novice2018_19‎ > ‎

Mladi varuhi narave

objavljeno: 23. jun. 2019 22:51 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 27. jun. 2019 04:57 ]
Šestošolci smo se v okviru naravoslovnega krožka z go. Lidijo Čepin udeležili treh srečanj Mreže šol biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Prvo je bilo meseca marca v okolici naše šole, drugo v aprilu, v  Lesičnem, zadnje pa v mesecu maju na suhih travnikih na Vetrniku. Srečanja so organizirali strokovni delavci Kozjanskega parka.

Na prvem srečanju nam je G. Dušan Klenovšek  v VCK predstavil bobra, zavarovano žival, ki ponovno naseljuje naše kraje. Presenečeni smo bili nad njegovo velikostjo, gosto, pomaščeno dlako,  prepoznaven pa  je predvsem po oranžnih sekalcih in ploščatem repu, ki mu pomaga pri plavanju.

Sledil je terenski ogled njegovega habitata ob reki Bistrici. Tam smo lahko opazili njegove sledi: objedeno  in podrto drevje, »sekance«, ki jih pušča za sabo, vhod v bobrišče, kjer biva, začetek gradnje jezu ...  Podnevi ga je težko opaziti, zato pa so v Podsredi ob bobrišču namestili kamere. S kančkom sreče ga bodo morda posnele v nočnem času.

Bober ni edina zavarovana žival, ki biva v naših krajih. Varovanja si posebej zaslužijo  dvoživke, saj so zaradi številnih dejavnosti človeka močno ogrožene. Na mokrotnem travniku v okolici Lesičnega smo imeli priložnost spoznati manj poznane pupke. V jarku ob travniku smo našli navadnega in planinskega pupka. Ujeli smo jih z mrežo in večina učencev ga je prijela v roke in si ga lahko pobliže ogledala.

G. Dušan Klenovšek je ujel tudi kačo belouško, ki smo jo z navdušenjem opazovali. Lahko smo se jo tudi dotaknili. Zanimiv je bil tudi pogled na urha, dvoživko, ki v obrambi pred plenilcem pokaže svoj pisan trebuh in hlini smrt.

Pomladno raziskovanje narave smo zaključili na cvetočih suhih travnikih Vetrnika, kjer  smo v  družbi metuljev in ob ptičjem petju spoznavali redke in zavarovane rastline. Najbolj so nas očarale orhideje, ki so se skrivale med številnimi ranjaki, strašnicami, šaši, grebenušami ...

Ga. Mojca Kunst, direktorica Kozjanskega parka, je vsakemu udeležencu podelila priznanje Mladi varuh narave. Poučno raziskovanje je doseglo svoj namen. Zavedamo se pomembnosti ohranjanja narave in odgovorno bomo širili svoje znanje med vrstnike.

 

Izabela Godler, Mia Bricelj-Žuželj, Mia Lampič in mentorica Lidija Čepin

Comments