novice2018_19‎ > ‎

Ogled lekarne v Kozjem

objavljeno: 27. jan. 2019 23:29 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 27. jan. 2019 23:30 ]
V četrtek, 17. 1. 2019, smo se devetošolci izbirnega predmeta Poskusi v kemiji odpravili v našo krajevno lekarno z namenom, da se spoznamo s poklicem in  delom farmacevta.

Prijazno nas je sprejela ga. Olja Križnik, mag. farmacije. Vstopili smo skozi posebni vhod, si obuli zaščitne copate ter si nadeli zaščitno haljo in kapo. Takoj smo spoznali, da delo farmacevta poteka v zelo čistih in urejenih prostorih. V tako imenovanem »nečistem« delu lekarne sprejemajo pošiljke novih zdravil, hranijo zdravila, ki so se morda poškodovala pri transportu ter odpadna zdravila, ki jih zbirajo v lekarni kot nevarni odpadek in pošljejo na sežig v Ljubljano. Sledil je ogled ostalih »čistih« prostorov, kjer shranjujejo, pripravljajo in izdajajo zdravila. Določena zdravila hranijo tudi v hladilniku. V posebnem prostoru smo lahko izdelali tudi vsak svojo vlažilno kremo. Ga. Olja nas je seznanila tudi z vodenjem dokumentov o sprejemu in izdaji zdravil. Farmacevti morajo zelo dobro poznati vrste zdravil, njihove učinkovine,  katera zdravila smejo bolniki zaužiti skupaj, stranske učinke zdravil ipd. Pri iskanju teh podatkov  si danes pomagajo z računalnikom, včasih pa so morali podatke iskati v knjigah. Posebnost naše majhne lekarne je tudi, da ima robota, ki pomaga pri izdaji  zdravil.

Ogled lekarne je bil zelo zanimiv in poučen, saj si sedaj lažje predstavljamo delo farmacevta, ki je zanimivo, zahtevno in odgovorno.

Lucija Romih, Anamari Gerzina Rožič 9. r.

Comments