novice2018_19

Bor tretji v Dolenjski kadetski šahovski ligi

objavljeno: 13. maj 2019 00:18 avtor: Kozji Zmaj

Mladi šahisti z Osnovne šole Kozje so se že tretje leto zapored udeleževali Dolenjske kadetske šahovske lige, ki jo organizirajo šahovski klubi iz Dolenjske in Posavja. V petek  10 maja je bil na sporedu še četrti, finalni turnir, na katerem je nov lep uspeh dosegel Bor Gradišek.

Dolenjska kadetska šahovska liga ima že več kot dvajsetletno tradicijo. Letos so tekmovali v treh starostnih kategorijah, učenke in učenci do 10 let, do 12 let in do 18 let. Na sporedu so bili štirje turnirji. Prvi je bil konec oktobra v Novem mestu, drugi konec novembra v Kočevju, tretji konec marca v Leskovcu pri Krškem in zadnji prejšnji petek v Mokronogu. Skupaj je na vseh štirih turnirjih nastopilo 164 mladih šahistov iz 34 osnovnih šol, med njimi je bilo tudi šest učencev OŠ Kozje, ki so nastopali v konkurenci učencev do 12 let. Zadnjega turnirja v Mokronogu se jih je udeležilo pet. Najboljši med njimi je bil Bor Gradišek, ki je v sedmih partijah zabeležil pet zmag in osvojil tretje mesto. Matevž Muškatevc je osvojil štiri točke in osmo mesto, Florijan Kiderič in Rok Romih sta osvojila po dve točki in zasedla 15. in 16. mesto, mesto za njima pa je bil Nik Hladin s točko in pol.

Bor se je s tretjim mestom zavihtel tudi med najboljše tri fante do 12 let  v seštevku vseh štirih turnirjev. Osvojeno četrto mesto v Novem mestu, peto v Kočevju, drugo v Leskovcu in zdaj še tretje v Mokronogu je  bilo dovolj za skupno tretje mesto. Pred njim sta bila tako na finalnem turnirju, kot tudi v skupnem seštevku le Igor Jalovec iz ŠK Kočevje in Kristjan Kodrič Plevnik iz ŠK Krško. Lep skupni dosežek je uspel tudi Matevžu, ki je ligo končal na 9. mestu med fanti do 12 let, Florijan je bil 14., Rok 22., Nik 23., na 34. mestu med 41 udeleženci pa je bil še Luka Lesjak, ki pa se je udeležil le enega turnirja.   

Dan pred tem,
 v četrtek 9. maja, je v Večnamenskem centru Kozje potekalo prvo občinsko prvenstvo v šahu za osnovnošolce, ki so ga udeležili učenci iz Osnovnih šol Kozje in Lesično. Deset udeležencev je odigralo pet krogov po švicarskem sistemu. Najboljši je bil učenec OŠ Kozje Bor Gradišek, ki je zbral maksimalnih pet točk in s tem postal prvi občinski prvak med osnovnošolci. Tri točke in pol iz petih partij sta osvojila drugouvrščeni Nik Hladin iz OŠ Kozje in tretjeuvrščeni Aljaž Čepin iz OŠ Lesično. Ti trije so prejeli medalje, organizatorji pa so za prav vsakega udeleženca pripravili še praktične nagrade. 

Obvestilo - govorilne ure

objavljeno: 10. maj 2019 01:32 avtor: Kozji Zmaj

V ponedeljek 13. maja ne bo rednih govorilni ur za:

- 3. razred
- 4. razred in
- 9. razred.

O novem datumu govorilnih ur boste obveščeni.

Mladi raziskovalci po bobrovih sledeh in na svatbi pupkov

objavljeno: 6. maj 2019 04:31 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 6. maj 2019 04:37 ]

Šestošolci smo se v okviru naravoslovnega krožka z go. Lidijo Čepin udeležili dveh srečanj mreže šol biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Prvo je bilo meseca marca v okolici naše šole, drugo pa v aprilu, v  Lesičnem. Srečanje so organizirali strokovni delavci Kozjanskega parka.
G. Dušan Klenovšek nam je v VCK predstavil bobra, zavarovano žival, ki ponovno naseljuje naše kraje. Presenečeni smo bili nad njegovo velikostjo, gosto, pomaščeno dlako,  prepoznaven pa  je predvsem po oranžnih sekalcih in ploščatem repu, ki mu pomaga pri plavanju.
Sledil je terenski ogled njegovega habitata ob reki Bistrici. Tam smo lahko opazili njegove sledi: objedeno  in podrto drevje, »sekance«, ki jih pušča za sabo, vhod v bobrišče, kjer biva, začetek gradnje jezu ...  Podnevi ga je težko opaziti, zato pa so v Podsredi ob bobrišču namestili kamere. S kančkom sreče ga bodo morda posnele v nočnem času.
Bober ni edina zavarovana žival, ki biva v naših krajih. Varovanja si posebej zaslužijo  dvoživke, saj so zaradi številnih dejavnosti človeka močno ogrožene. Na mokrotnem travniku v okolici Lesičnega smo imeli priložnost spoznati manj poznane pupke. Pri nas lahko srečamo tri vrste pupkov, velikega, alpskega in navadnega.
Najbolj opazni so spomladi, ko se samci odenejo v svatovske barve,  po hrbtu jim zraste greben in tako vabijo samice k parjenju. V jarku ob travniku smo našli navadnega in alpskega pupka. Ujeli smo jih z mrežo in večina učencev ga je prijela v roke in si ga lahko pobliže ogledala.
G. Dušan Klenovšek je ujel tudi kačo belouško, ki smo jo z navdušenjem opazovali. Lahko smo se jo tudi dotaknili. Zanimiv je bil tudi pogled na urha, dvoživko, ki v obrambi pred plenilcem pokaže svoj pisan trebuh in hlini smrt.

Pomladno raziskovanje narave nas je navdušilo. Komaj čakamo naslednjega, ko se bomo v mesecu maju podali na suhe travnike Vetrnika.

 

Izabela Godler, Mia Bricelj-Žuželj, Mia Lampič in mentorica Lidija Čepin

Naša ekipa druga na Mladih genialcih

objavljeno: 29. apr. 2019 00:33 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 29. apr. 2019 00:38 ]

V sredo, 24. aprila 2019, se je v Krškem odvijalo že sedmo tekmovanje Mladi genialci. Med triindvajsetimi osnovnimi šolami iz Posavja in Obsotelja so v napetem in zelo izenačenem finalu največ znanja o energetiki pokazali tekmovalci iz OŠ Velika Dolina, OŠ Kozje in OŠ Brežice. Tekmovanje Mladi genialci« - kviz o energetiki organizira podjetje GEN energija, v partnerstvu s podjetjem Nuklearna elektrarna Krško, od šolskega leta 2012/2013 dalje, izmenično za osnovne in srednje šole. V letošnjem letu so bili na vrsti ponovno osnovnošolci in med triindvajsetimi sodelujočimi ekipami sta bili tudi ekipi OŠ Kozje in OŠ Lesično. Šolske ekipe sestavljene iz treh učencev, ki so največ znanja pokazali na šolskem tekmovanju, so se zbrale na tekmovalnem odru Kulturnega doma v Krškem in navdušile s poznavanjem energetskih tem in mladostno energijo. Po napetih uvodnih predtekmovalnih krogih in izenačenemu finalu je slavila ekipa OŠ Velika Dolina pod mentorstvom Aljaž Božiča. Drugo mesto so zasedli učenci OŠ Kozje pod mentorstvom Manice Kolar, tretje mesto pa učenci OŠ Brežice pod mentorstvom Brede MajcenEkipo Osnovne šole Kozje so sestavljali devetošolca Lan Gradišek in Patricija Žučko ter osmošolec Brest Lenarčič. Za nagrado za osvojeno drugo mesto na tekmovanju so dobili tablične računalnike, hkrati pa so za svojo šolo pridobili nagrado v višini 700 € za nakup didaktičnih pripomočkov.

Naši učenci naj raziskovalci znanja

objavljeno: 26. apr. 2019 02:42 avtor: Kozji Zmaj

Učenci in učenke OŠ Kozje so v letošnjem šolskem letu prvič sodelovali na območnem tekmovanju Raziskovalci znanja, ki je potekalo 24. 4. 2019, na I. OŠ Žalec. Gre za tekmovanje, v katerega so vključeni učenci četrtega in petega razreda. Učenci so reševali test  tridesetih vprašanj, ki so obsegali številna področja, na tekmovanje pa so se pripravljali s pomočjo člankov v reviji Moj planet. Raziskovalci znanja je podmladek tekmovanja Prvaki znanja.

Območnega tekmovanja sta se udeležili dve ekipi. Ekipa četrtošolk z imenom RAZISKOVALKE ZNANJA 2009, ki so jo sestavljale: Julija Bratuša, Aneja Blažič, Žana Kozole in Anja Kukovičič, je zasedla četrto mesto

Ekipa petošolcev, z imenom DREAM TEAM JUNIOR,  v sestavi: Bor Gradišek, Nik Hladin, Anita Kozole in Luka Lesjak pa je z doseženimi 88 točkami  osvojila prvo mesto. S tem rezultatom je ekipa DREAM TEAM JUNIOR dosegla naziv NAJBOLJŠI RAZISKOVALCI ZNANJA med ekipami Zasavske in Celjske regije.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim na tekmovanju!

Mentorica: Marinka Žibret

Brest Lenarčič prejemnik bronastega grba Občine Kozje

objavljeno: 23. apr. 2019 00:46 avtor: Kozji Zmaj

Na svečani seji ob občinskem prazniku Občine Kozje, ki je bila v četrtek 18. aprila 2019 na gradu Podsreda, je naš učenec Brest Lenarčič prejel bronasti grb Občine Kozje.

Brest je učenec, ki se je v minulih letih izredno izkazal na tekmovanjih iz znanja. Tako je v zadnjih treh šolskih letih osvojil kar osemnajst zlatih priznanj na različnih predmetnih področjih (matematika, fizika, logika, astronomija, biologija, kemija, geografija, razvedrilna matematika, prostorska predstavljivost, Vesela šola, Logična pošast in programiranje) ob tem pa je kar sedemkrat postal državni prvak, se pravi najboljši v državi v svoji starostni kategoriji. Kot dvakratni državni prvak iz astronomije se je dvakrat udeležil Sankpeterburške astronomske olimpiade ter osvojil eno bronasto in eno srebrno medaljo.  

Brest je bil tudi član šolske ekipe, ki je na tekmovanju Prvaki znanja dvakrat zmagala na regijskem predtekmovanju ter letos osvojila četrto mesto v državi. Prav tako je bil član šolske ekipe, ki je postala zmagovalec regijskega predtekmovanja Male sive celice.

Bučen aplavz, ki je odmeval po renesančni dvorani gradu Podsreda, ko je Brest iz rok županje Milence Krajnc prejel bronasti grb Občine Kozje,  je zagotovo dokaz, da je šel grb v prave roke. Veliko navdušenje pa je požel tudi  Brestov klavirski nastop na svečani seji, ko je izvedel dve skladbi, od katerih je bila ena avtorska. 

Badmintonska ekipa ponovno med najboljšimi

objavljeno: 13. apr. 2019 03:59 avtor: Kozji Zmaj

Badmintonska ekipa Osnovne šole Kozje je ponovno, že tretjič nastopila na državnem ekipnem prvenstvu osnovnih šol v badmintonu. Državno prvenstvo je potekalo v Medvodah, ekipa OŠ Kozje pa se je pod vodstvom vaditelja Bojana Dobravca tja odpravila samozavestno, na krilih dveh tretjih mest z državnega prvenstva posameznikov. Žreb je naši ekipi v skupinskem delu namenil nasprotnike z Osnovne šole Miška Kranjca v Ljubljani in Osnovne šole Loka iz Črnomlja. Naši ekipa je obe tekmi zmagala in se uvrstila v osmino finala. Tu smo naleteli na Osnovno šolo Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi. Z zmago proti njim je ekipa že ponovila najboljši dosežek iz lanskega in izpred treh let – četrtfinale državnega prvenstva. Nasprotnik v četrtfinalu je bila ekipa Osnovne šole Križe, ki pa je imela nekoliko več znanja in sreče in se je po izenačeni tekmi uvrstila v polfinale. Naša ekipa je tako tekmovanje ponovno zaključila z delitvijo petega mesta v državi, kar je lep uspeh, še posebej ker bo večina ekipe lahko nastopila na prvenstvu še naslednje leto. K dobri uvrstitvi je največ prispevala mešana dvojica Katja Bratuša in Žan Kiderič, ki je zmagala na vseh treh tekmah, ki jih je igrala, tri zmage iz štirih tekem je prispeval Žan Kiderič med učenci posamezno, enak izkupiček pa je imela tudi fantovska dvojica Lan Gradišek in Tim Šmon. Dve zmagi je med učenkami posamezno prispevala Katja Bratuša, nastopila pa je še dekliška dvojica Špela Šošterič in Špela Kukovičič. 

Kozjanska jabka - raziskovalno turistična naloga

objavljeno: 1. apr. 2019 23:51 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 2. apr. 2019 00:01 ]

Marija Terezija je vpeljala zasajanje sadnega drevja ob cestah, da bi popotniki imeli
dovolj hrane. Konec 18. stoletja je poskušala pospešiti sadjarstvo tako, da je nalagala mladoporočenim kmetom, naj ob poroki zasadijo sadno drevo. Skoraj sto let pozneje lahko beremo v novicah: »/.../ da v vojaški Granici velevajo višji ukazi kompanijam, da v prihodnje se ne sme nikomur poročni list dati, dokler ženin in nevesta nista zato postavljeni komisiji skazala, da sta zasadila predpisano število cepljenih dreves. V deželah in tudi pri nas je to že stara, lepa in koristna navada/... (Gospodarske novice, 28. Junij 1865).

            Zgodba Marije Terezije, jablane na naših kmetijah in vsakoletni Praznik kozjanskega jabolka sta nas navdihnila da smo se pričeli z raziskovanjem tega preprostega sadeža, ki ga jemljemo tako samoumevnega. Pa vendar je poseben. V naših krajih je še nekaj več, kar dokazuje Kozjanskih park, ki že od leta 1999 vsaki drugi teden v oktobru prireja ekološko in etnološko prireditev Praznik kozjanskega jabolka v srednjeveškem trgu Podsreda.

Ob spoznavanju značilnosti travniških sadovnjakov smo se še bolj zavedli njihovega pomena za našo okolje, saj niso samo način, kako imeti sadje blizu doma, ampak predstavljajo krhek življenjski prostor številnim živalim, od katerih so seveda tudi travniški sadovnjaki odvisni.

Vabimo vas na turistično tržnico SPOMINEK MOJEGA KRAJA, ki bo 9. aprila 2019, ob 9.00 uri v Mercator centru Velenje.

Pa ne pozabimo da je v KOZJANSKEM PARKU JABOLKO VEČ KOT SADEŽ.

Povezava na turistično nalogo Kozjanska jabka

Avtorji naloge


Vpis v Vrtec Zmajček

objavljeno: 1. apr. 2019 01:13 avtor: Kozji Zmaj

Vrtec Zmajček Kozje, enota Osnovne šole Kozje, za šolsko leto 2019/20, vpisuje predšolske otroke stare od 11 mesecev so vstopa v šolo. Vpis bo potekal ob 3. do 15. aprila, 2019, vsak delovni dan med 8.30 in 12.00 uro. Vlogo za vpis v vrtec lahko dobite na spletni strani OŠ Kozje pod rubriko vrtec ali na upravi vrtca.

Hkrati vabimo vse predšolske otroke skupaj s svojimi starši, na dan odprtih vrat, ki bodo v našem vrtcu v SREDO, 3. aprila, 2019 v dopoldanskem času med 9.00 do 11.00 uro.

Dodatne informacije lahko dobite na telefonu 03 5801 146 ali na upravi vrtca vsak delovni dan med 8.30 in 12.00 uro.

Vabi vas kolektiv vrtca Zmajček Kozje.

Dve bronasti medalji z državnega prvenstva v badmintonu

objavljeno: 15. mar. 2019 06:54 avtor: Kozji Zmaj

V sredo 13. marca 2019 je na OŠ Mirna potekalo državno posamično osnovnošolsko prvenstvo v badmintonu, ki so ga udeležili najboljši tekmovalci s področnih tekmovanj. Osnovno šolo Kozje oziroma celjsko regijo so med nelicenciranimi tekmovalkami in tekmovalci zastopale učenke Špela Šošterič, Katja Bratuša in Špela Kukovičič ter učenci Žan Kiderič, Tim Šmon in Lan Gradišek. Tekmovalci so bili v prvem delu tekmovanja razdeljeni po skupinah iz
katerih so se najboljši uvrstili v izločilne boje. To je uspelo Žanu Kideriču, Timu Šmonu, Katji Bratuša in Špeli Kukovičič. Žan, Tim in Katja so bili nato uspešni tudi v osmini finala in se uvrstili v četrtfinale. Tu sta se Žan in Tim pomerila med sabo in po izenačenem dvoboju je z eno samo točke razlike zmagal Tim. V polfinalu je nato naletel na premočnega tekmeca in izgubil ter tako osvojil tretje mesto v državi. Ko je bila v četrtfinalu uspešna tudi Katja je bilo že jasno, da se bodo tekmovalci OŠ Kozje domov vrnili z dvema medaljama. V polfinalu je nato Katja izgubila s kasnejšo zmagovalko in tako tudi ona osvojila bronasto medaljo! Za učence in učenke, ki badminton vadijo pod okriljem vaditelja Bojana Dobravc iz Tenis kluba Kozje, sta to bili že druga in tretja medalja z državnih prvenstev in velika vzpodbuda še za ekipno državno prvenstvo, ki bo na sporedu meseca aprila. 

1-10 of 45