novice2018_19‎ > ‎

Bor tretji v Dolenjski kadetski šahovski ligi

objavljeno: 13. maj 2019 00:18 avtor: Kozji Zmaj
Mladi šahisti z Osnovne šole Kozje so se že tretje leto zapored udeleževali Dolenjske kadetske šahovske lige, ki jo organizirajo šahovski klubi iz Dolenjske in Posavja. V petek  10 maja je bil na sporedu še četrti, finalni turnir, na katerem je nov lep uspeh dosegel Bor Gradišek.

Dolenjska kadetska šahovska liga ima že več kot dvajsetletno tradicijo. Letos so tekmovali v treh starostnih kategorijah, učenke in učenci do 10 let, do 12 let in do 18 let. Na sporedu so bili štirje turnirji. Prvi je bil konec oktobra v Novem mestu, drugi konec novembra v Kočevju, tretji konec marca v Leskovcu pri Krškem in zadnji prejšnji petek v Mokronogu. Skupaj je na vseh štirih turnirjih nastopilo 164 mladih šahistov iz 34 osnovnih šol, med njimi je bilo tudi šest učencev OŠ Kozje, ki so nastopali v konkurenci učencev do 12 let. Zadnjega turnirja v Mokronogu se jih je udeležilo pet. Najboljši med njimi je bil Bor Gradišek, ki je v sedmih partijah zabeležil pet zmag in osvojil tretje mesto. Matevž Muškatevc je osvojil štiri točke in osmo mesto, Florijan Kiderič in Rok Romih sta osvojila po dve točki in zasedla 15. in 16. mesto, mesto za njima pa je bil Nik Hladin s točko in pol.

Bor se je s tretjim mestom zavihtel tudi med najboljše tri fante do 12 let  v seštevku vseh štirih turnirjev. Osvojeno četrto mesto v Novem mestu, peto v Kočevju, drugo v Leskovcu in zdaj še tretje v Mokronogu je  bilo dovolj za skupno tretje mesto. Pred njim sta bila tako na finalnem turnirju, kot tudi v skupnem seštevku le Igor Jalovec iz ŠK Kočevje in Kristjan Kodrič Plevnik iz ŠK Krško. Lep skupni dosežek je uspel tudi Matevžu, ki je ligo končal na 9. mestu med fanti do 12 let, Florijan je bil 14., Rok 22., Nik 23., na 34. mestu med 41 udeleženci pa je bil še Luka Lesjak, ki pa se je udeležil le enega turnirja.   

Dan pred tem,
 v četrtek 9. maja, je v Večnamenskem centru Kozje potekalo prvo občinsko prvenstvo v šahu za osnovnošolce, ki so ga udeležili učenci iz Osnovnih šol Kozje in Lesično. Deset udeležencev je odigralo pet krogov po švicarskem sistemu. Najboljši je bil učenec OŠ Kozje Bor Gradišek, ki je zbral maksimalnih pet točk in s tem postal prvi občinski prvak med osnovnošolci. Tri točke in pol iz petih partij sta osvojila drugouvrščeni Nik Hladin iz OŠ Kozje in tretjeuvrščeni Aljaž Čepin iz OŠ Lesično. Ti trije so prejeli medalje, organizatorji pa so za prav vsakega udeleženca pripravili še praktične nagrade. 
Comments