ŠOLSKO LETO 2015/16

Slovesen zaključek šolskega leta


V petek, 24. junija 2016, smo na OŠ Kozje pripravili zaključno slovesnost. Praznovali smo dva praznika, dan državnosti in zaključek šolskega leta. Najslavnejši del prireditve je bila podelitev priznanj s tekmovanj na različnih področij.

Prvi del programa je bil namenjen državnemu prazniku, 25. obletnici dneva državnosti, lahko bi rekli rojstnemu dnevu naše domovine. Spomnili smo se dni, ko so v letu 1991 na našem nebu zahrumela vojaška letala.

Proslavo smo začeli s slovensko himno in nadaljevali s tematiko o domovini. V programu so se zvrstili vsi razredi s svojimi glasbenimi, recitatorskimi, plesnimi, pevskimi in dramskimi točkami. Šestošolke so predstavile raziskovalno nalogo s področja naravoslovja  Naša srečanja z netopirji in jo popestrile z igro s srečnim koncem. Predstavila sta se otroški in mladinski pevski zbor naše šole.

Ker letos  svojo delovno obveznost policista zaključuje gospod Dani Fon, naš dolgoletni zunanji sodelavec, se mu je predsednica šolske skupnosti Tamara Kos zahvalila za njegovo dolgoletno in požrtvovalno delo. Zaželela mu je vse lepo na njegovi nadaljnji življenjski poti.

Sledil je najslavnejši del prireditve, podelitev priznanj. Podelili so jih gospod ravnatelj in razredničarke oziroma mentorji z različnih področij. Učenci so bili na tekmovanjih v letošnjem šolskem letu zelo uspešni, saj so prejeli 7 zlatih, 60 srebrnih in 158 bronastih priznanj. Kar nekaj naših učencev pa je postalo celo državnih prvakov. Tako je bil Lan Gradišek najboljši v državi na tekmovanju iz razvedrilne matematike in mednarodnem matematičnem tekmovanju Pangea, Brest Lenarčič je bil najboljši med vsemi petošolci v Veseli šoli, Bor Gradišek pa si je naslov državnega prvaka prislužil na tekmovanjih Matemček in Logična pošast.

Zbrane sta nagovorila gospa županja Milenca Kranjc  in gospod ravnatelj Roman Gradišek. Gospa županja je poudarila, kako pomembno je, da znamo ceniti  svoje okolje in domovino, v kateri živimo. Učencem je čestitala za njihove uspehe in vsem zaželela prijetne počitnice.  Pred koncem prireditve je gospod ravnatelj Roman Gradišek vsem dobitnikom priznanj čestital, se zahvalil mentorjem in vsem zaželel lepe počitnice.

Devetošolci OŠ KozjeStojijo z leve: Julija Bizjak, Dezire Butkovič, Daša Berglez, Rok Posteržin, Jure Virant, Dejan Zorenč, Matija Pečnik, Klemen Pirš, Matej Kovačič

Sedijo z leve: Rebeka Žučko, Nika Gradišek, Anja Romih, razrednik Gregor Vrabec, Gašper Gošek, Aljaž Klavžar in Kristjan Bovha

 Dosežki devetošolcev OŠ Kozje v šolskem letu 2015/16:

Nika Gradišek: zlato, srebrno in bronasto Cankarjevo priznanje iz slovenščine, zlato, srebrno in bronasto priznanje iz geografije, zlato in srebrno priznanje iz prostorske predstavljivosti Matemček, srebrno in bronasto priznanje iz angleščine, srebrno in bronasto Proteusovo priznanje iz biologije, srebrno in bronasto Vegovo priznanje iz matematike, diamantni kenguru za osvojeno najmanj bronasto priznanje na tekmovanju iz matematike v vseh devetih letih šolanja,  srebrno priznanje Logična pošast, bronasto priznanje iz logike, bronasto priznanje iz zgodovine, bronasto priznanje iz kemije,  4. mesto na področnem tekmovanju iz badmintona, četrtfinale ekipnega prvenstva v badmintonu, najboljša osnovnošolska pesnica – dobitnica 26. Župančičeve frulice 2016, nagrajenka likovnega natečaja Mlada Vilenica 2016, izbrana med objavljene avtorje zbornika Roševih dnevov.

Aljaž Klavžar: srebrno in bronasto Preglovo priznanje iz fizike, srebrno priznanje iz prostorske predstavljivosti Matemček, bronasto priznanje iz logike, bronasto priznanje iz matematike, diamantni kenguru za osvojeno najmanj bronasto priznanje na tekmovanju iz matematike v vseh devetih letih šolanja,   bronasto priznanje iz astronomije, bronasto priznanje iz biologije, bronasto priznanje iz kemije, bronasto priznanje iz razvedrilne matematike.

Daša Berglez: srebrno in bronasto Proteusovo priznanje iz biologije, srebrno priznanje iz prostorske predstavljivosti Matemček, bronasto priznanje iz slovenščine, bronasto priznanje iz kemije.

Rebeka Žučko: srebrno priznanje Logična pošast, bronasto priznanje iz logike, bronasto priznanje iz geografije, bronasto priznanje iz zgodovine, bronasto priznanje iz kemije, bronasto priznanje iz prostorske predstavljivosti, 1. mesto na medobčinskem tekmovanju v teku na 300 metrov.

Dejan Zorenč: bronasto priznanje iz zgodovine, 1. mesto na področnem tekmovanju iz badmintona, 5. mesto na državnem in četrtfinale ekipnega prvenstva v badmintonu.

Rok Posteržin:  bronasto priznanje iz biologije.

Matija Pečnik: 2. mesto na medobčinskem tekmovanju in 3. na področnem tekmovanju v skoku v daljino.

Gašper Gošek: 2. mesto na medobčinskem tekmovanju v teku na 60 metrov.

Julija Bizjak: 5. mesto na področnem tekmovanju iz badmintona in 7. na državnem, četrtfinale ekipnega prvenstva v badmintonu.

Učitelji OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek

 

NAJ UČENKA ŠOLE

Nagrado za naj učenko OŠ Kozje je prejela Nika Gradišek.

Nika je v zadnji triadi osvojila kar šest zlatih priznanj: v 7. razredu na tekmovanju iz logike in matematike, v 8. razredu iz biologije in v 9. razredu iz slovenščine, geografije in prostorske predstavljivosti, poleg tega še 11 srebrnih in 20 bronastih priznanj. Osvojila je tudi priznanje diamantni kenguru za osvojeno najmanj bronasto priznanje na tekmovanju iz matematike v vseh devetih letih šolanja. Zelo uspešna je bila na literarnih in likovnih natečajih. Tako je bila dobitnica 26. Župančičeve frulice 2016 za najboljšo osnovnošolsko pesnico, dobitnica posebne nagrade na Mladi Vilenici 2015 med osnovnošolskimi pesniki tretje triade, bila je ena izmed petih finalistk 25. Župančičeve frulice 2015 v kategoriji osnovnošolskih pesnikov, izbrana je bila med objavljene avtorje zbornika Roševih dnevov  v letih 2015 in 2016 ter nagrajenka likovnega natečaja Mlade Vilenice 2016 in humanitarnega likovnega natečaja Otroci - otrokom 2012.

Osnovno šolo Kozje je zastopala na Malih sivih celicah, prvakih znanja in sodelovala na mnogih šolskih prireditvah. Seveda je to le kamenček v mozaiku, poleg tega da je bila Nika nadvse uspešna tudi pri prav vseh predmetih v šoli, je zares vsestranska in se ukvarja še z mnogo dodatnimi aktivnostmi, od glasbe do plesa. V razredu je učitelj takoj opazil njen iskriv in radoveden pogled. Oči, ki kar srkajo informacije in istočasno že razmišljajo, kako pridobljeno znanje uporabiti, da bi svet naredili lepši, bolj prijazen. V minulih devetih letih je ponosno in zelo uspešno zastopala Osnovno šolo Kozje. Bilo je ogromno uspehov, pa tudi nekaj ovir ali še bolje rečeno izzivov, ki so pripomogli, da je Nika danes takšna, kot je. Odgovorna, samozavestna, vljudna in dobrega srca, vzor. Ponos v prvi vrsti staršem, šoli, sošolcem ter vsem ostalim. (iz utemeljitve razrednika)

Najbolj odmevni dosežki ostalih učencev OŠ Kozje:

Skupaj so učenci OŠ Kozje v šolskem letu 2015/16 na tekmovanjih iz znanja osvojili 7 zlatih, 60 srebrnih in 158 bronastih priznanj. Najmanj eno priznanje je osvojilo 74 učencev, kar je skoraj 60 % vseh učencev. Največje uspehe so (poleg devetošolcev) dosegli še:

Lan Gradišek, zlato priznanje in državni prvak v tekmovanju iz razvedrilne matematike, zlato Vegovo priznanje iz matematike, državni prvak na mednarodnem matematičnem tekmovanju Pangea

Bor Gradišek, zlato priznanje in državni prvak na tekmovanju iz prostorske predstavljivosti – Matemček, zlato priznanje in državni prvak na tekmovanju Logična pošast

Brest Lenarčič, državni prvak na tekmovanju Vesela šola, 5. mesto na mednarodnem matematičnem tekmovanju Pangea

26. 5. 2016 smo se ob 6. uri učenci od 5. do 7. razreda z avtobusom opravili proti Ravnam na Koroškem. Vsi smo se zelo veselili tega potovanja. Vozili smo se dolgi 2 uri. 
Ko smo prispeli tja, smo se najprej odpravili v rudnik Mežica, pred tem pa smo imeli še kratek postanek, da smo si privoščili nekaj za pod zob. V garderobi smo si oblekli zaščitna oblačila in čelado. Zatem smo se z manjšim vlakcem odpeljali v Rudnik. Pot v globino rudnika je trajala 15 min. Ko smo prispeli, nam je vodič obrazložil zadeve, kako se je delalo, kaj se je delalo in podobno. Nato smo se razdelili v 2 skupini, ki sta bili vodeni. V rudniku je bilo videti veliko zanimivih stvari, kot npr. globoke jame, kakšne lestve so včasih uporabljali v rudniku itd. Ko smo se vrnili na mesto, kjer smo prišli z vlakcem, smo se zahvalili vodičema in se odpravili nazaj na površje. Potem smo si vzeli malo daljši odmor, da smo se okrepčali in napolnili z energijo. 

Kmalu smo se odpravili na Prežihovo bajto. Tam nam je ga. vodička opisala življenje Lovra Kuharja.Ogledali smo si tudi njegovo rojstno hišo in domačijo, v kateri je preživljal svoje otroštvo. Blizu hiše je bil tudi njegov spomenik, od tam pa se je videl zelo lep razgled na Ravne.

Z avtobusom smo se odpeljali do muzeja železarstva. Tam smo videli veliko zanimivih stvari: makete Raven danes in nekoč, različne stare stvari in stroje, s katerimi so delavci obdelovali kovino. 

Ko smo se vsi nagledali teh čudovitih stvari, smo odšli na Ivarčko jezero. Tam smo imeli najdaljši postanek, trajal je približno 2 uri. Na Ivarčkem jezeru smo igrali različne športe, kot so nogomet, košarka in odbojka. Nekateri so se okrepčali s pico, ki so jo naročili. Ko sta minili 2 uri, smo vsi učenci prišli na zbirno mesto, nato pa smo se odpravili na avtobus in odšli proti domu.

Ta dan je bil vsem učencem zelo zanimiv in si ga bomo vtisnili globoko v spomin.

Nick Perc

Devetošolka Nika Gradišek se je že drugič zapored uvrstila med pet najboljših osnovnošolskih pesnikov na 26. srečanju mladih pesnikov Župančičeva frulica. Na zaključni prireditvi, ki je bila 14. junija v Črnomlju pa je bila s strani strokovne komisije proglašena za najboljšo osnovnošolsko pesnico in dobitnico Župančičeve frulice 2016. Žirijo je najbolj prepričala s pesmijo Kons 13,694.Kons 13, 694

 

Skozi vse kilometre je ena sama dežela.

Dežela ponjav, šotorov.

 

(Ob Evfratu te dni cveti.)

 

Žice instantnega turizma.

Odprla se je zemlja.

(V Siriji so pokopali 13, 694 otrok.)

 

Ni roke za vsako roko.

Vsak je gradil, kolikor je pač mogel.

 

Z golimi rokami odkopavamo

vdanost v usodo.

 

Več o podelitvi lahko preberete na naslovu

http://www.zik-crnomelj.eu/sl/kultura/zupanciceva-frulica/zupanciceva-frulica-2016/


Naš sedmošolec Nick Perc se je 8. junija udeležil državnega atletskega prvenstva Slovenije za osnovnošolce v Kopru, kjer je nastopal v teku na 60 metrov v kategoriji mlajših učencev. Pod vodstvom učiteljice Grete Simončič je odlično nastopil že v predtekmovanju, kjer je zmagal v svoji skupini z rezultatom 7,89 sekunde in se uvrstil v veliki finale. 

V finalu je svoj dosežek še izboljšal in s časom 7,79 sekunde osvojil odlično tretje mesto v državi!

Iskrene čestitke.


Kozje pred 1000 leti in danes


V ponedeljek, 16. 5. 2016, smo na šoli izvedli kulturi dan, ki je bil v znamenju 1000 letnice prve omembe Kozjega in predstavi Kozja resnica o Kozjanskem zmaju, ki smo si jo ogledali dan prej. Tako kot vsak drugi šolski dan smo se zbrali v šolski jedilnici.

Najprej smo v VKC imeli predavanje o zgodovini kraja Kozje. Predaval nam je gospod Kremenšek, ki nam je razkril marsikaj o svojem otroštvu, takratni šoli in kraju.

Po predavanju smo v šoli imeli delavnice, v katerih smo po skupinah izdelovali plakate o pomembnih osebnostih iz kozjanske zgodovine in časovni trak Kozjega od prazgodovine do 20. stoletja in vanj vpisali pomembne dogodke.

Po delavnicah smo si šli ogledat razstavo gospoda Petra Krivca. Predstavil nam je pomen njegovih slik in njihovo zgodovino.  Po ogledu razstave smo šli na ogled Kozjega. Gospa Silva Sikošek nam je povedala, kaj je včasih stalo na mestih današnjih zgradb in njihovo namembnost, ogledali pa smo si tudi staro kovačnico družine Čebular. Po ogledu kovačnice smo odšli nazaj v šolo polni novega znanja o našem domačem kraju.

Joži Kladušek in Matic Marcen                


Uspehi naših atletov


Ekipa štirinajstih atletov, pod vodstvom mentorice Grete Simončič, se je 6. maja udeležila Medobčinskega posamičnega prvenstva v atletiki, ki je potekalo v Šentjurju. Naši tekmovalci so zabeležili odlične rezultate, saj so osvojili kar osem medalj, po tri zlate in srebrne ter dve bronasti. Zmag so se veselili Rebeka Žučko v teku na 300 metrov med starejšimi učenkami, Mihaela Krajnc v suvanju krogle med starejšimi učenkami in Nick Perc v teku na 60 metrov med mlajšimi učenci. Stopničko nižje so tekmovanje končali Gašper Gošek v teku na 60 metrov med starejšimi učenci, Matija Pečnik v skoku v daljino med starejšimi učenci in Miha Švajger v teku na 60 metrov med mlajšimi učenci. Na tretjo stopničko zmagovalnega odra pa sta se povzpela Nika Tisel v metu vortexa med mlajšimi učenkami in Filip Frece v isti disciplini med mlajšimi učenci. Deset od naših atletov se je s svojimi rezultati uvrstilo na področno prvenstvo.

Področno prvenstvo se je odvijalo 30. maja v Celju. Naši tekmovalci pa so se ponovno izkazali. Največji uspeh je dosegel Nick Perc, ki je postal področni prvak med mlajšimi učenci v teku na 60 metrov. Kolajno je osvojil še Matija Pečnik v skoku v daljino med starejšimi učenci, blizu pa sta bila še Mihaela Krajnc in Miha Švajger, ki sta se uvrstila na četrto in peto mesto. 

Nick se je s svojim rezultatom uvrstil tudi na državno prvenstvo, ki bo 8. junija v Kopru. 

Čestitke mladim atletom in mentorici Greti.


Lan Gradišek med bistroumi 2016


Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je tudi letos pripravilo slavnostno podelitev nagrad najuspešnejšim na državnih tekmovanjih iz matematike, fizike in astronomije. Podelitev je potekala v soboto, 14. 5. 2016 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani pod imenom Bistroumi 2016. Med nagrajenci je bil tudi naš učenec Lan Gradišek, ki je v letošnjem šolskem letu postal državni prvak med šestošolci na tekmovanju v razvedrilni matematiki. 


Naša srečanja z netopirji


Učenke 6. razreda OŠ Kozje smo se nad netopirji navdušile že septembra, ko smo se odpravili na grad Podsreda, kjer so nas zaposleni v Kozjanskem parku z netopirji seznanili skozi različne in zanimive delavnice ter nam jih tako predstavili kot ljubke, prijazne in koristne, a žal tudi ogrožene živali. Po prijetni predstavitvi netopirjev smo se odločile, da jih še same podrobneje raziščemo ter jih predstavimo v raziskovalni nalogi z naslovom Naša srečanja z netopirji.»Od kod takšen naslov?« boste rekli.  Z netopirji smo se srečale na najrazličnejše načine. V strokovni literaturi smo se seznanile z njihovim načinom življenja.  Srečanje z njimi v okoliških jamah naše šole je bilo vznemirljivo in nadvse zanimivo. Ugotovile smo, da v jamah  Bister grabna prezimujejo tri vrste netopirjev:  mali podkovnjak, veliki podkovnjak in navadni netopir. Želele smo tudi pridobiti podatke o tem, kako naši krajani poznajo netopirje, ali se srečujejo z njimi, ali morda vedo za njihova poletna bivališča.  Anketa je pokazala, da se je večina vprašanih že srečala z njimi, zelo malo pa jih ve, kje bi prebivali.  Zaupali so nam tudi zanimive prigode o netopirjih, nekatere med njimi so bile tudi žalostne.

V raziskovalni nalogi smo želele netopirje v prvi vrsti predstaviti kot koristne živali, saj jih ljudje najpogosteje preganjajo iz njihovih poletnih bivališč, kot so podstrešja, opaži hiš, stari zvoniki. To pa predvsem zaradi njihovih iztrebkov, ker ne vedo, da bi jih lahko koristno uporabili kot gnojilo za lončnice. Netopirji so med najbolj  ogroženi sesalci na svetu.  Seznanile smo se, da jih ne smemo preganjati, vznemirjati, zapirati vhode v njihova poletna bivališča, ali pa celo ubijati. To smo pokazale tudi z dramsko igro, ki smo jo same napisale in na predstavitvi raziskovalne naloge tudi odigrale.

Ker pa v veliki meri ogroža živali in tudi netopirje naše  neznanje in brezbrižnost do njih, smo se odločile, da našim vrstnikom in učencem na šoli z zgibanko  predstavimo netopirje  kot ljubke ter koristne živali, ki se ne zapletajo v lase in ne sesajo krvi.  Zgibanke smo namestile na šolski hodnik ob mednarodnem dnevu biodiverzitete.

Najbolj pa smo se razveselile našega zadnjega srečanja z netopirji.  Na sončen dan v mesecu maju, tik pred koncem našega raziskovanja, nas je »obiskal« navadni netopir. Našle smo ga na tleh veznega hodnika pred šolo. Pomislile smo, da je poškodovan, a je kmalu našel zatočišče pod stropom in lahko smo si ga ogledale povsem od blizu. Navdušenju ni bilo konca.

Raziskovalno nalogo smo predstavile na gradu Podsreda, 24. 5. 2016. Za nagrado so nas zaposleni  Kozjanskega parka odpeljali na zanimiv ogled gradu Snežnik in Cerkniškega jezera, za kar se jim tudi zahvaljujemo.  Da pa je raziskovalna naloga sploh nastala, se moramo zahvaliti ge. Lidiji Čepin, ki nas je navdušila za raziskovanje, vodila skozi raziskovalno delo ter nas usmerjala pri izdelavi raziskovalne naloge. Hvala tudi g. hišniku, ki nam je pomagal namestiti izdelane netopirnice v okolici naše šole. Želimo si, da bi si netopirji v njih našli čim prej svoja zatočišča. To je bil naš majhen prispevek k varovanju teh nebogljenih živali.

 Manca Berglez, 6. razred 


Zaključek bralne značke


V torek, 17. 5. 2016, smo na šoli organizirali zaključek bralne značke. Letos nas je za nagrado, ker smo skozi celo leto pridno prebirali knjige, obiskal Tone Partljič. Njegovega obiska smo se zelo veselili, saj je poznan kot velik šaljivec in nismo se zmotili. Ura, ki jo je preživel z nami, je minila prehitro, saj je bila polna smeha in izvedeli smo veliko zanimivega iz njegovega življenja. Vsem, ki so osvojili bralno značko, je čestital za ta dosežek in se za spodbudo zahvalil tudi njihovim mentorjem in razredničarkam, učencem 9. razreda, ki pa so pridno brali vseh 9. let je podelil priznanja. Po končani prireditvi si je vzel še nekaj časa za klepet, v katerem nam je zaupal še kar nekaj zanimivosti iz svojega življenja. Eno zaupamo tudi vam:

»Kot veste nisem znal reči ž, tako da sem Žižeku pravil Zizek. Ne boste pa verjeli, da sem enkrat bil v Avstraliji, z letalom sem se do tja vozil 26 ur. Bil sem v Sydneyu in imel literarni nastop z gledališčem. Zvečer pa sem nastopil za slovenske otroke ter njihove dedke. Ko sem bral, se je eden oglasil: » Tona, kaj me ne poznaš?« Nisem točno vedel, kdo je to. Nato pa mi je odgovoril, da je Žižekov Rudi, tisti po katerem sem vedno vprašal, če je Zizek tu. Srečal sem ga po 50 letih v Avstraliji. To se mi je zdelo tako nenavadno.«

Leon Geršak, 7. razred

Prvič dve nagradi Diamantni kenguru na OŠ KozjeDruštvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije od šolskega leta 2011/12 podeljuje tudi nagrade Diamantni kenguru. 
Priznanja prejmejo tisti osnovnošolci v zaključnem razredu šolanja, ki so v svojem osnovnošolskem šolanju vedno uspeli osvojiti bronasto priznanje na tekmovanju Mednarodni matematični Kenguru.
V letošnjem šolskem letu sta naša učenca prvič prejela omenjeno nagrado in sicer je to uspelo devetošolcema Niki Gradišek in Aljažu Klavžarju.

Čestitamo!Učenci Osnovne šole Kozje, ki v sodelovanju s Tenis klubom Kozje, od lanskega šolskega leta dalje vadijo badminton, so se udeležili državnega ekipnega osnovnošolskega prvenstva v badmintonu. Prvenstvo je potekalo 12. aprila v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Mariboru, nastopilo pa je šestnajst najboljših ekip, ki so se na tekmovanje uvrstili preko področnih tekmovanj. OŠ Kozje je na državnem prvenstvu nastopala kot predstavnica celjskega področja. Ekipno tekmo sestavljajo po ena tekma fantov posamezno, deklet posamezno, fantovskih dvojic, dekliških dvojic in mešanih dvojic.  Našo šolo so zastopali Dejan Zorenč med  fanti posamezno, Julija Bizjak med dekleti posamezno, Filip Frece  in Nejc Kukovičič med fantovskimi dvojicami, Julija Bizjak in Nika Gradišek med dekliškimi dvojicami ter Dejan Zorenč in Nika Gradišek med mešanimi dvojicami. Prvi del prvenstva je potekal po skupinah v kateri se je naša ekipa pomerila z ekipami OŠ Rudolfa Maistra Šentilj v Slovenskih goricah, OŠ Škofja Loka in OŠ Loka Črnomelj. Dejan je zmagal vse tri tekme posamezno, dvakrat je bil uspešen tudi v mešani dvojici z Niko, po eno točko pa je prispevala še Julija posamezno in dekliška dvojica Julija in Nika. Vse skupaj je bilo dovolj, da je ekipa OŠ Kozje zasedla drugo mesto v skupini in se uvrstila v četrtfinale, med osem najboljših ekip v državi! Na četrtfinalni tekmi proti OŠ Žužemberk pa je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče, saj so dve tekmi izgubili z eno samo točko razlike in si tako razdelili 5. do 8. mesto na državnem tekmovanju. Za las se jim je torej izmuznila borba za medalje, kljub temu pa je uvrstitev v četrtfinale zares odličen uspeh za dobro leto vadbe in velika vzpodbuda za mlajše sošolce. V okviru izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane, smo se učenke osmega in devetega razreda, pod vodstvom ge. učiteljice Lidije Čepin, prijavile na kuharsko tekmovanje »Kuhna pa to«.

Naša naloga je bila raziskati po prehranski dediščini našega kraja. Skupaj z go. mentorico smo se hitro lotile dela.  Z zbiranjem podatkov smo že začele novembra lani. Najprej smo pobrskale, kaj je zapisanega o kulinaričnih posebnostih našega območja v knjigah.  Bolj pa nas je zanimalo, kaj bi nam o tem, kaj se je kuhalo včasih, lahko povedala naše babice, prababice, starejše krajanke. Zato smo jih obiskale in z njimi izvedle intervju. Na pomoč nam je z veseljem priskočila tudi naša nekdanja učiteljica v pokoju, ga. Silva Sikošek. Njena devetdeset letna mama nam je zaupala, kako se je pred drugo svetovno vojno v naših krajih pogosto kuhala kolerabna juha. Ker recepta nismo zasledile v nobenih pisnih virih, smo se odločile, da po njenem pripovedovanju pripravimo recept in tako obudimo spomin na skoraj povsem pozabljeno jed.

Juha iz rumene kolerabe se je pripravljala na Kozjanskem že pred drugo svetovno vojno. Rumeno kolerabo so gojili za hrano prašičem. Ker pa hrane v tistem času ni bilo ravno v izobilju, so iz rumene kolerabe pogosto pripravljali kolerabno juho kot vsakdanjo jed.  Jed je šla žal v pozabo in jo poznajo le redki starejši ljudje, ki jo tudi še danes občasno pripravijo. V tem času je nastala tudi značilna pesem, ki se je po ustnem izročilu ohranila do danes.

Kolerabica je dobra papica,

Kozjan se veseli,

če dobro obrodi.

Če pride kakšen gost,

naredimo jo na zos,

če smo pa sami,

pa na dolgi župici…

      (po ljudskem izročilu)

Tako smo najprej poskrbele, da smo pri sorodnikih, ki gojijo rumeno kolerabo, nabrale in jo primerno uskladiščile. Nato pa smo se v šoli potrudile, da smo se naučile pripraviti, kar se da okusno juho, pri čemer smo morale upoštevati postopke priprave, ki je veljal v tistih časih. Kolerabna juha nam je na začetku težko šla od rok, po nekaj poskusih pa smo bile  navdušene nad njenim okusom. Da pa je bila tekmovalna naloga še zahtevnejša, smo morale juho pripraviti še v sodobni, moderni obliki in temu prilagoditi način priprave. Me smo se odločile za kremno kolerabno juho s krompirjevim pirejem. Kot pika na »i« smo morale še pripraviti  pozdrav ali dobrodošlico,  ki je prav tako, kot že omenjene jedi, morala vsebovati lokalno hrano, značilno za naše območje. Dolgo smo razmišljale, kaj naj pripravimo za dobrodošlico tujcu, ki pride v naš kraj in mu s tem pokažemo, kaj vse lahko kmet pridela v zdravem okolju, v katerega se je vredno vračati. In odločile smo se za jabolčni čips, na katerega smo položile ajdovo kroglico s skuto, slivami in medom. Kako le ne bi, ko pa so na našem območju carjevič, bobovec, kanadka in druga domača jabolka že od nekdaj. Že davno nazaj se je na Vetrniku gojila ajda, pridne kmečke gospodinje so same pridelovale skuto, v zimskem času poskrbele za suhe slive, s katerimi so se poleg medu lahko sladkali otroci. In vse to najdemo na naših kmetijah še danes.

Tako pripravljene smo se 11. 3. 2016, odpravile na posestvo Istenič, v Staro vas na Bizeljskem, kjer smo se v kuharskih veščinah in znanju pomerile še s 6. skupinami  iz Posavja, Dolenjske in Kozjanskega.  Za pripravo vseh treh izbranih jedi smo imele na voljo dve uri, ves čas pa je naše delo budno spremljala in ocenjevala tričlanska komisija. Seveda smo imele tremo, roke so se tresle pri rezanju, dekoriranju, a jedi so nam odlično uspele. Ponosno smo jih odnesle na fotografiranje in že danes se veselimo, da bodo naše jedi, ki smo jih pripravile, objavljene tudi v knjigi. Čakala nas je le še predstavitev jedi pred komisijo, preden so jih poskusili.

Vse tekmovalne skupine so jedi odlično pripravile, vsaka na svoj način. Vesele in zadovoljne smo bile s 4. mestom. Največ nam je pomenilo to, ko smo videle zadovoljne obraze komisije in ko so nas poimenovali, kar »mlade mojstrice v kuhinji.« To je bilo plačilo za trud, ki smo ga vložile v naše delo. Za vse nas je bila to zelo lepa in zanimiva izkušnja. In ne le to, spoznale smo, da je prehranska dediščina našega območja bogata, pestra in še jo bomo obujale. Če pa  bi želeli tudi vi skuhati kolerabno juho tako kot so jo včasih, se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo posredoval recept.

Anja Romih, Maruša Muškatevc, Dezire Butkovič, Rebeka Žučko

in mentorica Lidija Čepin, OŠ KozjeV sredo 9. marca so se trije učenci Osnovne šole Kozje udeležili državnega posamičnega osnovnošolskega prvenstva v badmintonu, ki je bilo na OŠ Starše. Dejan Zorenč, Nika Gradišek in Julija Bizjak so se na državno tekmovanje uvrstili z uspešnim nastopom na področnem tekmovanju v Brežicah, kjer je Dejan osvojil prvo mesto med starejšimi učenci, Nika četrto in Julija peto med starejšimi učenkami.
V Staršah so se zbrali najboljši tekmovalci s področnih tekmovanj, ki so nastopali v ločenih kategorijah kategoriziranih in nekategoriziranih tekmovalcev. V slednji so nastopili tudi naši učenci, ki so ponovno dokazali, da so v dobrem letu vadbe pod vodstvom vaditelja Bojana Dobravca, prišli do zavidljivega nivoja znanja v tej zanimivi in intenzivni športni panogi. V prvem delu je tekmovanje potekalo po skupinah. 
Iz vsake skupine pa sta se najboljša dva uvrstila med šestnajst najboljših tekmovalcev in tekmovalk, ki so se nato pomerili na izpadanje. To je uspelo Dejanu, ki je bil v svoji skupini prvi in Juliji, ki je v svoji skupini osvojila drugo mesto. V šestnajstini finala sta nato oba premagala svoja nasprotnika in se uvrstila med najboljših osem v državi. V četrtfinalu jima je nato zmanjkalo tudi nekaj športne sreče pri žrebu, predvsem Dejanu, ki se je pomeril s kasnejšim državnim prvakom. Oba sta izpadla in zasedla Dejan končno 5., Julija pa končno 7. mesto.V petek, 22. 1. 2016, smo  učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ Kozje odšli v Ljubljano na Sejem informativa, ki nam ga je omogočila Občina Kozje z gospo županjo, za kar smo  ji izjemno hvaležni.

Na sejmu se je predstavilo ogromno šol, od srednjih, višjih strokovnih in visokih. Na vsaki stojnici smo dobili letake ter veliko koristnih informacij. Lahko smo se udeležili tudi kakšne delavnice, ki nas je zanimala.

Sejem mi je bil zanimiv, mogoče sem pogrešala le to, da se tukaj niso predstavile nobene šole z celjskega območja.

 Maja Krajnčič 8.r.


Rastem s knjigo


Na začetku šolskega leta smo sedmošolci odšli v našo kozjansko knjižnico, kjer smo  okviru projekta Rastem s knjigo, dobili knjigo Iskanje Eve, avtorja Damijana Šinigoja.

V ponedeljek, 25. 1. 2016, pa smo odšli v Šmarje pri Jelšah, kjer smo spoznali avtorja.

Na začetku nas je nagovoril gospod Jože Čakš, direktor doma, in nas povabil, da jih obiščemo v knjižnici ali na kakšnih kulturni prireditvi. Nato smo si ogledali predstavitveni film o mladinskem romanu, nato pa v živo spregovorili z avtorjem, ki nam je zaupal podrobnosti o nastajanju knjige ter povedal, da že piše nadaljevanje, česar se izjemno veselim.

Ob koncu smo dobili tudi njegov podpis v knjigo in seveda skupinsko slikanje. V predstavitvi sem uživala, bilo mi je lepo, čeprav od prej gospoda Šinigoja nisem poznala.

Nuša Omerzel  7.r.


Uspešni na področnem tekmovanju v badmintonu


Na Osnovni šoli Kozje se je v preteklem šolskem letu pričela vadba badmintona, ki jo izvajamo v sodelovanju s Tenis klubom Kozje. Ker smo želeli videti, kakšno znanje so učenci pridobili v slabem letu in pol, smo se letos odločili za sodelovanje na Področnem prvenstvu osnovnih šol v badmintonu. Glede na to, da na celjskem področju, kamor spada OŠ Kozje, takšnega tekmovanja ne organizirajo, smo se priključili posavskemu področju in se udeležili njihovega prvenstva. V sredo 20. januarja se je sedem tekmovalcev  v spremstvu njihovega vaditelja iz Tenis kluba Kozje Bojana Dobravca in ravnatelja Romana Gradiška odpravilo v Brežice, kjer so nastopili na svojem prvem uradnem badmintonskem tekmovanju. OŠ Kozje so zastopali Dejan Zorenč v kategoriji starejših učencev, Nika Gradišek in Julija Bizjak v kategoriji starejših učenk ter Filip Frece, Lan Gradišek, Leon Geršak in Nejc Kukovičič v kategoriji mlajših učencev. V prvem delu je tekmovanje potekalo po skupinah v katerih so se tekmovalci pomerili vsak z vsakim, nato pa sta se po dva najboljša iz vsake skupine uvrstila v polfinale. Prav vsi naši tekmovalci so nastopili zelo dobro, saj so vsi zbrali vsaj eno zmago, večina pa po dve ali tri. Najbolj uspešni pa so bili Dejan Zorenč, Nika Gradišek  in Filip Frece, ki so se uvrstili v polfinale. Nika je po dveh zanimivih dvobojih tekmovanje med starejšimi učenkami končala na nehvaležnem četrtem mestu, Filip se je veselil tretjega mesta med mlajšimi učenci, Dejan pa je iz tekme v tekmo kazal boljše igre in je tudi v finalu prepričljivo premagal svojega nasprotnika in se veselil naslova področnega prvaka med starejšimi učenci. Uspešne igre in doseženi rezultati so lepa vzpodbuda za nadaljnjo vadbo badmintona, tako za vse tekmovalce, kot tudi za tiste, ki se tokrat niso uvrstili v šolsko ekipo. 


Obisk toplarne Topko

objavljeno: 19. jan. 2016 15:08 avtor: Kozji Zmaj
Dne, 14. 1. 2016 smo bili v toplarni Topko. Sprejel nas je g. Jože Preskar. Pokazal nam je računalnike, ki nadzorujejo toplotni sistem. Nato smo odšli v halo, kjer smo videli veliko peč, ogromno cisterno, v kateri je 50 000 l vode, ki je segreta  od 65 ⁰ C - 80⁰ C. Ogledali smo si cevi, po katerih pride topla voda v našo šolo in cevi, po katerih se hladnejša voda vrača nazaj v cisterno. Nato smo odšli mimo velikega traktorja na prosto. Zunaj smo si ogledali sekance in veje, iz katerih sekance naredi. Gospod Jože nam je povedal, da peč očistijo enkrat letno. Povedal je, da uporablja vse lesene pripomočke in da jih lahko pripeljemo k  njemu, namesto da jih vozimo na odpad. Ta način ogrevanja je naravi prijazen in ne onesnažuje okolja. Nato smo se mu za ogled in vodenje zahvalili in se vrnili v šolo.

Viktorija Godler, 4. razred

                                                                                                  


Ob državnem prvenstvu je OŠ Kozje izpeljala še likovni natečaj z naslovom Šah - več kot igra. K sodelovanju na natečaju so povabili vse šole iz upravne enote Šmarje pri Jelšah, za sodelovanje pa so se odločile OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Lesično in OŠ Kozje. Izmed prispelih likovnih del je komisija v sestavi Milojka Drobne, Ludvik Cvirn  in Franc Grobelšekizbrala po tri avtorje v vsakem vzgojno izobraževalnim obdobju, ki bodo prejeli praktične nagrade. Prispela dela so razstavljena v jedilnici OŠ Kozje.  


Nagrajeni učenci:

1. triada:

Tai Kunst, 1. r., OŠ Kozje

Vitja Zupan, 3. r., OŠ Lesično

Griša Miljohin, 1. r., OŠ Lesično

2. triada:

Lan Gradišek, 6. r., OŠ Kozje

Tisa Polšak, 5. r., OŠ Lesično

Martin Resnik, 6. r., OŠ Kozje

3. triada:

Gaja Pekošak, 7.r., OŠ Lesično

Srečko Čakš, 8. r., OŠ Bistrica ob Sotli

Matevž Polak, 9. r., OŠ Lesično


OŠ Kozje gostila državno šahovsko prvenstvo


V nedeljo 10. januarja je bila Osnovna šola Kozje organizator 20. posamičnega osnovnošolskega prvenstva za šolsko leto 2015/16. V dveh fantovskih in dveh dekliških kategorijah je nastopilo skoraj dvesto mladih šahistov in šahistk, ki so skupaj s svojimi mentorji in starši dodobra napolnili dvorano Večnamenskega centra Kozje.

Po slovenski himni je besedo prevzel vodja in glavni sodnik tekmovanja Marjan Drobne, predstavnik Društva šahovskim mentorjev Celje, tehničnega soorganizatorja prvenstva.  Po uvodnem pozdravu je besedo predal županji Občine Kozje Milenci Krajnc, ki je pozdravila vse prisotne, na kratko predstavila občino in jim zaželela dobro počutje. Povedala je, da občina in kraj Kozje v letu 2016 praznujeta velik jubilej, tisoč let prve omembe kraja in šahovsko prvenstvo je prva v nizu prireditev s katerimi bodo počastili to obletnico. Zbrane je pozdravil tudi ravnatelj OŠ Kozje Roman Gradišek, ki je na kratko predstavil šolo gostiteljico in tekmovalcem zaželel obilo uspeha. Z dvema glasbenima vložkoma so otvoritev popestrile še učenke Nika Gradišek, Julija Bizjak inMaja Krajnčič, potem pa je sledilo še nekaj navodil vodje tekmovanja in začelo se je zares.

Tekmovalci so odigrali devet partij in z eno kratko prekinitvijo za kosilo je tekmovanje trajalo skoraj sedem ur. Zmagovalci turnirjev in državni osnovnošolski šahovski prvaki za šolsko leto 2015/16 so postali: Pia Maria Ružič z OŠ Brestanica med dekleti do 12 let, Jan Šubelj z OŠ Komenda Moste med fanti do 12 let,Nuša Hercog z OŠ Hruševec Šentjur med dekleti do 15 let in David Stevanič z OŠ Zbora odposlancev Kočevje med fanti do 15 let. Medalje in praktične nagrade sta jim ob koncu tekmovanja podelila predstavnika soorganizatorjev tekmovanja, Roman Gradišek in Marjan Drobne.

Tekmovanje je potekalo brez vsakršnih težav in organizatorji so ob koncu zadovoljni prejemali številne pohvale udeležencev, ki so bili navdušeni tudi nad krajem in lepo dvorano Večnamenskega centra Kozje in še enkrat več se je pokazalo, kakšna pridobitev za kraj in občino je.  


Krepko smo že zakorakali v drugo polovico 1. ocenjevalnega obdobja in dejavnosti se kar vrstijo. Šolsko leto smo pričeli z zbiranjem starega papirja, znesek od prodaje pa bomo namenili izvedbi letne šole v naravi. Kontejner stoji na parkirišču pred šolo, vabljeni vsi, ki nam želite pomagati.

 Pri naravoslovju in tehniki smo spoznavali gibanje Zemlje. Doma smo izdelali Sončni sistem. Naloga je bila izziv, saj se je porajalo vprašanje, kako se dela lotiti, da bodo planeti na navidezni poti okoli Sonca. V družinah smo združili moči in ideje so se kar vrstile. Naše končne izdelke si lahko ogledate na fotografiji.


Z vozilom pa smo imeli večje težave, saj smo bili prepuščeni svoji iznajdljivosti, kako ga spraviti v pogon. Nekateri učenci smo se odločili za pogon na gumo, drugi za pogon na balon.

Ampak vozilo na začetku nismo spravili v pogon, zato smo morali izdelek preizkušati ter predlagati izboljšave. Ugotovili smo, da tudi našemu lesenemu konjičku drsi, tako kot očetovemu jeklenemu  pozimi. Zato smo mu obuli zimsko obutev in naše vozilo je zapeljalo po učilnici. Nato je sledilo tekmovanje. Zmagalo je Jernejino vozilo , saj je drselo 80 cm.

Zakorakali smo v praznični december, okrasili naš razred in tudi mi postavili stojnico na šolski dobrodelni prireditvi. Izdelali smo voščilnice in pravljično vas.

Vsem, ki obiskujete  šolsko spletno stran pa v novem letu želimo polno drobnih presenečenj, igrivosti, nalezljive radosti, strpnosti, iskrenosti in prijateljstva. Srečno.

 

Učenci 4. razreda z razredničarko Marjano Hartl


Regijsko tekmovanje Prvaki znanja


V sredo 18. novembra je na OŠ Lava Celje potekalo regijsko tekmovanje »Prvaki znanja«, ki sta se ga udeležili tudi dve ekipi z Osnovne šole Kozje. Ekipo TSM so zastopali Gašper Gošek, Aljaž Klavžar, Klemen Pirš in Dejan Zorenč, ekipo FNATIC pa Maja Krajnčič, Tamara Kos, Nika Gradišek in Rebeka Žučko. V konkurenci enaindvajsetih ekip Celjske in Zasavske regije sta se naši ekipi odlično odrezali, saj je ekipa FNATIC osvojila peto, ekipa TSM pa šesto mesto. Dekliška ekipa se je s tem rezultatom uvrstila na državno tekmovanje, medtem ko se je fantovski ekipi to za las izmuznilo. Državno tekmovanje bo v mesecu februarju v Puconcih. Vsem tekmovalcem in mentorici Marinki Žibret iskreno čestitamo.V torek, 13. 10. 2015, smo učenci 7. razreda imeli naravoslovni dan na temo glive. Dan je bil deževen, pravšen za gobarjenje.  Pričeli smo ga že s prihodom v šolo, ko smo pripravljali vse potrebno za razstavo gliv. Na mize smo položili prinešen mah, lubje dreves, veje, suho listje, kostanjeve ježice, bršljan in praprot.

Nakar smo se skupaj z učitelji   in s košarami v rokah ter raziskovalno dušo po skupinah, v kombiju, odpeljali do koče gobarskega društva ˝Kozjansko˝ Kozje, ki se nahaja v Brezovcu pri Polju. Tam so nas pričakali naši mentorji, člani gobarskega društva ˝Kozjansko˝ Kozje. Pozdravila nas je predsednica društva ga. Marta Kunst ter nas povabila k mizi s toplim čajem in  rogljiči.

Na gobarsko pustolovščino smo se odpravili v 4 skupinah. Naša skupina je na pot odšla z gospo učiteljico, Lidijo Čepin ter z gospo Silvo Sikošek, pravo poznavalko gliv. Ob robu gozda smo ponovili pravila obnašanja v gozdu in odšli v notranjost.  Vsak izmed nas je imel oči na pecljih in naše košare so se kmalu pričele polniti z raznolikimi glivami. Presenečen sem bil nad obliko, barvo, velikostjo, vonjem in rastiščem gliv.  Nabrane glive smo pripeljali v šolo, kjer  smo pričeli s poimenovanjem gliv. Z obiskom nas je počastil tudi strokovnjak za gobe-mikolog, g. Filip Barič. Brez njega in naših gobarskih mentorjev ne bi znali določiti tudi, katera gliva je strupena, užitna, pogojno užitna… Vsaki glivi smo dodali listič z njenim imenom in jo odnesli na razstavni prostor. Bili smo zelo uspešni, saj smo našli okoli 170 različnih vrst gliv.  Ponosni smo se fotografirali z našimi mentorji in se jim zahvalili z majhno leseno gobico in suhim šopkom.

 Ta dan mi je bil zelo zanimiv, saj smo spoznali nekaj novih vrst gliv, ki jih prej še nismo poznali. Hvaležni smo članom gobarskega društva, da so si vzeli čas za nas, nam obogatili znanje in upamo, da nas bodo še kdaj počastili s svojim obiskom.

 

Leon Geršak, 7. razred


Športni dan - pohod na Lisco


V petek 9.10.2015 smo učenci 7.,8. in 9. razreda OŠ Kozje imeli težko pričakovan pohod na Lisco.

Najprej smo se vsi učenci zbrali v šoli, nato pa se usedli na avtobus in odpeljali do vasi Lisca, kjer smo se izkrcali. Od tam smo pot nadaljevali peš po ozki gozdni poti. Zaradi slabega vremena smo bili vsi malo mokri, a smo vseeno pot premagovali  vztrajno.

Med potjo smo se še ustavili pred cerkvijo sv. Jošta in malo počili. Po dolgi in naporni hoji smo le dosegli vrh, kjer smo si ogledali vzletno stezo za padalce, rastlinsko čistilno napravo in meteorološko postajo. V toplem zavetju smo malo popili, pojedli in se po odmoru zopet spustili v dolino, kjer smo se vkrcali na avtobus in se vsi dobre volje odpeljali v Kozje.

Matic Marcen, 7. r., OŠ Kozje


Po geološki učni poti


V sredo, 30. 9. 2015, smo imeli naravoslovni dan. Z dvema kombijema smo se odpeljali v Olimje, na Rudnico. Tam nas je pričakala geologinja, ga. Mojca Kunst, iz Kozjanskega parka. Najprej nam  je povedala veliko o sestavi Zemlje in o vrstah kamnin. Geološko učno pot smo pričeli pri opuščenem rudniškem rovu. Ob njem smo našli železovo rudo, rjave barve. Stara je približno 300 milijonov let. Nato smo pot nadaljevali v hrib mimo kmetije in mimogrede opazovali, kako se pasejo koze.Tam smo iz kamnite stene okrušili kamen po imenu peščenjak, star pa je okoli 15 milijonov let. Po nastanku je sedimentna kamnina. 


Pot smo nadaljevali ob robu gozda in kmalu naleteli na skrilavec. Tudi tega smo z lahkoto okrušili in ga nato spravili v škatlico, hkrati pa se je naša zbirka kamnin hitro polnila. Poiskali smo še dolomit, star okoli 200 - 250 milijonov let, nato pa smo se ustavili, saj je bil čas za malico. Po oddihu nam je ga. Mojca dala navodilo, kako naj opravimo poskus.  Na pladenj smo postavili steklenico in jo napolnili s sodo bikarbono, nato smo v lonček dodali nekaj kisa in v kis stisnili tempero. Vse skupaj smo vlili v steklenico, počakali nekaj  sekund in iz steklenice je začela bruhati barvasta pena in pričarala izhajajočo lavo iz vulkana. 


Pospravili smo poskus in odšli naprej in ne daleč stran iz stene okrušili kamen po imenu breča, starega okoli 200 milijonov let. Tudi to je sedimentna kamnina. Pot smo nadaljevali po cesti in kmalu zagledali obveščevalno tablo, da se tu nahaja poldragi kamen jaspis.Vsi smo začeli gledati po tleh in ga iskati, nato pa ga je prva našla ga. Mojca.  S kladivom ga  je razbila na drobne koščke, da smo ga vsi lahko odnesli domov. Naša pot se je počasi zaključevala, šli smo še mimo dežele čarovnic in iz stene skal iztrgali še  zadnja dva kamna, diabaz star okoli 200 miljonov let in kamnino s koščki minerala kalcita. Ta mi je bil še posebej všeč.  


Pot smo končali pri samostanu v Olimju, tam sta nas pričakala kombija. Preden smo se odpravili domov, smo vso pridobljeno znanje ponovili ob reševanju učnega lista.

Ta dan mi je bil zelo všeč in kaj podobnega bi rada še kdaj doživela.

Lucija Romih, 6. r


Dan z netopirji na gradu Podsreda


V petek, 18. 9. 2015, smo se učenci 6. razreda odpravili na grad Podsreda, kjer smo imeli tehniški dan. Odšli smo z dvema kombijema. Ko smo pripeli, so nas prijazno sprejeli predstavniki Kozjanskega parka in Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Najprej so nas poučili o netopirjih, predvsem pa poudarili, da ne sesajo krvi, zato je strah pred njimi odveč.

Nato smo se razdelili v skupine. Najprej smo se lotili izdelovanja vrečk za netopirjeve iztrebke, ki jim pravimo gvano. Napolnili smo jih z gvanom in spravili v torbe. Doma bom gvano dodala okrasni lončnici, da bo bolje uspevala. 

Nato smo šli delat netopirčke iz barvne pene. Izrezali smo telo, mu prilepili oči in narisali us

ta ter zobe.Lahko smo si izdelali tudi verižice iz barvne pene in origami v obliki netopirja. Izdelke smo lahko odnesli domov. Moj netopirček že krasi mojo sobo.

V grajsko kuhinjo smo odšli z namenom, da spečemo piškote v obliki netopirjev.  Okrasili smo jih z zvezdicami,  nato pa nestrpno čakali, da se spečejo. Med tem časom sem si lahko poslikala roko z motivom živali. Izbrala sem si konja.

Sledil je še ogled grajskega podstrešja, da bi opazili žive netopirje. G. Dušan nam je pojasnil, da je to njihovo letno bivališče, kmalu pa bodo odleteli v jame, kjer so njihova zimska bivališča. Žal nismo opazili netopirjev, prejšnje skupine so jih pregnale, opazili pa smo njihove iztrebke.

Čakala nas je še izdelava netopirnice iz lesa. Ni je bilo težko izdelati, le nekaj kosov lesa, kladivo in žeblji ter natančen ogled načrta je bil potreben. Ob izdelavi plakata smo se naučili še zgradbo netopirja, njegovo ogroženost in bivališča ter spoznali vrste netopirjev.

Čas  v delavnicah je hitro minil in morali smo se vrniti v šolo. V okolici šole nam je g, Dušan svetoval, kam naj namestimo hišice, da jih bodo netopirji čim prej našli in naselili. Tako jih bomo spomladi namestili na južno stran drevesa, ko se bodo netopirji vrnili iz zimskih bivališč.

Tako se je naš dan končal s polno netopirskega znanja.


Lana Pirš, 6. r. 18. 9. 2015 smo na OŠ Kozje organizirali športni dan za učence 7., 8. in 9. razreda.

Odigrali smo med razredne tekme v košarki in odbojki.

Deveti razred je v košarki premagal 8. razred, osmi razred pa je premagal sedmega.

V odbojki je bil rezultat isti kot pri košarki.

Tekli smo tudi na 1000 m. V  7. razredu je zmagal Nick Perc, drugi je bil Jan Kladušek in tretji Filip Frece. Med 8. in 9. razredom pa je bil prvi Rok Posteržin, drugi je bil Gašper Gošek in tretji je bil Primož Klavžar.

 

Joži Kladušek 7.r. 
Proslava za izgnance


V soboto, 5. 9. so naši učenci Nika Gradišek, Nick Perc in Kai Petrič pod mentorstvom g. Franca Grobelška in Gregorja Vrabca v spominskem parku Kozje nastopili na prireditvi v spomin številnim izgnancem, ki jih je nemška vojska v času 2. svetovne vojne nasilno izselila. Učenci so pripravili recital 
in ga popestrili z zvoki kitare in violine. Prisotnim in tudi udeležencem tradicionalnega pohoda je bil program zelo všeč, še posebej gostom iz društva izgnancev iz Zagreba.
O grozotah, ki so jih v tem času doživljali naši ljudje, je spregovorila tudi županja ga. Milenca Kranjc.


Prvi šolski dan


V torek 1. septembra 2015 se je pričelo novo šolsko leto 2015/16 tudi na Osnovni šoli Kozje. Učenci, učitelji ter seveda tudi prvošolčki in njihovi starši so se zjutraj zbrali v kulturni dvorani Večnamenskega centra Kozje, kjer sta jih ob začetku šolskega leta nagovorila ravnatelj OŠ Kozje Roman Gradišek in županja Občine Kozje Milenca Krajnc.
Sledila je lutkovna predstav za učence od 1. do 3. razreda, ostali učenci pa so prvi dve uri pouka opravili razredni uri s svojimi razredniki, nato pa je sledil pouk po urniku.
Prvošolčke je po predstavi nagovoril še vodja policijskega okoliša Franc Fon, sledilo pa je še sladko presenečenje. 

Več fotografij si lahko ogledate v FOTOGALERIJI.

Comments