novice2018_19‎ > ‎

Kozjanska jabka - raziskovalno turistična naloga

objavljeno: 1. apr. 2019 23:51 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 2. apr. 2019 00:01 ]
Marija Terezija je vpeljala zasajanje sadnega drevja ob cestah, da bi popotniki imeli
dovolj hrane. Konec 18. stoletja je poskušala pospešiti sadjarstvo tako, da je nalagala mladoporočenim kmetom, naj ob poroki zasadijo sadno drevo. Skoraj sto let pozneje lahko beremo v novicah: »/.../ da v vojaški Granici velevajo višji ukazi kompanijam, da v prihodnje se ne sme nikomur poročni list dati, dokler ženin in nevesta nista zato postavljeni komisiji skazala, da sta zasadila predpisano število cepljenih dreves. V deželah in tudi pri nas je to že stara, lepa in koristna navada/... (Gospodarske novice, 28. Junij 1865).

            Zgodba Marije Terezije, jablane na naših kmetijah in vsakoletni Praznik kozjanskega jabolka sta nas navdihnila da smo se pričeli z raziskovanjem tega preprostega sadeža, ki ga jemljemo tako samoumevnega. Pa vendar je poseben. V naših krajih je še nekaj več, kar dokazuje Kozjanskih park, ki že od leta 1999 vsaki drugi teden v oktobru prireja ekološko in etnološko prireditev Praznik kozjanskega jabolka v srednjeveškem trgu Podsreda.

Ob spoznavanju značilnosti travniških sadovnjakov smo se še bolj zavedli njihovega pomena za našo okolje, saj niso samo način, kako imeti sadje blizu doma, ampak predstavljajo krhek življenjski prostor številnim živalim, od katerih so seveda tudi travniški sadovnjaki odvisni.

Vabimo vas na turistično tržnico SPOMINEK MOJEGA KRAJA, ki bo 9. aprila 2019, ob 9.00 uri v Mercator centru Velenje.

Pa ne pozabimo da je v KOZJANSKEM PARKU JABOLKO VEČ KOT SADEŽ.

Povezava na turistično nalogo Kozjanska jabka

Avtorji naloge


Comments