Odgovorni smo za svoje zdravje - tudi v času šolanja na daljavo

Datum objave: Feb 22, 2021 9:34:21 AM

V mesecu januarju in februarju smo učitelji OŠ Kozje za učence izvajali delavnice s področja duševnega zdravja, prehrane in gibanja. Delavnice Odgovorni smo za svoje zdravje smo izvedli v okviru projektov Zdrava šola in Inovativna pedagogika.

Po treh mesecih dela na daljavo je učencem vidno padla motivacija za učenje, pozornost … Želeli smo jih ohranjati v učni kondiciji, hkrati pa skrbeti tudi za njihov zdrav način življenja, na katerega velikokrat vsi skupaj pozabljamo. Razredniki in učiteljice Manica Kolar, Lidija Čepin, dr. Katja Valenčak in pedagoginja, mag. Marinka Drofenik, smo v ta namen pripravili različne delavnice, ki so bile za učence presenečenje. Nihče izmed njih ni vedel, katera delavnica bo za posamezni razred na vrsti ob določenem dnevu. Tako se je na primer namesto matematike pojavil na zaslonu izvajalec določene delavnice in tako je bilo pričakovanje še večje.

Razredniki so izvedli delavnico Moje počutje, pri kateri so učenci izražali misli o tem, česa si želijo, česa ne marajo, se veselijo oz. o tem, kaj jih ta trenutek skrbi. Skupaj z razrednikom so pregovorili stiske, težave, opogumljali drug drugega, izrazili svoje občutke veselja, povedali zanimiv pripetljaj ...

Delavnico s področja gibanja je pripravila učiteljica Manica Kolar. Učenci so dnevno merili razdalje, ki so jih prehodili s pomočjo aplikacije Relive, ki so si jo naložili na mobitel. Pohod učenke Anite Kozole, si lahko ugledate TUKAJ. Izvedli smo tekmovanje med razredi, in sicer so med seboj tekmovali, kateri razred bo opravil več kilometrov na učenca v enem tednu, in tako je bila motivacija še večja. Skupno so učenci v enem tednu prehodili 1357 km, kar pomeni v povprečju 17,9 km na učenca oziroma 2,5 km na dan. Najdaljši dnevni pohod pa je meril dobrih 26 km. Ti podatki so zelo spodbudni. Kljub nenavadnim korona časom, smo zadovoljni, da se učenci radi gibajo in gredo v naravo.

Delavnico Možganska telovadba je z učenci izvajala pedagoginja, mag. Marinka Drofenik. Učenci so prejeli posnetek z vajami za individualno vadbo. Z vajami Brain Gym-a so učenci razgibali svoje možgančke. Gibalne vaje so jim pomagale, da so bili bolj aktivni, se lažje zbrali pri svojem delu, bili bolj pozorni, hkrati pa se sprostili ob napornem vsakdanjem učenju.

Učiteljica Lidija Čepin je pripravila delavnico Moj prehranski krožnik. V času šolanja na daljavo so bili mnogi učenci primorani sami poskrbeti za svoje prehranjevanje. Skozi delavnico so spoznali, kako pripraviti hranilno, energijsko in porcijsko zdrav obrok. Vsi učitelji pa smo učence ves čas pouka spodbujali, da so imeli ob ekranih kozarce z vodo ter popili dovolj tekočine.

Dve delavnici s področja duševnega zdravja je izvajala dr. Katja Valenčak. Delavnica Kdo sem je bila namenjena učencem druge triade, delavnica Fotostrip pa učencem tretje triade. Učenci so na zabaven način narisali smešen dogodek, ki se jim je pripetil v času šolanja na daljavo, opisali sebe s pozitivnimi lastnostmi in poudarili, kar jim je všeč na njih. Učenci so delavnice presenečenja pozitivno sprejeli in bili navdušeni nad različnim načinom gibanja, možnostjo priprave zdravega krožnika in pozitivnega načina dojemanja sebe. Zaželeli so si še več takšnih vsebin. Mi pa si želimo, da bi z dobrimi navadami, ki so jih osvojili, nadaljevali tudi v prihodnje. Katja Valenčak, Marinka Drofenik, Manica Kolar, Lidija Čepin, OŠ Kozje