Novice 2022-2023

ŽE ŠESTIČ SMO GOSTILI PODROČNO PRVENSTVO V BADMINTONU

Osnovna šola Kozje je v sodelovanju s Športno zvezo Kozje kot organizatorjem ter badmintonsko sekcijo Tenis kluba Kozje kot izvajalcem,  v ponedeljek 23. januarja, že šestič gostila področno prvenstvo osnovnih šol v badmintonu za posameznike. Letošnjega prvenstva se je udeležilo rekordno število tekmovalcev. V štirih različnih kategorijah je nastopilo skupaj 24 mladih badmintonistk in badmintonistov iz štirih osnovnih šol, ki spadajo pod področni center Celje. Poleg učencev domače OŠ so tekmovali še učenci OŠ Antona Aškerc a Rimske Toplice, OŠ Dobje in OŠ Blaža Kocena Ponikva. Po uvodnem nagovoru ravnatelja Romana Gradiška in napotkih za tekmovanje, se je tekmovanje v Večnamenskem centru Kozje pričelo.

V kategoriji učenk do 13 let so nastopile štiri tekmovalke, prva tri mesta pa so ostala doma. Prvo mesto je osvojila Lea Kiderič, drugo Ronja Čepin in tretje Žana Koritnik.

V kategoriji učencev do 13 let je nastopilo sedem tekmovalcev, zmagovalec pa je postal najmlajši med njimi, Blaž Kozole z OŠ Kozje. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila dva učenca OŠ Antona Aškerca iz Rimskih Toplic. Drugi je bil Jure Korat in tretji Aleksander Starc.

V kategoriji učenk do 15 let so nastopile le tri domačinke. Zmagala je Nikita Švajger, druga je bila Julia Bratuša in tretja Ana Dobravc. Vse tri so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo 15. marca.

Najštevilčnejša je bila konkurenca v kategoriji učencev do 15 let, kjer je nastopilo deset tekmovalcev. Tudi tu so bili najuspešnejši domačini. Zmagal je Lan Mesec, drugi je bil Jan Dobravc in tretji Florijan Kiderič. Tudi ti trije so se uvrstili na državno tekmovanje.

Nikiti, Julii, Ani, Lanu, Janu in Florijanu želimo veliko uspeha tudi na državnem tekmovanju!

OGLED ČISTILNE NAPRAVE IN ZBIRNEGA CENTRA V KOZJEM

 

V sredo, 18. 1. 2023 smo učenci 4.razreda obiskali ZBIRNI CENTER V Kozjem. Ogled sta vodila g. Branko Ivić in g. Roman Jesih iz OKP Rogaška Slatina. V čistilni napravi sem videla štiri bazene, usedlina se vrne v prvi bazen, očiščena voda pa odteče v Bistrico. Zanimivo mi je bilo, da steklenice vzamejo in  reciklirajo v Avstriji, ravnega stekla pa ne.

Tija Zidar

Najbolj mi je bila zanimiva čistilna naprava, kjer sem videl, kaj vse mečemo v kanalizacijo, pa ne bi smeli. To sem videl v prvem bazenu. Imajo tudi računalniško vodeno in jim vse napake javi.

Sieben Van Quathem

Nisem vedel, da v čistilni napravi čistijo tisto vodo, ki pride iz šolskega stranišča. Zelo je smrdelo in smo si vsi učenci zatiskali nos.

Rok Dobravc

Zopet sem izvedel nekaj novega. A veste, da v bazen v čistilni napravi dodajajo mikroorganizme. Ko se preveč razmnožijo, blato odpeljejo v Rogaško Slatino in tam iz njega iztisnejo toliko vode, da jo ostane samo 25%.

Ambrož Zeme

Všeč in zanimivo mi je bilo to, da ogromno odpadkov na novo uporabijo, npr. papir, steklo, blago, …

Rok Hladin

Vse sem videl prvič, zato sta mi bila oba ogleda zelo zanimiva.

Rene G. Rožič 

Nisem  vedela, da se toliko odvrženih predmetov da na novo uporabiti. Tudi odvržena oblačila tukaj pregledajo in kar je še v redu, popravijo in prekrojijo.

Gaja Erhatič

G. Roman Jesih nam je pokazal, kako deluje čistilna naprava. Bilo mi je zelo zanimivo, kako se odpadna voda skozi vse štiri bazene očisti in kako kroži, da se očisti še bolj.

Manja Debelak

Oba gospoda sta nam pri ogledu zanimivo in razumljivo razlagala. Bila sta zelo prijazna, zato se jima v imenu učencev 4. razreda iskreno zahvaljujemo.

Umi Mees

SPOZNAVAMO DEJAVNOSTI V  DOMAČEM KRAJU KOZJE

Pri predmetu družba se učenci 4.razreda učijo o  domačem kraju in občini, v kateri živijo. Spoznali so, kje jo najdejo na zemljevidu, kakšno je površje, katere dejavnosti imamo v kraju in v občini, … Kaj bi turistu pokazali in kam bi ga usmerili, če bi prišel v naše kraje. Eno dejavnost v kraju smo tudi obiskali. G. Jože Preskar nam je tudi letos razkazal podjetje Topko. Letošnje leto je že deseto, od kar obratujejo, zato iskrene čestitke in hvala za zanimiv ogled.

Učiteljica 4. razreda Marjana Hartl

 

GAJA ERHATIČ pa je po ogledu strnila svoja opažanja in napisala:

Podjetje TOPKO proizvaja energijo za ogrevanje. Naš ogled je vodil g. Jože Preskar, ki nam je najprej razkazal računalniško sobo, kjer računalniki vse zabeležijo in javijo napake. Nato nas je peljal v kotlovnico, kjer so dve peči, v katerih kurijo lesne sekance. Tam je tudi kompresor, ki uravnava pritisk kroženja tople vode. Tok vode je sklenjen. V kotlovnici sem videla tudi kotel, v katerem je 55 000 l segrete vode. Voda potuje po rdeči cevi tudi k nam v šolo, ohlajena pa po modri nazaj v kotlovnico.

Lesna biomasa ne onesnažuje okolja, kar je zelo dobro, saj živimo v čisti in zeleni kozjanski dolini.

TIJA ZIDAR:

Podjetje se je zgradilo leta 2012, leto kasneje pa so dobili dovoljenje za ogrevanje. Najprej so se priključili ZD, šola, vrtec, bloki, nekatere hiše,…V računalniški sobi sem bila pozorna na naprave, ki so kazale, katera peč obratuje. G. Preskar nam je povedal, da pozimi kuri na veliko peč, spomladi, ko se zunaj ogreje, pa z manjšo. Pokazal nam je tudi veliko kotlovnico, kjer je bilo poleg peči še veliko drugih naprav in strojev. Skozi majhno okence sem si ogledala, kako je v peči gorel ogenj. Pepel pa po tekočem traku potuje v zunanji zabojnik. Po tekočem traku pa v peč nalaga tudi lesne sekance. Zanimiva mi je bila naprava, ki beleži porabo odjemalcev toplotne energije. V skladovnici pa je bil ogromen kup lesnih sekancev. Le-te gospod kupuje od okoliških kmetov. Ta način ogrevanja ni čisto nič škodljiv in ne onesnažuje naše narave.

Ta ogled mi je bil zelo všeč, najbolj ogled kotlovnice. Gospod Preskar nam je na zanimiv način predstavil delovanje in za to se mu iskreno zahvaljujemo.


VOŠČILO

PRIREDITEV OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Pred iztekom leta smo tudi letos pripravili krajši program ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pred tem pa je na šoli potekal ponovitveni referendum, na katerem so se učenci seznanili z referendumskim vprašanjem in potekom volitev, saj so sami odgovarjali na referendumsko vprašanje, kot na čisto pravih volitvah. Nato pa smo z učenci v četrtek, 22. 12., 4. šolsko uro spremljali kulturni program, ki sta ga povezovali devetošolki Lea in Tea, kjer je Jan Dobravc, kot predstavnik šolske volilne komisije, razglasil rezultate ponovitvenega referenduma. Seveda je tudi tokrat referendum uspel.

Na prireditvi so prvič nastopili vsi učenci dramskega krožka z deklamacijo Zdravljice, zapela sta oba pevska zbora in solist Urban. Julia je doživeto deklamirala Vodnikovo Dramilo, Patrik pa nam je zaigral Na Golici. Lea, Tea in Eva so s pesmijo Za Slovenijo živim glasbeno popestrile prireditev. Ker pa je to tudi čas novoletnih želja, nam je ob koncu voščil gospod ravnatelj. S tem pa programa še ni bilo konec, saj so petošolci poskrbeli za prav poseben zaključek ter zapeli Lučke in med plesom so se jim pridružili še ostali učenci.

                                                                                                 Maja Garbas


20221222_111047.mp4
20221222_112047.mp4

USPEH NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU IZ BIOLOGIJE

Sem velika ljubiteljica živali, zato ni naključje, da sem se v letošnjem šolskem letu odločila, da bom tekmovala iz znanja bilogije za Proteusovo priznanje.  Tema mehkužci me je takoj pritegnila in moja želja je bila, da jih podrobneje spoznam. Ob prebiranju raznovrstnih virov sem se naučila veliko novega o morskih, saldkovodnih in kopenskih polžih, školjkah, manj znanih oklopnikih in slonovih zobčkih. Najbolj so mi bili zanimivi inteligentni glavonožci ter goli morski polži  zaradi neverjetnih barv in načina življenja. Šolsko tekmovanje sem izvrstno odpisala, in tako se mi je odprla pot na državno tekmovanje, ki je bilo 2.  decembra na OŠ Polzela. Z  go. mentorico, Lidijo Čepin, sva se podrobno pripravljali v šoli, pa tudi na daljavo, za kar sem ji zelo hvaležna.  To je bilo moje prvo državno tekmovanje, zato sem bila še posebej vznemirjena. Ko mi je gospa učiteljica po nekaj dneh sporočila moj dosežek, namreč,  dosegla sem tretji najboljši rezultat v državi in s tem ZLATO PROTEUSOVO PRIZNANJE, sem se ga neizmerno razveselila.  Res sem ponosna nase, da mi je uspelo doseči tako visok rezultat.

Julia Bratuša, učenka 8. r. 


DVE DRUGI MESTI NA MEDOBČINSKEM TEKMOVANJU V ODBOJKI

fantje

V četrtek, 8.12.2022, je naša ekipa v sestavi
ROK ROMIH, MIHA OPREŠNIK, MATEVŽ MUŠKATEVC, BOR GRADIŠEK, GAL ERHATIČ, LAN MESEC in FLORJAN KIDERIČ,
na medobčinskem tekmovanju starejših dečkov v odbojki, osvojila 2. mesto.

V skupinskem delu je premagala ekipo OŠ Podčetrtek z rezultatom 2:0 in ekipo OŠ Šmarje z rezultatom 2:1. V finalni tekmi za prvo mesto je izgubila proti ekipi OŠ Rogatec z rezultatom 0:2.

punce

V torek, 13.12.2022, pa je potekalo medobčinsko tekmovanje v odbojki za starejše deklice. 

V skupinskem delu je ekipa OŠ  Kozje po zelo izenačenem in dolgem dvoboju premagala ekipo OŠ Rogatec z rezultatom 2:1, nato pa še ekipo OŠ Podčetrtek z rezultatom 2:0.  V finalni tekmi za prvo mesto je po izenačeni borbi proti ekipi I.OŠ Rogaška Slatina izgubila z rezultatom 1:2.

OŠ Kozje je zastopala ekipa v sestavi: NIKITA ŠVAJGER, EVA CENTRIH, ANJA KUKOVIČIČ, JULIA BRATUŠA, ŽANA KOZOLE, JANA GMAJNIČ, TEA GMAJNIČ, NELI KORITNIK in LEA GMAJNIČ. 

PETOŠOLCI OŠ KOZJE V ŠOLI V NARAVI

Prejšnji ponedeljek ni bil navaden dan. Bil je poseben dan, saj smo se odpeljali na naravoslovni tabor CŠOD Gorenje pri Zrečah. 

Med vožnjo smo se pogovarjali, zato smo hitro prispeli na cilj. Učiteljica nas je razdelila v sobe. Bili smo navdušeni. Dom je bil velik, sobe na novo opremljene. Kasneje smo si ogledali še druge prostore: telovadnico s plezalno steno, dve učilnici, v eni so bile kletke z deguji in paličnjaki, veliko jedilnico in lepo kuhinjo. Po kosilu smo komaj čakali, da se pričnejo dejavnosti.

Casper

Odpravili smo se na farmo jelenov. Videli smo dve vrsti: damjake in navadne ali rjave jelene. Damjaki so manjši. Pripeljali so jih iz Hrvaške, navadni jeleni pa so večji in živijo v slovenskih gozdovih. Lastniki jih hranijo s koruzo, žitom in jabolki. Tudi nam so jedli iz rok, če nismo bili preveč glasni in jih nismo prestrašili.

Noel, Manu

V telovadnici nas je čakala plezalna stena. Učitelj Gregor nas je seznanil s plezalno opremo, kot so: sponka, varovalna vrv, varovalni pas, karabini…Za ogrevanje smo večkrat preplezali manjšo steno, kmalu pa je šlo zares. Začeli smo s plezanjem po plezalni steni, visoki 12 metrov. Učitelj nas je varoval, sošolci pa smo spodbujali drug drugega. Skoraj vsi smo priplezali do vrha. Tudi midva sva bila med njimi. Bilo nama je zelo zabavno.

Ema, Kevin

Preizkusili smo se tudi v lokostrelstvu. Nekoč so loke uporabljali za lovljenje živali, danes pa je to oblika športa. Naučili smo se rokovati z lokom, ter se postaviti v pravo držo med streljanjem. Nikoli ne merimo proti človeku. To smo si dobro zapomnili. Streljali smo v tarče in si beležili rezultate. Na koncu smo tudi določili zmagovalca z največ doseženimi točkami. To je bila za naju povsem nova izkušnja.

Sanja, Jure

Odpravili smo se v gozd, da bi si ogledali kamnine Pohorja. Spoznali smo več kamnin, kot so skrilavec, marmor, kvarcit, blestnik. Opazovali smo prerez tal. Vrhnja plast nastane, ko se vejice, listi , iglice in drobni organizmi razkrojijo v  rodovitno prst. Ob sprehodu po vasi smo izvedeli, da je vaška cerkev, cerkev sv. Kunigunde prekrita s skrilavcem. Ker smo bili zelo pridni, smo se lahko ob koncu učne ure kepali s sveže zapadlim snegom.

Žan, Urban

Na urniku smo imeli tudi polstenje. To je izdelovanje predmetov iz posebne volne. Najprej smo si izbrali več različnih barv volne, iz katere smo si izdelali obesek za ključe. Volno smo poravnali, različne barve ovili drugo okoli druge in vse skupaj poškropili z milnico. Nato smo volno dolgo valjali po mizi in jo svaljkali med dlanmi. Ko je bil svaljek dovolj trden, smo ga umili s toplo vodo, nato pa osušili z brisačo. Učiteljica nam je je izdelek prišila na obesek za ključe. 

Naja, Tajda

Učili smo se tudi orientacije v naravi. Izvedeli smo, da se lahko orientiramo po številnih naravnih znamenjih, najbolj zanesljiva naprava pa je kompas. S to napravo smo se po navodilih učitelja odpravili do pohorske hiše. Večkrat smo se ustavili, saj smo dobivali sprotna navodila kam moramo iti. Dobro smo morali poznati strani neba. Nazadnje smo uspešno prispeli ter si pohorsko hišo ogledali od zunaj, šli pa smo tudi v notranjost. Naslednji dan smo imeli tekmovanje. Po skupinah smo se odpravili na pot, morali smo poiskati pet orientacijskih točk ter na vsaki odgovoriti na nekaj vprašanj. Bilo je zelo zabavno, najpomembnejše pa je bilo, da se ni nihče izgubil in smo se vsi vrnili na cilj.

>povezava do fotografij

Rene, Blaž

VTISI ČETRTOŠOLCEV OŠ KOZJE IZ LETNE ŠOLE V NARAVI


V TEDNU PO IZVEDBI LETNE ŠOLE V NARAVI SO ČETRTOŠOLCI STRNILI SVOJE VTISE IN NASTALE SO PREČUDOVITE KNJIŽICE.


Meni so bili v šoli v naravi všeč sprehodi, ker smo na sprehode šli zvečer in ker smo šli na igrišče Bonifika. Všeč mi je tudi bilo, ko smo šli  na bazen in po končani vadbi nas je plavalni učitelj Blaž spustil na tobogan in v jakuzi. Najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo v ponedeljek imeli spoznavni večer z učenci iz sosednje šole, v sredo pa smo imeli ples. Tista dva dneva smo šli spat kasneje. Šli smo tudi na igralne avtomate. Tam so mi bile najbolj všeč igre za dva. V petek v Akvariju v Piranu pa me je navdušil morski pes.

Tija Zidar   

Na morju je bilo zabavno. Vsi smo se imeli super. Noben ni imel domotožja, nobenemu ni bilo za domov. Vsaki dan smo raziskovali in se ob tem veliko naučili. Nismo se kregali ali kaj slabega ušpičili. Bili smo pridni in pohvalila nas ni samo učiteljica Marjana, ampak tudi drugi. V Kopru nas je zaradi tega s čokoladicami nagradila cela neka trgovka in naša učiteljica je kar prekipevala od ponosa. Tudi vrstniki iz OŠ Lesično so uživali in z njimi smo preživeli veliko časa.

Manja Debelak

Na morju sem se imela super, nisem imela domotožja in niti en dan mi ni bilo dolgčas. Bila sem sproščena, naloge sem opravljala zavzeto in pri raziskovanju veliko novega spoznala. Vsak dan mi je bil zanimiv. Družili smo se tudi z vrstniki iz OŠ Lesično in z njimi smo se zelo dobro razumeli.

Gaja Erhatič

VSAKA ŠOLA TE NEKAJ NAUČI

 

Pa je minila še ena letna šola v naravi, čeprav smo jo izvedli v mesecu novembru. Moja zadnja. Četrtošolci OŠ Kozje in  četrtošolci iz OŠ Lesično smo jo izvedli v hotelu Žusterna v Kopru.

Preživeli smo pet čudovitih in zanimivih dni in spoznavali  bližnjo in širšo okolico. Skozi različne aktivnosti so si učenci pridobivali nova znanja in jih širili. Ogledali so si znamenitosti Kopra, spoznali, da je Luka Koper naše okno v svet, seznanili so se z značilnostmi obmorskega sveta ter merili temperaturo zraka in morja. Spoznali so, da je slovenska obala majhna, zato se moramo vsi do naravnega okolja še posebej odgovorno obnašati.

V petek so si učenci ogledali mesto Piran in Akvarij. To je bil naš zadnji dan v šoli v naravi, zato so v trgovinicah nakupili spominke zase in svoje starše.

Vsak dan so dopoldne in popoldne pridno vadili plavanje v bazenu. Plavalni učitelj Blaž Hartl jih je učil različnih tehnik plavanja, glede na njihovo predznanje. Spodbujal jih je, da so dosegli čim boljše rezultate ter poskrbel za dobro voljo. Največji užitek pa je bil, ko jih je odpeljal na tobogan, kjer so se dodobra izživeli.

Tudi sobivanje s sošolci je bil zanje poseben izziv in verjemite, opravili so ga z odliko. Njihove sobe so bile pospravljene, spodbujali so se pri različnih opravilih, si pomagali, vedli so se spoštljivo do sošolcev, gostov in zaposlenih. Z vrstniki iz OŠ Lesično so stkali prijateljske vezi. Ob večerih so se z njimi družili, plesali, peli,…

Sama sodelujem z učiteljema iz OŠ Lesično Nives Kostevc Arzenšek in Kukovič Ivanom že več kot desetletje. Vsa leta smo sodelovali in se dopolnjevali pri delu. Stkali smo prijateljske vezi in imeli korekten odnos. Dokaz za uspešno povezovanje in izmenjavo izkušenj med dvema sosednjima šolama smo sigurno mi. Hvala obema za vsa leta korektnega sodelovanja, za mnoge prijetne spomine. Hvala za četrtkovo presenečenje, ki ste mi ga pripravili skupaj z učenci ob moji zadnji  izvedbi letne šole. Ti trenutki  mi bodo ostali v trajnem spominu.

Uspešna šola v naravi sigurno temelji na timskem delu. S tem mislim tudi učence. Marsikaj sem z njimi doživela, s svojimi izvirnimi idejami in opažanji so me obogatile številne generacije. Izbrala sem si prečudovit poklic in v veselje mi je bilo, da sem delček življenjske poti  prehodila z njimi.

 

Učiteljica 4. razreda Marjana Hartl          


MALCE DRUGAČEN DAN DEJAVNOSTI

Čeprav smo se v petek, 18. 11. 2022, prebudili v deževno jutro, je bil ta dan na OŠ Kozje namenjen naravoslovnemu dnevu, ki smo ga poimenovali Odgovorni smo za svoje zdravje.

Takšen dan je letos potekal že tretje leto zapored, pripravimo pa ga za učence od prvega do devetega razreda. Učenci so ta dan prisotni na različnih delavnicah duševnega zdravja, ki so prilagojene njihovi starosti. Tako so ta dan potekale naslednje delavnice: Kdo sem jaz, Znaki stresa, Kiparjenje, Moja vremenska napoved, Ogledalo, Pozdravi v paru, Spoštujem se in se sprejemam, Življenjska črta, Poslušanje, Kviz, Ne izogibam se problemom, skušam jih rešiti, Sodelujem z drugimi in jih sprejemam, Preudarno na internetu in mobilnih napravah, Učim se spopadati s stresom, Kuverta, Kaj storim, ko …, Spreminjanje notranjega scenarija, Prepoznavam, sprejemam in izražam svoja čustva, Postavim se zase in Prevzemam odgovornost za svoje vedenje.

Ker pa je ta dan potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, katerega slogan se je letos glasil Zajtrk z mlekom – super dan, smo skupaj z učenci najprej pozajtrkovali črn kruh, namazan z maslom in medom, popili kozarec domačega mleka in se posladkali še s sladkimi jabolki. Temu pa so nato sledile omenjene delavnice duševnega zdravja, gibanja in prehrane.

V sklopu delavnice o prehrani smo spregovorili o zavržkih hrane in si z učenci ogledali tudi posnetek, ki je dostopen na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Oav8t1qJsJg.  

Učenke pa so takole strnile svoje vtise:

Danes smo imeli v šoli tradicionalni slovenski zajtrk, zato smo prišli v šolo že ob pol osmih in imeli skupen zajtrk. Pred začetkom nas je učiteljica Lidija  pozdravila in nam pokazala filmček na temo čebel in medu. Po zajtrku pa smo izvedeli razpored delavnic, ki smo jih  imeli čez dan. Prvo uro smo se z učiteljico Majo pogovarjali o problemih, s katerimi se srečujemo vsak dan. Pri tem smo se naučili kako ravnati, če se znajdemo v težavah. Nekatere probleme lahko rešimo hitro, nekatere pa ne. Je pa res, da se ničesar ne reši z nasiljem. Drugo uro smo imeli delavnico športa in tu sem se res zabavala, saj smo bili skupaj s šestošolci in petošolci. Tretjo uro je prišel učitelj Franci, s katerim smo se res nasmejali in se pogovarjali o tem, koliko več lahko dosežemo, če vsi skupaj sodelujemo, kot npr. hijene in volkovi, ki so skupaj lahko močnejši kot lev. Peto uro smo bili z učiteljico Manico. Ona nam je najprej malo zaigrala na klavir, tako kot prej učitelj Franci. Tekom ure smo se pogovarjali o spletnih pasteh in v eno sem bila vpletena tudi jaz, a se je kasneje vse rešilo. Pogovorili smo se, kako moramo ravnati, če nas kdo slučajno ujame v svojo spletno past. Dan je bil zelo zanimiv, še posebej zato, ker sem se naučila veliko novega.

                                                                                                                 Klara Zimšek, 7. r. 

V petek smo imeli dan dejavnosti, ki smo ga začeli že ob pol osmih, in sicer z zajtrkom. Jedli smo med in maslo ter pili mleko. Ob osmih smo začeli z delavnico, v kateri smo se naučili, kako izrazimo svoja čustva, sledila pa ji je delavnica o prehrani. Potem smo imeli še delavnico o tem, kako reči ne. Četrto uro smo preživeli v telovadnici in igrali odbojko in košarko. Po peti uri pa smo odšli domov. Meni se je ta dan zdel zelo zanimiv in zabaven. Z veseljem bi ga še enkrat ponovila.

                                                                                                                   Lea Gmajnič, 9. r.

V petek smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo se zbrali v jedilnici in ga. Lidija Čepin je naredila uvod, nato pa smo se po razredih odpravili po zajtrk v šolsko kuhinjo. Imeli smo tradicionalni slovenski zajtrk: mleko, jabolko, kruh, med ter maslo. Potem smo se odpravili v naš razred, kjer smo imeli delavnice duševnega zdravja. Prva delavnica je bila delavnica o čustvih. Imeli smo še par delavnic. Nato je sledilo razgibavanje v telovadnici, kjer smo se najprej ogreli in se nato razdelili v skupine. Lahko smo igrali košarko ali odbojko. Na koncu smo imeli še eno delavnico, ki mi je bila zelo všeč. Moje mnenje je, da bi morali večkrat imeti takšen dan in jaz bi ga z veseljem ponovila.

 

                                                                                                                   Tea Gmajnič, 9. r.


Bor Gradišek področni prvak v šahu

 

V četrtek 17. novembra je na Osnovni šoli Frana Roša v Celju potekalo področno posamično prvenstvo v šahu za osnovne šole. Z Osnovne šole Kozje se je prvenstva udeležil le devetošolec Bor Gradišek v konkurenci učencev do petnajst let. Med štiriinštiridesetimi tekmovalci  je v sedmih partijah šestkrat zmagal in enkrat remiziral ter osvojil prvo mesto in naslov področnega prvaka v šahu za starejše učence osnovnih šol celjske regije. Drugo mesto je osvojil Vid Koritnik z OŠ Šmarje pri Jelšah in tretje Peter Bevc z OŠ Vojnik. Ti trije šahisti so se tudi uvrstili na državno prvenstvo posameznikov, ki bo 7. januarja 2023.


Bor Gradišek tretji in dvakrat prvi na Štajerski kadetski ligi v šahu 

 

V petek 14. oktobra se je pričela nova sezona Štajerske kadetske lige v šahu, ki jo organizira ŽŠK Maribor. Prvega izmed osmih turnirjev se je udeležil tudi naš devetošolec Bor Gradišek, ki je v sedmih partijah zbral pet točk in osvojil tretje mesto med učenci do 15 let. Zmagal je Gašper Drevenšek iz OŠ Angela Besednjaka Maribor, drugi pa je bil Tito Kolja Veber iz OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Še bolje se je odrezal na drugem turnirju, ki je bil v petek 11. novembra. V sedmih partijah je oddal le en remi in prepričljivo osvojil prvo mesto. Drugi je bil tudi tokrat Tito Kolja Veber, tretji pa zmagovalec prvega turnirja Gašper Drevenšek. 

Enak uspeh mu je uspel na tretjem turnirju, ki je bil v petek 9. decembra. Z osvojenimi šestimi točkami je bil ponovno prvi, drugi je bil tokrat Gašper Drevenšek in tretji Tito Kolja Veber.

PO ŠOLSKI POTI JOŽETA PLANINCA


V soboto, 22.10.2022 smo se odpravili na pohod – šolska pot gospoda Jožeta Planinca.

Ob deveti uri smo se zbrali v Športnem parku. Vse učence, starše, prijatelje in sorodnike pokojnega gospoda Jožeta Planinca je v imenu občine in svojem imenu pozdravila in nagovorila ga. županja Milenca Krajnc. V imenu šole je vse zbrane pozdravila in nagovorila ga. pedagoginja Marinka Drofenik.  Odpravili smo se na pot. Pohod je trajal približno tri ure. Na cilj smo prispeli v Gorjane, kjer smo imeli tudi pogostitev, ki so jo pripravili sorodniki gospoda Planinca. Po pogostitvi in nagovoru gospe Alenke, ki nam je pregovorila nekaj besed o svojem pokojnem očetu, smo se odpravili do avtobusne postaje. Počakali smo avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v Kozje.

Ta športni dan se mi je zdel zelo zanimiv, saj je bila ta pot za nas nova. Imeli pa smo tudi veliko časa za druženje in pogovarjanje.

 

 

                                                                                      Eva Centrih, učenka 9.a razreda


Zahvala

Učenci in zaposleni na Osnovni šoli Kozje se zahvaljujemo vsem staršem in drugim pohodnikom, ki so se udeležili prvega dobrodelnega pohoda Šolska pot Jožeta Planinca. Še posebej se zahvaljujemo njegovi družini za pobudo in soorganizacijo. Prav tako se najlepše zahvaljujemo vsem, ki so ob tem dogodku namenili sredstva za šolski sklad OŠ Kozje ali na pohodu samem ali z nakazilom na transakcijski račun. Veseli nas, da je bil pohod tako dobro sprejet in se že veselimo drugega, tradicionalnega pohoda naslednje leto!


ROKOVNIK ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE

Na podstraneh šolske svetovalne službe je objavljen nov rokovnik za vpis v srednje šole za naslednje šolsko leto. Najdete ga na povezavi:

PROJEKT ERASMUS+ NA PRAZNIKU KOZJANSKEGA JABOLKA

Zaključili smo projekt Izzivi generacije Z. Na stojnici v Podsredi smo ponudili recepte štirih dežel, ki smo si jih izmenjali s partnerskimi šolami in jih v kuhinji tudi preizkusili. Obiskovalci so lahko izbirali med naslednjim: 

Več o projektnih rezultatih si lahko preberete TUKAJ

V kuhinji z generacijjo X (3).pdf

DROBTINICA ZNOVA DOBRODELNA


V soboto, 8. 10. 2022, smo učenci 8. razreda OŠ Kozje sodelovali na dobrodelni akciji Drobtinica, ki jo vsako leto pripravi KORK Kozje, Podsreda - Osredek in Buče. Na stojnici smo prodajali kruh, pecivo, kostanj, mlince, jajca, skuto, rezance, vloženo zelenjavo,fižol, kis in dobrote, ki so jih pripravile članice KORK-a. 

Z veseljem smo se akciji pridružili tudi osmošolci ter spekli piškote in jabolčno pito. Zbrani denar od prodaje izdelkov je namenjen šolskemu skladu OŠ Kozje. Učenci in delavci šole se ob tej priložnosti še enkrat iskreno zahvaljujemo KORK-u za podarjena zbrana sredstva v višini 579 EUR.

Enej Romih, 8. r OŠ Kozje 

GOBARSKI DAN NA OŠ KOZJE


Letošnja topla jesen je sedmošolce popeljala v gozd na naravoslovni dan. V sodelovanju z Gobarskim društvom Kozjansko Kozje so spoznavali gobe. 

Učiteljica naravoslovja in predsednica gobarskega društva, ga. Marta Kunst, sta nas podučili, kako se v gozdu vedemo in kakšna so pravila gobarjenja.  V gozd smo se odpravili v dveh skupinah in z izkušenima gobarkama nabirali vse vrste gob, užitne, strupene, majhne, velike, raznobarvne, lesne ...  Nabrane gobe smo skrbno zlagali v pletene košare, ki smo jih prej obložili z mahom in praprotjo ter skrbeli, da se niso poškodovale, saj takšne niso primerne za razstavo. Po vrnitvi iz gozda smo pojedli malico, nato pa se lotili določevanja vrst gob. Pri tem nam je bil v veliko pomoč g. Filip Barič, ki pozna znanstveno ime skoraj vsake gobe. Štiri pladnje smo obložili z naravnim materialom iz gozda ter pripravil razstavo gob. Navdušeni smo bili nad raznolikostjo nabranih gob. Ga. Marta Kunst nas je je presenetila še s pečenimi gobami, ki pa niso bili nam vsem znani jurčki. Poskusili smo pečene golobice. Njami ...

Razstavo gob smo prenesli v šolo ter tako kanček lepe in bogate jeseni pričarali tudi vrstnikom.

 Marcel Švajger in učiteljica Lidija Čepin

PO ZBIRKO KAMNIN NA GEOLOŠKO UČNO POT RUDNICA

 V torek, 4. 10. 2022, smo se z učiteljico naravoslovja odpravili na geološko učno pot Rudnica v Olimje. Pričakala nas je ga. Mojca Kunst, geologinja iz Kozjanskega parka.

Najprej nam je predstavila geološko karto, ob kateri smo spoznali, katere vrste kamnin se nahajajo na tem območju ter koliko so stare. Nato nas je odpeljala v rov zapuščenega rudnika železove rude. S pomočjo naglavnih svetilk smo lahko opazili svetlikajoče se aragonitne ježke, rdečerjavo železovo rudo, pa tudi jamske pajke. V škatlico smo nabrali železovo rudo, staro okrog 220 milijonov let ter se odpravili do naslednje točke. Ob poti smo nabrali peščenjak s fosilnimi ostanki rastlin in skrilavi glinavec. Obe kamnini sta sedimentni in stari približno 220 milijonov let. Ga. Mojca nam je razdelila slikovno gradivo, ki je prikazovalo nastanek in razvoj življenja na Zemlji. Učenci smo se morali sami razvrstiti v pravilnem zaporedju, od dogodka, ki se je najprej zgodil, pa do danes.  Pot smo nadaljevali do potočka, kjer nastaja mlada sedimentna kamnina lehnjak, stara komaj 50 - 100 let. Ustavili smo se še pri  dolomitni skali, nato pa smo prišli do magmatskih kamnin.  Razdelili smo se v skupine in s pomočjo pripomočkov ponazorili bruhanje lave skozi vulkan. Bilo je zanimivo in zabavno. Škatlico smo dopolnili z magmatsko kamnino zelene barve, diabazom, in s poldragim kamnom jaspisem. Na poti smo našli še dolomitno brečo, ogled geološke učne poti pa zaključili v kamnolomu. Vsak učenec si je lahko nabral bleščeče kalcitne minerale.

Dan je bil nadvse zanimiv in poučen. Nabrano zbirko kamnin doma večkrat pogledam in mi bo v pomoč pri učenju kamnin.

Alina Pristušek, 6. r. OŠ Kozje


REKA BISTRICA - OD IZVIRA DO IZLIVA

 

V torek, 20. 9. 2022, smo imeli učenci 9. razreda naravoslovni dan. Odpravili smo se do izvira reke Bistrice, si ogledali njen srednji tok in tudi izliv v Sotlo.

Najprej smo odšli k izviru na Planinski vrh, kjer nam je gospa Barbara s Kozjanskega parka opisala izvir, pokazala jamo in nam razdelila učne liste. Nato smo se odpeljali v Podsredo, kjer smo raziskovali koliko kemijskih snovi vsebuje voda iz izvira in v srednjem toku ter določili ph vrednost in trdoto vode. Izmerili smo tudi širino, globino, temperaturo in hitrost toka reke. Na koncu smo se odpeljali še k izlivu reke Bistrice, ki je v bližini Bistrice ob Sotli, kjer smo do konca rešili učne liste.

Ta dan je bil zelo poučen in zanimiv, ker zelo rada raziskujem reke in naravo. Najboljši del dneva mi je bil, ko smo v Podsredi raziskovali značilnosti rečne vode in na koncu izvedeli, da reka Bistrica vsebuje veliko preveč fosfatov.

 

Anita Kozole

 


Moji vtisi o naravoslovnem dnevu so zelo pozitivni. Všeč mi je bilo, ker smo začeli pri izviru reke Bistrice. Zelo smo se zabavali tudi pri analizi vode. Dobili smo zanimive rezultate in jih primerjali. Najboljše pa je bilo na koncu, ko smo prišli do izliva in videli, kako dolga je reka Bistrica od njenega izvira do izliva. V tem dnevu sem se naučila veliko novih stvari. Bilo je super.

 

Eva Centrih

 

  

V torek, 20. 9. 2022, smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo v šoli prevzeli malico ter se odpeljali v Planinsko vas, kjer smo videli izvir Bistrice in Glijo jamo. Po prvem delu smo se odpravili v Podsredo na igrišče, kjer smo pojedli malico. Potem smo se razdelili v tri skupine, v katerih smo po navodilih gospe Barbare izvedli različne poskuse. Gospa Barbara nam je tudi razdelila delovne liste, ki smo jih reševali čez cel dan.

Na koncu smo se odpravili k izlivu reke, ob mejo z Republiko Hrvaško. Dan je bil zanimiv in fascinanten.

 

Jan Centrih

SKUPNI RODITELJSKI SESTANEK IN PREDAVANJE


Spoštovani starši,

 

vabimo Vas na 1. skupni roditeljski sestanek, na katerem vam bomo na kratko  predstavili program dela v šolskem letu 2022/23. V nadaljevanju vam bo predavala  dr. Zdenka Zalokar Divjak na temo VZGOJA OTROK V SODOBNEM SVETU – IZZIV ZA STARŠE IN UČITELJE.


Roditeljski sestanek bo v torek, 27. 9. 2022 ob 17. uri v jedilnici šole. Predavanje bo trajalo približno eno uro.

  

Po predavanju bodo  imeli vsi razredi razredne roditeljske sestanke.

  

Vljudno vabljeni!


PRVI  ŠOLSKI DAN PRVOŠOLCEV OŠ KOZJE

V četrtek, 1. 9. 2022 smo se ob 8.00 uri zbrali v Večnamenskem centru Kozje vsi učenci in učitelji naše šole. Prvošolci so prihajali  v spremstvu svojih staršev prvič v šolo. Zanje in njihove starše je bil to velik in zelo pomemben dan. Po uvodnem pozdravu  gospoda ravnatelja Romana Gradiška so se učenci višje stopnje poslovili.

Učenci prve triade so ostali.  Vse prisotne sem pozdravila še jaz. Prvošolcem sem zaželela, da bi se v šoli prijetno počutili, se veliko naučili in stkali prijateljske vezi.

Prvošolčke je že pričakalo prvo presenečenje, čarodej Mare Čare, ki jim je pričaral nepozabne čarovniške trike in vsakemu prvošolcu podaril balon v obliki zajčka, sablje, cvetlice ali klobuka. Patrik Kovačič nas je pospremil  z veselimi zvoki svoje harmonike, ki nas je popeljala do naše učilnice. Na veznem hodniku so nas s špalirjem presenetili učenci 2. in 3. razreda. Ko so prvošolci prišli do 1. razreda in so odprli vrata, so zagledali črto, ki so jo morali preskočiti. Vsi so preskok opravili zelo uspešno. Ta dan je bil za njih nekaj posebnega, nagovorila jih je gospa županja Milenca Krajnc, ki je z lepimi mislimi poudarila pomen tega dne in vsakemu otroku podarila knjigo s posvetilom. O varni poti v šolo je otrokom in njihovim staršem spregovoril gospod policist Dušan Jurgec, ki je vsakemu prvošolcu podaril rumeno rutico in kresničko, da bodo vidni in varni v prometu. Z gospodom ravnateljem sva otrokom podelila mape in priznanja, da so postali učenci OŠ Kozje. Prvošolce je čakalo na mizah še eno darilo v mapah. Darila so se zelo razveselili. Na koncu jih je čakalo še eno sladko presenečenje. Velika torta je bila prava paša za oči in seveda tudi prijetna za želodčke. Tako se je prvi šolski dan za novo generacijo prvošolčkov počasi zaključil. V spremstvu svojih staršev so se veseli odpravili domov.   

Našim prvošolčkom želimo na novi poti veliko radovednosti, novih prijateljev in veliko novega znanja.

Marica Jurak,  učiteljica 1. r.                                                                                                                      


OBVESTILO - NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA


Spoštovani starši šestošolcev in devetošolcev, na spodnji povezavi se nahaja brošura z informacijami o izvedbi nacionalnega preverjanja v šol. l. 2022/23, ki jo vsako leto pripravi Republiški izpitni center. Odprite zavihek Nacionalno preverjanje znanja in potem Informacije za učence in starše.

 

RIC, državni izpitni center, splošna matura, poklicna matura


PRVI ŠOLSKI DAN


Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Upamo, da so za vami prijetno preživete poletne počitnice, zdaj pa je pred nami novo šolsko leto.

Prvi šolski dan za vse učence je četrtek, 1. septembra. Vsi učenci se bodo ob 8. uri zbrali v Večnamenskem centru Kozje, kjer bo kratek nagovor ravnatelja. Učenci od 4. do 9. razreda se bodo potem z razredniki napotili v svoje matične učilnice, učenci 2. in 3. razreda pa bodo še malo počakali v centru, kjer si bodo skupaj s prvošolčki in njihovimi straši ogledali nastop čarodeja. 

Po nastopu se bodo tudi najmlajši napotili v matične učilnice. Prvošolčke bosta tam pozdravila še gospa županja in policist, za vse ostale pa bo pouk potekal po urniku od tretje šolske ure dalje. Za učence bo zagotovljena šolska prehrana, organizirano bo jutranje varstvo in podaljšano bivanje, avtobusi in kombi bodo vozili po običajnem voznem redu.

Vsem skupaj želimo mirno in šolsko leto.

Kolektiv OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek

POGLED NAZAJ NA MINULO ŠOLSKO LETO

Še eno šolsko leto je za nami. Kaj je bilo na šolskem letu 2021/22 tisto, kar si bomo najbolj zapomnili? Še tretje leto zapored je bil korona virus tisto, kar ga je zaznamovalo, pa vendar manj kot prejšnji dve leti. Šolsko leto nam je izpeljati v šoli in ni bil potreben pouk na daljavo. Seveda smo še vedno upoštevali veliko število ukrepov. Prezračevanje, razkuževanje rok in »mehurčki« so postali stalnice, pridružile so se še maske za vse učence, pa samotestiranje najprej doma in potem v šoli. Nato pa proti koncu šolskega leta vendarle sproščanje in zaključek leta je bil že skoraj običajen.

In kaj je bilo na naši šoli še posebnega v tem šolskem letu. Močno ga je zaznamoval Erasmus+ projekt Izzivi generacije Z. Ker v preteklem letu ni bilo možno izvesti delovnih srečanj v živo, smo jih letos izvedli kar štiri. Prvo je bilo pri nas v Kozjem, sledila pa so še srečanja v Španiji (Mallorca), na Portugalskem (Montemor-o-Novo) in na Hrvaškem (Split). Kar nekaj naših učencev in učiteljev se je lahko udeležilo teh delovnih srečanj in res je bilo pestro.

Z manj omejitvami so potekala tudi šolska tekmovanja, tako tekmovanja v znanju, kot tudi športna tekmovanja. Na tekmovanjih iz znanja smo letos osvojili tri zlata, sedem srebrnih, petnajst bisernih in sto deset bronastih priznanj. Na športnih tekmovanjih pa je letos navdušila naša ekipa v badmintonu, ki je osvojila naslov državnega podprvaka med ekipami nelicenciranih tekmovalcev. Ko smo že pri športu ne moremo še mimo nečesa, kar nas je močno razveselilo. Po točno enajstih letih se je v Kozje vrnilo medobčinsko osnovnošolsko tekmovanje v atletiki. Nova atletska steza v Športnem parku Kozje je omogočila, da oživi tekmovanje, ki je v tukaj potekalo že med leti 1991 in 2011 in se je v Kozjem spet zbralo preko tristo mladih atletov iz petih občin Upravne enote Šmarje pri Jelšah.

Skratka šolsko leto je bilo pestro. Letos smo uspeli izpeljati tudi vse predvidene šole v naravi, še tiste, ki smo jih nismo mogli v lanskem letu, izpeljali smo plavalni tečaj, dnevi dejavnosti so potekali bolj ali manj po planu.

In če sem si ob koncu lanskega šolskega leta zaželel, naj bo naslednje bolj »normalno«, si za novega želim, da bo še bolj.

Roman Gradišek, ravnatelj OŠ Kozje


BOR OSMI NA SVETOVNEM MLADINSKEM PRVENSTVU


Naš osmošolec Bor Gradišek se je med 11. in 16. julijem 2022 udeležil svetovnega mladinskega prvenstva za slepe in slabovidne šahiste, ki je potekalo v Castelnaudaryju v Franciji.

Bor je ljubezen do šaha razvil že v prvih letih šolanja na naši šoli, ko se je udeleževal  šahovskega krožka pod mentorstvom Marjana Drobneta. Kmalu se je začel udeleževati šahovskih tekmovanj v regiji in državi. V zadnjih letih je kot član Celjskega ŠK osvojil dva naslova regijskega prvaka v svoji starostni kategoriji, uspešen pa je bil tudi na številnih drugih turnirjih za mlade šahiste v bližnji in daljni okolici. Ker pa je Bor slaboviden, se je pred nekaj leti začel udeleževati tudi tekmovanj za slepe in slabovidne šahiste, kjer zastopa Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje. V kratkem času se je zavihtel med najboljše v državi in tako je v letu 2021 osvojil tretji mesti v absolutni konkurenci na državnem prvenstvu slepih in slabovidnih šahistov v standardnem in hitropoteznem šahu. Še posebej pomembno je bilo tretje mesto na prvenstvu v standardnem šahu, saj je bilo verjetno razlog, da ga je Zveza za šport invalidov - Slovenski paraolimpijski komite prijavil na svetovno mladinsko prvenstvo v šahu za slepe in slabovidne, ki je potekalo med 11. in 16. julijem 2022 v Castelnaudaryju v Franciji. Bor je postal sploh prvi slabovidni šahist, ki je Slovenijo zastopal na takšnem prvenstvu, saj je zadnji udeleženec mladinec iz Slovenije v letu 1989 zastopal še Jugoslavijo.  

Bor se je na prvenstvo podal v spremstvu svojega očeta v nedeljo 10. julija. Po težavah s poletom na letališču v Münchnu sta v Toulouse prispela s šesturno zamudo, a vendar še pravi čas, da sta lahko naslednji dan prisostvovala svečani otvoritvi prvenstva. Prvi dan je bil na sporedu prvi krog, v katerem je Bor remiziral s petim nosilcem turnirja Marimuthujem iz Indije. V torek sta bila na sporedu dva kroga, v katerih Bor ni imel ravno sreče z razporedom. V dopoldanskem drugem krogu mu je računalnik namenil najvišje rangiranega tekmovalca turnirja Johanssona s Švedske, ki je bil premočan nasprotnik. Popoldan mu je sledil še drugi nosilec Aryan iz Indije, s katerim je Bor remiziral. V sredinem četrtem krogu je Bor dobil nekaj lažjo nasprotnico Casadevall iz Španije, ki jo premagal za svojo prvo zmago na turnirju. V četrtek je bil na turnirju prost dan. Organizatorji iz Francije so za udeležence prvenstva na njihov državni praznik organizirali vožnjo z ladjo po Canalu du Midi in piknik. V petek je bil ponovno dvojni spored, v katerem je bil Bor polovično uspešen. Dopoldan je izgubil proti Staskeviciutejevi iz Litve, popoldan pa je premagal Amansha iz Kazahstana. V zadnjem, sedmem krogu, v soboto, je bil prost zaradi lihega števila tekmovalcev. Prvenstvo je tako končal s štirimi točkami iz sedmih krogov, kar je zadostovalo za osmo mesto. Prvenstvo je bilo zelo izenačeno, saj je imel prvak na koncu le točko več kot Bor, tretjeuvrščeni pa le pol točke. Borov rezultat je res odličen, saj je kljub temu, da je bil najmlajši tekmovalec na prvenstvu, za tri mesta izboljšal svoj izhodiščni položaj in za 44 točk izboljšal FIDE rating.