"Korona šolsko leto" na OŠ Kozje

Datum objave: Jul 07, 2020 8:25:13 AM

Če se ob zaključku vsakega šolskega leta v mislih sprehodimo nazaj in se sprašujemo, po čem si ga bomo zapomnili, verjetno za letošnje ni nobene dileme. Šolsko leto bo ostalo zapisano kot leto, ko nas je epidemija koronavirusa za dva meseca ali več ločila od šole, učiteljev in prijateljev. V trenutku smo bili vrženi v novo realnost pouka na daljavo. Z nekaj začetnimi težavami smo se z izzivom vsi skupaj uspešno spopadli in ga opravili. Tudi vrnitev v šolo je potekala pod zelo spremenjenimi pogoji, a tudi to smo uspešno izpeljali in zaključili to nenavadno šolsko leto.

In prav ob koncu smo doživeli še nekaj, po čemer si bomo to šolsko leto zapomnili učitelji ter učenci in starši letošnje generacije devetošolcev. Našemu vabilu na njihovo valeto se je namreč odzval predsednik države Borut Pahor, ki je nagovoril učence ter podelil nagrado za naj učenca šole Brestu Lenarčiču. Brest je že zadnjih nekaj let blestel na tekmovanjih iz znanja različnih predmetov. Letošnja epidemija mu je sicer onemogočila nekaj tekmovanj in priznanj, kljub temu pa je tudi letos osvojil pet zlatih priznanj in tri naslove državnega prvaka. Skupaj je v zadnjih štirih šolskih letih osvojil kar petindvajset zlatih priznanj, naslov državnega prvaka je osvojil enajstkrat. Krona njegovih uspehov pa je bila udeležba na 16. mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi, ki je potekala med 3. in 12. decembrom 2019 v Dohi v Katarju, kjer je osvojil bronasto medaljo. Na valeti smo podelili še priznanji za najboljšo športnico in športnika šole, kar sta postala Katja Bratuša in Žan Kiderič.

Poleg Bresta je na tekmovanjih iz znanja blestel še Bor Gradišek, ki je osvojil dve zlati priznanji in dvakrat postal državni prvak. Skupno število osvojenih priznanj na tekmovanjih iz znanja je nekoliko nižje kot v prejšnjih letih, saj je veliko tekmovanj odpadlo, kljub temu pa so naši učenci zbrali sedem zlatih, 23 srebrnih in 103 bronasta priznanja.

Zelo zanimiva je bila v minulem šolskem letu tudi tema otroškega parlamenta Moja poklicna prihodnost. V okviru parlamenta smo gostili zanimive goste, ki so učencem predstavili svoje poklice: vzgojiteljica, nutricionist, voznik reševalnega vozila in prav na koncu še pilot letala. V mesecu oktobru so se lahko učenci za eno uro poizkusili v različnih poklicih na naši šoli, od učitelja, vzgojitelja, kuharice, hišnika, tajnice pa do ravnatelja.

Ponovno smo bili aktivni tudi kot organizatorji. Jeseni smo na naši šoli že drugič gostili regijsko predtekmovanje oddaje Male sive celice, pozimi pa še področno prvenstvo v badmintonu ter državno posamično prvenstvo v šahu za osnovnošolce in srednješolce, medtem ko sta ekipni šahovski prvenstvi marca odpadli.

Kar nekaj zanimivih stvari nam je še odnesla korona. Če smo si še lahko ogledali tekmo svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki, pa smo ostali brez obljubljenega ogleda svetovnega prvenstva v poletih v Planici, četrtošolci in petošolci pa še brez šole v naravi.

Samo upamo lahko, da bomo vse zamujeno lahko nadoknadili v prihodnjem šolskem letu.

Vsem skupaj želim mirne in zdrave počitnice in čim bolj »normalno« novo šolsko leto.

Roman Gradišek, ravnatelj