Odgovorni smo za svoje zdravje

Datum objave: Nov 22, 2019 1:16:49 PM

15. 11. 2019 je na naši šoli za učence od prvega do devetega razreda potekal naravoslovni dan z naslovom ODGOVORNI SMO ZA SVOJE ZDRAVJE. V okviru projekta Zdrava šola smo si učitelji v sodelovanju z go. pedagoginjo zastavili cilj, da za učence na ta dan pripravimo delavnice na temo gibanja, zdrave prehrane in promocije duševnega zdravja.

Učenci so dan začeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Tako okrepčani so aktivno nadaljevali z aktivnostmi v delavnicah, kjer so spoznavali, kako utrjevati samopodobo in samospoštovanje, se urili v učinkovitem poslušanju in odzivanju, se naučili prepoznavati, izražati in sprejemati čustva, reševati konfliktne situacije in biti odgovorni za svoja ravnanja. Pri dejavnostih so sodelovali vsi učitelji in učenci šole. V vsakem razredu smo izvedli različne dejavnosti, primerne starosti in razvojnim značilnostim otrok. Premore med posameznimi delavnicami smo zapolnili z dejavnostmi aktivnega gibanja, ki jih je pripravila učiteljica Greta Simončič. Igranje odbojke in igre med dvema je učence sprostilo in zabavalo. Delavnico o prehrani sta pripravili učiteljici Lidija Čepin in Manica Kolar. Ob interaktivnem kvizu, igri okušanja sadja in zelenjave z zavezanimi očmi in reševanju sadno-zelenjavne križanke so učenci aktivno spoznavali pomen sezonskega uživanja sadja in zelenjave.

Več fotografij z dneva si lahko ogledate v galeriji:

Učenci so tako z zanimanjem, na humoren in zabaven način osvojili znanja in veščine o zdravem življenjskem slogu.

Nekaj vtisov učencev:

»Bilo je zanimivo, saj se ne pogovarjamo pogosto o takih temah.«

»Delavnice so mi bile zelo všeč. Bile so zabavne in zanimive.«

»Danes je bil odličen dan. Upam, da ga bomo še ponovili.«

»Učitelji so se zelo potrudili in od predstavljenega bom odnesel veliko znanja.«

»Rada bi pohvalila vse učitelje, ker so tako dobro organizirali delavnice.«

»Pohvala. Ta dan mi je bil zelo všeč in upam, da se bo ponovil.«

»Na ta dan smo bili vsi veseli, zato mi je bil všeč.«

»Zanimivo je bilo odgovarjati na vprašanja s pomočjo tablic.«

»Super je bilo tudi zato, ker sem lahko pomagala učiteljici voditi delavnico.«

»V telovadnici je bilo super, predvsem ker smo se družili in igrali. Naslednje leto si želim istih delavnic.«

»Dan je bil odličen. Začel se je z lepim govorom učiteljice, nadaljeval z zajtrkom ter končal z odličnimi delavnicami.«

»Popestritev naravoslovnega dne z igro v telovadnici nam je bil vsem zelo všeč, saj se vsi radi gibamo, družimo, smejemo in zabavamo, kar zelo pozitivno vpliva na nas.«

»Na delavnici o poznavanju sezonskega sadja in zelenjave mi je bilo zelo všeč. Še posebej, ko smo okušali hrano z zavezanimi očmi. Bilo je poučno in sproščujoče.«

Ta dan je bil odlična priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, sodelovanja, spoznavanja drug drugega in učenja različnih veščin, ki bodo tako učencem kot učiteljem koristile v življenju.

Zapisala vodja projekta Zdrava šola:

dr. Katja Valenčak