ŠOLSKO LETO 2013/14

O šolskem letu le s presežniki


Šolsko leto, ki se počasi izteka, bo zagotovo ostalo neizbrisljivo zapisano v spominih zaposlenih in učencev OŠ Kozje. Dosanjali smo namreč sanje številnih generacij  - dobili smo nov Večnamenski center Kozje s kulturno in športno dvorano. Že res, da je bil pouk v letošnjem letu zaradi gradnje centra nekoliko moten, vendar pa nova pridobitev odtehta vsa prilagajanja. Še najbolj smo morali improvizirati pri pouku športa in naj se še enkrat zahvalim Prostovoljnemu gasilskemu društvu Kozje, ki nam je dovolilo, da smo v ta namen uporabljali dvorano gasilskega doma. Bolj kot se je gradnja bližala koncu,  bolj s srečnimi obrazi smo pogledovali proti centru  in ko smo učence prvič popeljali po dokončanem in opremljenem objektu, je bilo veselje popolno. Neverjetno - s koliko energije in elana smo se lotili pripravljanja programa za svečano otvoritev in prav nič ni moglo iti narobe. Prve kulturne prireditve in ure športa v novem centru so pokazale, kakšna prepotrebna pridobitev je center za kraj in šolo. Z izgradnjo novega centra pa še nismo zaključili z investicijami za letošnje leto. Malo pred poletnimi počitnicami se je namreč začela še energetska sanacija šole in vrtca in če bo šlo vse po načrtih, bomo jeseni vstopili v lepšo in energetsko sanirano šolo.

Naši učenci so s pomočjo mentorjev postavili nov mejnik, kar se tiče uspehov na tekmovanjih iz znanja. Osvojili so namreč kar sedem zlatih, 52 srebrnih in 152 bronastih priznanj. Vsaj eno priznanje je osvojilo72 različnih učencev, kar je skoraj 60 % vseh učencev naše šole. Po dve zlati priznanji sta osvojila osmošolec Kristjan Šoln, ki je bil zlat na tekmovanjih iz angleščine ter kemije in sedmošolka Nika Gradišek, ki je zlato osvojila na tekmovanjih iz logike ter matematike. Osmošolka Anja Rajgl je zlato priznanje osvojila na tekmovanju iz slovenščine, na tekmovanju iz biologije pa sta bili zlati devetošolki Andreja Žmavc in Neža Švajger. Zelo uspešna je bila tudi ekipa sedmošolcev v postavi Aljaž Klavžar, Nika Gradišek in Dejan Zorenč, ki je nastopila v tekmovanju Male sive celice, saj so na regijskem predizboru zmagali in se uvrstili med dvaintrideset najboljših ekip v Sloveniji.

Ob zaključku devetletnega šolanja na OŠ Kozje je naziv najboljša učenka prejela Neža Švajger. Neža je bila ves čas odlična učenka, v zadnji triadi pa je osvojila dve zlati, tri srebrna in deset bronastih priznanj.  Neža pa je postala tudi športnica šole, saj je dosegala odlične športne rezultate predvsem v atletiki. V letošnjem letu je postala medobčinska prvakinja v skoku v daljino za starejše učenke, na področnem tekmovanju je zasedla 5. mesto, druga pa je bila tudi na medobčinskem prvenstvu v krosu. Poleg nje so se na medobčinskem prvenstvu dobro odrezali še Ivica Švajger, ki je bila tretja v suvanju krogle, Rebeka Žučko, ki je bila tretja v teku na 300 metrov, tretje mesto je osvojila tudi dekliška štafeta 4x100 metrov v sestaviRebeka Žučko, Anja Rajgl, Nina Jazbec in Neža Švajger, tretji pa je bil tudi Primož Klavžar na tekmovanju v krosu.

Šolsko leto je bilo ponovno zelo bogato s kulturnimi nastopi, s katerimi smo popestrili praktično vsako prireditev v kraju. Člani gledališkega krožka so se udeležili območnega srečanja otroških gledaliških skupin v Šmarju pri Jelšah z igrico Olge Paušič Pepelkin čevelj. Poleg številnih drugih aktivnosti na dramskem področju so bili učenci  in mentorji aktivni tudi na glasbenem, likovnem, folklornem in drugih kulturnih področjih, zato smo konec šolskega leta ponovno dobili naziv Kulturna šola, ki ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje šolam, ki izkazujejo nadpovprečno aktivno kulturno udejstvovanje. Naziv Kulturna šola lahko uporabljamo v naslednjih treh šolskih letih.

Šolsko leto, ki se zaključuje, je bilo za učence in zaposlene na naši šoli torej leto presežkov in samo upamo lahko, da se bo takšen trend nadaljeval tudi v prihodnje!

 

Roman Gradišek, ravnatelj OŠ Kozje


V ŠOLI V NARAVI

 

V ponedeljek, 2.6.2014 smo se z avtobusom odpeljali v Koper. Nastanili smo se v apartmajih Lavanda, v hotelu Žusterna. V sobi sem bila skupaj z Anamari, Lucijo in Špelo. Vsak dan smo se kopali v bazenu in se učili različnih tehnik plavanja. Spuščali smo se po toboganu in se učili skok na glavo.  Spoznavali smo okolico, se učili, spoznavali rastline in živali ter Koper in Piran. V Kopru smo si ogledali mesto in hiše, na katerih so bili levi s knjigo. Če je bila knjiga odprta, ni bilo vojne, če pa je bila knjiga zaprta, je bila vojna.

V Piran smo se odpeljali z barko. Mesto smo si ogledali, nato pa smo si lahko kupili spominke, tudi v akvariju smo bili.

Vsak dan smo se kaj novega naučili in to zapisali v naše dnevnike. Vsak večer smo naredili sprehod do mesta in si kupili sladoled. Ogledali smo si tudi stadion in se tam igrali.

V petek smo se odpravili domov. Doma me je čakala mami, ki sem jo z veseljem objela. Teden v šoli v naravi sem zelo lepo preživela in bi še enkrat šla, če bi se dalo.

Patricija Žučko

V vrtcu Zmajček barvali stolčke


V vrtcu »Zmajček« Kozje nikoli ne zmanjka idej in aktivnosti

Na začetku šolskega leta smo se s starši naših otrok vrtca Zmajček dogovorili, da bi eno srečanje s starši izvedli kot dobrodelno akcijo in bi s pomočjo staršev OBNOVILI STOLČKE. Na podstrešju smo namreč imeli kar nekaj stolčkov, ki niso bili več za uporabo. Iz starih smo želeli narediti nove in jih nekaj tudi prodati, z izkupičkom pa otrokom na koncu šolskega leta pripraviti kakšno predstavo, čarodeja ali drugo presenečenje.

Zato smo povabili starše, da so se nam pridružili v SREDO, 7. maja v vrtcu, ko smo akcijo tudi izpeljali. Dve uri smo strokovne delavke vrtca in starši pridno barvali in ustvarjali. Domišljija ne pozna meja, prav tako ne ustvarjalnost staršev. Imeli so veliko idej in domisli in pod spretnimi rokami so nastali pravi umetniški izdelki. Kar prehitro je minil čas, nekateri se sploh niso dali motiti in ustvarjali bi še in še. Morda pa za nekatere naredimo še kakšno akcijo in  prebarvamo še kaj. V vrtcu se vedno kaj najde. In še posebno zdaj, v teh kriznih časih, pride še kako prav, da znamo iz starega narediti novo.

Starši, ki so se akcije udeležili so bili navdušeni. Povedali so, da sploh niso vedeli, da so lahko tako ustvarjalni in da so dobili ideje, da tudi doma kaj podobnega obnovijo.

Hvala vam, dragi starši, ki ste soustvarjali z nami za vaše in naše otroke.

Fotografije, ki sij lahko ogledate v fotogaleriji, naj vas navdušijo, kot so tudi nas, ki smo ustvarjali, navdušili končni izdelki.

Slavica Blažič

Miškina in naša sreča


Za Kozje je bil petek, 25. april, velik dan. V enem letu smo zgradili večnamenski center, ki smo ga ta dan predali svojemu namenu.

Tega dogodka smo se zelo veselili učenci naše šole, ker smo s to veliko pridobitvijo za kraj in občino, dobili tudi novo telovadnico.

Vsi učenci smo sodelovali v programu že z razstavo svojih likovnih izdelkov, s slovesnim vstopom v dvorano, v nadaljevanju pa tudi s športno točko, s točko gledališkega krožka in z rezanjem traku.

Gledališki krožek, katerega članica sem tudi jaz, je pripravil prizorček o miški, ki si skuje srečo. In to miškino srečo smo povezali z našo skupno srečo in z našim veseljem ob otvoritvi večnamenskega centra. Miška je bila v svoji igri, v svojem kovanju,  prepričljiva in publiko je navdušila s svojo srečo. Vse, kar se ji je zgodilo, je obrnila v dobro in se kar naprej tolažila z besedami: »Oh, kakšna sreča, da imam srečo!« In na koncu je, prepolna veselja in sreče, povabila celo šolo  k »odvijanju našega darila«  in skupaj smo  učenci, učitelji in gospod ravnatelj simbolično razvili trak in v velikem krogu objeli dvorano,  miška pa je pripeljala gospoda župana, da ga je prerezal.

To je bil res velik dogodek in gotovo ga bomo vsi, ki smo sodelovali, še dolgo ohranili v spominu.

Daša Berlez, 7. r., OŠ Kozje

Zlato Vegovo priznanje


V mesecu aprilu smo dobili novo, že sedmo zlato priznanje v letošnjem šolskem letu. Tokrat je na državnem tekmovanju iz matematike zlato priznanje osvojila sedmošolka Nika Gradišek, ki je tako prišla še do svojega drugega zlatega priznanja letos. Ker je bila med najboljšimi v državi (enajsti rezultat med sedmošolci) jo je Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije povabilo na nagradni izlet na Dunaj. 

Čestitamo!

Z območnega srečanja otroških gledaliških skupin


V mesecu marcu smo se člani gledališkega krožka udeležili območnega srečanja otroških gledaliških skupin v Šmarju pri Jelšah. Nastopili smo z igrico Olge Paušič Pepelkin čevelj, ki smo jo za nastop priredili in tudi zanimivo aktualizirali. Delo je bilo na odrske deske premierno postavljeno v Kozjem na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku.

Vse predstave je strokovno spremljal regijski selektor Gorazd Žilavec, ki so ga otroci takoj prepoznali kot Bena iz nanizanke Lepo je biti sosed. Ocenjeval je delo z igralci, predvsem kvaliteto mentorskega dela in angažiranost igralcev in njihov ustvarjalni delež pri sami gradnji predstave. Nastope je vrednotil tudi z vidika celovitosti predstave, kjer naj bi se pokazala jasnost režijske interpretacije in dramaturške linije in povezava obojega z interpretacijo vlog, sporočilnost kostumografije, scenografskih rešitev …

O vsem tem je po predstavah spregovoril z mentorji in najprej je vse, ki mladim odkrivamo to vrsto umetnosti, pohvalil.  Pohvalil je tudi predstave in za vse izpostavil dobre stvari, ki jih je opazil, in spregovoril tudi o napakah in spodrsljajih, ki so bili skupni vsem. Potem pa je pod drobnogled vzel vsako posebej in o njej povedal nekaj več. Naša je bila zelo pohvaljena glede same igre, sodelovanja, čutenja in slišanja med samimi igralci. Igralci so se vživeli v svoje vloge, stopili so v like, ki so jih prestavljali, tako so bili nastopi doživeti in prepričljivi. Selektor je prav izpostavil in pohvalil nekaj igralcev - Dašo Berglez,  Svena  Agreža,  predvsem pa Niko Gradišek, ki je v vlogi Pepelke pokazala izjemen igralski dar.

Pohvalil je tudi sceno, ki je bila preprosta, a dovolj sporočilna in bogata, da so si gledalci lahko predstavljali prizorišče – grad, grajsko stopnišče, gozd. Na tej predstavi v Šmarju smo se lahko tudi »poigrali« z lučjo, česar na premieri nismo mogli, in tako je bila tu pohvaljena  igra svetlobe  in teme, ki je k predstavi dodala svojo barvo.

Nastop je bil zanimiva izkušnja  za vse, ki smo se s to predstavo trudili.  Imeli smo veliko vaj, tudi po posameznih prizorih, ki jih je bilo potrebno bolj prepričljivo doreči in izbrusiti, in vaje so bile včasih tudi po pouku in tu se najlepše zahvaljujem staršem, ki so poskrbeli za prevoz otrok domov. Največji izziv pa je bil nastop vsekakor za igralce, ki se že veselijo novih vlog.

Elica Tučič. Mentorica gledališkega krožka

Zlato Cankarjevo priznanje


Anja Rajgl, učenka 8. razreda,  je na državnem tekmovanju iz znanja slovenščine, ki je bilo 29. marca v Rušah,  osvojila ZLATO CANKARJEVO PRIZNANJE.

V pripravi na tekmovanje je poglobljeno spoznavala  pesmi Saše Vegri in Nika Grafenauerja in v tekmovalnem razlagalnem spisu z naslovom Otroško ali otročje? pisala o svojem pogledu na njun pesniški opus.

ČESTITAMO!

Elica Tučič, mentorica tekmovanja

Z regijskih in državnih tekmovanj


Tekmovanja iz znanja se vrstijo skozi celo šolsko leto, nekatera so se že izvedla na vseh ravneh in rezultate teh smo že objavili, nekatera pa so potekala v tem zimsko-pomladanskem času in učenci OŠ Kozje so na njih dosegli vidne uspehe.

Na regijskem tekmovanju iz znanja slovenščine, to je tekmovanje za Cankarjevo priznanje, sta našo šolo zastopali Neža Švajger iz 9. in Anja Rajgl iz 8. razreda. Obe sta osvojili srebrno Cankarjevo priznanje, Anja, ki pa je imela med osmošolci na regijskem tekmovanju najboljši rezultat, pa se še poglablja v pesmi Nika Grafenauerja in Saše Vegri in se pripravlja na državno tekmovanje, ki bo konec marca.

Pri geografiji so v tem šolskem letu poglobljeno razmišljali o vodi in njeni vlogi v pokrajini in na regijsko tekmovanje so se uvrstili: Neža Švajger in Nina Jazbec iz 9. razreda in Kristjan Šoln iz 8.

V pripravah na tekmovanje iz znanja zgodovine so učenci spoznavali začetke in razvoj radia, televizije in filma na Slovenskem in na regijskem tekmovanju sta Nina Jazbec iz 9. razreda in Anja Rajgl iz 8. prejelisrebrno priznanje.

Aljaž Klavžar in Gašper Gošek sta se uvrstila na državno tekmovanja iz angleščine za 7. r. Pripravila sta multimedijsko predstavitev o svojih najljubših stvareh in osvojila srebrno priznanje.

Na državno tekmovanje iz znanja kemije sta se uvrstila Kristjan Šoln iz 8. r. in Žiga Cvek iz 9. r. Nanj sta se pripravljala s poglabljanjem vsebin iz naravoslovja in kemije nasploh, seveda  pa na višjem nivoju kot pri rednem pouku. Kristan Šoln je z visokim številom točk osvojil zlato Preglovo priznanje.

Vsem dobitnikom priznaj čestitamo!

Elica Tučič


Slovenski kulturni praznik


Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, smo pripravili  kulturno prireditev, katere osrednji del je bila pravljična igra Olge Pavšič,  Pepelkin čevelj, ki jo je za naš nastop priredila mentorica gledališkega krožka,  učiteljica Elica Tučič.

V četrtek, 6. februarja, smo pripravili nastop za šolo in v programu so poleg gledališkega krožka nastopili še instrumentalisti, v petek, 7. februarja, pa smo prireditev ponovili in nanjo povabili vse krajane in starše. V programu pa so se nam pridružili še pevci Mešanega pevskega zbora Vinea Kozje.


Zimska šola v naravi


Učenci 6. razreda OŠ Kozje smo šli kmalu po novem letu, natančneje 6. januarja, v šolo v naravi na Areh.

Zjutraj smo se vsi nestrpni zbrali pred šolo, naložili svojo opremo in prtljago v dva kombija, se poslovili od staršev in se podali na pot. Že prej smo vedeli, da bomo imeli družbo, da bomo ta teden »drugačnega« pouka preživeli s prijatelji iz OŠ Lesično in OŠ Slivnica pri Celju.

Končno smo prišli na cilj, v prenovljeni hotel Areh. Bili smo navdušeni nad sobami, predvsem nad LG televizijo. Že takoj prvi dan smo imeli spoznavni večer. Vsaka šola je pripravila točko, s katero se je predstavila. Mi smo predstavili naš kraj Kozje in našo šolo.  Zelo smo se zabavali.

Teden na Arehu je bil zelo zanimiv, saj smo kljub zimi, ki je letos ni in ni, veliko smučali. Nekateri so v teh dneh na smuči stopili prvič, nekateri pa smo že znali smučati. Prvi dan smučanja smo bili še na krožničkih, drugi dan pa že na sidrih. Nekatere je bilo kar malo strah in bilo je tudi nekaj padcev. V tem tednu smo se tudi peljali z gondolo do proge Zlate lisice, ki ji letos ne kaže ravno dobro. Prisluhnili smo tudi predavanju o Pohorju, o njegovih znamenitostih ter o njegovi naravi. Imeli smo  tudi kviz na temo zimski športi in FIS pravila, na katerem smo zmagali. V četrtek dopoldne smo se najprej dobro ogreli, potem pa smo  na čisto pravi veleslalomski progi izvedli  tekmovanje v veleslalomu. Bili smo uspešni, saj smo vsi izpeljali progo brez padca. 
Zadnji dan smo imeli zaključni večer, na katerem so nam učitelji podelili priznanja za najbolj urejene sobe in priznanja za uspeh na veleslalomu. Po uradnem delu je sledila zabava z glasbo in plesom.

V šoli v naravi smo se imeli zelo lepo. Smučali smo, izvedeli smo veliko novih stvari in te dni smo se veliko družili s svojimi prijatelji. A prišel je dan, ko smo se odpravili proti domu. Žal nam je bilo, da se že poslavljamo, po drugi strani pa smo že komaj čakali, da vidimo in objamemo svoje najdražje.

Maja Kranjčič, 6. r., 


Dobrodelni koncert


V četrtek, 19. 12. 2013, je v gasilskem domu Kozje potekal dobrodelni koncert z naslovom Metuljev let k sreči, ki ga je organizirala OŠ Kozje. Na koncertu so sodelovali otroci Vrtca Zmajček Kozje, učenci OŠ Kozje ter gostje: Jadranka Juras, Ansambel Jug ter ansambel Šok Kvintet, ki so se prijazno odzvali vabilu.

 

Zahvaliti se želimo vsem nastopajočim, občinstvu ter donatorjem, ki so omogočili organizacijo koncerta. Zbrana sredstva gredo v šolski sklad.

 

Donatorji:

-          Kovaštvo Pečnik

-          podjetje Rajmax

-          Gradbena mehanizacija Karl Kunej

-          Vse za avto – g. Darko Kukovičič

-          podjetje Graviart – ga. Tanja Valenčak

-          g. Boris Žlender s.p.

-          Trgovina TUŠ Švajger Kozje

-          Mercator market Kozje

-          Vrtnarstvo Štravs

-          Prostovoljno gasilsko društvo Kozje

-          Domača pekarna Resnik

-          Vinogradništvo Jug

Dedek Mraz


V ponedeljek 23. decembra je bilo v kinodvorani Kozje zopet veselo. Polna dvorana otrok je čakala na Dedka Mraza, ki je napovedal svoj prihod. Otroke ter njihove starše je najprej pozdravila vodja vrtca Slavica Blažič in se zahvalila Občini Kozje, ki je tudi letos finančno priskočila na pomoč Dedku Mrazu. Nato so na oder prišli otroci z Osnovne šole Kozje. Neža in Nina, ki sta povezovali program, sta napovedali igrico Novoletna jelka. Nastopili so učenci tretjega razreda, ki pri mentorici
 Mateji Kolar obiskujejo aktivnost Gledališče za najmlajše. Gre za aktivnost programa Popestrimo šolo, ki se financira iz evropskih sredstev. Po igrici pa so otroci pod vodstvom Nine in Neže zapeli in priklicali Dedka Mraza. Ta je res prišel, pozdravil otroke, nato pa enega za drugim poklical na oder, kjer so dobili darilo in bombonček. Kdor pa je želel, se je lahko še slikal na njegovih kolenih. In ker so otroci obljubili, da bodo pridni tudi vnaprej, lahko Dedka Mraza pričakujemo tudi naslednje leto.


Uspehi na tekmovanjih se nadaljujejo


Tudi konec meseca novembra in v začetku decembra so bili naši učenci izredno uspešni na tekmovanjih iz znanja. 

25. novembra je bilo v Šmarju pri Jelšah državno tekmovanje iz znanja angleščine za učence 8. razreda. Udeležil se ga jeKristijan Šoln in osvojil zlato priznanje. 

6. decembra pa je bilo še državno tekmovanje iz znanja biologije za Proteusova priznanja. Udeležilo se ga je šest učencev naše šole, ki so se spet odlično odrezali. Zlati priznanji sta osvojili Andreja Žmavc in Neža Švajger, srebrnega priznanja pa so se veselili Anja Rajgl, Aleš Zakošek inNina Jazbec

Tudi sam si lahko pomagaš


V mesecu juniju gremo četrtošolci v poletno šolo v naravi. Odločili smo se, da tudi sami prispevamo kakšen evro z različnimi akcijami ter tako olajšamo plačilo bivanja marsikateremu staršu. Prvi kontejner s starim papirjem smo že napolnili. V novembru smo izdelovali voščilnice, ki so nastajale pri likovni umetnosti, v popoldanskem času ter v sobotni delavnici. Potrudili smo se ne samo pri izdelavi le teh, temveč tudi pri prodaji. Pri akcijah zbiranja sredstev za poletno šolo v naravi pa imamo tudi pomoč, tako posameznikov kot tudi podjetij v kraju. Pravijo, da je v slogi moč. Danes drugi pomagajo nam, jutri bomo mi drugim.


Ker se bližajo prazniki, pa še naše voščilo vsem, ki prebirajo spletno stran naše šole.

UJEMITE PRVE JUTRANJE ŽARKE,

MAVRICO, KI PREKRIJE NEBO,

BEŽEN NASMEH MIMOIDOČIH,

DOBROTO V SRCIH LJUDI.

UJEMITE  ČIM VEČ  IN VSAK DAN V PRIHAJAJOČEM LETU BO LEP.

Učenci 4. razreda  OŠ Kozje in razredničarka, Marjana Hartl

Obisk Šole za gostinstvo in turizem v Celju


V ponedeljek, 25. 11. 2013, smo se učenci, ki v OŠ Kozje obiskujemo izbirna predmeta turistična vzgoja ter sodobna priprava hrane, odpravi v Celje, kjer smo lahko spoznali poklic kuharja in gostinskega tehnika.

V Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje  sta nas že v preddverju pričakali dve dijakinji, Martina in Lana, ki obiskujeta program za turistični vodnici. Razdelili smo se v dve skupini in nato nas je ena od dijakinj odpeljala v kuhinjo, v kateri imajo praktični pouk kuhanja. Skupaj z dijaki smo pekli in okraševali razne piškote, na koncu pa smo vse piškote razstavili, tako da smo vsi videli, kaj smo naredili. Seveda pa smo te piškote tudi poskusili in kasneje smo jih lahko vzeli tudi nekaj domov.

Naslednjo delavnico so nam  pripravili dijaki 3. letnika programa natakar. V tej delavnici so nam pokazali, kako se naredi bananin in sadni frape ter kako kozarec, v katerem je frape, malo okrasimo. Po poskušanju frapeja so nam tudi pokazali, kako pravilno pripravimo pogrinjek za večerjo in kako moramo  pravilno razporediti jedilni pribor. Seveda pa  ne smemo pozabiti na pravilno postavljene kozarce. Na lepo urejeni mizi pa morajo biti tudi prtički, ki so lahko zloženi prav domiselno. Dijaki so nam ob razlagi in svetovanju pomagali nekaj prtičkov zložiti na različne načine.

Za konec pa smo si ogledali še ostale prostore v šoli in čas je bil, da zaključimo prijetno popoldne.

Na koncu zelo zanimivih in poučnih delavnic smo se lepo zahvalili vsem dijakom, učiteljicam in gospe svetovalni delavki Vidi Lončarič. Šola je marsikoga od nas navdušila in nekateri bodo to šolo obiskovali naslednja štiri šolska leta.    

Karmen Rajgl, 9. r.

Veseli december se je začel


Dan dejavnosti ob koncu novembra ali v začetku decembra že tradicionalno namenjamo prazničnemu urejanju šolskega prostora in na ta način prispevamo k ustvarjanju prazničnega razpoloženja. Tudi letos smo ga izvedli na izviren način. Pripravili smo strokovno vodene delavnice, ki so jih tokrat vodili naši učitelji. V delavnicah smo spoznali, da je lahko vsak šolski predmet, pa naj bo na prvi pogled še tako nemogoče, zeloooo sproščen in novoletno obarvan. Izvedeli smo na primer, da je matematika povezana z okraski, fizika z zvezdami, gospodinjstvo in kemija z novoletnimi slaščicami, zgodovina s svetopisemskimi božičnimi zgodbami, angleščina z angleškimi  poimenovanji decemberskih dobrotnikov in angleškim ter ameriškim načinom praznovanja, slovenščina s prazničnimi pregovori in reki ..., da o umetnosti in tehniki, ki nam omogoča da naše delo v izjemno kratkem času predstavimo tako s tekstom, kot sliko in videom, sploh ne govorimo.

Delo smo (bomo) zaključili z izvirno predstavitvijo naših delavnic na šolskih hodnikih. Razstava bo učinkovito zamenjala del običajnega okrasja in nam pripovedovala poučne in zanimive zgodbe.

Oglejte si povzetek dogajanja pod rubriko Ne prezrite.


Kot smo že poročali, je ekipa sedmošolcev naše šole zmagala na regijskem predizboru za televizijski kviz Male sive celice in se uvrstila med 32 ekip izmed 450 sodelujočih. Prejšnji teden je bila ekipa ob spremstvu glasnih navijačev v Ljubljani, kjer so na TV Slovenija sodelovali pri snemanju kviza.  

Oddaja, v kateri je nastopila naša ekipa, je bila na sporedu v soboto, 23. novembra 2013. 

Za uvrstitev med 16 najboljših ekip je zmanjkalo tudi nekaj sreče. 

Posnetek oddaje si lahko ogledate tudi na internetu na naslovu http://4d.rtvslo.si/arhiv/male-sive-celice/174248683Vabljeni k ogledu!

Že prvi veliki uspehi na tekmovanjih


Učenci in mentorji Osnovne šole Kozje so tekmovanjih iz znanja tudi v novem šolskem letu  pričeli tako, kot so zaključili v lanskem – z velikimi uspehi. Po tradiciji je prvo tekmovanje na sporedu tekmovanje iz znanja logike. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 54 tekmovalcev, od katerih jih je kar 29 osvojila bronasta priznanja, na državno tekmovanje pa so se uvrstili Aljaž Klavžar, Nika Gradišek, Kristjan Šoln in Teja Kolar. Na državnem tekmovanju sta se odlično odrezala predvsem sedmošolca. Nika Gradišek je namreč osvojila zlato, Aljaž Klavžar pa srebrno priznanje iz znanja logike.

Sledilo je šolsko tekmovanje iz znanja angleščine za učence osmega razreda, kjer so se tekmovanja udeležili trije tekmovalci in vsi trije osvojili bronasto priznanje, na državno tekmovanje pa se je uvrstil Kristjan Šoln.

Tretje je bilo tekmovanje iz znanja biologije za Proteusova priznanja. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 22 učenk in učencev od katerih jih je 15 osvojilo bronasta priznanja, šesterica Andreja Žmavc, Anja Rajgl, Neža Švajger, Kristjan Šoln, Nina Jazbec in Aleš Zakošek pa se je uvrstila na državno tekmovanje.

Kot četrto tekmovanje v letošnjem šolskem letu pa je potekalo še šolsko tekmovanje iz prostorske predstavljivosti – Matemček. Izmed 40 tekmovalcev jih je 15 osvojilo srebrno in 21 bronasto priznanje, na državno tekmovanje pa so se uvrstili: Maj Toromanovič, Vitja Zupan, Matic Blatnik, Sinja Kunst, Lan Gradišek, Miha Švajger, Anže Oprešnik in Nika Ivanc. 

Zmajčkov abonma


Na drugo novembrsko je bila v Kinodvorani Kozje prva predstava letošnje sezone Zmajčkovega abonmaja za otroke. Jubilejno, deseto sezono, je pričelo Lutkovno gledališče TRI z lutkovno-igrano predstavo Mali in veliki. Predstavo si je ogledalo lepo število otrok in spremljevalcev, ki jih je uvodoma pozdravil ravnatelj Osnovne šole Kozje Roman Gradišek. Povedal je , da se na OŠ Kozje trudijo ohraniti tradicijo Zmajčkovih abonmajev, katerih pobudnik je bil gospod Marjan Marinšek. Osem let je bil gospod Marjan glavni organizator abonmaja,  Zmajčkov abonma pa ostaja tudi po njegovi smrti kot priložnost, da si lahko otroci v domačem okolju ogledajo kvalitetne predstave namenjene prav njim. Pri tem je potrebo poudariti, da so na posluh za ohranitev abonmaja naleteli tudi pri Občini Kozje, saj bi bilo brez njene finančne pomoči nemogoče izpeljati takšen abonma. Naslednja predstava bo na sporedu 14. decembra, ko bo v Kinodvorani Kozje gostovalo Gledališče gdč. Bazilike s predstavo Zlati ključek. 
 

Program za starejše krajane


Krajevna organizacija Rdečega križa Kozje vsako leto pripravi srečanje starejših krajanov na katerem tradicionalno nastopijo tudi učenci Osnovne šole Kozje, ki s kulturnim programom popestrijo druženje. Tudi letos je bilo tako. Nastopil je otroški pevski zbor pod vodstvom Polone Pevec, na glasbene inštrumente sta zaigrali Daša in Rebeka, učenci pod mentorstvom Elice Tučič pa so pripravili še dva dramska prizorčka, pogovor med babico in vnukom ter skeč s stražmojstrom in dvema nepridipravoma. 

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve


Učenci in zaposleni OŠ Kozje smo tudi letos počastili dan spomina na mrtve s komemoracijo v trgu Kozje. V parku spominov, kjer stojijo spomeniki padlim v 1. svetovni vojni, 2 svetovni vojni, vojni za Slovenijo in obeležje Društva izgnancev Slovenije, so učenci položili cvetje na vse spomenike in prižgali svečke, s kulturnim programom pa se spomnili vseh preminulih. Zbranim je spregovoril tudi župan Občine Kozje Dušan Andrej Kocman, na slovesnosti pa je bilo prisotnih tudi veliko praporščakov različnih veteranskih organizacij. 


Šola in vrtec Kozje na Prazniku Kozjanskega jabolka


Osnovna šola Kozje in Vrtec Zmajček Kozje sta se tudi letošnje leto predstavila na Prazniku Kozjanskega jabolka v Podsredi. V soboto 12. oktobra so se številni obiskovalci prireditve ustavljali ob šolski stojnici, kjer so učenke in učiteljice predstavljali številne aktivnosti, ki smo jih zbrali pod naslovom Zmajček raziskuje. Poudarek je bil na dveh lanskoletnih šolskih projektih Dan, da se ne pozabi in Od mlina do mlina ter raziskovalnih nalogah, ki so jih učenci naredili v minulem letu. Učenke in učenci osmega in deveta razreda so na stojnici prodajali voščilnice in pecivo, izkupiček pa bodo namenili pokrivanju stroškov zaključne ekskurzije.
Zanimivo je bilo tudi na vrtčevski stojnici, kjer so se radi ustavljali predvsem otroci, ki so se tam lahko poigrali in ustvarjali.


Kulturni program ob zaključku projekta in odprtju zaporov


V soboto 28. septembra so Občina Kozje, Kip vizija d.o.o. in Muzejsko društvo Kozje organizirali zaključek  projekta »Zgodovinske osebnosti Kozjanskega in Obsotelja kot odlična priložnost skupne promocije«. Ob tej priložnosti so odprli obnovljene zapore v trgu Kozje s stalno postavitvijo razstave Sodstvo v  Kozjem. Odprtje so popestrili učenci Osnovne šole Kozje, ki so pod vodstvom mentorice Elice Tučič  pripravili kulturni program.  


Več fotografij najdete na: https://plus.google.com/u/0/photos/115706549449062510987/albums/5929322217289505761?hl=sl


Ekipa OŠ Kozje zmagala na predtekmovanju Male sive celice


Ekipa treh sedmošolcev OŠ Kozje v postavi Aljaž Klavžar, Nika Gradišek in Dejan Zorenč se je udeležila regijskega predtekmovanja za kviz Male sive celice. Predtekmovanje se je odvijalo na OŠ Frana Malgaja v Šentjurju, udeležilo pa se ga je kar šestdeset ekip iz celotne savinjske regije. Naša ekipa se je odlično odrezala že po pisnem delu, saj je izmed vseh ekip zbrala največje število točk in se zanesljivo uvrstila med osem ekip, ki so se pomerile še v ustnem delu predtekmovanja. V drugem delu na izpadanje so za nasprotnike dobili osmouvrščeno ekipo OŠ Frana Kranjca iz Celja in jo premagali. S tem so se uvrstili v studijsko oddajo med dvaintrideset najboljših ekip, hkrati pa so kot zmagovalci regionalnega predtekmovanja priborili, da bo OŠ Kozje naslednje leto gostila predtekmovanje kviza Male sive celice. V soboto 14. septembra 2013 so učenke in učenci naše šole pod vodstvom mentorice Elice Tučič izvedli kulturni program za člane in simpatizerje Društva izgnancev Slovenije, Krajevne organizacije Kozje. V programu so sodelovali še pevci Moškega pevskega zbora, potekal pa je v Parku spominov v trgu Kozje ob zaključku tradicionalnega pohoda skozi vasi kozjanskih izgnancev od Zagorje do Kozjega. Zbrane so nagovorili župan Dušan Andrej Kocman, predsednica DIS Ivica Žnidaršič in predsednik Krajevne organizacije Ivan Kunej, otroci pa so z recitacijami, petjem in igranjem na inštrumente obudili spomin na težke čase pred sedmimi desetletji. 


Prvošolčki 2013/14


Začelo se je novo šolsko leto in pridružila se nam je nova generacija prvošolčkov. Na prvi šolski dan so v šolo prišli še v spremstvu svojih staršev. V učilnici 1. razreda sta jih najprej pozdravila župan Dušan Andrej Kocman in ravnatelj Roman Gradišek. Sledil je nastop čarodeja Andreja, nekaj nasvetov o varnem prihodu v šolo pa jim je podal policist Franc Fon. Sledila so še drobna darilca, torta in sok, fotografiranje in že se je prvi šolski dan iztekel. Zagotovo pa jim bo ostal v spominu še precej časa.  

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.   


Comments