novice2018_19

Male sive celice

objavljeno: 13. nov. 2018 05:05 avtor: Kozji Zmaj

Kot že veste, se je ekipa naše šole po predtekmovanju uvrstila med najboljših dvaintrideset ekip v novi sezoni kviza Male sive celice. V ponedeljek 12. novembra se je ekipa v postavi Patricija Žučko, Brest Lenarčič in Matic Blatnik ob spremljavi mentorice Marinke Žibret, ravnatelja ter pedagoginje in petintridesetih navijačev, odpravila v Ljubljano na snemanje oddaje. Kako uspešna je bila naša ekipa si lahko ogledate na prvem programu TV Slovenija v soboto 1. decembra nekaj po deveti zjutraj, ponovitev pa bo verjetno v sredo 5. decembra popoldan.  

Zmajčkov abonma - Čarobni potoček

objavljeno: 11. nov. 2018 22:42 avtor: Kozji Zmaj

V soboto 17. novembra se bo pričela 15. sezona Zmajčkovega abonmaja v Kozjem v organizaciji Osnovne šole Kozje. Prva predstava bo v Kinodvorani Kozje ob 10. uri, ko bo nastopilo Glasbeno gledališče Melite Osojnik s predstavo Čarobni potoček. Abonmajske karte po ceni 15 evrov za šest predstav lahko vplačate v tajništvu šole ali pred predstavo. Predstava pa je seveda odprta tudi za neabonente, cena vstopnice posamezne predstave je 4 evre. 

Vljudno vabljeni!

Že prvi odlični dosežek v novem šolskem letu

objavljeno: 4. nov. 2018 08:14 avtor: Kozji Zmaj

Naš učenec Brest Lenarčič tudi v osmem razredu nadaljuje z odličnimi rezultati na tekmovanjih iz znanja različnih predmetov. Prvo državno tekmovanje, ki se ga je udeležil, je bilo tekmovanje iz logike. Med vsemi učenci osmega razreda je dosegel najboljši rezultat in ponovno postal državni prvak ter seveda osvojil zlato priznanje iz logike. Zbral je 68 točk, osem več od drugouvrščenega tekmovalca. 

Brestu in mentorici Manici Kolar iskrene čestitke!

Z zvezo borcev za vrednote NOB v Gradec

objavljeno: 4. nov. 2018 08:09 avtor: Kozji Zmaj

Na zadnjo septembrsko nedeljo sva se sedmošolki odzvali povabilu Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Društva izgnancev Slovenije ter se udeležile izleta v Gradec.

Na svoji poti smo se najprej ustavili v Mariboru. Pred zapori smo pripravili kratko slovesnost, kjer sva z recitacijo sodelovali tudi midve. Spomnili smo se talcev, ki so bili med vojno ustreljeni. Ob ogledu zapora so nam povedali, da je trenutno v njem kar 150 zapornikov.

Ko smo prispeli do cilja v Avstriji, smo zagledali ogromen obok. Na njem so bila napisana imena tistih, ki so v drugi svetovni vojni padli za svobodo svojega naroda. V enajstih jezikih je bilo napisano »Čuvajte svobodo in mir, kajti dali smo zanju življenje«. Vsenaokrog so bili grobovi s čudovitimi kipi in podobami žensk in moških.

Po končanem programu smo se odpeljali na Ptuj, kjer nas je čakala pogostitev. Tega dne zagotovo ne bova nikoli pozabili. Bilo je zanimivo in zabavno, počutili sva se zelo dobro.

 

Jerneja in Glorija, 7. razred OŠ Kozje


Učilnico 2. razreda preselili v gozd

objavljeno: 21. okt. 2018 10:38 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 21. okt. 2018 10:42 ]

Gozdna učilnica 
Prosto in prešerno
Mi imamo se fajn!


Prav zabavno je povezati vsebine predmetov in imeti pouk izven učilnice. V sredo, 16. 10. 2018, smo drugošolci svojo učilnico preselili v gozd v okolici šole. Pred odhodom smo se zaščitili pred nezaželenimi živalcami – klopi. S sabo smo vzeli knjižice za spoznavanje okolja, delovne liste, peresnice, voščenke in naravoslovno škatlo. Ko smo prišli v gozd, smo najprej poiskali primerno mesto, kjer smo lahko vonjali, opazovali, poslušali zvoke gozda in tipali različne naravne materiale. Sproti smo reševali knjižico opazovanj. Pogovarjali smo se o vrstah dreves, si jih ogledovali ter iskali plodove. Vsak učenec si je izbral tudi svoje drevo, katerega je objel, začutil in dihal z njim ter z naravo. Nato smo poiskali čim več naravnih materialov, ki so nas obdajali, ter jih spravili v naravoslovno škatlo. Le-to smo s sabo odnesli nazaj v šolo, da bomo lahko naslednjo uro spoznavanja okolja poročali o našem raziskovanju. Po končanem raziskovanju gozda smo na bližnjem travniku še malo potelovadili, nato pa smo se odpravili nazaj proti šoli. Spoznavanje okolja je takšen predmet, ki bi ga morali skoraj vedno izvajati v naravi, v stiku s tistim, o čemer se učenci učijo. Tudi učenci so bili navdušeni nad potekom ur izven učilnice. Vsekakor bomo takšne dejavnosti še ponovili.    

Učiteljica Katja

Izjave učencev:

Tian: »Meni je bilo zelo všeč, ker smo se učili zunaj.«

Karin: »Lepo sem se imela včeraj, ker smo se učili v gozdu in opazovali drevesa.«

Alina: »Včeraj sem se imela lepo, ker smo šli v gozd.«

Nej: »Včeraj mi je bilo zelo fajn, ker smo šli v gozd.«

15. Zmajčkov abonma

objavljeno: 18. okt. 2018 02:04 avtor: Kozji Zmaj

Zmajčkov abonma v Kozjem bo v letošnjem letu otroke razveseljeval že petnajsto leto.

V šolskem letu 2004/05 je Marjan Marinšek v sodelovanju z Osnovno šolo Kozje prvič pripravil abonma predstav za otroke in ga poimenoval Zmajčkov abonma. Gospod Marjan je bil gonilna sila abonmaja, zelo rad pa je tudi sam nastopal pred otroško publiko v Kozjem. Kmalu po začetku osme sezone pa nas je razžalostila novica o njegovi smrti.

Na Osnovni šoli Kozje smo se odločili, da mora Zmajčkov abonma ostati in z njim vztrajamo  tudi v spomin na Marjana Marinška. Pri izvedbi abonmaja imamo veliko podporo Občine Kozje, saj ga brez njene finančne pomoči ne bi mogli izpeljati.

In tako smo letos pripravili že petnajsti abonma, ki ga ponovno sestavlja šest zelo zanimivih in kvalitetnih  predstav.  Vsak mesec od novembra do aprila bo eno sobotno dopoldne rezervirano za predstavo v Kinodvorani Kozje. Abonmajske vstopnice po ceni 15 € za šest predstav lahko kupite v tajništvu OŠ Kozje, možno pa jih bo kupiti tudi pred prvo predstavo 17. novembra. Predstave pa si bo moč ogledati tudi posamično, vstopnica za enkraten ogled pa znaša 4 €.

Spored letošnjega abonmaja je sledeč:

17. 11. 2018 – Gledališče Melite Osojnik: Čarobni potoček

8. 12. 2018 – Gledališče gdč. Bazilike: Zlati ključek

12. 1. 2019 – Kaličopkovo gledališče: Veveriček posebne sorte

16. 2. 2019 – Gledališče Bičikleta: Bonton za male lumpe

9. 3. 2019 – Teater Cizamo: Legenda o Erazmu Predjamskemu

6. 4. 2019 – Teater za vse Jesenice – Pri zobozdravniku.

Vljudno vabljeni!

Roman Gradišek, ravnatelj OŠ  Kozje

Pogovorni kotiček– gradimo prijateljstvo

objavljeno: 16. okt. 2018 06:13 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 18. okt. 2018 02:02 ]

Drugošolci smo v mesecu septembru veliko ustvarjali. V učilnici smo en del namenili tudi odnosom med učenci. Imenovali smo ga pogovorni kotiček. S tem želimo preprečiti, da bi med učenci prihajalo do neprijetnih situacij. Kotiček je namenjen temu, da učenci ob manjših problemih in težavah sami rešujejo spore. Kadar se v razredu pojavijo neprijetne in neustrezne reakcije, gredo učenci, ki so v to vključeni, v pogovorni kotiček. Tam se pogovorijo o dejanjih in situacijo rešijo ter znova postanejo prijatelji. S tem se učijo samostojnosti, odgovornosti in predvsem skušajo spore reševati s pogovorom, kar menim, da je v današnjem času najpomembnejše zdravilo za reševanje odnosov med ljudmi. Kotiček so učenci opremili po svojih željah. Ob oknu so na tla postavili blazino, zraven so dali mizo, na kateri je škatla z napisom – rešimo probleme. Zraven nje sta tudi škatli za prijetne in neprijetne dni v razredu. Vsakodnevno učenci pišejo svoja občutja na listke ter jih odlagajo v škatle. Vsakih štirinajst dni pregledamo listke in se pogovorimo o sporih in
težavah, ki so se dogajali, ter jih vržemo v koš, saj smo jih uspešno rešili.

Učiteljici največ pomenijo dobri odnosi v razredu, ki odražajo nasmejane obraze njenih učencev.  

Besedilo in slike pripravila: Katja Koren,

učiteljica 2. razreda

OŠ Kozje - nosilec blagovne znamke Sožitje

objavljeno: 15. okt. 2018 02:55 avtor: Kozji Zmaj

Na 19. Prazniku Kozjanskega jabolka je Kozjanski regijski park Osnovni šoli Kozje podelil pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Sožitje - Kozjanski park.
V obrazložitvi so zapisali: 

Kulturna šola, odlično sodelovanje pri številnih parkovnih aktivnostih s poudarkom na izobraževanju glede naravne in kulturne dediščine, udeleževanje na etnoloških in naravoslovnih delavnicah, ki jih organiziramo v Kozjanskem parku, redno sodelovanje pri izdelavi raziskovalnih nalog, odlično sodelovanje v okviru mednarodnega projekta Zelena Evropa. 


Teden otroka na OŠ Kozje

objavljeno: 10. okt. 2018 22:55 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 10. okt. 2018 23:02 ]

V letošnjem tednu otroka smo imeli na OŠ Kozje v oddelku podaljšanega bivanja različne delavnice.

Že kar na začetku tedna nas je obiskala tetka Jesen. Z njo so učenci spoznali, kaj vse delamo jeseni in se v nekaterih od teh opravil tudi sami preizkusili. Po napornem delu vseh učencev je sledila prava pogostitev z različnimi jesenskimi dobrotami (pečen kostanj, ocvirkovka, jabolka, grozdje, bučnice in domač jabolčni sok). Zato bi se radi zahvalili prav vsem, ki so nam priskočili na pomoč pri izvedbi tega dne.

V torek smo na obisk povabili čebelice. Okrasili smo jih s koruzo in barvami. Sedaj pa nam prav lepo krasijo učilnico.

V sredo je bil na vrsti šolski kino. Ogledali smo si film o Piki Nogavički in se posladkali z bombončki.

Ker nam je v ponedeljek od peke kostanja ostalo še veliko nabranega kostanja, smo iz njega v četrtek izdelovali različne figurice. Kaj vse nastane, ko se vklopi otroška domišljija.

V petek pa smo bili ustvarjalni zunaj. S kredami smo poslikali igrišče.

Cel teden pa smo se veliko igrali, saj je bila tema letošnjega tedna otroka prav prosti čas.                                                                                                                                                        

M. G . in  M. Ž.

Več fotografij si oglejte v galeriji na:

https://photos.app.goo.gl/AtKc4MiQxxGYMZ9a7

Sedmošolci smo čistili okolico šole

objavljeno: 5. okt. 2018 01:18 avtor: Kozji Zmaj

Dan pred vseslovenskim projektom Očistimo Slovenijo smo si tudi sedmošolci OŠ Kozje z razredničarko nadeli rokavice, vzeli vreče in se odpravili pobirat smeti v okolici naše šole. Razdelili smo se v skupine po tri. Imeli smo polne roke dela.

 

Jan in Nina, 7. r.

 

Ko smo končali s čiščenjem smo bili presenečeni nad količino smeti, ki smo jih nabrali.

Čeprav smo mislili, da je naš kraj zelo čist, smo v kratkem nabrali kar štiri vreče odpadkov, ki so ležali na tleh.

Nina in Jerneja, 7. r.

 

Menim, da smo s pobiranjem smeti pripomogli k ohranjanju lepih površin naše šole in športnega parka. Projekt Očistimo Slovenijo nas opozarja, da smeti ne smemo puščati v naravi, saj se bomo tako boljše počutili v okolici, v kateri živimo.

 

Laura Bratuša, 7. razred

 

Meni se je zdelo zelo dobro, saj smo pomagali naravi, da bo ostala čista še za naslednje rodove. Projekt Očistimo Slovenijo se mi zdi odlična ideja za ohranjanje narave.

 

Neja Kovačič, 7.r

1-10 of 15