novice2020_2021

Izberem, plačam, tehtam, gnetem, pečem ...

objavljeno: 22. feb. 2021 01:40 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 24. feb. 2021 00:45 ]


Zadnji dan pouka na daljavo se je za učence 6. r. OŠ Kozje zaključil malo drugače. Računalniški zasloni so bili ta dan postavljeni v domačo kuhinjo, kjer so skupaj z go. Manico Kolar, Lidijo Čepin in razredničarko Aljo Belak izvedli naravoslovni dan.

Vseživljenjska znanja, ki jih učenci potrebujejo vsakodnevno, v njih vidijo smisel in vrednost, so tista, ki jim v zadnjem času poučevanja dajemo velik poudarek. Izkusiti, pridobiti in obvladati veščino peke kruha, je bila za učence izziv in zabava.
V spletno trgovino – v virtualni nakup potrebnih živil za peko kruha jih je popeljala učiteljica matematike, ga. Manica. Brez natančnega branja recepta, pravilnega izbora živil, preračunavanja cen, plačila … seveda ni šlo. Zabavna, poučna in izvirno pripravljena “Soba pobega” ni spregledala matematičnih napak in učencem ni dovolila nadaljevati s praktičnim delom v domači kuhinji. V njej se lahko poskusite tudi vi. Vanjo stopite kar tukaj: Vstop v virtualno trgovino.


Šele po uspešnem nakupu in plačilu na blagajni so učenci pričeli s praktičnim delom. Po navodilu učiteljice Lidije so najprej pripravili vzhajan kvas, zagnetli testo, ga opazovali pri vzhajanju, oblikovali hlebček in ga spekli. Učiteljice smo jih ves čas spodbujale in spremljale pri njihovem delu in prav zanimivo jih je bilo opazovati.

Ob evalvaciji njihovega dela preko kviza Kahoot in Padleta se je izkazalo, da se je večina učencev s to veščino spoprijela prvič, zato je bilo zadovoljstvo ob dišečem polnozrnatem kruhu in polnem okusu še toliko večje. In učiteljice smo bile nad delom učencev upravičeno ponosne.

Lidija Čepin, Manica Kolar in Alja Belak, OŠ Kozje

Odgovorni smo za svoje zdravje - tudi v času šolanja na daljavo

objavljeno: 22. feb. 2021 01:34 avtor: Kozji Zmaj


V mesecu januarju in februarju smo učitelji OŠ Kozje za učence izvajali delavnice s področja duševnega zdravja, prehrane in gibanja. Delavnice Odgovorni smo za svoje zdravje smo izvedli v okviru projektov Zdrava šola in Inovativna pedagogika.

Po treh mesecih dela na daljavo je učencem vidno padla motivacija za učenje, pozornost … Želeli smo jih ohranjati v učni kondiciji, hkrati pa skrbeti tudi za njihov zdrav način življenja, na katerega velikokrat vsi skupaj pozabljamo. Razredniki in učiteljice Manica Kolar, Lidija Čepin, dr. Katja Valenčak in pedagoginja, mag. Marinka Drofenik, smo v ta namen pripravili različne delavnice, ki so bile za učence presenečenje. Nihče izmed njih ni vedel, katera delavnica bo za posamezni razred na vrsti ob določenem dnevu. Tako se je na primer namesto matematike pojavil na zaslonu izvajalec določene delavnice in tako je bilo pričakovanje še večje.

Razredniki so izvedli delavnico Moje počutje, pri kateri so učenci izražali misli o tem, česa si želijo, česa ne marajo, se veselijo oz. o tem, kaj jih ta trenutek skrbi. Skupaj z razrednikom so pregovorili stiske, težave, opogumljali drug drugega, izrazili svoje občutke veselja, povedali zanimiv pripetljaj ...

Učiteljica Lidija Čepin je pripravila delavnico Moj prehranski krožnik. V času šolanja na daljavo so bili mnogi učenci primorani sami poskrbeti za svoje prehranjevanje. Skozi delavnico so spoznali, kako pripraviti hranilno, energijsko in porcijsko zdrav obrok. Vsi učitelji pa smo učence ves čas pouka spodbujali, da so imeli ob ekranih kozarce z vodo ter popili dovolj tekočine.
Delavnico s področja gibanja je pripravila učiteljica Manica Kolar. Učenci so dnevno merili razdalje, ki so jih prehodili s pomočjo aplikacije Relive, ki so si jo naložili na mobitel. Pohod učenke Anite Kozole, si lahko ugledate TUKAJ. Izvedli smo tekmovanje med razredi, in sicer so med seboj tekmovali, kateri razred bo opravil več kilometrov na učenca v enem tednu, in tako je bila motivacija še večja. Skupno so učenci v enem tednu prehodili 1357 km, kar pomeni v povprečju 17,9 km na učenca oziroma 2,5 km na dan. Najdaljši dnevni pohod pa je meril dobrih 26 km. Ti podatki so zelo spodbudni. Kljub nenavadnim korona časom, smo zadovoljni, da se učenci radi gibajo in gredo v naravo.

Delavnico Možganska telovadba je z učenci izvajala pedagoginja, mag. Marinka Drofenik. Učenci so prejeli posnetek z vajami za individualno vadbo. Z vajami Brain Gym-a so učenci razgibali svoje možgančke. Gibalne vaje so jim pomagale, da so bili bolj aktivni, se lažje zbrali pri svojem delu, bili bolj pozorni, hkrati pa se sprostili ob napornem vsakdanjem učenju.

Dve delavnici s področja duševnega zdravja je izvajala dr. Katja Valenčak. Delavnica Kdo sem je bila namenjena učencem druge triade, delavnica Fotostrip pa učencem tretje triade. Učenci so na zabaven način narisali smešen dogodek, ki se jim je pripetil v času šolanja na daljavo, opisali sebe s pozitivnimi lastnostmi in poudarili, kar jim je všeč na njih.

Učenci so delavnice presenečenja pozitivno sprejeli in bili navdušeni nad različnim načinom gibanja, možnostjo priprave zdravega krožnika in pozitivnega načina dojemanja sebe. Zaželeli so si še več takšnih vsebin. Mi pa si želimo, da bi z dobrimi navadami, ki so jih osvojili, nadaljevali tudi v prihodnje.


Katja Valenčak, Marinka Drofenik, Manica Kolar, Lidija Čepin, OŠ Kozje

Obvestilo karantena

objavljeno: 19. feb. 2021 07:42 avtor: Kozji Zmaj

Zaradi okužbe z virusom SARS-Cov je skupina "Sovice" v Vrtcu Zmajček Kozje v karanteni od 19. 2. 2021 do 28. 2. 2021.  

Vračanje vseh učencev v šolo 22. 2. 2021

objavljeno: 19. feb. 2021 03:31 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 19. feb. 2021 03:53 ]

Spoštovani učenci, cenjeni starši!

Kot ste verjetno že izvedeli iz medijev, se z 22. 2. 2021 v šolo vračajo tudi učenci druge in tretje triade, tako, da bomo po dolgem času zopet vsi v šoli.

Pouk pa ne bo potekal čisto običajno, saj se moramo držati smernic, kijih je za preprečevanje prenosa okužbe SARS CoV-2 pripravil NIJZ.

O posebnostih, ki zadevajo posamezne oddelke bodo učence obvestili razredniki, tu pa naj navedemo le nekatere stvari, ki veljajo za vse učence.

Še vedno veljajo nekatera priporočila, ki so bila v veljavi že ob začetku šolskega leta oziroma od pojava virusa.

Pomembno je:

-       redno umivanje rok, oziroma razkuževanje kjer ni možnosti umivanja,

-       upoštevanje higiene kašlja in kihanja,

-       vzdrževanje medsebojne razdalje,

-       nošenje mask v skupnih prostorih šole.

Pouk in vse druge aktivnosti bodo potekale v tako imenovanih mehurčkih znotraj posameznih razredov. Zaradi tega se ne bodo izvajale nobene ure pouka in drugih dejavnosti, kjer bi prihajalo do mešanja učencev iz različnih razredov. Vsak razred ima ves čas pouka v svoji matični učilnici, vsak ima tudi svoj prostor za garderobo ter za vse obroke šolske prehrane. Vsi učenci se od prihoda v šolo pas do odhoda zadržujejo v matičnih učilnicah, zadrževanje v jedilnici in na hodnikih ni dovoljeno. Učenci ves čas pouka sedite na istem mestu. Učenci si med sabo ne smete posojati šolskih pripomočkov. Oblečeni in obuti bodite športno, da boste lahko na prostem izvajali tudi ure športa.

Pri šolskih prevozih je potrebno prav tako upoštevati priporočila NIJZ – nošenje maske in razkuževanje rok.

Ker ni aktivnosti pred pričetkom pouka smo nekoliko spremenili vozni red:

·        smer Podsreda, učenci prihajajo v šolo z rednim avtobusom in se vračajo z rednim avtobusom ob 12.30, druga vožnja za Podsredo bo kadar bo potrebno,

·        smer Buče, odhod zjutraj se zamakne na 7.30, odhod domov prva vožnja po kosilu, druga ob 14. uri,

·        smer Veternik, zjutraj ob 7.05 (Županc), povratek ob 12.55 iz Kozjega,

·        smer Zdole, zjutraj ob 7.30, povratek ob 12.40 iz Kozjega,

·        smer Šonovo, zjutraj ob 7.45, povratek ob 12.30 iz Kozjega.

Veseli nas vrnitev vseh učencev v šolo in ker ne želimo, da bi se epidemiološka situacija spet poslabšala, se poskušajmo vsi držati omenjenih priporočil. 

Spoznajte GŠ Rogaška Slatina

objavljeno: 11. feb. 2021 06:11 avtor: Kozji Zmaj

Glasbena šola Rogaška Slatina je pripravila letak z najpomembnejšimi informacijami, s katerimi želijo učencem in njihovim staršem predstaviti svojo šolo in olajšati vpis vanjo. 

Letak najdete v priponki. Predavanje dr. Aleksandra Zadela

objavljeno: 11. feb. 2021 06:05 avtor: Kozji Zmaj

Šolska svetovalna služba priporoča ogled predavanja dr. Aleksandra Zadela:

Najboljša verzija sebe pri starševstvu.

Povezava do predavanja:

(2) Šola za starše, dr. Aleksander Zadel: Najboljša verzija sebe pri starševstvu - YouTube

Informativni dan

objavljeno: 9. feb. 2021 00:38 avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani devetošolci in starši, v petek 12. 2. 2021  in soboto 13. 2. 2021 na srednjih šolah in v dijaških domovih potekajo virtualni informativni dnevi.


Devetošolci ste v petek pouka prosti. Informativni dnevi se na vseh šolah pričenjajo  v petek ob 9. uri zjutraj in ob 15. uri popoldan, v soboto ob 9.00 uri, razen če ni v tabeli, ki vam jo pošiljam pod rubriko dodatne informacije zapisano, da je to drugače. Bodite pozorni na rubriko potrebna predhodna prijava.


Vzemite si čas in si pridobite še čim več informacij o izbrani šoli. Bodite radovedni in pogumno vprašajte, če boste imeli kakšno dilemo.


Takoj po počitnicah pa se slišimo in preverimo odločitve.


V petek vam bom ves čas na voljo v primeru kakršnih koli težav na tel. štev. 041 691 951.


POMEMBNO!


V priponki  pošiljam tabelo vseh srednjih šol s povezavami do informativnega dne in tabelo dijaških domov s povezavami do informativnega dne. Sledite navodilom na spletnih straneh srednjih šol.


Lep pozdrav.


mag. M. Drofenik

Krajevna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

objavljeno: 2. feb. 2021 22:59 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 9. feb. 2021 00:41 ]

Ker so kulturne ustanove po večini zaprte, društva pa ne morejo opravljati svoje dejavnosti v živo, so vam njihovi člani pripravili pestro virtualno prireditev katere premiera je bila na predvečer slovenskega kulturnega praznika. 

Pri pripravi virtualne proslave so sodelovali:
- Folklorna skupina Kozje,
- MePZ Vinea Kozje,
- Dramska skupina Kozji rog,
- Knjižnica Kozje,
- Muzejsko društvo Kozje,
- Osnovna šola Kozje,
- MoPZ Kozjanski park Kozje,
- Pošta Kozje s poštarjem Nikolo, 
- Staša, Katja, Karmen in Nika
- Turistično društvo Kozje,
- Občina Kozje.

Vsi, ki si virtualne predstave še niste ogledali, jo lahko najdete na YouTube kanalu Dramske skupine Kozji rogm, na povezavi 
https://youtu.be/DhVVF5ba5js

Razpis za vpis v srednje šole

objavljeno: 29. jan. 2021 23:49 avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani devetošolci in starši, na spodnji povezavi  je objavljen Razpis za vpis v srednje šole.


pedagoginja

Pouk za 1. triado v tednu med 1. 2. in 5. 2. 2021 - NOVO

objavljeno: 29. jan. 2021 02:40 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 29. jan. 2021 11:55 ]

Spoštovani učenci prvih treh razredov OŠ Kozje, cenjeni starši!

Kot smo napovedali je vlada RS sprejela spremembo odloka glede izvajanja pouka v tednu med 1. 2. in 5. 2. 2021.

Sprememba odloka predvideva, da se v ponedeljek 1. 2. 2021 izvede ponovno testiranje vseh zaposlenih v šoli, hkrati pa se lahko izvaja tudi pouk za 1. triado v šoli.

Na OŠ Kozje bo tako potekal pouk za 1. triado v tednu med 1. 2. in 5. 2. ves čas v šoli, enako kot je potekal že v tem tednu med torkom in petkom.

1-10 of 40