OBVESTILA ŠOLSKE SVETOVALNE SLUŽBE


Spoštovani devetošolci, osmošolci in starši, vabim vas, da na spodnji povezavi obiščete Virtualni karierni sejem, to je sejem poklicev in izobraževanja, ki bo za osnovnošolce potekal od 15. – 21. 11 2021.

https://www.karierni-sejem.si/


GIMNAZIJA CENTER CELJE

Devetošolci, na Gimnaziji Celje - Center tudi letošnje leto pripravljajo vrsto aktivnosti za osnovnošolce z željo, da vam šolo in njene dijake ter učitelje čim bolje predstavijo. Ker še ne vedo, kako bodo to leto potekali informativni dnevi, so se odločili, da določene dejavnosti pripravijo v spletni obliki, določene pa v živo, o vsem pa vas bodo redno obveščali. Vzpostavili so tudi podstran na njihovi spletni strani (https://www.gcc.si/vpis-na-gcc-2022-2023/), ker bodo redno objavljali vsa vabila in novice vezane na vpis v srednjo šolo.

Z veseljem bodo na šoli sprejeli tudi manjše skupine učencev oz. posamezne učence - v kolikor bi želeli obiskati njihovo GCC, stopite prosim v stik z g. ravnateljem ali z njihovo svetovalno službo (info@gcc.si).

DAN ODPRTIH VRAT UMETNIŠKE GIMNAZIJE LIKOVNE SMERI (30. 11.) IN LIKOVNI NATEČAJ

Tudi letošnje leto bodo za vse učenke in učence, ki jih zanima vpis na program umetniška gimnazija - likovna smer pripravili Dan odprtih vrat, in sicer v spletni obliki v torek, 30. 11., ob 15. uri. Vse informacije najdete na TEJ POVEZAVI. E-prijave na Dan odprtih vrat zbirajo do 24. 11.

Dogodek so tudi letos povezali z likovnim natečajem LEPOTA SOBIVANJA - MOJA NAJLJUBŠA ŽIVAL. Rok za oddajo izdelkov je 25. 11., vsa navodila pa najdete na TEJ POVEZAVI.


V prilogi si lahko ogledate še SEZNAM PODJETIJ ZA PRAKTIČNO USPOSABLJANJE, VAJENIŠTVO IN ŠTIPENDIRANJE.

Šolska svetovalna služba, pedagoginja mag. Marinka Drofenik


SEZNAM PODJETIJ.pdf

PO ZBIRKO KAMNIN NA RUDNICO

Za šestošolce je bila sreda, 29. 9. 2021, še posebej zanimiva. Odpravili smo se na Rudnico in na geološki učni poti spoznavali raznolikost kamnin naše bližnje okolice.

Ga. Mojca Kunst iz Kozjanskega parka nas je najprej popeljala v zapuščeni rudnik železove rude. Z lučkami na glavi smo iskali aragonitne ježke, to so ježki iz minerala kalcita. Pot smo nadaljevali po gozdni poti in se ustavili pri potočku, ki je polzel po kamnini lehnjak. Z veseljem smo dopolnili našo zbirko kamnin, nato pa nadaljevali pot do kamnine peščenjaka. Fosilov v njem nismo našli, smo pa toliko bolj z navdušenjem spoznavali geološki razvoj Zemlje in pojav organizmov v različnih časovnih obdobjih. Pot nas je vodila mimo glinenca, najbolj pa smo se razveselili poldragega kamna jaspisa. Presenečeni smo bili, ko nam je ga. Mojca povedala, da je bil nekoč tudi v Sloveniji delujoči vulkan. Ob zanimivem poskusu smo spoznali, kako iz vulkana bruha lava, nato pa spoznali vulkansko kamnino diabaz. Na poti smo spoznali še dolomitno brečo, ga. Mojca pa nas je presenetila še z velikim mineralom kalcitom. Z malo sreče smo ga našli tudi mi v bližnjem kamnolomu in škatlica s kamninami je bila ob koncu učne poti povsem polna.

Učna pot nas je navdušila in ob naslednjem sprehodu v naravo bomo vsi zagotovo radovedno zrli po skalah, kamenju, pesku ...

Klara Zimšek, 6. r. in učiteljica naravoslovja, Lidija Čepin


Carousel imageCarousel image

Na regijski likovni koloniji

Naši učenki, nadarjeni likovnici, Mia Bricelj Žuželj in Mia Lampič, sta se v soboto, 25. 9. 2021, udeležili tradicionalne likovne kolonije na Planini. Delo je, tako kot je tam običaj, potekalo na prostem in po opazovanju. Po skupnem uvodu so se udeleženci razpršili po kraju in izbirali ustrezne motive, nato pa so si na izbranih mestih postavili slikarska stojala in ustvarjali.

Naši učenki sta si skupaj z učenko Kajo Rogina iz Bistrice ob Sotli in v dogovoru z mentorjem Francom Grobelškom, profesorjem likovne umetnosti, izbrali lokacijo v središču kraja, kjer se je ponujal čudovit pogled na cerkev in staro graščino. Obe poslopji so nato učenke upodobile v tehniki oglja in svinčnika na papirju, ter izkusile in spoznavale delo likovnih ustvarjalcev.

SPREHOD Z LEGENDAMI

S šestošolci smo se v sredo, 15. 9. 2021, odpravili na voden kulturni dan po Kozjem, ki smo ga poimenovali Sprehod z legendami. Prvi del je bil namreč namenjen zgodbam, ki nam jih je odlično predstavila gospa Janja Sivec. Zgodbam smo se prepustili že med sprehodom po Gruski jami in z njimi nadaljevali do vrha ruševin Kozjanskega gradu. Ob sestopu so se zgodbe nadaljevale vse do Kroflnovega mlina, kjer smo se poslovili od gospe Janje.

O mlinu nam je veliko povedala gospa Silva Sikošek, ogledali pa smo si tudi razstavo v notranjosti mlina, kjer trenutno svoje fotografije razstavlja gospod Dušan Klenovšek. Nato smo se odpravili v Šolo moje mame, kjer je gospa Silva učencem veliko povedala o šoli nekoč in tu so dobili učenci tudi priložnost pisati s peresniki in črnilom, kot v starih časih. Za konec našega sprehoda smo obiskali še zapore in tudi tu izvedeli marsikaj zanimivega. (preberi več ...)Učenci pa so svoje vtise strnili v naslednje zapise:

Sprehod se je začel ob 8. uri. Najprej smo po poti navzdol odšli v Grusko jamo. Tam smo na začetku dobili ogledalo in smo gledali v zrak. Hodili smo do slapa, kjer smo videli tudi majhen ribnik. Že tu smo slišali veliko zgodb. Odšli smo še do puščavnikove jame in tam videli netopirje. Naslednja postaja je bil grad, kjer smo iz zgodbe izvedeli, kaj se je zgodilo z njim. Ogledali smo si še Kroflnov mlin in Šolo moje mame, kjer smo se na list podpisali z nalivniki, kakršne so uporabljali takrat. Nazadnje smo šli še v zapor, kjer smo videli veliko celic. Ta dan mi je bil zanimiv.

Jon Bratuša


V sredo, 15. 9. 2021, smo se ob 7.30 zbrali v likovni učilnici. Dobili smo malico in se ob 7.50 odpravili v Grusko jamo. Tam smo videli tudi puščavnikovo jamo in slišali veliko zgodb. Nato smo se s kombijem vrnili do Kozjega in nato peš odšli še na grad. Tu smo slišali še več zanimivih zgodb. Ko smo se vračali, smo najprej obiskali Kroflnov mlin. Tu smo pojedli malico in slišali še veliko zanimivega o življenju nekoč. Nato pa smo si ogledali še Šolo moje mame in izvedeli kako so se učili nekoč. Dan mi je bil zelo všeč.

Jaka Gošek


V sredo, 15. 9. 2021, smo imeli kulturni dan. Najprej smo se odpravili v Grusko jamo, kjer smo slišali veliko zanimivih zgodb. Odpravili smo se tudi na ruševine gradu Kozje in Kroflnov mlin, kjer smo pojedli malico. Po ogledu mlina nas je gospa Silva odpeljala še v Šolo moje mame. Tu smo videli stare zvezke, stare peresnice in stare torbe. Sedeli smo v starih klopeh in pisali s starimi nalivniki. Spoznali in preizkusili smo nekaj kazni, ki so jih takrat dajali učitelji porednim učencem. Ob koncu pa smo skupaj odšli nazaj v šolo na kosilo.

Ana Dobravc


V sredo, 15. 9. 2021, smo prišli v šolo ob 7.30, vzeli malico in se ob 7.50 s kombijem odpravili v Grusko jamo. Tam smo lahko hodili po nebu. Ustavili smo se pri slapu, ki je bil včasih večji, sedaj pa ja skoraj ni bilo zaradi suše. Šli smo po napornih stopnicah. Ustavili smo se še pri jami, ki se ji reče puščavnikova jama. Odšli smo tudi na ruševine gradu Kozje. V Kroflnovem mlinu smo pojedli malico in si ga tudi ogledali. Ugotovili smo, da je v njem živela pra pra babica mojega sošolca Mateja. Ogledali smo si še Šolo moje mame in zapore. Dan mi je bil zanimiv, ker smo veliko hodili in slišali zanimive zgodbe.

Marcel Švajger


Zjutraj smo se s kombijem odpeljali v Grusko jamo. Tam smo med hojo gledali z ogledali v nebo. Ogledali smo si tudi slap in puščavnikov dom. Nato nas je gospod Edi, naš hišnik, odpeljal v Kozje in od tam smo se spet peš odpravili na grad Kozje, kjer so samo še ruševine. Potem smo si ogledali še Kroflnov mlin, kjer smo videli veliko zanimivega, npr. orodje, notranjost hiše … Razkazala nam ga je gospa Silva, ki nas je odpeljala tudi v Šolo moje mame. V učilnici smo poskusili klečati na drvah in pisati s starim nalivnim peresom. Nazadnje pa smo šli še v kozjanske zapore, kamor so včasih zapirali tudi starše, če niso bili odgovorni za svoje otroke. Nato pa smo se skupaj vrnili v šolo.

Lan Kozole

Vsi učenci pa so ta dan prejeli poseben naziv, postali so VARUHI ZGODB.

Fotografije tega dne najdete na povezavi:

https://drive.google.com/drive/folders/1hM50LzviqWK4EENQSUS9Mbt-HDEGN8IA?usp=sharing

Učiteljica Maja Garbas

PRVI ŠOLSKI DAN PRVOŠOLCEV OŠ KOZJE

V sredo, 1. 9. 2021 so se prvošolci v spremstvu svojih staršev zbrali v Večnamenskem centru Kozje.

Po uvodnem pozdravu in nagovoru g. ravnatelja Romana Gradiška in ga. županje Občine Kozje Milence Krajnc sem prisotne pozdravila tudi jaz njihova razredničarka. Zaželela sem jim, da ostanejo zdravi, radovedni in polni energije. Povedala sem jim, da bo šola odslej postala njihov drugi dom. Zaželela sem jim, da se v tem domu danes in vsa naslednja leta prijetno počutijo, veliko naučijo in stkejo dobre prijateljske vezi.

Prvošolci so si skupaj s starši ogledali lutkovno predstavo Zakaj sem Ajček, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče iz Sevnice. Po predstavi je ga. županja vsakemu prvošolcu podelila spominsko knjigo in jim zaželela vse lepo na njihovi novi poti. Obiskal nas je tudi policist g. Dušan Jurgec, ki je učence seznanil z varno potjo v šolo in jim podaril rutico in kresničko. Z ravnateljem sva otrokom podelila priznanja in priponke.

Ko so učenci zaslišali zvok Patrikove harmonike, smo se odpravili proti svoji učilnici. Vsak učenec je preskočil trak in tako vstopil v učilnico 1. razreda. Učenci so si natančno ogledali učilnico, se v njej posladkali s torto in narisali sebe kot prvošolca.

Kmalu je prišel čas, ko smo se poslovili in učenci so se pred šolo ponovno srečali s svojimi starši. Poslovili so se z nasmehom in verjamem, da se bodo z veseljem spominjali svojega prvega šolskega dne.

Dragi prvošolki in prvošolci, vse dobro vam želim v prvem šolskem letu na naši šoli.

Razredničarka 1. r. Darja JugAktualno: Informacija o izvedbi NPZ

Spoštovani starši in učenci šestošolci ter devetošolci, Republiški izpitni center je objavil publikacijo Informacije za učence in starše o izvedbi nacionalnega preverjanja znanja v šolskem letu 2021/22.

Informacije si lahko ogledate na spletnih straneh (http://www.ric.si in http://eric.ric.si).

Svetovalna služba


Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Upamo, da so za vami prijetne poletne počitnice, zdaj pa je pred nami novo šolsko leto, ki bo spet polno izzivov.

Prvi šolski dan za vse učence je sreda, 1. septembra.

Novi prvošolčki so skupaj s svojimi starši že prejeli vabilo na svečani sprejem v šolo, ki se bo pričel ob 8. uri v Večnamenskem centru Kozje. Prvošolčke bodo poleg njihove razredničarke pričakali še gospa županja, ravnatelj in policist, čaka pa jih še posebno presenečenje. Starše vljudno naprošamo, da imajo maske in poskrbijo za zadostno medsebojno razdaljo.

Učenci od 2. do 9. razreda bodo začeli s poukom ob 8. uri. Tako kot lani, tudi letos ne bo skupnega nagovora, zato se vsi učenci napotijo v svoje matične učilnice, kjer bodo prvi dve uri pouka preživeli s svojimi razredničarkami. Na razredni uri bodo dobili informacije o šolskem delu ter o preventivnih ukrepih povezanih s COVID-19. Od tretje ure naprej bo pouk potekal po urniku. Za učence bo zagotovljena šolska prehrana, organizirano bo jutranje varstvo in podaljšano bivanje, avtobusi in kombi bodo vozili po običajnem voznem redu.

Za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev vzgojno-izobraževalnega procesa je pomembno, da v šolo prihajajo samo zdravi učenci. V šolskih prostorih je potrebno upoštevati Protokol, ki ga najdete v prilogi in je usklajen s preventivnimi ukrepi NIJZ.

Vsem skupaj želimo mirno, uspešno in čim bolj »normalno« šolsko leto.

Kolektiv OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek


Bleščeči rezultati na tekmovanjih iz znanja

Datum objave: Jun 16, 2021 9:39:26 AM

Konec šolskega leta je prinesel še številna tekmovanja iz znanja, ki so bila najprej prestavljena zaradi pouka na daljavo, nato pa izpeljana v zelo zgoščenem ritmu.

V eni od prejšnjih novic smo že sporočili, da je Bor Gradišek osvojil zlato priznanje in postal državni prvak na tekmovanju iz logike. V soboto 12. junija je priznanje prejel na tradicionalni prireditvi Zotkini talenti v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Bor je zlato Vegovo priznanje osvojil tudi na tekmovanju iz znanja matematike v organizaciji DMFA, kjer je osvojil 12. mesto v državi med učenci 7. razreda.

Uspešno tekmovalno leto je kronal še z zlatim priznanjem na tekmovanju Logična pošast v organizaciji zavoda MATHEMA, kjer je prav tako postal državni prvak.

Poleg treh zlatih priznanj in dveh naslovov državnega prvaka, je srebrni priznanji osvojil še na državnem tekmovanju iz prostorske predstavljivosti Matemček in državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike, na šolskih tekmovanjih pa je osvojil še dve biserni in osem bronastih priznanj.

Laura Bratuša je osvojila zlato Preglovo priznanje na tekmovanju iz znanja kemije v organizaciji ZOTKS, kjer je osvojila 16. mesto med učenci 9. razreda.

Poleg zlatega priznanja je osvojila še srebrno Proteusovo priznanje na državnem tekmovanju iz znanja biologije in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike ter štiri bronasta priznanja na šolskih tekmovanjih.

Srebrna priznanja ne državni tekmovanji so osvojili še devetošolca Jan Ivanc in Jerneja Sikošek na tekmovanju iz znanja biologije ter na tekmovanju Logična pošast četrtošolka Alina Pristušek, drugošolka Tija Zidar in prvošolec Jakob Hostnik.

Skupaj so učenci naše šole v šolskem letu osvojili 82 bronastih, 11 bisernih, 9 srebrnih ter 4 zlata priznanja ter dva naslova državnega prvaka.