Učilnica na prostem - tokrat gobarjenje

Datum objave: Oct 07, 2020 8:1:53 AM

Mi smo se tokrat odpravili v gozd v štirih skupinah z izkušenimi gobarji po vse vrste gob: užitne, neužitne, strupene, smrtno strupene ... Iskali smo jih na mahu, na odmrlem listju in deblih, na drevesnem lubju, ob robu gozda ... Nabrane gobe smo skrbno zlagali v košare, jih obložili z listjem, praprotjo, mahom, lubjem ..., da se niso poškodovale. Po vrnitvi iz gozda nas je čakala naloga. S pomočjo slikovnih ključev smo se lotili določevanja vrst gob. V veliko pomoč nam je bil g. Filip Barič, ki je izvrsten določevalec gliv, in je strokovna imena le-teh stresal kar iz rokava. Vsaka skupina je tako pripravila razstavo gob na dveh pladnjih. Presenečeni smo bili, kako so glive raznolike po obliki klobukov, betov, barvah, zanimive po vonju, sluzaste, hrapave, zdrizaste, drobne in velike.

Z namenom, da kanček te izjemnosti, pestrosti gliv, vrednoto, s katero se lahko ponašajo naši kraji, doživijo tudi učenci naše šole, smo razstavo prenesli v šolo. Ob pogledu nanjo, z novim znanjem in doživetji smo ponosno zaključili gobarski dan.

Učenci 7. r.: Luka Lesjak, Anita Kozole, Nik Hladin in učiteljica Lidija Čepin, OŠ Kozje

Po nekaj deževnih dneh je na zadnje septembrsko torkovo jutro posijalo sonce. Tega smo si želeli in veselili, saj nas je čakal pouk zunaj, v gozdu. V sodelovanju z Gobarskim društvom Kozjansko Kozje smo se na naravoslovnem dnevu učili gobarjenja. Ja, tudi tega se je treba učiti. Maske smo potrebovali le v kombiju, ko nas je g. hišnik odpeljal do njihove gobarske koče, potem pa smo jih veselo spravili v žep. Ga. učiteljica naravoslovja, Lidija Čepin in predsednica gobarskega društva, Marta Kunst, sta nas podučili o gobarjenju. Le 2 kg na dan sme oseba odnesti iz gozda gob. Gobe na rastišču v grobem očistimo, jamico pokrijemo z listjem in jih prenašamo v trdni košari. Nabiramo le gobe, ki jih poznamo, ostale pustimo pri miru, jih ne uničujemo, brcamo, saj imajo v gozdu zelo pomembno vlogo. Redkih in zavarovanih gob nikoli ne nabiramo.