ŠOLSKO LETO 2014/15

Dosežki naših atletov 2015


https://picasaweb.google.com/115706549449062510987/NasiNajAtleti2015#6167534320153241666

več fotografij>>>

REZULTATI  MEDOBČINSKEGA TEKMOVANJA V TROBOJU,Podčetrtek , 30.9.2014                          

2. mesto :   NICK PERC

3. mesto:  

Fantje ekipno

 (NICK PERC, JOŽI KLADUŠEK, JAN KLADUŠEK)

REZULTATI  MEDOBČINSKEGA TEKMOVANJA  V  KROSU, Lesično, 2.10.2014

 1. mesto :   REBEKA  ŽUČKO

REZULTATI  MEDOBČINSKEGA TEKMOVANJA  V  ATLETIKI, Šentjur, 8.5.2015  

1. mesto :   NATALIJA  FRECE   VAP  krogla

1. mesto:     REBEKA  ŽUČKO      MAP  300m

3. mesto :   JULIJA BIZJAK         VAP  daljina

3. mesto:     IVICA  ŠVAJGER      VAP  krogla

5. mesto:   JAN KLADUŠEK     MAP 300m

5. mesto:   NICK PERC              MAP vorteks

6. mesto:   JOŽI KLADUŠEK    MAP 300m

REZULTATI  REGIJSKEGA TEKMOVANJA  V  ATLETIKI, Celje, 26.5.2015

3. mesto :   NATALIJA  FRECE   VAP  krogla

5. mesto:     REBEKA  ŽUČKO  MAP  300m

8. mesto :   JULIJA BIZJAK  VAP  daljina

REZULTATI  MEDOBČINSKEGA TEKMOVANJA  V  TROBOJU, Šmarje, 28.5.2015

4. mesto :   MIHA  ŠVAJGER

6. mesto:   

fantje EKIPNO

(MIHA  ŠVAJGER , PATRIK PERC, LAN GRADIŠEK)

VSEM TEKMOVALCEM ČESTITAMO ZA DOSEŽENE REZULTATE!

mentorica Greta Simončič

Še eno šolsko leto in novi mejniki


Šolsko leto mine kot bi mignil, ko pa se ob njegovem koncu ozremo nazaj in se spomnimo kaj vse se je v njem zgodilo, pa ugotovimo da je bilo tega ogromno. Ob začetku šolskega leta nas je pričakala prenovljena, polepšana šola, saj se je v času lanskih poletnih počitnic izvajala energetska sanacija šole in vrtca. Še vedno je po novem dišal Večnamenski center Kozje s športno in kulturno dvorano, ki smo ju s pridom koristili skozi celotno leto. Ob številnih proslavah in prireditvah smo v njej gostili tudi regijsko predtekmovanje Male sive celice in medobčinski otroški parlament ter izvedli izredno uspešno noč branja, pa pustovanje in prireditev Šport špas. Jeseni smo ponovno dobili naziv Kulturna šola za kar gre velika zasluga tudi dolgoletni učiteljici slovenščine, gospe Elici Tučič, ki se je novembra upokojila.  Nihče ne more prešteti, koliko šolskih, krajevnih in občinskih proslav in prireditev je pripravila, koliko dramskih prizorov režirala in napisala, koliko otroških pesmi in spisov poslala na literarne natečaje, koliko učencev pripravili na šolska, regijska in državna tekmovanja in ne nazadnje, koliko mlajšim sodelavkam in sodelavcem je bila formalna ali neformalna mentorica, na katero so se vedno lahko obrnili z vprašanjem ali s prošnjo za pomoč. Zato naj se ji še enkrat zahvalim za ves trud, ki ga je v več kot treh desetletjih vložila v svoje delo na OŠ Kozje.

Kar se tiče uspehov na tekmovanjih iz znanja, naši učenci pod vodstvom prizadevnih mentorjev, iz leta v leto postavljajo nove mejnike po številu osvojenih priznanj. Letos so osvojili 8 zlatih, 52 srebrnih in 156 bronastih priznanj. Vsaj eno priznanje pa je osvojilo kar 73 učencev, kar je več kot 60 % vseh učencev šole. Po dve zlati priznanji so osvojili Kristjan Šoln, ki je bil zlat na tekmovanjih iz fizike in kemije, kjer je postal tudi državni prvak, Anja Rajgl na tekmovanjih iz biologije in slovenščine terLan Gradišek, ki je zlati priznanji osvojil na tekmovanjih Matemček in Logična pošast. Po eno zlato priznanje sta dodala še Nika Gradišek na tekmovanju iz biologije in Bor Gradišek, ki je bil državni prvak na tekmovanju iz prostorske predstavljivosti – Matemček. Ob zaključku šolanja na OŠ Kozje je naziv naj učenca v generaciji 2000 prejel Kristjan Šoln, za najboljšo športnico šole pa je bila proglašena Natalija Frece, ki je največje uspehe dosegala v atletiki.

Šolsko leto pa je zagotovo zaznamoval tudi prihod dveh novih učenk na našo šolo. To ne bi bilo nič nenavadnega, če učenki ne bi prišli iz Brazilije. Emanuelle in Isabelle Pererira Da Silva sta se kljub nepoznavanju jezika lepo vklopili, še posebej pa je zanimivo s kakšnim navdušenjem so ju sprejeli prav vsi učenci na šoli.

Skratka, bili smo uspešni in doživeli smo veliko zanimivega in lepega!

 

Roman Gradišek, ravnatelj OŠ Kozje


Učenke Julija Bizjak, Anja Romih in Rebeka Žučko so pod mentorstvom gospe Marije Žibret so v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava pripravile seminarsko nalogo z naslovom Zaplešimo po poteh Kozjanskih zgodb. Nalogo bodo predstavile na turistični tržnici Zgodbe turizma, ki bo v torek 14. aprila 2015 med 15. in 18. uro v Mercator centru Celje. Seminarsko nalogo si lahko preberete v priponki. 


  


Roševi dnevi


XXVIII. ROŠEVI DNEVI V CELJU – PTICE SMO NA MOGOČNEM KONJU

18. marca 2015 so na OŠ Frana Roša organizirali srečanje najboljših mladih literatov z njihovimi mentorji,ki so v tem šolskem letu poslali v pregled svoja literarna dela, ki jih je strokovna komisija pregledala in izbrala dvajset.  Med njimi se je znašla tudi naša Kozjanka, Nika Gradišek, ki je že v mesecu novembru, pod mentorstvom gospe Tučić, iz OŠ Kozje, poslala svoje pesmi in zanje bila, seveda , nagrajena. Srečanje mladih literatov je bilo izjemno zanimivo, saj so potekale delavnice, tako za ustvarjalce, kakor tudi za mentorje, kjer so si mladi  izmenjali izkušnje, se spoznavali in pisali nova besedila.

Da pa boste vedeli, zakaj  je bila med izbranimi tudi Nika Gradišek, si preberite eno izmed pesmi. (A.B.)


NEBO

Je,

ampak ga ni.

 

Pa mora biti.

Na kaj bi bili oblaki

drugače pripeti?

Po čem bi ptice jadrale

in v kaj bi ljudje padli,

če bi se svet obrnil  na glavo?

 

Pa vendar …

Kako bi skozenj

zvezde sijale

in Luna s srebrno

prelivala svet?

In kako bi nas tisoče v travi ležalo,

v vesolje strmelo,

vsak zase

po svoje prevzet?

 

Naj je ali ni.

Važen  je veter,

in rosa

in črički sredi noči.
Medobčinski otroški palament


Vsakoletno prireditev, ki spodbuja mlade h kritičnem razmišljanju o pomembnih vprašanjih o naši državi, naših življenjih in prihodnosti, je letos gostila OŠ Kozje. Tema letošnjega parlamenta se je glasila Izobraževanje in poklicna orientacija, in ker več glav več ve, nam je s skupnimi močmi uspelo zelo dobro razviti temo o naši odločitvi glede nadaljnjega vpisa in šolanja ter kasnejše zaposlitve.

Po kratkem kulturnem programu s plesno in glasbenimi točkami, ki so odlično prebile začetno sramežljivost in nelagodnost, smo po trije predstavniki vsake šole, na katerih je že pred tem potekalo delo na to temo, začeli z delavnico Kako zbiram/sem zbiral/a informacije o šolah in poklicih. Izvajali  smo jo v štirih skupinah s pomočjo De Bonove tehnike ustvarjalnega razmišljanja PNZ, pri kateri smo iskali pozitivne in negativne lastnosti naše izbire srednjih šol glede na naše interese in načinov, kako so nam te predstavljene, bistveno pa je bilo iskanje zanimivosti, možnosti in predlogov za izboljšave na teh področjih, ki jih ni bilo malo. Pravi užitek je bilo delati v skupini, polni zainteresiranih ljudi, polnih idej in odprtih pogledov. Povzetke naših debat smo nato predstavili ostalim trem skupinam in odraslim udeležencem, ki so jih predstavljali ravnatelji, mentorji in svetovalni delavci sodelujočih šol in ga. županja občine Kozje Milenca Krajnc, in so med našimi delavnicami razvili pogovor na isto temo. Dali so nam nekaj odličnih nasvetov, ki nam bodo, glede na težave z zaposlitvijo v Sloveniji, prišli še kako prav in skupaj smo prišli do sklepa, da moramo seveda početi to, kar imamo radi, ampak da moramo imeti tudi radi to, kar delamo s sprejemanjem slabih plati poklica in da je zaradi hitrega razvoja in posledičnega nastanka ogromne količine novih služb poleg izobrazbe in skoraj bolj, pomembna splošna razgledanost, prilagodljivost in komunikativnost.

Z glasovanjem smo izmed predlogov izbrali predlog za naslednji, 26. medobčinski otroški parlament, ki bo potekal na OŠ Lesično. Odločili smo se za neizčrpno in večno popularno temo odnosov, ki vključuje odnose v družini, odnose med učitelji in učenci in med sovrstniki. Predstavnice naše šole bomo 13. 4. zastopale šole upravne enote Šmarje pri Jelšah na državnem otroškem parlamentu v Ljubljani, kjer bomo predstavile naš predlog za temo naslednjega leta.

Sama sem srečanje zapustila z manjšo težo strahu, da se bom napačno odločila pri svoji izbiri poklica in z občutkom, da z razmišljanjem in idejami lahko spremenimo stvari in da bo prihodnost za vse nas, mlade takšna, kot si jo bomo ustvarili.

 

Nika Gradišek

Ogled opere Čarobna piščal


V sredo, 7.1. smo imeli tretja triada OŠ Kozje unikatno priložnost; v Mariboru smo si namreč ogledali za mladino prirejeno opero Čarobna piščal. Napeta, ljubezenska zgodba, ki poudarja prave vrline in moč dobrega, ima vse kvalitete dobre zgodbe, na odru, z veličastno sceno in čudovitimi kostumi pa izgleda naravnost čarobno.

Dan se je začel z vožnjo na avtobusu, med katero so odmor našemu veselemu klepetanju pomenile predstavitve opere same, njenega avtorja, Wolfganga A. Mozarta (katerega Čarobna piščal je eno njegovih najbolj dovršenih del, ki so v tistem času spet oživila opero), opere kot zvrsti in pravil obnašanja v operi. Čeprav je osnova opere potekala v slovenščini, mi je poznavanje zgodbe, katere predstavitev sem pripravila, pomagalo, da sem lažje uživala v zdaj že znani zgodbi.  Topla dvorana, ki je predstavljala prijetno nasprotje ledenemu vremenu, in udobni stoli so bili vse, kar je bilo potrebno, in predstava se je lahko začela.

Zgodbo o Čarobni piščali nam je pripovedoval humorni lik Papageno, ki je glavnega junaka, princa Tamina spremljal na njegovi odpravi, da reši princeso Pamino, hči Kraljice noči, iz rok hudobnega čarovnika Sarastra, za katerega se kasneje izkaže, da je dobri svečenik. Mlada zaljubljenca Tamino in Pamina morata skozi mnoge preizkušnje, pri čemer jima pomaga čarobna piščal, ki ju varuje nevarnosti, medtem ko Papageno še vedno išče svojo neuslišano ljubezen. Kraljica noči se izkaže za zlobno in maščevalno, pomemben lik v igri pa je tudi Monostatos, pomočnik Kraljice noči, ki je zaljubljen v Pamino. Princ in princesa si na koncu priborita drug drugega, Papageno pa si s čudežnimi zvončki pričara svojo ljubezen - Papageno. Na koncu prevlada svetloba nad temo, dobro nad zlim in ljubezen nad sovraštvom. Z mogočnimi pevskimi vložki, katerih prevod se je med predstavo vrtel na ekranu nad odrom, je bil učinek popoln in prepričana sem, da je vsak vsaj malo užival v zgodbi.

Niti mraz ni mogel pregnati toplega, prijetnega občutka, ki se je v naša srca naselil po srečnem koncu opernega dogajanja.

 

Nika Gradišek

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti


Tako kot se spodobi, smo tudi na naši šoli obeležili praznik ob dnevu samostojnosti in enotnosti. 
Poslušali smo prelepe slovenske pesmi, ki so jih naši učenci deklamirali in peli, manjkalo pa ni tudi poznavanje zgodovine nastanka naše preljube države. Smo kar malo pozabili, kako je bilo in z današnjim dnem so nam nastopajoči osvežili spomin na devetdeseta leta prejšnjega stoletja.
Bilo je zanimivo, poučno in domoljubno.

Božično novoletni koncert


oglejte si fotografije >>>

Fotogalerijo in video posnetek si lahko ogledate tudi na:Jedrska energija in umetnost


12. decembra smo izvedli dan dejavnosti v okviru katerega smo učenci osmega in devetega razreda skupaj z  mentorji Tomažem Kranjcem, Francom Grobelškom in Gregorjem Vrabcem,  obiskali jedrski reaktor v Podgorici pri Ljubljani in v okviru predavanja in razstave izvedeli marsikaj zanimivega o jedrski energiji in energiji nasploh. Bližino Ljubljane smo izkoristili tudi za obisk Narodne galerije, kjer smo se srečali s slovensko umetnostjo od 14. Do 20. Stoletja. Ogledali pa smo si tudi arhitekturne znamenitosti Ljubljane in praznično ureditev.

Praznično urejanje šolskih prostorov, dan dejavnosti


Veseli december si letos ni prav nič podoben. Bolj spominja na pomlad. Kljub temu smo se, tako kot vsako leto, lotili urejanja šolskega prostora, ki nas bo opominjal da prihaja božično novoletni čas.

V ta namen smo v sredo  3. 12. izvedli dan dejavnosti, kjer je vsak učenec  naše šole izdelal praznični  izdelek. Izhodišče za delo je bil krog iz papirja, ki so mu učenci z rezanjem, upogibanjem in lepljenjem dodali unikatne praznične dimenzije. Izdelke smo nato obesili na brezove vejice in jih razstavili po šolskih hodnikih. (Mentor: Franc Grobelšek)

Pokaži kaj znaš


Na prvem »Pokaži kaj znaš«, 28. 11. 2014 so nas učenci navdušili s svojimi sposobnostmi.

Oglejte si fotografije >>>>>

Tradicionalni slovenski zajtrk


 
 Na OŠ Kozje smo imeli v petek, 21. 11. 2014, »Tradicionalni slovenski zajtrk«.Pripravili smo ga že četrto leto zapored.

   Vseslovenski projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« smo izvedli z namenom, da bi se začeli zavedati  pomena lokalne samooskrbedomače pridelave in predelave živil. Sadje in zelenjava, ki sta pridelana v domačem okolju, sta sveža, polnega okusa, vsebuje več hranilnih snovi in sta bolj zdrava in za telo koristnejša. Sadje daljnih dežel pripotuje od daleč, na videz je lepo, a ni tako zdravo kot domače.

   Učenci višje stopnje smo zajtrkovali pred poukom, in to v svojih učilnicah, učenci nižjih razredov pa so imeli zajtrk 1. šolsko uro v jedilnici. Zajtrk smo si tako prinesli v učilnico, potem pa je ga. učiteljica predstavila živila, ki jih bomo jedli in povedala, kaj vsebujejo. Še posebej je poudarila, da bomo jedli lokalno pridelana živila. Okusen črni kruh so spekli v Pekarni Resnik, jabolka so pobrali na Zdolah, med je bil iz Kozjega, mleko s kmetije Sinkovič z Buč ter maslo iz Celjskih mlekarn. Pogovor je stekel tudi o tem, kakšen je naš odnos do hrane. Marsikdo se ne zaveda, da je mnogo otrok po svetu lačnih in da si morajo hrano poiskati tudi med odpadki.

 Pri zajtrku našega razreda je bila prisotna novinarka iz Radia Celje, ki je tudi prisluhnila razlagi naše učiteljice, s katero je opravila krajši intervju. Ko smo pojedli, pa je še nas vprašala, kakšen se nam je zdel ta zajtrk in zanimalo jo je, ali drugače doma zajtrkujemo in kaj jemo.  Edina sem ji odgovorila, da nikoli ne zajtrkujem, preden grem v šolo, ampak se zavedam, da bi mi zajtrk koristil, saj bi se v šoli počutila bolje in laže bi razmišljala.

       Zajtrk se mi je zdel okusen in vem, da je bil zdrav. Po zajtrku sem se dobro počutila in mislim, da se bom v bodoče odločila tako, da bom tudi doma zajtrkovala ali vsaj spila topel napitek.

Katja Žurej, 7. razred, OŠ Kozje


Otvoritev sanacije


Otroci in zaposleni na Osnovni šoli Kozje in v enoti Vrtec Zmajček  smo seveda tisti, ki smo bili najbolj veseli pridobitev, katerih svečano otvoritev smo pripravili v petek 7. novembra. Energetsko sanirana šola in vrtec bosta vsem nam zagotovila še boljše pogoje za učenje, igro in delo. Leto 2014 bo v kroniki naše šole zagotovo ostalo zapisano z velikimi črkami, med največjimi v dobrih dvesto letih zgodovine šolstva v našem kraju. Najprej smo se konec meseca aprila razveselili otvoritve Večnamenskega centra Kozje, ki ga že s pridom uporabljamo, nato pa se je v poletnih počitnicah pričela še energetska sanacija šole in vrtca. Izvedena so bila obsežna dela in rad bi se še enkrat zahvalil vsem, ki so pri teh delih sodelovali. Tistim najbolj zaslužnim smo se zahvalili tudi s priložnostnimi darilci - izdelki naših učencev, ki so nastali v projektu Otroška risba kot izhodišče za gravuro. To so bili:

- bivši župan Dušan Andrej Kocman, ki je bil v celotnem času energetske sanacije izredno vpet v vsa dela in mimo katerega ni šlo praktično nič,

- odgovorna oseba in skrbnik projekta na Občini Kozje gospod Daniel Čoklc,

- nova županja, v času sanacije še v vlogi podžupanje in občinske svetnice gospa Milenca Kranjc,

- Izvajalec del podjetje Ges d.o.o., direktor gospod Jože Hartl,

- nadzor nad izvajanjem del podjetje Adesco in 

- hišnik OŠ Kozje gospod Edi Jurak, ki je bil nepogrešljiv celoten čas sanacije.

Zahvala gre tudi zaposlenim, otrokom in staršem vrtca Zmajček, saj je bilo delo v vrtcu v času sanacije nekoliko oteženo. Vendar pa smo z nekaj truda in v pričakovanju boljših pogojev, uspešno prestali tudi to preizkušnjo. 


Drobtinica


Učenci 7. razreda OŠ Kozje smo se odločili sodelovati v dobrodelni akciji KORK Kozje, Buče in Podsreda, v »DROBTINICI«, in s tem pomagati učencem naše šole, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin.  Finančna sredstva, zbrana s to akcijo, so namenjena izključno za kosila teh učencev.

Vsi navdušeni smo se lotili dela in z našo razredničarko, gospo Lidijo Čepin, ki je tudi mentorica RK na šoli, pekli pecivo. Iz učilnice za gospodinjstvo je kar nekaj dni prijetno dišalo in naši izdelki, sladki piškoti in tudi slano pecivo, so bili lepi in tudi zelo dobri.

Drobtinica je imela svojo stojnico na sejemski prireditvi Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi in potrudili smo se, da je bila lepo okrašena in s tem tudi vabljiva.

V razredu smo izbrali tiste, ki smo na sejmu naše izdelke prodajali, in zjutraj sva začeli Maruša in jaz. Takoj na začetku ni bilo prav dosti ljudi in sva bili celo malo razočarani, a kmalu so začeli prihajati in bilo jih je toliko, da sva komaj zapisovali, kaj je kdo kupil. Popoldne pa so naju zamenjali fantje in prodaja jim je šla bolje kot nama. Pokazali so svojo očarljivost in z nasmehom na obrazu in s prijazno besedo vabili ljudi. Ti so res kar naprej prihajali in na koncu smo bili veseli izkupička. Zaslužili smo okroglih 1000 evrov.

Z nami so delili veselje in lepe občutke vsi tisti, s katerimi smo to dobrodelno akcijo sooblikovali in izpeljali, saj smo vsi vedeli, da smo naredili nekaj dobrega za tiste, ki potrebujejo pomoč.

Maja Krajnčič, 7. r., OŠ Kozje

Predstavitev badmintona


Devetega oktobra smo na naši šoli izvedli predstavitev badmintona. V začetku meseca oktobra je namreč Badmintonska zveza Slovenije v sodelovanju z društvi in šolami izvajala akcijo z naslovom Slovenija igra badminton, katere namen je bil predstaviti to zanimivo športno panogo šolskim otrokom in jih navdušiti za ukvarjanje z njo. Na naši šoli sta badminton predstavljala člana Športnega društva Podsreda, vaditelja badmintona Jože Vuk in Bojan Dobravc. Predstavitev je potekala v okviru ur športa, zvrstili pa so se prav vsi učenci šole, ki so po uvodni predstavitvi lahko tudi sami poskusili ta šport. 


Ogledali smo si letališče Cerklje


Vojaško letališče Cerklje ob Krki (letališče) je bilo ustanovljeno leta 1938 kot vojaško letališče kraljeve vojske. Po koncu druge svetovne vojne pa ga je uporabljalo vojaško letalstvo JLA. Letališče je v devetdesetih prejšnjega stoletja postalo osrednja vojaška letalska baza Slovenske vojske. Danes je tu nastanjena večina enot letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske. Dotrajanost letaliških objektov in  vzletno-pristajalne steze je bila povod celovitega projekta prenove ter posodobitve letališča. Večina prenove sedaj omogoča boljšo zmogljivost letališča. Tehnološka prenova in rekonstrukcija letališča sta omogočili, da na njem varno vzletajo in pristajajo vojaški ter civilni zrakoplovi v vseh pogojih, tudi pri omejeni vidljivosti, podnevi in ponoči. Na ta način je omogočen tudi civilni notranji in mednarodni javni promet.. Obnovljeno letališče je edina zračna vstopna točka vojaških letal v Sloveniji, kjer poteka tudi program podpore enotam NATO.

Z učenci prvega razreda osnovne šole Kozje smo si ogledali del letališke zgradbe in dejavnost gasilstva in helikopterjev in akrobatskega letala. Ogled nam je, kot vsako leto omogočil občinski SPV in policijska postaja Šmarje pri Jelšah. Z nami sta bila iz SPV, gospod  Robi Kranjc in policist Dani Fon. Na avtobusu so se nam pridružili tudi učenci prvega razreda OŠ Lesično, na letališču pa smo se srečali še z učenci OŠ Bistrica ob Sotli.

Predstavniki gasilcev in piloti so otrokom na zanimiv način predstavili dejavnost in pomen dela, ki ga opravljajo. Učenci so z zanimanjem spremljali razlago in postavili tudi veliko vprašanj. Navdušeno so prisluhnili gasilcem, si nadeli negorljiv jopič in čelado, si ogledali gasilsko vozilo. Najbolj zanimivo pa je bilo, ko so opazovali vleko helikopterja po stezi in ko so lahko celo sedli v helikopter. Seveda ni manjkal tudi čas za počitek in malico in navdušeni in polni vtisov smo se vrnili domov.

Slavica Blažič in Darja Jug

OŠ Kozje - kulturna šola


Naša šola je ponovno postala »kulturna šola«! Podelitev naziva in zastave je bila v petek, 19.  9., na prireditvi v Brežicah, in sicer na lanskoletni zmagovalni OŠ Brežice.  Naziv smo si prislužili  s pestro paleto dejavnosti s področja kulture v zadnjih treh letih, in sicer smo predstavili  svoje delovanje v sledečih dejavnostih:

-          glasbena dejavnost,

-          gledališče,

-          lutke,

-          folklora,

-          likovna umetnost in fotografija,

-          literarno ustvarjanje,

-          varovanje kulturne dediščine.

Organizatorji so petkovo prireditev sestavili iz dopoldanskega  in popoldanskega dela. V dopoldanskem delu so učence vključili v posamezne delavnice,  ki so potekale po različnih brežiških kulturnih ustanovah. Na ta način so še posebej izpostavili povezavo med mestom in šolo, iz katere se oblikuje bogat kulturni utrip. Naši učenki , Daša Berglez in Nika Gradišek, sta bili v delavnici vokalne glasbe, ki jima je ob njunih inštrumentih, kitari in violini, prav pisana na kožo. Prvi del kulturnega druženja  smo zaključili s skupno predstavitveno točko vseh delavnic v mestnem središču.

Slovesna zaključna prireditev pa je bila v veliki dvorani brežiškega kulturnega doma. Po uvodnih pozdravih smo si ogledali odličen kulturni program najbolj kulturne šole leta 2013, to je OŠ Brežice, za tem pa so bila podeljena priznanja  in razglašena je bila najbolj kulturna šola za to leto. To je OŠ Ledina Ljubljana.

Elica Tučič

Več o sami prireditvi si lahko ogledate v novici MMC RTV SLO

http://www.rtvslo.si/lokalne-novice/osnovna-sola-ledina-najboljsa-kulturna-sola/346786


V soboto, 6. 9. 2014, so naši učenci Daša Berglez, Nika Gradišek, Aljaž Klavžar in Anja Rajgl pod vodstvom mentorjev Franca in Žive Grobelšek, sodelovali na tradicionalni prireditvi v spomin številnim izgnancem iz našega območja, ki jih je nemška vojska v času 2. svetovne vojne nasilno izselila iz naših krajev in obletnici osvoboditve Kozjega. Pripravili so recital, ki so ga popestrili z zvoki violine in diatonične harmonike. Prisotni, med katerimi so bili tudi udeleženci omenjenih dogodkov, so jim navdušeno zaploskali.


Sprejem novih prvošolčkov


Prvega septembra je šolska vrata OŠ Kozje prvič prestopila nova generacija prvošolčkov. Devetnajst novopečenih šolarjev in njihove starše, ki so jih prvi dan pospremili v šolo, sta v njihovi učilnici sprejeli razredničarka Darja Jug in  druga strokovna delavka v 1. razredu vzgojiteljica Slavica Blažič. Vsi skupaj so se nato prestavili v dvorano Večnamenskega centra Kozje, kjer sta jih pozdravila ravnatelj Roman Gradišek in župan Občine Kozje Dušan Andrej Kocman, ki je vsem prvošolčkom podaril tudi knjižno darilo s posvetilom. 
Temu je sledilo prvo presenečenje, nastop čarodeja Sam Sebastiana, ki je navdušil prvošolčke, starše pa tudi učence drugega in tretjega razreda, ki so si prav tako ogledali njegov nastop. 
Naslednji je prvošolčke in njihove starše nagovoril policist Dani Fon, ki je starše seznanil z določili Zakona o varnosti v cestnem prometu, prvošolčkom pa je razdelil rutice in kresničke. Razredničarka in ravnatelj sta nato vsakemu prvošolčku podelila še priznanje ob vstopu v šolo in lutko - Lili za učenke in Bineta za učence. Prvošolčki so se nato v spremstvu učiteljic vrnili v svojo učilnico, kjer jih je čakalo novo presenečenje - torta, sok in še drobno darilce. Prvi šolski dan je tako minil hitro in zanimivo in kar kmalu so se prvošolčki v spremstvu staršev odpravili domov. Naslednji dan pa se je začelo malo bolj zares. 
Comments