slabovidnih šahistov v standardnem in hitropoteznem šahu. Še posebej pomembno je bilo tretje mesto na prvenstvu v standardnem šahu, saj je bilo verjetno razlog, da ga je Zveza za šport invalidov - Slovenski paraolimpijski komite prijavil na svetovno mladinsko prvenstvo v šahu za slepe in slabovidne, ki je potekalo med 11. in 16. julijem 2022 v Castelnaudaryju v Franciji. Bor je postal sploh prvi slabovidni šahist, ki je Slovenijo zastopal na takšnem prvenstvu, saj je zadnji udeleženec mladinec iz Slovenije v letu 1989 zastopal še Jugoslavijo.  

Bor se je na prvenstvo podal v spremstvu svojega očeta v nedeljo 10. julija. Po težavah s poletom na letališču v Münchnu sta v Toulouse prispela s šesturno zamudo, a vendar še pravi čas, da sta lahko naslednji dan prisostvovala svečani otvoritvi prvenstva. Prvi dan je bil na sporedu prvi krog, v katerem je Bor remiziral s petim nosilcem turnirja Marimuthujem iz Indije. V torek sta bila na sporedu dva kroga, v katerih Bor ni imel ravno sreče z razporedom. V dopoldanskem drugem krogu mu je računalnik namenil najvišje rangiranega tekmovalca turnirja Johanssona s Švedske, ki je bil premočan nasprotnik. Popoldan mu je sledil še drugi nosilec Aryan iz Indije, s katerim je Bor remiziral. V sredinem četrtem krogu je Bor dobil nekaj lažjo nasprotnico Casadevall iz Španije, ki jo premagal za svojo prvo zmago na turnirju. V četrtek je bil na turnirju prost dan. Organizatorji iz Francije so za udeležence prvenstva na njihov državni praznik organizirali vožnjo z ladjo po Canalu du Midi in piknik. V petek je bil ponovno dvojni spored, v katerem je bil Bor polovično uspešen. Dopoldan je izgubil proti Staskeviciutejevi iz Litve, popoldan pa je premagal Amansha iz Kazahstana. V zadnjem, sedmem krogu, v soboto, je bil prost zaradi lihega števila tekmovalcev. Prvenstvo je tako končal s štirimi točkami iz sedmih krogov, kar je zadostovalo za osmo mesto. Prvenstvo je bilo zelo izenačeno, saj je imel prvak na koncu le točko več kot Bor, tretjeuvrščeni pa le pol točke. Borov rezultat je res odličen, saj je kljub temu, da je bil najmlajši tekmovalec na prvenstvu, za tri mesta izboljšal svoj izhodiščni položaj in za 44 točk izboljšal FIDE rating.