O vrtcu‎ > ‎

Prehrana v vrtcu

Na prehrano predšolskega otroka moramo gledati iz več vidikov. Npr. z vidika zagotavljanja fizioloških potreb, iz vidika upoštevanja otrokovih prehrambnih navad, senzoričnega sprejemanja hrane, z vidika oblikovanja ter iz vzgojnega vidika. Prehrana je zelo pomemben dejavnik zdravja še posebej v otroštvu, saj otroci rastejo in se razvijajo. Prehrana mora biti kalorična, biološko in hranilno polnovredna. S prehrano v vrtcu zagotavljamo 70% dnevnih fizioloških potreb vsem otrokom, ki so v vrtcu. Pri načrtovanju prehrane upoštevamo prehranske normative in priporočila za zdravo prehrano otrok, ki smo jih prevzeli po evropskih priporočilih in se  ravnamo po  prehranskih smernicah v vrtcu, ki jih je izdalo Ministerstvo za zdravje s sodelovanjem Ministerstva za zdravstvo v letu 2005.


Pri sestavi jedilnikov moramo upoštevati potrebe, želje in možnosti. Zato načrtovanje prehrane zahteva kompromis med tem kar je zdravo, primerno in nujno za otroke. Jedilnike sestavljamo tako, da izberemo živila za posamezne jedi najpogosteje iz šestih skupin in sicer:

  • mleko in mlečni izdelki,

  • meso, ribe, jajca,

  • izdelki iz žita, krompir in stročnice,

  • maščobe,

  • sadje,

  • zelenjava

Če vzamemo iz vsake skupine po eno živilo, dobimo mešanico živil, ki ustrezajo predpisani količini energije ter je tudi biološko polnovredna. V prehrano vključujemo tradicionalne slovenske jedi, ki so značilne za našo pokrajino. V jedilnike je vključena tudi lokalno pridelana hrana. Otroci imajo vsak dan na razpolago sadje, nesladkan čaj in vodo.

Z načinom prehrane v vrtcu želimo razvijati ustrezne prehranske navade otrok pri tem pa je zelo pomemben odnos do hrane strokovnih delavk.

DIETNA PREHRANA

Skladno z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 in Uredbo o izvajanju Uredbe 1169/2011 (Uradni list RS, št. 6/2014) vas obveščamo, da živila - jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost. Spodaj navedeni alergeni so v vseh živilih - jedeh lahko prisotni v sledovih. V vrtcu pripravljamo tudi dietno prehrano za vse otroke za katere starši prinesejo zdravniško potrdilo.

ALERGENI:

1.  Žita, ki vsebujejo gluten, 2.. Raki in proizvodi iz rakov, 3.  Jajca in proizvodi iz jajc, 4.  Ribe in proizvodi iz rib, 5.  Arašid (kikiriki) in proizvodi iz arašidov, 6.  Zrnje soje in proizvodi iz soje, 7.  Mleko in mlečni izdelki (vsebujejo laktozo),  8.  Oreški, 9.  Listna zelena in proizvodi iz nje, 10.  Gorčično seme ali proizvodi iz njega, 11.  Sezamovo seme ali proizvodi iz njega, 12.  Žveplov dioksid ali sulfiti v koncentraciji (več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2), 13.  Volčji bob in proizvodi iz njega, 14.  Mehkužci in proizvodi iz njih.


Comments