O vrtcu‎ > ‎NOVICE_VRTEC‎ > ‎

Dejavnosti doma

objavljeno: 1. apr. 2020 01:58 avtor: Kozji Zmaj

Dragi otroci in spoštovani starši!

Prišel je čas, ko se skupaj soočamo s situacijo, ki je še nikoli nismo doživeli. Verjamem da nas je prisilila, da na stvari gledamo popolnoma drugače. Ljudje smo družabna bitja, a nas je epidemija prisilila, da ostanemo doma, se čim manj družimo, ker s tem onemogočimo hitro širjenje koronavirusa.

Življenje se nam je tako rekoč obrnilo na glavo. Ostati doma sploh ni tako enostavno kot se zdi. Skrbeti moraš za vse, biti moraš starš, vzgojitelj, učitelj, kuhar, čistilec….. Če hočemo premagati širjenje tega virusa nam nič drugega ne preostane.  S trenutno situacijo se enostavno moramo soočiti in iz nje potegniti le najboljše. Najpomembneje je da imamo sedaj čas za vse kar nam prej ni uspelo. Še bolj pomembno pa je to, da se bomo med seboj povezali. Strokovne delavke smo za vas pripravile nekaj povezav in dejavnosti, ki jih lahko izkoristite za otrokovo razumevanje z epidemijo, ter stvari, ki jih lahko z otrokom počnete v naravi.

 

SKRB ZA ČISTE ROKE

V tem času je še posebej pomembno pravilno umivanje rok. Na spodnji povezavi si lahko otroci v lutkovnem filmu »Čiste roke za zdrave otroke« naučijo, kako se pravilno umivajo roke.

https://www.youtube.com/watch?v=nMIyiIVqqUE

 

KAKO OTROKU RAZLOŽITI KORONA VIRUS

Številni starši se sprašujete, kako naj izbruh bolezni razložijo otrokom, da bodo ti slišano razumeli in skladno s svojimi zmožnostmi upoštevali navodila odraslih. Da bi otrokom lahko na enostaven način razložili trenutno situacijo mu na spodnji povezavi preberite zgodbo preko katere bo trenutno situacijo lažje razumel.

http://online.fliphtml5.com/bbgci/moon/?fbclid=IwAR2tpyRXsA9dIpZqwf0_TUKxCli2YvRKFSGETNsc3R6tOKRyHGdRLViL5k#p=1

Na spodnji povezavi si lahko ogledate tudi zanimiv video, kako se koronavirus širi.

https://www.otroci.org/video-vsebine/sirjenje-virusa

 

BIVANJE V NARAVI

Glede na to, da so dnevi sončni in še kar topli, jih verjetno izkoriščate za bivanje na prostem. Z otroki opazujte prebujajočo naravo ter spoznavajte pomlad.

• Na sprehodih tipajte drevesa, vohajte cvetlice, spoznavajte živali, pojave, poimenujte barve, nabirajte zelišča, hodite po različnih površinah… le tako bodo sprehodi bolj zanimivi.

• Otroci naj posnamejo glasove in gibanje živih bitij, predmetov, strojev itd.

• Skupaj z otrokom negujte rastline, sadite, sejte in opazujte kaj bo vzklilo.

• Ponudite mu različen material: pesek, mivko, vodo, kamenčke; katere bo     prelival, mešal,

presipal itd.

• Skupaj lahko naredite poskuse. Trenutno cvetijo podlesne vetrnice, ki so bele... Če jo utrgate in date v vodo črnilo (pol bombice), bo naslednji dan modro.

Otrok lahko očisti svoje najljubše prevozno sredstvo

• Ko se vrnete s sprehoda lahko skupaj z otrokom naredite slano testo iz katerega lahko otrok oblikuje, kaj mu je bilo na sprehodu najbolj všeč ali ustvarja po lastni želji


RECEPT ZA IZDELAVO SLANEGA TESTA

·        300 g moke (gladka bela)

·        300 g soli

·        2 dcl vode

·        1 žlica olja

·        lahko dodate jedilni barvo ali tempero, da se testo obarva

Vem, da vse kar je zapisano že veste,   ampak včasih je dobro prebrati in obnoviti kar  že poznamo, mogoče s tem dobimo še kakšno novo idejo. Naj bo toliko za enkrat. Ne želimo vas preveč zasipati z idejami, jih bomo pa dodajale.

Skupaj nam bo uspelo in kmalu se bomo spet videli v vrtcu. Do takrat pa lepo se imejte in veliko se smejte.

Comments