novice2018_19

Dve bronasti medalji z državnega prvenstva v badmintonu

objavljeno: 15. mar. 2019 06:54 avtor: Kozji Zmaj

V sredo 13. marca 2019 je na OŠ Mirna potekalo državno posamično osnovnošolsko prvenstvo v badmintonu, ki so ga udeležili najboljši tekmovalci s področnih tekmovanj. Osnovno šolo Kozje oziroma celjsko regijo so med nelicenciranimi tekmovalkami in tekmovalci zastopale učenke Špela Šošterič, Katja Bratuša in Špela Kukovičič ter učenci Žan Kiderič, Tim Šmon in Lan Gradišek. Tekmovalci so bili v prvem delu tekmovanja razdeljeni po skupinah iz
katerih so se najboljši uvrstili v izločilne boje. To je uspelo Žanu Kideriču, Timu Šmonu, Katji Bratuša in Špeli Kukovičič. Žan, Tim in Katja so bili nato uspešni tudi v osmini finala in se uvrstili v četrtfinale. Tu sta se Žan in Tim pomerila med sabo in po izenačenem dvoboju je z eno samo točke razlike zmagal Tim. V polfinalu je nato naletel na premočnega tekmeca in izgubil ter tako osvojil tretje mesto v državi. Ko je bila v četrtfinalu uspešna tudi Katja je bilo že jasno, da se bodo tekmovalci OŠ Kozje domov vrnili z dvema medaljama. V polfinalu je nato Katja izgubila s kasnejšo zmagovalko in tako tudi ona osvojila bronasto medaljo! Za učence in učenke, ki badminton vadijo pod okriljem vaditelja Bojana Dobravc iz Tenis kluba Kozje, sta to bili že druga in tretja medalja z državnih prvenstev in velika vzpodbuda še za ekipno državno prvenstvo, ki bo na sporedu meseca aprila. 

Vabilo na prireditev, 28. 3. 2019

objavljeno: 15. mar. 2019 02:10 avtor: Kozji Zmaj


Brest, Lan in Miha na FITu, Brest državni prvak

objavljeno: 15. mar. 2019 02:00 avtor: Kozji Zmaj

V soboto, 9.3.2019 so se naši učenci, Brest Lenarčič, Lan Gradišek in Miha Švajger, ki so se predhodno na podlagi odličnih rezultatov uvrstili na državno tekmovanje, udeležili še državne

ga tekmovanja iz računalniških oz. digitalnih veščin.


Tekmovanje je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Fakulteti za računalništvo in informatiko iz Ljubljane in Maribora ter  Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana. Tekmovanje se je odvijalo na omenjenih ljubljanskih fakultetah. Brest Lenarčič se je zopet izjemno izkazal in v svoji skupini postal državni prvak iz programiranja v programskem jeziku python, ter osvojil še eno zlato državno priznanje.

Lan in Brest pred FRI Ljubljana

Ob odprtju

Šahovska ekipa druga na področnem prvenstvu

objavljeno: 11. mar. 2019 02:00 avtor: Kozji Zmaj

V soboto 9. marca je na Osnovni šoli Hudinja v Celju potekalo ekipno področno osnovnošolsko prvenstvo celjskega področja, ki se ga je udeležila tudi ekipa Osnovne šole Kozje v konkurenci učencev do 12 let. To je bila najštevilčnejša tekmovalna skupina, saj je nastopilo osem ekip, ki so se pomerile vsak z vsako. Ekipa Osnovne šole Kozje, ki je nastopila v postavi Bor Gradišek, Matevž Muškatevc, Rok Romih, Florijan Kiderič in Nik Hladin je zabeležila pet zmag in dva poraza ter osvojila odlično drugo mesto. Brez poraza je zmagala ekipa OŠ Šmarje pri Jelšah, tretja pa je bila ekipa OŠ Dravinja iz Slovenskih Konjic. 

Znanje je lajf

objavljeno: 22. feb. 2019 03:05 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 22. feb. 2019 03:06 ]

Gospodarska zbornica Slovenije predstavlja videospot, ki so ga za promocijo poklicev pripravili skupaj s Trkajem, ki je med osnovnošolci zelo priljubljen raper. Na spodnji povezavi si lahko videospot ogledate.

 

 

V nekaj dneh je video dosegel več kot 16.000 ogledov, odziv mladih je zelo pozitiven in je lahko v pomoč pri motivaciji mladih, da razmislijo o svojih poklicnih interesih.

Naši učenci odlični na državnem tekmovanju Prvaki znanja

objavljeno: 14. feb. 2019 00:40 avtor: Kozji Zmaj

Na  Osnovni Šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki je v torek, 12. 2. 2019, potekalo sedmo državno tekmovanje Prvaki znanja. To je zanimivo ekipno tekmovanje v znanju, kjer je glavna literatura Velika ilustrirana otroška enciklopedija, zelo pomembno pa je uigrano sodelovanje med člani ekipe.

Zmaga ekipe Dream team na območnem tekmovanju Savinjske in Zasavske regije, je na državno tekmovanje popeljala tudi učence OŠ Kozje. Tekmovanje na Vrhniki je potekalo na prekrasen zimski dan. Polni znanja so učenci odšli v učilnice, kjer so jih čakale tekmovalne pole. Po pisnem delu je sledilo še finalno tekmovanje sedmih ekip.  Ekipa, ki so jo sestavljali Lan Gradišek, Brest Lenarčič, Miha Švajger in Patricija Žučko,  se je uvrstila v finalni del tekmovanja, ki je potekal v obliki kviza. Svoje šesto mesto po pisnem delu tekmovanja so v kvizu še oplemenitili in končali tik pod stopničkami, na odličnem četrtem mestu med 33 sodelujočimi ekipami. Pridobljena znanja, izkušnje in doživetja s tega tekmovanja so prav gotovo dobra naložba za prihodnost učencev. Iskrene čestitke tekmovalcem za odličen rezultat.

Mentorica: Marinka Žibret

Slovenski kulturni praznik

objavljeno: 13. feb. 2019 03:29 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 13. feb. 2019 23:21 ]

V četrtek, 7. 2. 2019, smo se z učenci OŠ Kozje odpravili v kinodvorano Kozje, kjer smo obeležili Slovenski kulturni praznik. Prireditev je povezoval učenec 9. razreda, Miha Švajger, v kulturnem programu pa so sodelovali učenci naše šole. Zapela sta nam oba šolska zbora, zaplesala je folklora, posamezni učenci pa so deklamirali Prešernove pesmi.

Večerni del prireditve so dopolnili še pevci pevskega zbora Vinea, moškega pevskega zbora Kozjanski park Kozje in igralci Gledališke skupine Kozji Rog. Hvala jim, da so se odzvali povabilu in sodelovali pri soustvarjanju letošnje prireditve.

Rdeča nit prireditve so bile Prešernove pesnitve. Slišali smo pesem Apel in čevljar, v kateri je Prešeren obračunal s Kopitarjem, Magistrale, posvečene njegovi veliki ljubezni Primicovi Julji in vizionarsko obarvano pesem Od železne ceste, v kateri lahko najdemo aktualizacijo današnjega časa. Prireditev se je zaključila s pesmijo Ide Semenič – Kaj je kultura.

Maja Garbas, Marinka Žibret

fotogalerija

Sokijev projekt ˝20 na 20˝tudi na naši šoli

objavljeno: 10. feb. 2019 04:44 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 10. feb. 2019 04:50 ]

PROJEKT ˝20 NA 20˝TUDI NA NAŠI ŠOLI, REZULTAT: 2 CAHONA IN ELEKTROAKUSTIČNA KITARA, JUHEJ.

 >>>fotografijeV četrtek, 31. 1. 2019 se je tudi na naši šoli zgodilo nekaj zelo lepega. Obiskal nas je namreč Marko Soršak Soki, ki ga verjetno že vsi poznate, saj je izjemen človek, ki s svojo pojavo in s  svojimi izjemnimi lastnostmi pomaga osnovnim šolam, da pridobijo nekaj glasbil z njegovo pomočjo in seveda donatorji, ki mu priskočijo na pomoč, da lahko glasbila sploh kupi.

 

ZATO SE MU ŠE ENKRAT NAJLEPŠE ZAHVALJUJEMO, DA NAS JE OBISKAL TER SEVEDA DONATORJU, GOSPODU DAVIDU KOŽELJU IZ ŠENTJURJA, KI JE VSE SKUPAJ OMOGOČIL, DA JE SOKI GLASBILA SPLOH NAKUPIL.

 Še več vtisov pa si preberite spodaj in seveda poglejte v galerijo, kjer boste videli, kako fino smo se imeli. V šoli pa bo kmalu na ogled tudi manjša razstava s tega dogodka.

 

Obisk Marka Soršaka Sokija mi je bil zelo všeč, saj nam je zelo dobro predstavil cajon, kako se uporablja in zveni, če smo želeli, smo ga lahko tudi preizkusili. Mene je na koncu zelo presenetilo, saj nam je cahona podaril in prav tako elektroakustično kitaro. Upam, da bomo glasbila veliko uporabljali. Želim si, da nas obišče še kdaj, da mogoče povabimo zraven še kakšno šolo. Zanimive pa so mi bile tudi glasbene točke, ki jih je pripravila naša šola.

Tinkara Jazbec, 8. r.


Ko sem izvedel za prireditev sem bil zelo neučakan, saj nisem vedel, kdo bo nastopal. Saj nam učitelji niso nič povedali, ker bi naj bilo presenečenje. Všeč mi je bilo, ko so na koncu skupaj s  Sokijem  igrali naši učenci na cajon in kitaro ter peli.

Blaž Romih, 7.r.


Ko ja Marko Soršak Soki prišel  na našo šolo mi je bilo zelo všeč. Najprej , ko sem ga videla se mi je zdel zelo znan, dolgi lasje v čopu, kapa na glavi in oblečen v črno, pravi zvezdnik. Po vseh glasbenih točkah je končno prišel na oder in začel govoriti. Njegova osebnost je bila smešna, hkrati pa sproščena. Nato je malo spraševal in prišlo je do teme o bobnih, kar je seveda njegov instrument. Našel je učenca naše šole iz 2. razreda z imenom Jan in skupaj sta zaigrala na posebne bobne, ki so zgledali kot škatla in sestavila sta bend z nastopajočimi. Naredili smo nekaj posnetkov- »selfijev«- in tako je čez nekaj časa odšel. Zdi se mi, da bom kar jaz začela igrati bobne, saj je zelo zabavno!

Sinja Kunst, 8.r.

Najprej sem bil zelo radoveden, kaj nas čaka. Zelo sem se zabaval in se veliko smejal. Zelo mi je bilo všeč. Novi instrumenti, to pa mi je bilo najlepše.

Jan Ivanc, 7. r. 

Ogled čistilne naprave

objavljeno: 1. feb. 2019 00:06 avtor: Kozji Zmaj

V mesecu januarju smo si ogledali čistilno napravo.

Zgradba je zaprta in ograjena. V njej  je sedem bazenov. V prvem se odstranijo grobe snovi. V pomoč so jim posebne grablje.  Tekočino spustijo v naslednja dva bazena, kje dovajajo kisik. Voda se prečisti. Dovajanje kisika se samodejno izključi, ko je kisika dovolj. Pri očiščevanju sodelujejo mikroorganizmi. Bazeni so globoki šest metrov.

V zadnjem bazenu imajo pripravo, s katero določajo kakovost očiščene vode, to je z barvno lestvico.

Zadovoljivo vodo nato spustijo v reko Bistrico.

Sistem je računalniško voden, zato jim napako javi na računalnik ali pametni telefon.

Julia Bratuša, 4.r.

Ogled toplarne Topko v Kozjem

objavljeno: 1. feb. 2019 00:05 avtor: Kozji Zmaj

V sredo, 16.1.2019 smo odšli na ogled toplarne. Lastnik je g. Jože Preskar, ki nas je sprejel v nadzorni pisarni. Pokazal nam je računalnike in nam razložil, kako delujejo.

Odpravili smo se v veliko halo. Ogledali smo si peč, mehčalec lesa, cisterno s 60 000l vroče vode,traktor z lesnimi sekanci. Pokukali smo v peč, spoznali tekoči trak, po katerem se odvaja pepel iz peči. Videli smo cevi, zalogovnik, različne črpalke, ventile…Gospod nam je razložil, kako topla voda pride do naše učilnice. Učna snov o sklenjenem vodovodnem sistemu je bila tudi praktično potrjena.

Za zgradbo smo opazili kontejner s pepelom, katerega z dodatki predelajo v humus. Zraven smo zagledali skladišče s sekanci, ki jih dobijo na sosednji  žagi. Zvedeli smo, da 300kg sekancev zadostuje za 2 uri ogrevanja.

Pri ogledu sem veliko novega spoznal in se zabaval.

Tarik Mateuš, 4.r. 

1-10 of 38