O vrtcu‎ > ‎

NOVICE_VRTEC

>>>spodaj si lahko ogledate vse novice v originalnem obsegu

NUJO VARSTVO OTROK OD 11. - 18. 1. 2021

objavljeno: 8. jan. 2021 03:33 avtor: Kozji Zmaj

Vlada Republike Slovenije je zaradi aktualnih epidemioloških podatkov zopet podaljšala ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 do vključno 18. 1. 2021.

Prijave za otroke zbiramo od ponedeljka, 11. 1., do ponedeljka, 18. 1. 2021.

Po sklepu Občine Kozje o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, bomo v vrtcu Zmajček Kozje izvajali nujno varstvo v zmanjšanem obsegu, za otroke katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Starši, ki nujno potrebujete varstvo morate predložiti potrdilo delodajalca, za oba starša. Ravno tako potrebujete izjavo, da je bil otrok zadnjih 10 dni zdrav in ni bil v stiku z okuženo osebo.

 

Po priporočilih NIJZ v vrtec pripeljite le otroke, ki so brez znakov okužbe dihal (nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana temperatura, izguba/sprememba vonja ali okusa…). Prav tako naj v vrtec ne prihajajo, če živijo z osebo, ki ima simptome oz. znake, ki so pripisljivi bolezni COVID -19, ali če živijo z osebo, ki je v izolaciji zaradi bolezni COVID -19.

 

Prijavo za nujno varstvo otroka oddajte danes, 8. 1. 2021 do 17.00 ure, na el. naslov: vrtec.zmajcek@os-kozje.si

 

Novoletno voščilo

objavljeno: 24. dec. 2020 01:03 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 24. dec. 2020 01:13 ]
Zapadel je prvi sneg

objavljeno: 7. dec. 2020 03:08 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 7. dec. 2020 03:44 ]

Sneg je za otroke, pa tudi za odrasle, prav posebno veselje in zadovoljstvo. Seveda so otroci komaj čakali, da gremo ven, kjer se bodo lahko igrali na snegu.

Pravljici za krajšanje zimskih večerov

objavljeno: 2. dec. 2020 03:55 avtor: Kozji Zmaj

 Pozdravljeni dragi starši in otroci!

Večeri postajajo vse daljši in dnevi vse krajši. Ravnokar sneži, kar pomeni, da nam bo sneg popestril dneve. Lahko se boste sankali, smučali, delali snežaka, se kepali.... Večere si lahko popestrite s pravljico o Pepelki https://www.youtube.com/watch?v=32SGA7oz6y4 ali ob pripovedovanju pravljice o Zverjascu https://www.youtube.com/watch?v=jawrV-s2-gg

10. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK-nekoliko drugače

objavljeno: 1. dec. 2020 01:40 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 1. dec. 2020 03:22 ]

Slovenski tradicionalni zajtrk, ki je bil letos že deseti po vrsti, je zaradi epidemije potekal precej drugače, kot smo ga obeleževali do sedaj. Pa vseeno je bil zajtrk z medom- super dan.
Mizo smo praznično pripravili za medeni zajtrk. Vsak otrok si je sam pobarval svoj pogrinjek, kateremu je dodal še prtiček, ter seveda pribor in skodelico. Mize smo okrasili še s čebelicami, ki so ta dan še posebej pomembne. Veseli smo bili  obiska in pomoči naše kuharice, ki nam je v igralnico pripeljala voziček s slastnim zajtrkom. Seveda je bilo najboljše, ko smo začeli jesti, ob tem pa smo poslušali pesem skupine Šani Šeni "Leti moja čebelca".Obvestilo za starše vrtčevskih otrok

objavljeno: 15. maj 2020 08:51 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 29. maj 2020 06:13 ]

Sporočamo vam, da bodo od 1.6.2020 dalje oddelki vrtca delovali v skladu z veljavnimi normativi, ki jih določajo predpisi s področja predšolske vzgoje. To pomeni, da bomo delovali  približno tako, kot smo pred zaprtjem vrtca, z upoštevanjem Higienskih priporočil NIJZ.

Jutranje zbiranje in oddajanje otrok bo potekalo nekoliko drugače in sicer bo ločeno za prvo in za drugo starostno obdobje. To pomeni da se otroci drugega starostnega obdobja zbirajo v igralnicah drugega starostnega obdobja, ter otroci prvega starostnega obdobja v igralnici prvega starostnega obdobja. Prehod med novim in starim delom vrtca je zaprt.

Seznanjamo vas tudi s protokolom, ki ga morate upoštevati ob prihodu in odhodu iz vrtca.

Ob prihodu otroka v vrtec oddajte vzgojiteljici izpolnjen formular “IZJAVA STARŠEV PRED VSTOPOM OTROKA V VRTEC”, v kolikor to še niste storil.

Ponovno odprtje vrtca z 18. 5. 2020

objavljeno: 10. maj 2020 04:56 avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani starši!

Vlade RS je s sklepom z dne 29. 4. 2020 sprejela Okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov, s katerim od 18.5. 2020 dalje postopoma odpravlja omejitve na področju šolstva in predšolske vzgoje.

Ob odprtju vrtca moramo upoštevati dva ključna dokumenta, to so priporočila ZRSŠ za ponovno odprtje vrtcev v času posebnih razmer ter Higienska priporočila za vrtce v času epidemije Covid-19, ki jih je izdal NIJZ. Priporočila NIJZ s prilogami so ključna, saj obsegajo zdravstvene omejitve, tako za zaposlene, kot otroke, ukrepe za preprečevanje okužb v vrtcih, priporočila za zaposlene, priporočila za oblikovanje skupin ter igro na prostem, ter med drugim tudi priporočila za prihod v vrtec in odhod iz vrtca.

Priporočila za oblikovanje oddelkov so s strani NIJZ sledeča; v oddelkih prvega starostnega obdobja (1-3 let) 8 otrok, v oddelkih drugega starostnega obdobja (3-6 let) 10 otrok. Skupine bomo oblikovali na podlagi prijav staršev, po priporočilih ZRSŠ jih bodo vodile vzgojiteljice, pomočnice vzgojiteljic, svetovalne delavke.

MIZŠ moramo javiti število prijavljenih otrok.

Starše prosimo, da izpolnite priloženo  prijavnico o vključevanju otroka v vrtec, ter ga posredujete na e- naslov vzgojiteljici otroka do torka, 12. 5. 2020 do 15.00.

Za vse nejasnosti lahko pokličete na tel. št. 031-339-941.

Zelo pomembno oz. nujno je, da si vsi starši, ki boste pripeljali otroka v vrtec, preberete vsa navodila NIJZ, ki so priložena v prilogi. Pred ponovnim vstopom otroka v vrtec morate izpolniti izjavo (priloga NIJZ) in jo oddati strokovni delavki, ko pripeljete otroka v vrtec.

Starši, ki boste z dnem 18.5. 2020 vključili otroka, boste dolžni plačevati vrtec.

Lepo pozdravljeni!

 

Simona Jazbec, vzgojiteljica                                    Roman Gradišek, univ. dipl. ing.,

pomočnica ravnatelja za vrtec                                 ravnatelj

Dejavnosti za otroke 3

objavljeno: 22. apr. 2020 23:21 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 22. apr. 2020 23:22 ]

Pozdravljeni dragi starši in otroci!

S sodelavkami smo ponovno izbrale nekaj idej za otroke. V priponki vam pošiljamo nabor predlogov za popestritev preživljanja časa v izolaciji.

 UGANKE O ŽIVALIH, PREDMETIH IN PROMETU - ( najdete jih v spodnji priponki)

 UGANKE ANJE ŠTEFAN

https://www.facebook.com/pravljice.danes/videos/10217456256426092/

OGLED LUTKOVNE PREDSTAVE - Lutkovno gledališče Ljubljana:

SAPRAMIŠKA: https://vimeo.com/187350816

ŠTIRI ČRNE MRALJICE: https://vimeo.com/111088545

ZVEZDICA ZASPANKA: https://vimeo.com/165595717

LOGOPEDSKE VAJE za razvoj govora in sluha

bit.ly/2Vg5N8F.

ZGODBE Z VAJAMI MOTORIKE IN GOVORIL

https://www.youtube.com/watch?v=Uo12cWNlLhk

 OTROŠKI PLES JEŽEK TEKA TEKA

https://www.youtube.com/watch?v=AuERmHdxvL8

V upanju, da ste vsi zdravi ter, da se kmalu spet vidimo….

kolektiv vrtca

Dejavnosti za otroke 2

objavljeno: 8. apr. 2020 23:40 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 8. apr. 2020 23:43 ]

Ker se približuje velikonočni čas, smo za vas pripravile nekaj idej za ustvarjanje. Ponudile smo vam nekaj vaj za razvoj grafomotorike, ter rade bi vas spomnile na pomen jezika v predšolskem obdobju.

IZDELKI  ZA VELIKO NOČ


Ponudile smo vam samo nekaj primerov, seveda lahko s svojim otrokom ustvarite še marsikaj zanimivega.

VAJE ZA GRAFOMOTORIKO

Grafomotorika je sposobnosti, veščina in spretnost, ki jo potrebujemo pri oblikovanju in usmerjanju potez, črk in besed ter zmožnosti za umeščanje grafičnih simbolov in grafičnega niza v prostor. Kadar slišimo besedo grafomotorika se ne moremo izogniti pojmu pisanja. To je sposobnost, ki si jo je človek tekom svojega razvoja izoblikoval kot potrebo po vidnem zapisu besede. Samo učenje pisanja ne zahteva le grafomotorični vidik, temveč je to splet med jezikovnim, pravopisnim in grafičnim vidikom. Pisalni center se nahaja nekje v sklopu gibalnih centrov za prste, dlani, zapestje, laket, komolec in ramenski sklep ter ima asociacijske povezave z govorno -motoričnim, slušnim, vidnim in pojmovnim centrom.


Nekaj vaj za grafomotoriko najdete še v priloženem wordovem dokumentu. 

BRANJE OTROKU

Branje je izrednega pomena za otrokov jezikovni in intelektualni razvoj. Bogati besedni zaklad, razvija domišljijo in omogoča širjenje obzorja ter novih znanj. S pripovedovanjem pravljic krepimo otrokovo sposobnost poslušanja in koncentracije, širimo njegov domišljijski svet in s tem ustvarjamo temelje za večjo samostojnost in ustvarjalnost v mišljenju. Z branjem krepimo sposobnost dojemanja jezikovnega sporočila, otrokov besedni zaklad in njegovo sposobnost jezikovnega izražanja.

http://www.epravljice.si/

Izbirati morate zgodbice, da bodo primerne za otrokovo starost. Za mlajše otroke zgodbe z več slikami in manj besedila, za večje otroke, pa lahko zgodbe z zapletenim besedilom. Če opazite, da je zgodba predolga oziroma otroku pade koncentracija, zaključite z branjem in zgodbo raje pripovedujte.

Z zgodbami otroci razvijajo domišljijo, bogatijo besedni zaklad, sočustvujejo z literarnimi junaki, rešujejo spore, iščejo poti za reševanje konfliktov itd. 

Če otroci odklanjajo knjigo, potem se z otrokom raje pogovarjajte, zgodbe pripovedujte med sprehodom, vendar vseeno počasi vztrajajte, berite po malo. S tem bo otrok slišal besede, zloge, stavke itd

Otroka spodbujajte da čim več govori, opisuje kar vidi, kar se mu je zgodilo čez dan. Z njim se pogovarjajte v ˝neotroškem jeziku˝

Samostojno naj pripoveduje zgodbice ob raznih fotografijah, jih obnavlja, si jih izmišljuje

Z otroki se igrajte prstne igre, bibarije. Rešujte uganke, uprizorite lutkovne igre.

BIBARIJE

Miška kaško kuhala

Miška kaško kuhala (s kazalcem desne roke krožimo po dlani leve roke-lahko tudi obratno).
temu dala (pokažemo na palec),
temu dala (pokažemo na kazalec),
temu dala (pokažemo na sredinec),
temu dala (pokažemo na prstanec),
temu pa nič dala (pokažemo na sredinec).
malo pomešala (s kazalcem desne roke krožimo po dlani leve roke-lahko tudi obratno) in v luknjico zbežala (stisnemo pest in vanjo ‘zavrtamo’ kazalec).

Miška in krt (Mira Voglar)

Gremo na vrt, gledat kaj delata miška in krt.
Miška po vrtu drobenclja, (s prsti se sprehodimo po dlani)
krtek pa zemljo ravna. (pobožamo se po dlani)
Miška nabira rožice za krta, (primemo vsak prst posebej)
krtek pa luknjico vrta.
Vrta, vrta, luknjo za miško, (vrtamo v levo dlan)
vrta, vrta luknjo za krta. (vrtamo v desno dlan)
V prvi luknji miška spi, (palec skrijemo v levo dlan)
v drugi miški krtek spi: (palec skrijemo v desno dlan)
Ninaj, ninaj, ninaj, ni! (zazibamo obe dlani)

Križ Kraž

Otrok ima dlan razprto. Po dlani rišete križe: “Križ kraž, kralj Matjaž, daj mi groš, bom kupil nož.
Potem pa s prstom na sredini dlani nakažete, kot bi zvrtali luknjico: “Luknjo vrtam, vrtam, vrtam!
Z dlanjo (na rahlo seveda) udarite po otrokovi dlani: “Poč, poč, poč.

POSLUŠANJE PRAVLJIC

Na spodnji povezavi lahko otrok posluša pravljice za lahko noč

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/prvi-polet

Vabimo vas še k poslušanju pravljice o Lačni gosenici v angleškem jeziku.

https://www.youtube.com/watch?v=75NQK-Sm1YY

Kolektiv vrtca Zmajček Kozje vam želi vesele in lepe velikonočne praznike!

Dejavnosti doma

objavljeno: 1. apr. 2020 01:58 avtor: Kozji Zmaj

Dragi otroci in spoštovani starši!

Prišel je čas, ko se skupaj soočamo s situacijo, ki je še nikoli nismo doživeli. Verjamem da nas je prisilila, da na stvari gledamo popolnoma drugače. Ljudje smo družabna bitja, a nas je epidemija prisilila, da ostanemo doma, se čim manj družimo, ker s tem onemogočimo hitro širjenje koronavirusa.

Življenje se nam je tako rekoč obrnilo na glavo. Ostati doma sploh ni tako enostavno kot se zdi. Skrbeti moraš za vse, biti moraš starš, vzgojitelj, učitelj, kuhar, čistilec….. Če hočemo premagati širjenje tega virusa nam nič drugega ne preostane.  S trenutno situacijo se enostavno moramo soočiti in iz nje potegniti le najboljše. Najpomembneje je da imamo sedaj čas za vse kar nam prej ni uspelo. Še bolj pomembno pa je to, da se bomo med seboj povezali. Strokovne delavke smo za vas pripravile nekaj povezav in dejavnosti, ki jih lahko izkoristite za otrokovo razumevanje z epidemijo, ter stvari, ki jih lahko z otrokom počnete v naravi.

 

SKRB ZA ČISTE ROKE

V tem času je še posebej pomembno pravilno umivanje rok. Na spodnji povezavi si lahko otroci v lutkovnem filmu »Čiste roke za zdrave otroke« naučijo, kako se pravilno umivajo roke.

https://www.youtube.com/watch?v=nMIyiIVqqUE

 

KAKO OTROKU RAZLOŽITI KORONA VIRUS

Številni starši se sprašujete, kako naj izbruh bolezni razložijo otrokom, da bodo ti slišano razumeli in skladno s svojimi zmožnostmi upoštevali navodila odraslih. Da bi otrokom lahko na enostaven način razložili trenutno situacijo mu na spodnji povezavi preberite zgodbo preko katere bo trenutno situacijo lažje razumel.

http://online.fliphtml5.com/bbgci/moon/?fbclid=IwAR2tpyRXsA9dIpZqwf0_TUKxCli2YvRKFSGETNsc3R6tOKRyHGdRLViL5k#p=1

Na spodnji povezavi si lahko ogledate tudi zanimiv video, kako se koronavirus širi.

https://www.otroci.org/video-vsebine/sirjenje-virusa

 

BIVANJE V NARAVI

Glede na to, da so dnevi sončni in še kar topli, jih verjetno izkoriščate za bivanje na prostem. Z otroki opazujte prebujajočo naravo ter spoznavajte pomlad.

• Na sprehodih tipajte drevesa, vohajte cvetlice, spoznavajte živali, pojave, poimenujte barve, nabirajte zelišča, hodite po različnih površinah… le tako bodo sprehodi bolj zanimivi.

• Otroci naj posnamejo glasove in gibanje živih bitij, predmetov, strojev itd.

• Skupaj z otrokom negujte rastline, sadite, sejte in opazujte kaj bo vzklilo.

• Ponudite mu različen material: pesek, mivko, vodo, kamenčke; katere bo     prelival, mešal,

presipal itd.

• Skupaj lahko naredite poskuse. Trenutno cvetijo podlesne vetrnice, ki so bele... Če jo utrgate in date v vodo črnilo (pol bombice), bo naslednji dan modro.

Otrok lahko očisti svoje najljubše prevozno sredstvo

• Ko se vrnete s sprehoda lahko skupaj z otrokom naredite slano testo iz katerega lahko otrok oblikuje, kaj mu je bilo na sprehodu najbolj všeč ali ustvarja po lastni želji


RECEPT ZA IZDELAVO SLANEGA TESTA

·        300 g moke (gladka bela)

·        300 g soli

·        2 dcl vode

·        1 žlica olja

·        lahko dodate jedilni barvo ali tempero, da se testo obarva

Vem, da vse kar je zapisano že veste,   ampak včasih je dobro prebrati in obnoviti kar  že poznamo, mogoče s tem dobimo še kakšno novo idejo. Naj bo toliko za enkrat. Ne želimo vas preveč zasipati z idejami, jih bomo pa dodajale.

Skupaj nam bo uspelo in kmalu se bomo spet videli v vrtcu. Do takrat pa lepo se imejte in veliko se smejte.

1-10 of 31