ROKOVNIK ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE

Na podstraneh šolske svetovalne službe je objavljen nov rokovnik za vpis v srednje šole za naslednje šolsko leto. Najdete ga na povezavi:

PROJEKT ERASMUS+ NA PRAZNIKU KOZJANSKEGA JABOLKA

Zaključili smo projekt Izzivi generacije Z. Na stojnici v Podsredi smo ponudili recepte štirih dežel, ki smo si jih izmenjali s partnerskimi šolami in jih v kuhinji tudi preizkusili. Obiskovalci so lahko izbirali med naslednjim:

  • Splitska Torta

  • Mandljeva torta

  • Kozjanska kruhova potica

  • Klipići

  • Coca de Trampo

Več o projektnih rezultatih si lahko preberete TUKAJ.

V kuhinji z generacijjo X (3).pdf

DROBTINICA ZNOVA DOBRODELNA


V soboto, 8. 10. 2022, smo učenci 8. razreda OŠ Kozje sodelovali na dobrodelni akciji Drobtinica, ki jo vsako leto pripravi KORK Kozje, Podsreda - Osredek in Buče. Na stojnici smo prodajali kruh, pecivo, kostanj, mlince, jajca, skuto, rezance, vloženo zelenjavo,fižol, kis in dobrote, ki so jih pripravile članice KORK-a.

Z veseljem smo se akciji pridružili tudi osmošolci ter spekli piškote in jabolčno pito. Zbrani denar od prodaje izdelkov je namenjen šolskemu skladu OŠ Kozje. Učenci in delavci šole se ob tej priložnosti še enkrat iskreno zahvaljujemo KORK-u za podarjena zbrana sredstva v višini 579 EUR.

Enej Romih, 8. r OŠ Kozje

GOBARSKI DAN NA OŠ KOZJE


Letošnja topla jesen je sedmošolce popeljala v gozd na naravoslovni dan. V sodelovanju z Gobarskim društvom Kozjansko Kozje so spoznavali gobe.

Učiteljica naravoslovja in predsednica gobarskega društva, ga. Marta Kunst, sta nas podučili, kako se v gozdu vedemo in kakšna so pravila gobarjenja. V gozd smo se odpravili v dveh skupinah in z izkušenima gobarkama nabirali vse vrste gob, užitne, strupene, majhne, velike, raznobarvne, lesne ... Nabrane gobe smo skrbno zlagali v pletene košare, ki smo jih prej obložili z mahom in praprotjo ter skrbeli, da se niso poškodovale, saj takšne niso primerne za razstavo. Po vrnitvi iz gozda smo pojedli malico, nato pa se lotili določevanja vrst gob. Pri tem nam je bil v veliko pomoč g. Filip Barič, ki pozna znanstveno ime skoraj vsake gobe. Štiri pladnje smo obložili z naravnim materialom iz gozda ter pripravil razstavo gob. Navdušeni smo bili nad raznolikostjo nabranih gob. Ga. Marta Kunst nas je je presenetila še s pečenimi gobami, ki pa niso bili nam vsem znani jurčki. Poskusili smo pečene golobice. Njami ...

Razstavo gob smo prenesli v šolo ter tako kanček lepe in bogate jeseni pričarali tudi vrstnikom.

Marcel Švajger in učiteljica Lidija Čepin

PO ZBIRKO KAMNIN NA GEOLOŠKO UČNO POT RUDNICA

V torek, 4. 10. 2022, smo se z učiteljico naravoslovja odpravili na geološko učno pot Rudnica v Olimje. Pričakala nas je ga. Mojca Kunst, geologinja iz Kozjanskega parka.

Najprej nam je predstavila geološko karto, ob kateri smo spoznali, katere vrste kamnin se nahajajo na tem območju ter koliko so stare. Nato nas je odpeljala v rov zapuščenega rudnika železove rude. S pomočjo naglavnih svetilk smo lahko opazili svetlikajoče se aragonitne ježke, rdečerjavo železovo rudo, pa tudi jamske pajke. V škatlico smo nabrali železovo rudo, staro okrog 220 milijonov let ter se odpravili do naslednje točke. Ob poti smo nabrali peščenjak s fosilnimi ostanki rastlin in skrilavi glinavec. Obe kamnini sta sedimentni in stari približno 220 milijonov let. Ga. Mojca nam je razdelila slikovno gradivo, ki je prikazovalo nastanek in razvoj življenja na Zemlji. Učenci smo se morali sami razvrstiti v pravilnem zaporedju, od dogodka, ki se je najprej zgodil, pa do danes. Pot smo nadaljevali do potočka, kjer nastaja mlada sedimentna kamnina lehnjak, stara komaj 50 - 100 let. Ustavili smo se še pri dolomitni skali, nato pa smo prišli do magmatskih kamnin. Razdelili smo se v skupine in s pomočjo pripomočkov ponazorili bruhanje lave skozi vulkan. Bilo je zanimivo in zabavno. Škatlico smo dopolnili z magmatsko kamnino zelene barve, diabazom, in s poldragim kamnom jaspisem. Na poti smo našli še dolomitno brečo, ogled geološke učne poti pa zaključili v kamnolomu. Vsak učenec si je lahko nabral bleščeče kalcitne minerale.

Dan je bil nadvse zanimiv in poučen. Nabrano zbirko kamnin doma večkrat pogledam in mi bo v pomoč pri učenju kamnin.

Alina Pristušek, 6. r. OŠ Kozje


REKA BISTRICA - OD IZVIRA DO IZLIVA

V torek, 20. 9. 2022, smo imeli učenci 9. razreda naravoslovni dan. Odpravili smo se do izvira reke Bistrice, si ogledali njen srednji tok in tudi izliv v Sotlo.

Najprej smo odšli k izviru na Planinski vrh, kjer nam je gospa Barbara s Kozjanskega parka opisala izvir, pokazala jamo in nam razdelila učne liste. Nato smo se odpeljali v Podsredo, kjer smo raziskovali koliko kemijskih snovi vsebuje voda iz izvira in v srednjem toku ter določili ph vrednost in trdoto vode. Izmerili smo tudi širino, globino, temperaturo in hitrost toka reke. Na koncu smo se odpeljali še k izlivu reke Bistrice, ki je v bližini Bistrice ob Sotli, kjer smo do konca rešili učne liste.

Ta dan je bil zelo poučen in zanimiv, ker zelo rada raziskujem reke in naravo. Najboljši del dneva mi je bil, ko smo v Podsredi raziskovali značilnosti rečne vode in na koncu izvedeli, da reka Bistrica vsebuje veliko preveč fosfatov.

Anita Kozole


Moji vtisi o naravoslovnem dnevu so zelo pozitivni. Všeč mi je bilo, ker smo začeli pri izviru reke Bistrice. Zelo smo se zabavali tudi pri analizi vode. Dobili smo zanimive rezultate in jih primerjali. Najboljše pa je bilo na koncu, ko smo prišli do izliva in videli, kako dolga je reka Bistrica od njenega izvira do izliva. V tem dnevu sem se naučila veliko novih stvari. Bilo je super.

Eva Centrih

V torek, 20. 9. 2022, smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo v šoli prevzeli malico ter se odpeljali v Planinsko vas, kjer smo videli izvir Bistrice in Glijo jamo. Po prvem delu smo se odpravili v Podsredo na igrišče, kjer smo pojedli malico. Potem smo se razdelili v tri skupine, v katerih smo po navodilih gospe Barbare izvedli različne poskuse. Gospa Barbara nam je tudi razdelila delovne liste, ki smo jih reševali čez cel dan.

Na koncu smo se odpravili k izlivu reke, ob mejo z Republiko Hrvaško. Dan je bil zanimiv in fascinanten.

Jan Centrih

SKUPNI RODITELJSKI SESTANEK IN PREDAVANJE


Spoštovani starši,

vabimo Vas na 1. skupni roditeljski sestanek, na katerem vam bomo na kratko predstavili program dela v šolskem letu 2022/23. V nadaljevanju vam bo predavala dr. Zdenka Zalokar Divjak na temo VZGOJA OTROK V SODOBNEM SVETU – IZZIV ZA STARŠE IN UČITELJE.


Roditeljski sestanek bo v torek, 27. 9. 2022 ob 17. uri v jedilnici šole. Predavanje bo trajalo približno eno uro.

Po predavanju bodo imeli vsi razredi razredne roditeljske sestanke.

Vljudno vabljeni!


PRVI ŠOLSKI DAN PRVOŠOLCEV OŠ KOZJE

V četrtek, 1. 9. 2022 smo se ob 8.00 uri zbrali v Večnamenskem centru Kozje vsi učenci in učitelji naše šole. Prvošolci so prihajali v spremstvu svojih staršev prvič v šolo. Zanje in njihove starše je bil to velik in zelo pomemben dan. Po uvodnem pozdravu gospoda ravnatelja Romana Gradiška so se učenci višje stopnje poslovili.

Učenci prve triade so ostali. Vse prisotne sem pozdravila še jaz. Prvošolcem sem zaželela, da bi se v šoli prijetno počutili, se veliko naučili in stkali prijateljske vezi.

Prvošolčke je že pričakalo prvo presenečenje, čarodej Mare Čare, ki jim je pričaral nepozabne čarovniške trike in vsakemu prvošolcu podaril balon v obliki zajčka, sablje, cvetlice ali klobuka. Patrik Kovačič nas je pospremil z veselimi zvoki svoje harmonike, ki nas je popeljala do naše učilnice. Na veznem hodniku so nas s špalirjem presenetili učenci 2. in 3. razreda. Ko so prvošolci prišli do 1. razreda in so odprli vrata, so zagledali črto, ki so jo morali preskočiti. Vsi so preskok opravili zelo uspešno. Ta dan je bil za njih nekaj posebnega, nagovorila jih je gospa županja Milenca Krajnc, ki je z lepimi mislimi poudarila pomen tega dne in vsakemu otroku podarila knjigo s posvetilom. O varni poti v šolo je otrokom in njihovim staršem spregovoril gospod policist Dušan Jurgec, ki je vsakemu prvošolcu podaril rumeno rutico in kresničko, da bodo vidni in varni v prometu. Z gospodom ravnateljem sva otrokom podelila mape in priznanja, da so postali učenci OŠ Kozje. Prvošolce je čakalo na mizah še eno darilo v mapah. Darila so se zelo razveselili. Na koncu jih je čakalo še eno sladko presenečenje. Velika torta je bila prava paša za oči in seveda tudi prijetna za želodčke. Tako se je prvi šolski dan za novo generacijo prvošolčkov počasi zaključil. V spremstvu svojih staršev so se veseli odpravili domov.

Našim prvošolčkom želimo na novi poti veliko radovednosti, novih prijateljev in veliko novega znanja.

Marica Jurak, učiteljica 1. r.


OBVESTILO - NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA


Spoštovani starši šestošolcev in devetošolcev, na spodnji povezavi se nahaja brošura z informacijami o izvedbi nacionalnega preverjanja v šol. l. 2022/23, ki jo vsako leto pripravi Republiški izpitni center. Odprite zavihek Nacionalno preverjanje znanja in potem Informacije za učence in starše.

RIC, državni izpitni center, splošna matura, poklicna matura


PRVI ŠOLSKI DAN


Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Upamo, da so za vami prijetno preživete poletne počitnice, zdaj pa je pred nami novo šolsko leto.

Prvi šolski dan za vse učence je četrtek, 1. septembra. Vsi učenci se bodo ob 8. uri zbrali v Večnamenskem centru Kozje, kjer bo kratek nagovor ravnatelja. Učenci od 4. do 9. razreda se bodo potem z razredniki napotili v svoje matične učilnice, učenci 2. in 3. razreda pa bodo še malo počakali v centru, kjer si bodo skupaj s prvošolčki in njihovimi straši ogledali nastop čarodeja.

Po nastopu se bodo tudi najmlajši napotili v matične učilnice. Prvošolčke bosta tam pozdravila še gospa županja in policist, za vse ostale pa bo pouk potekal po urniku od tretje šolske ure dalje. Za učence bo zagotovljena šolska prehrana, organizirano bo jutranje varstvo in podaljšano bivanje, avtobusi in kombi bodo vozili po običajnem voznem redu.

Vsem skupaj želimo mirno in šolsko leto.

Kolektiv OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek


POGLED NAZAJ NA MINULO ŠOLSKO LETO

Še eno šolsko leto je za nami. Kaj je bilo na šolskem letu 2021/22 tisto, kar si bomo najbolj zapomnili? Še tretje leto zapored je bil korona virus tisto, kar ga je zaznamovalo, pa vendar manj kot prejšnji dve leti. Šolsko leto nam je izpeljati v šoli in ni bil potreben pouk na daljavo. Seveda smo še vedno upoštevali veliko število ukrepov. Prezračevanje, razkuževanje rok in »mehurčki« so postali stalnice, pridružile so se še maske za vse učence, pa samotestiranje najprej doma in potem v šoli. Nato pa proti koncu šolskega leta vendarle sproščanje in zaključek leta je bil že skoraj običajen.

In kaj je bilo na naši šoli še posebnega v tem šolskem letu. Močno ga je zaznamoval Erasmus+ projekt Izzivi generacije Z. Ker v preteklem letu ni bilo možno izvesti delovnih srečanj v živo, smo jih letos izvedli kar štiri. Prvo je bilo pri nas v Kozjem, sledila pa so še srečanja v Španiji (Mallorca), na Portugalskem (Montemor-o-Novo) in na Hrvaškem (Split). Kar nekaj naših učencev in učiteljev se je lahko udeležilo teh delovnih srečanj in res je bilo pestro.

Z manj omejitvami so potekala tudi šolska tekmovanja, tako tekmovanja v znanju, kot tudi športna tekmovanja. Na tekmovanjih iz znanja smo letos osvojili tri zlata, sedem srebrnih, petnajst bisernih in sto deset bronastih priznanj. Na športnih tekmovanjih pa je letos navdušila naša ekipa v badmintonu, ki je osvojila naslov državnega podprvaka med ekipami nelicenciranih tekmovalcev. Ko smo že pri športu ne moremo še mimo nečesa, kar nas je močno razveselilo. Po točno enajstih letih se je v Kozje vrnilo medobčinsko osnovnošolsko tekmovanje v atletiki. Nova atletska steza v Športnem parku Kozje je omogočila, da oživi tekmovanje, ki je v tukaj potekalo že med leti 1991 in 2011 in se je v Kozjem spet zbralo preko tristo mladih atletov iz petih občin Upravne enote Šmarje pri Jelšah.

Skratka šolsko leto je bilo pestro. Letos smo uspeli izpeljati tudi vse predvidene šole v naravi, še tiste, ki smo jih nismo mogli v lanskem letu, izpeljali smo plavalni tečaj, dnevi dejavnosti so potekali bolj ali manj po planu.

In če sem si ob koncu lanskega šolskega leta zaželel, naj bo naslednje bolj »normalno«, si za novega želim, da bo še bolj.

Roman Gradišek, ravnatelj OŠ Kozje


BOR OSMI NA SVETOVNEM MLADINSKEM PRVENSTVU


Naš osmošolec Bor Gradišek se je med 11. in 16. julijem 2022 udeležil svetovnega mladinskega prvenstva za slepe in slabovidne šahiste, ki je potekalo v Castelnaudaryju v Franciji.

Bor je ljubezen do šaha razvil že v prvih letih šolanja na naši šoli, ko se je udeleževal šahovskega krožka pod mentorstvom Marjana Drobneta. Kmalu se je začel udeleževati šahovskih tekmovanj v regiji in državi. V zadnjih letih je kot član Celjskega ŠK osvojil dva naslova regijskega prvaka v svoji starostni kategoriji, uspešen pa je bil tudi na številnih drugih turnirjih za mlade šahiste v bližnji in daljni okolici. Ker pa je Bor slaboviden, se je pred nekaj leti začel udeleževati tudi tekmovanj za slepe in slabovidne šahiste, kjer zastopa Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje. V kratkem času se je zavihtel med najboljše v državi in tako je v letu 2021 osvojil tretji mesti v absolutni konkurenci na državnem prvenstvu slepih in slabovidnih šahistov v standardnem in hitropoteznem šahu. Še posebej pomembno je bilo tretje mesto na prvenstvu v standardnem šahu, saj je bilo verjetno razlog, da ga je Zveza za šport invalidov - Slovenski paraolimpijski komite prijavil na svetovno mladinsko prvenstvo v šahu za slepe in slabovidne, ki je potekalo med 11. in 16. julijem 2022 v Castelnaudaryju v Franciji. Bor je postal sploh prvi slabovidni šahist, ki je Slovenijo zastopal na takšnem prvenstvu, saj je zadnji udeleženec mladinec iz Slovenije v letu 1989 zastopal še Jugoslavijo.

Bor se je na prvenstvo podal v spremstvu svojega očeta v nedeljo 10. julija. Po težavah s poletom na letališču v Münchnu sta v Toulouse prispela s šesturno zamudo, a vendar še pravi čas, da sta lahko naslednji dan prisostvovala svečani otvoritvi prvenstva. Prvi dan je bil na sporedu prvi krog, v katerem je Bor remiziral s petim nosilcem turnirja Marimuthujem iz Indije. V torek sta bila na sporedu dva kroga, v katerih Bor ni imel ravno sreče z razporedom. V dopoldanskem drugem krogu mu je računalnik namenil najvišje rangiranega tekmovalca turnirja Johanssona s Švedske, ki je bil premočan nasprotnik. Popoldan mu je sledil še drugi nosilec Aryan iz Indije, s katerim je Bor remiziral. V sredinem četrtem krogu je Bor dobil nekaj lažjo nasprotnico Casadevall iz Španije, ki jo premagal za svojo prvo zmago na turnirju. V četrtek je bil na turnirju prost dan. Organizatorji iz Francije so za udeležence prvenstva na njihov državni praznik organizirali vožnjo z ladjo po Canalu du Midi in piknik. V petek je bil ponovno dvojni spored, v katerem je bil Bor polovično uspešen. Dopoldan je izgubil proti Staskeviciutejevi iz Litve, popoldan pa je premagal Amansha iz Kazahstana. V zadnjem, sedmem krogu, v soboto, je bil prost zaradi lihega števila tekmovalcev. Prvenstvo je tako končal s štirimi točkami iz sedmih krogov, kar je zadostovalo za osmo mesto. Prvenstvo je bilo zelo izenačeno, saj je imel prvak na koncu le točko več kot Bor, tretjeuvrščeni pa le pol točke. Borov rezultat je res odličen, saj je kljub temu, da je bil najmlajši tekmovalec na prvenstvu, za tri mesta izboljšal svoj izhodiščni položaj in za 44 točk izboljšal FIDE rating.