novice2018_19‎ > ‎

Obiskali smo letališče Jožeta Pučnika

objavljeno: 25. nov. 2018 11:46 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 25. nov. 2018 11:46 ]

Tudi letos, kot že vrsto let,  je učence prvega razreda v mesecu novembru  policijska postaja iz Šmarja pri Jelšah v povezavi z občinskim SPV-jem popeljala na letališče Jožeta Pučnika na Brniku. Z nami so bili tudi učenci in učiteljici prvega razreda iz Osnovne šole Lesično. Spremljala sta nas policista Dušan Jurgec in bivši policist Dani Fon in predstavnik SPV- ja Robi Kranjc, ki je tudi poskrbel za varno vožnjo. Peljali smo se z avtobusom, med vožnjo so otroci posebno uživali, ko smo se peljali skozi tunele.

Na letališču so nas popeljali po civilnem in policijskem letališču. Vodič nam je pokazal zgradbe na letališču  in predstavil vlogo letališča. Popeljali so nas skozi letališki rentgen, tako so otroci spoznali, kako pregledujejo potnike in osebno prtljago. Z letališkim avtobusom so nas popeljali po celotnem letališču. Otroci so lahko videli potniška in tovorna letala, premične stopnice, letališka varnostna vozila, letališko stezo, stolp, kjer spremljajo pristajanje in vzlete letal. Imeli smo tudi srečo, da je vzletelo eno potniško letalo, dve letali pa sta v tem času pristali. Otroci so lahko opazovali potek pristajanja in vzleta. Videli smo velik gasilski avto, ki je namenjen gašenju požarov, s katerim se je voznik popeljal po ploščadi in nam priredil pravo predstavo brizganja vode v vse smeri. Vsi učenci so resnično uživali in doživeli veliko zanimivega. Kaj vse so doživeli, pa so povedali.

Povedali so: » Kaj jim je bilo všeč?«

Kevin: Na letališču mi je bilo najbolj všeč, ko je pristalo in vzletelo letalo. Zanimiva so bila tudi letala, ki so jih uporabljali nekoč.

Blaž: Na izletu mi je bilo zelo lepo. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo se vozili z letališkim avtobusom po celem letališču.

Tajda: Všeč mi je bilo ko so nas popeljali skozi letališki rentgen. Zanimivo je bilo opazovati vzlet in pristajanje letal.

Urban: V spominu mi je ostalo predelano letalo, ki vozi potnike in tovor.

Shanaya: Všeč mi je bila vožnja z avtobusom po letališču, pristanek in vzlet letal.

Naja:  Všeč mi je bilo, kako so se kovčki premikali  v krogu.

Jure: Bilo je zanimivo, in sicer ko smo vzklikali: «Gori!«, je pripeljal voznik velik gasilski avto in pokazal, kako se spušča voda v različne smeri.

Gal: Lepo je bilo videti vzlet in pristanek letal, zanimiva so mi bila stara letala, ki so ji uporabljali nekoč.

Rene: Najboljše mi je bilo opazovati,  kako je gasilec  z velikim gasilskim avtom škropil vodo.

Noel: Lepo mi je bilo opazovati vzlet in pristanek letal, zanimiva je bila vožnja po letališki ploščadi.

Ema: Všeč mi je bilo, ko smo šli skozi letališki rentgen in vožnja z letališkim  avtobusom.

Sanja: Na ekskurziji mi je bilo zelo lepo. Všeč mi je bilo, ko je letalo vzletelo in pristalo in ko je voznik gasilskega  vozila iz velike cevi škropil vodo.

Za vse učence je bila ekskurzija poučno doživetje, hkrati pa so si razširili znanja  in pridobili nove izkušnje za življenje. V imenu učencev in učiteljic hvala za nepozabno in lepo doživetje, ki ste nam  ga omogočili.

(Marica Jurak)

Comments