novice2018_19‎ > ‎

O zdravi prehrani

objavljeno: 20. nov. 2018 22:48 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 20. nov. 2018 22:49 ]
V petek, 16. 11. 2018, smo imeli učenci naše šole naravoslovni dan na temo prehrane.
V šoli smo se zbrali ob 7.30, ko smo v kratkem uvodu ge. Lidije Čepin izvedeli o pomenu lokalno pridelane hrane in zdravi prehrani. Nato smo v jedilnici pojedli tradicionalni slovenski zajtrk, črni kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Učenci nižje stopnje so pripravljali zelenjavne namaze, sadne napitke, načrtovali praznovanje rojstnega dne malo drugače ter analizirali zajtrkovalne navade. Učenci višje stopnje pa smo obiskali različne delavnice, ki so nam jih pripravili naši učitelji.
V delavnici z naslovom Nutela da ali ne? smo ugotovili, da ni najbolj primerna za vsakdanje uživanje, saj vsebuje velike količine sladkorja, pa tudi palmovo olje. Zaradi proizvodnje tega olja se krči deževni gozd, dnevno pa pogine ogromno živali.

Nato smo se odpravili v delavnico, kjer smo raziskovali količino sladkorjev v sladkih pijačah. Ugotovili smo, da z rednim pitjem kupljenih sladkih pijač pridobimo največ odvečnega sladkorja. Najstniki ga letno zaužijemo kar trikrat preveč. Sladkor pa je povzročitelj številnih bolezni sodobnega časa.

Potem smo odšli v računalniško učilnico, kjer smo izpolnili anketo o šolski prehrani in zapisovali slogane na temo prehrane.

Na zadnje smo se odpravili še v delavnico, v kateri smo s pomočjo igre s prehranskimi kartami ugotavljali, kako pogosto je priporočljivo uživati posamezna živila. Naučili smo se, da se moramo izogibati sladkim in slanim prigrizkom ter maščobam, vsakodnevno pa vključiti v jedilnik predvsem žitarice, zelenjavo in sadje.
Po malici smo se odpravili v VCK, kjer nam je ga. Marica Kolar, čebelarka, povedala nekaj več o čebelah, nastanku medu in o opremi čebelarjev. Med in cvetni prah smo lahko tudi poskusili.

Nato smo se vrnili v jedilnico, kjer smo gostili predstavnici LAS Obsotelje in Kozjansko ter izvedeli nekaj več o doma pridelani zelenjavi in sadju in o tisti, ki jo uvažajo iz tujine. Ugotovili smo, da je domača hrana boljša, pa če tudi morda od zunaj ne izgleda najbolj privlačno. Predvsem pa smo se zamislili nad tem, koliko hrane zavržemo v Sloveniji. Veliko preveč!

Tako je potekal naš poučen dan in prepričana sem, da bomo vsi sedaj na hrano gledali drugače. Ko bomo naslednjič v dilemi ali naj kupimo sladko pijačo ali vodo, se bomo zagotovo odločili za vodo.

Jerneja Sikošek, 7. r.
Comments