Popestrimo šolo‎ > ‎

Astronomska delavnica

Nočno opazovanje neba

V petek 1. marca so si učenci, ki v okviru programa Popestrimo šolo obiskujejo astronomsko delavnico na OŠ Kozje in OŠ Bistrica ob Sotli, ogledali observatorij na Prevorju in opazovali nočno nebo nad nami.

 V popoldanskem času smo se zbrali vsak na svoji šoli, od koder sta nas hišnika s kombijema odpeljala na Prevorje, kjer nas je že čakala gospa Marica Kamplet. Sledila je kratka predstavitev učencev obeh šol in takoj za tem postavitev teleskopov, saj se je hitro mračilo. Pri postavitvi so sodelovali vsi učenci. Postavili smo naš teleskop in ga s pomočjo napajalnika umerili ter uvideli, da je veliko preprosteje iskanje s pomočjo elektrike. Na koncu smo imeli  postavljene tri teleskope. 

Pogledali smo si planet Jupiter, ozvezdje Orion, nekaj meglic in še par znamenj na nebu. 

Ko nas je prvič zazeblo, smo odšli na toplo - v šolo Prevorje, podružnično šolo OŠ Gorica pri Slivnici. Tam smo pojedli malico. Ker ima šola kupolo, smo seveda odšli v te prostore in poslušali kratko zgodovino društva Kosci. Le nekaj učencev je lahko šlo v kupolo, kjer so si ogledali, kako je tam vse postavljeno in pripravljeno na opazovanje.

Potem smo se vrnili ven, kjer smo dobili dodatne pripomočke za pogled navzgor - dva iPada in daljnogled, ki niso nobenega med nami pustili ravnodušnega. Ob koncu sta se nam pridružila še oba hišnika in še sama pogledala kaj je vsako noč nad nami. Nekaj po dvajseti uri  smo pospravili teleskope, se zahvalili gospe Marici za vodenje in se odpravili proti domu.

Fotografije z opazovanja si lahko ogledate na povezavi:

https://www.dropbox.com/sh/10ks997udseypiz/bZPiS_pFrA?m

 Saša Škorić, mentor astronomske delavnice

 


Comments