Državno prvenstvo v šahu za OŠ in SŠ

Datum objave: Jan 13, 2020 8:6:4 AM

Osnovna šola Kozje in Društvo šahovskih mentorjev Celje sta prvo državno prvenstvo v šahu za osnovnošolce v Kozjem gostili leta 2016. Dve leti kasneje sta gostili še ekipno prvenstvo OŠ do 12 let, v letu 2020 pa jim je Šahovska zveza Slovenije zaupala organizacijo kar štirih državnih prvenstev. V minulem vikendu so tako v Večnamenskem centru Kozje gostili prvi dve, v soboto 11. januarja posamično državno prvenstvo srednjih šol in v nedeljo 12. januarja še posamično državno prvenstvo osnovnih šol. Sobotna udeležba je bil pričakovano manjša, saj se je tekmovanja skupaj udeležilo 26 dijakov in dijakinj, ki jih je uvodoma pozdravil podžupan Občine Kozje Filip Volavšek. Glasbeni pridih otvoritvi sta dodala mlada harmonikarja Kristjan Godler in Nej Centrih in nato se je tekmovanje pričelo.

V konkurenci dijakinj je nastopilo le pet tekmovalk, ki so se pomerile vsaka z vsako. Naslov državne prvakinje je osvojila FIDE mojstrica Zala Urh iz Gimnazije Kranj, ki je premagala vse svoje nasprotnice. Drugo mesto je osvojila Ana Urbanč iz Šolskega centra Krško-Sevnica, ki je iz štirih partij zbrala 2,5 točke, pol točke manj pa je na tretjem mestu zbrala Tina Urbanč iz Gimnazije Brežice.

V konkurenci fantov do 12 let je nastopilo 52 najboljših v državi, ki so si nastop zagotovili na področnih tekmovanjih. Naslov državnega prvaka je osvojil Matic Lavrenčič iz OŠ Kolezija, ki je oddal le en remi in torej zbral 8,5 točk. Točko in pol manj sta zbrala drugouvrščeni Val Vodnik iz OŠ Brezovica pri Ljubljani in tretjeuvrščeni Primož Marinč iz OŠ Vrhovci. V tej kategoriji sta nastopila tudi dva predstavnika domače šole, Bor Gradišek se je s 4,5 točke uvrstil na 24. mesto, Nik Hladin pa je zbral 3 točke in se uvrstil na 46. mesto. Med učenkami do 15 let je nastopilo 33 tekmovalk. Zmagala je Tjaša Pajek iz OŠ Mirna, ki je zbrala osem točk. Točko manj je zbrala Pia Rožmanec iz OŠ Blanca na drugem mestu, še pol točke manj pa tretjeuvrščena Vesna Mihelič iz OŠ Nove Jarše.

Med dijaki je nastopilo enaindvajset šahistov. Po devetih odigranih krogih je naslov državnega prvaka osvojil FIDE mojster Jan Šubelj iz Gimnazije Kamnik. Jan, ki je že član članske državne reprezentance Slovenije, je zbral osem točk. Pol točke manj sta zbrala FIDE mojster Jan Marn iz Gimnazije Bežigrad in mojstrski kandidat Jaka Brilej iz I. gimnazije v Celju. Zaradi zmage v medsebojni tekmi je skupno drugo mesto osvojil Jan, tretje pa Jaka.

V nedeljo je bila udeležba bistveno večja. Skupaj je v štirih kategorijah nastopilo 178 mladih šahistov, skupaj z mentorji in starši je bilo v Večnamenskem centru Kozje čez tristo obiskovalcev, ki jih je nagovorila županja Občine Kozje Milenca Krajnc, za glasbo s harmoniko pa je tokrat poskrbel Žan Kiderič.

Med učenkami do 12 let je nastopilo 41 mladih šahistk. Naslova državne prvakinje se je veselila Taja Guid iz OŠ Maksa Pečarja Ljubljana, ki je osvojila osem točk. Točko manj je na drugem mestu zbrala Nuša Nisa Šertelj iz OŠ Ob Rinži Kočevje, enako število točk pa je imela tudi tretjeuvrščena Anja Beber iz OŠ Antona Globočnika Postojna.

Tekmovanje je potekalo brez kakršnih koli zapletov. Organizacijska ekipa, ki sta jo vodila Marjan Drobne iz DŠM Celje in ravnatelj OŠ Kozje Roman Gradišek je skupaj s sodniki in kuharicami poskrbela, da so se udeleženci prvenstva in spremljevalci v Kozjem odlično počutili ter da so s prvenstva odnesli lepe vtise. Sicer pa se jih bo verjetno kar nekaj vrnilo v Kozje že sredi marca, ko bosta tukaj potekali še ekipni prvenstvi za osnovne in srednje šole.

Tudi v konkurenci fantov do 15 let je nastopilo maksimalno število 52 tekmovalcev. Državni prvak je postal Leon Škrbec iz OŠ Antona Globočnika Postojna, ki je zbral 7 točk. V tej kategoriji je bila konkurenca najbolj izenačena, saj so enako število točk zbrali še trije tekmovalci. Drugo mesto je osvojil Nejc Herega iz OŠ Solkan, tretji pa je bil Aleks Centrih iz OŠ Leona Štuklja Maribor.