novice 2019_2020

Rezultati ankete

objavljeno: avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani starši,

po štirinajstih dneh pouka na daljavo smo vas pozvali k reševanju ankete, kako ste zadovoljni z dotedanjih potekom pouka. Velika večina vas je anketo rešila in z zadovoljstvom ugotavljamo, da je zadovoljstvo zelo visoko. 

Tule so nekateri povzetki odgovorov:

- Večina učencev ima ustrezne tehnične pogoje za delo na daljavo. S tistimi, ki jih nimajo, težave razrešujemo individualno.

- Večini učencev je delo na daljavo zanimivo, kar velikemu procentu celo zelo zanimivo, le nekaterim (8) manj zanimivo, ali (1) nezanimivo.

- Približno tretjina učencev dela v spletnih učilnicah ali preko elektronske pošte več kot dve uri, po približno petina učencev dela do ene ure, do uro in pol ali do dveh ur, le nekaj (6) jih dela več kot dve uri in pol, do 4 ure, trije delajo do pol ure.

- Približno 60 % učencev pri delu pomagajo starši, približno tretjini starejši bratje oziroma sestre, približno tretjina delajo sami, približno 10 % jih ima pomoč sošolcev.

- Tri četrtine učencev meni, da ne dobivajo preveč nalog, med tistimi, ki so mnenja, da je nalog preveč, je to večinoma pri predmetih, ki jih imajo tudi največ ur (angleščina, slovenščina, matematika)

- Prav tako tri četrtine učencev meni, da pri nobenem predmetu niso navodila za delo slabše razumljiva. Med tistimi, ki so našteti, so na prvih treh mestih ponovno angleščina, matematika in slovenščina, hkrati pa so ti trije predmeti in šport tudi med najboljšimi po procentu tistih, pri katerih so učenci zelo zadovoljni z učenjem na daljavo.

- Velika večina učencev dela sproti pri vseh predmetih, redke izjeme še niso delale pri posameznih predmetih.

- Razen nekaterih izjem učenci manj časa namenjajo učenju pretekle snovi za prihajajoča ocenjevanja, bolj se trudijo za sprotno delo.

- Kar se tiče branja knjig so odgovori zelo različni. Veliko jih ne bere nič, rekord je bil 14 ur, najboljši odgovor pa je bil: nič ne lažem, ampak okoli eno uro.

- Kar se tiče pohval jih ne bomo povzemali, jih je bilo pa res lepo brati. Zelo smo lahko veseli kako starši  cenijo naše delo v teh dveh tednih.

- Veliko večino pri delu na daljavo ne moti nič. Posamezne pripombe so glede količine nalog pri kakšnem predmetu, pa da je delo naporno predvsem za starše, ki hodijo v službo, enega starša pa moti tudi to, da je sin malo len. 

Športni dan tretješolcev malo drugače

objavljeno: avtor: Kozji Zmaj

Čeprav smo že zajadrali v pomlad, nas je pozna zima konec marca obdarila s snegom in nam kljub šoli na daljavo omogočila, da smo imeli zimski športni dan. Seveda je bil malo drugačen. Imeli smo ga doma in vsak zase. A smo vsaj malo le lahko uživali na snegu.

Poleg zimskih užitkov smo raziskovali tudi, kako so zimske počitnice preživljali naši stari starši. Bilo je res drugače. Kako si lahko ogledate v priloženi predstavitvi.

Tretješolci OŠ Kozje in učiteljica Marinka Moškon

Vabilo staršem na webinar

objavljeno: 31. mar. 2020 05:14 avtor: Kozji Zmaj

Uspešno premagovanje izzivov učenja na domu, v času, ko so šole zaprte in dodatno : Najstniško vedenje. Kako se nanj učinkovito odzovemo

Spoštovani!

obveščamo vas, da smo na šolo prejeli vabilo na predavanje za starše z naslovom:

Uspešno premagovanje izzivov učenja na domu, v času, ko so šole zaprte in dodatno: Najstniško vedenje. Kako se nanj učinkovito odzovemo

Predavanje se bo odvilo v obliki internetnega webinarja, in sicer v četrtek, 2. aprila 2020, ob 20. uri.

Predavanje je namenjeno staršem vseh otrok do 18. leta starosti. Udeležba je brezplačna.
Sodelovali bodo Leonida Mrgole in Inciativa Pedagogov in učiteljev.

Na njem boste izvedeli : 

- Kako otroku pomagati pri domačem učenju (in pri tem ne izgoreti).

 - Kako otroke motivirati za učenje. 

- Razumljive razlage šolske snovi  v času, ko so šole zaprte.​ 

- Kako vem, koliko moj otrok v resnici zna in kaj lahko pričakujem na preverjanjih in preizkusih znanja. 

- O učinkoviti komunikaciji z najstnikom za manj konfliktov in lepše odnose. 

- Kako ustaviti ponavljajoče spore z otrokom. 

- Kako ostati miren v zahtevnih in stresnih situacijah.


Prijave zbirajo izključno preko e-prijavnice, ki
se nahaja na tej povezavi .
Vs
e, ki se bodo prijavili, pričakujejo na webinarju (vodijo listo prisotnosti).

Število mest
je omejeno.

Vaša prijava je zabeležena,
ko prejmete nekaj minut po prijavi na vpisan e-naslov njihovo povratno sporočilo.

Ostale webinarje na temo starševstva si lahko ogledate na tej povezavi.


Koordinator programa je:
Adi Žabkar
Tel.št..
069 641 145
vzgoja-otrok.net


Veseli bomo, če bo informacija komu izmed staršev prišla prav in se boste udeležili
webinarja.

Lep pozdrav,

Šolska svetovalna služba:

mag. M. Drofenik

Ob koncu meseca marca - meseca družine

objavljeno: 29. mar. 2020 23:20 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 29. mar. 2020 23:25 ]

Spoštovani starši,

Zaključuje se mesec marec, mesec pomladi, mesec praznika žensk, mamic, praznika moških, mesec družine...
Pred malo več kot letom dni smo na OŠ Kozje imeli prireditev za vas, dragi starši. Vaši otroci so se predstavili z glasbenimi točkami in recitacijami.
Letos smo glede na razmere  in preventivne ukrepe v Sloveniji in drugod po svetu doma, v krogu svoje družine.
Družine, ki je osnovna celica vsakega posameznika, kjer so naloge in vloge dogovorjene s kompromisi.
Družina, ki je srce vsake skupnosti, družbe...
Dragi starši, učitelji, vzgojitelji in otroci, v prihajajočih dneh vam želimo obilo zdravja, razumevanja, notranjega miru in ljubezni, ki vse povezuje.

Ostanimo zdravi in povezani.

Vse dobro vsem.

Dr. Katja Valenčak - svetovalna delavka enote vrtec Zmajček Kozje in vodja Zdrave šole OŠ Kozje

P.s. Utrinki v fotografijah, kako mi na šoli skrbimo za svoje zdravje. (Fotografije so posnete v oktobru in novembru 2019)Zimski športni dan za prvošolce

objavljeno: 29. mar. 2020 23:13 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 29. mar. 2020 23:23 ]

Glede na to, da je bila letošnja zima zelo skopa s snegom, nismo imeli možnosti izpeljati zimski športni dan. In ker nas je prejšnji teden presenetil spomladanski sneg, so imeli prvošolci in prvošolke kljub pouku na daljavo športni dan. Seveda to ni bil dan, kot bi ga lahko izvedli, če bi bili vsi v šoli, kjer bi se učenci družili med seboj, se igrali, pogovarjali, veselili... Kljub temu, pa se iz fotografij, ki so jih poslali nekateri starši vidi, da so otroci zelo uživali na snegu.

Kako se pogovarjati z otrokom v stiski - pismo šolske svetovalne službe

objavljeno: 26. mar. 2020 02:09 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 26. mar. 2020 02:10 ]

Dragi starši, tako vi kot vaši otroci in mi šolski delavci se že drugi teden soočamo s situacijo, ki je za vse nas nova. Nanjo se različno odzivamo, eni bolj uspešno, drugi manj, odvisno od naše psihične stabilnosti, kajti pandemiji corona virusa so se pridružile socialno – ekonomske stiske, strahovi, tesnobe. V takšni situaciji se tako nam odraslim, še posebej pa otrokom porajajo mnoga  vprašanja tesnobne narave in pomembno je, da se o tem znamo pogovarjati, in da te probleme rešujemo sproti.

Dr. Kristjan Lešnik Musek, znan slovenski psiholog in terapevt je izjavil, da ljudje v obdobju pandemije reagirajo na različne načine; s strahom in paniko, s tem, da ne jemljejo stvari resno in minimilizirajo stvari in so ljudje, ki so soodgovorni in odgovorni do sebe in drugih. Nagovarja nas, da uporabljamo trezno glavo. Brez panike in brez zanikanja grožnje virusa.

Na začetku je otrokom in odraslim ugajalo, da so se lahko zleknili pred TV, zasedali prostor pred računalnikom, vzeli v roke igralno konzolo ali telefon. Končno je to dovoljeno, celo zaželjeno.

Ampak počasi to ne bo dovolj oz. se bomo ob tem začeli počutiti slabo, nasičeno, utrujeno, nemirno, tesnobno, nezadovoljno, nekoristno.

Postaneš tečen, nemiren, kar prepiral bi se s kom, si agresiven ali pa se umakneš vase. V prsih te začne tiščati in sprašuješ se, če imaš morda »Korono«, ker se ti zdi, da ne moreš dihati. Verjetno je nimaš. Treba pa  se bo pogovoriti.

Nekaj priporočil:

Ko opazite tesnobo in strah pri otroku, se pogovorite z njim. Otroku povejte, da ga razumete, kako se počuti in da boste poskušali narediti vse, da to mine. Da boste tukaj z njim, ko bo zanj najtežje in da boste poskrbeli zanj.

 

9 stvari, ki jih lahko rečete zaskrbljenemu otroku:

1.    »Tukaj sem, s tabo. Varen si.«

2.    »Bi malo zaplesala ali tekla, da se znebiva te zaskrbljene energije?«

3.    »Povej mi, kaj se te muči. O čem razmišljaš v svoji glavi?«

4.    »Kaj bi želel povedati temu, kar te skrbi (npr. Korona virusu)? Kaj bi skrb odgovorila? Kaj bi potem rekel ali naredil ti?«

5.    »Narišimo to, kar čutiš in doživljaš.«

6.    »Kaj čutiš v svojem telesu? Kje je skrb? Kako velika je?«

7.    »Dihajva skupaj.«

8.    »Razmisliva skupaj o tem, kaj bi se lahko zgodilo (strašljivi izhodi – pove otrok, smešni, realistični – pomaga starš).«

9.    »Kaj lahko skupaj naredimo, da se boš ti bolje počutil?«

Vir: Fb: Post- Trauma Mama

DRUŽITE SE in POGOVARJAJTE – sedaj je res idealen čas, da se z otrokom pogovarjate. Otroci vas potrebujejo, potrebujejo, da jih slišite, razumete in jim razlagate stvari brez strahu in panike. Počnite stvari, ki vas povezujejo (družabne igre, kvizi, izdelovanje kakšnih izdelkov, kuhanje, vrtnarjenje, presajanje, spomladansko čiščenje….) in se tako spoznavajte na drugačen način. Ljudje imamo v sebi potrebo po tem, da razumemo, kaj se dogaja okrog nas. Vsak informacijski primanjkljaj težimo zapolniti. Otrokom je potrebno razložiti o samem stanju, priporočam Pravljico o koronavirusu (https://minirokice.si/pravljica-o-koronavirusu/. Besede pomagajo, celijo in pomirjajo otrokova čustva. To je tisto, kar otroci iščejo ves čas. V izolaciji pa toliko bolj.


Kako in na kakšen način poskrbeti za dobro počutje?

 

1.   Poskrbite za gibanje in stik z naravo. Vem, da veste, da kadar se gibljemo ali delamo, to deluje kot terapija, ki na nas čudežno vpliva. Četudi je to delo na njivi ali vrtu, ali skrb za domače živali, sedaj še bolj koristi. Sprehod v naravo, v gozd ali na kakšen osamljen kraj je koristno tako za telo kot za duh. Otroci imajo radi gibanje, pogovor pa je takrat čisto drugačen. Vožnja s kolesom, sprehod s psom ali tek so aktivnosti, ki jih otroci potrebujejo. Poskrbite, da tudi oni izrazijo željo, kaj bi lahko naredili zunaj. Seveda upoštevajte varnostno razdaljo.

2.    Osredotočite se na to, kaj lahko dobrega storite za druge in svoje bližnje Otroci radi pomagajo v kuhinji ali pri drugih domačih opravilih, kjer se počutijo vpletene, zato jim prisluhnite in jih vključite. Lahko kaj storijo za babice in dedke (telefonski klic, risbica, kakšno opravilo ali pogovor), kakor tudi za vas. Otroci so radi koristni in zato pohvaljeni. Razložite jim, da lahko vsak dan naredijo kaj dobrega za nekoga (lahko izberejo nekoga naključno). Naj se prijaznost širi naprej.

3.     Pogovarjajte se o stvareh, ki niso povezane samo z virusom Covid-19. Pogovarjajte se, kaj boste počeli po koncu izolacije. Tema vseh pogovorov naj ne bo Covid-19, čeprav bi se zelo radi pogovarjali samo o tem.  Koristno je, če vi določite čas za zaskrbljenost. Določite del dneva, ko boste do 20 minut razmišljali o bolezni in njenih posledicah, ostali del dneva pa misli o bolezni odženite stran oz. jih odložite za vnaprej določen čas. Morda vam zveni nenavadno, ampak, če boste pri tem dosledni, se bo čas neprijetnega razmišljanja sčasoma avtomatično zmanjšal.

4. To, da imajo otroci radi rutino ali načrtovanje aktivnosti, ni nekaj novega. Vsi potrebujemo načrtovanje in urnike, ker nas to pomiri in zbudi v nas občutek, da obvladujemo stvari. Pokažite jim, da je načrtovanje aktivnosti manj stresno, kakor to, če ni načrta, Vir: FB

5.   Zabavajte se, da počnete stvari, ki jih običajno ne, in nimate časa zanje. Humor zelo dobro vpliva na nas. Pokažite svojo iznajdljivost, otroci jo bodo tudi. Smeh je nalezljiv, saj to veste.

6.  Sproščajte se. Če čutite tesnobo, se zamotite s prijetnimi stvarmi in aktivnostmi (prebiranje knjige, klic prijateljev, gledanje televizije – jutranji program na SLO 1….,družabne igre, sproščanje z glasbo, s plesom, z meditaciijo, vajami za čuječnost ipd.). Uporabljajte sproščanje – pomirjanje lahko dosežete z izvajanjem sprostitvenih tehnik (priponka).

7.    Poskrbite zase in za svoje bližnje. Tako vi kot vaš otrok potrebujete tudi čas zase, svoj prostor in svoj čas, da preživite tudi malce s svojimi mislimi. Ko opazite pri sebi, da je breme preveliko, da vas tesnoba in strah začenjata preplavljati, da v odnosu s partnerjem čutita pritisk, kar je v teh okoliščinah povsem običajno, je smiselno, da to opazite.

V kolikor opažate, da se tesnobnost in zaskrbljenost pri vašem  otroku poglablja, da to vpliva na njegovo dnevno delovanje in aktivnosti, v kolikor se začnejo pojavljati dlje časa trajajoči psihosomatski znaki (bolečine v trebuhu, neješčnost, glavobol, splošno slabše razpoloženje ipd.) stopite v stik s šolsko svetovalno službo kajti zelo pomembno je da se stiske in z njimi povezane težave rešujejo sproti, da se le te ne bodo kasneje odražale na psihosomatski in telesni ravni in ogrožale otrokovo zdravje.

Dragi starši, prepričana sem, da nam bo s strpnostjo in odgovornim vedenjem uspelo, iz vsega pa bomo izšli veliko bolj previdni in odgovorni.  

Pišete mi lahko na e-mail naslov: marinka.drofenik21@gmail.com

Mag. Marinka Drofenik

Šolska svetovalna služba

Vpis v vrtec za šolsko leto 2020/21

objavljeno: 23. mar. 2020 04:09 avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da bo v vrtcu Zmajček Kozje, enoti OŠ Kozje, potekal vpis predšolskih otrok, starih od 11 mesecev do vstopa v šolo, za naslednje šolsko leto 2020/21,od 30. marca do 7. aprila 2020.    

Vabimo Vas, da izpolnjeno vlogo za vpis, ki je javno objavljena na spletni strani OŠ Kozje pod rubriko vrtec, ne oddajate osebno, ampak po elektronski pošti na elektronski naslov vrtca: vrtec.zmajcek@os-kozje.si – vloga mora biti podpisana in optično prebrana, v kolikor je možno.

 

Za več informacij lahko pišete na elektronski naslov: vrtec.zmajcek@os-kozje.si  ali pokličete tel. številko:  031 339 941.

Vabi Vas kolektiv vrtca Zmajček Kozje.

Po prvem tednu pouka na daljavo

objavljeno: 22. mar. 2020 23:56 avtor: Kozji Zmaj

Pozdravljeni starši, sodelavci, učenci in obiskovalci naše spletne strani.

Šole in vrtci so se zaradi širjenja virusa zaprli, mi pa smo bili pahnjeni  v situacijo, ki je nova za nas učitelje, učence in starše. Pouk na daljavo. Vsak izmed nas se je ubadal s vprašanjem, kako to izvesti. Prvi teden pouka na daljavo pa smo priča že prvim komentarjem po medijih. Šole so se pouka različno lotile, dejstvo pa je, da so z zahtevami nekatere verjetno pretiravale.

Na naši šoli smo se dogovorili, da je manj več. Sprejeli smo sklep in se dogovorili, da učencev ne bomo zasuli z nalogami in učno snovjo. Učitelji višje stopnje se dogovarjajo, slišimo se po telefonu, po videokonferenci in se dogovarjamo in izmenjavamo izkušnje. Povratne informacije dobimo vsakodnevno tudi od otrok in staršev, tako da z gotovostjo lahko rečem, da smo si delo dobro zastavili. Seveda brez staršev ne bi šlo, saj so postali naša podaljšana roka. Zato vsem, najlepša hvala.

Najvažnejše pa je, da nismo zgubili stika z učenci. Sama se vsakodnevno sporazumevam z njimi. Ne samo, da jim pošiljam zadolžitve, pomembneje je, da si povemo, kako smo, kaj smo počeli, kako se počutimo. Tako učenci kot jaz upamo, da se bo situacija v Sloveniji kmalu umirila, da se bomo lahko vrnili v šolske klopi, ker jih že po enem tednu močno pogrešamo.

Ker bi rada z vami delila tudi lepe stvari, objavljam nekaj vsebine  vsakodnevne pošte, ki si jo z mojimi učenci izmenjujemo. Oglejte si jo v prilogi.

Pazite na svoje zdravje in zdravje drugih in si polepšajte dneve s pozitivnimi mislimi, saj veste, za dežjem vedno posije sonce.

Marjana Hartl, učiteljica 4.r. 

Pohvala za prizadevno delo

objavljeno: 19. mar. 2020 03:52 avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani starši in učenci, 

za nami so štirje dnevi pouka na daljavo. Vsi, učitelji, ravnatelj in svetovalna služba se vam želimo zahvaliti za to kako resno in odgovorno ste sprejeli to obliko dela. Redno se odzivate in ste v stikih z nami. 

Dragi starši vemo, da sedaj sprejemate še dodatno odgovornost za delo vašega otroka to je nadzor nad delom in motivacija, kar v trenutnih časih čustvene napetosti ni lahko. 

Želimo vam zdravja in kljub vsem zastrašujočim informacijam ne pozabite na smeh in veselo razposajenost znotraj družine.

Kolektiv OŠ Kozje

Svetovalna služba Vrtca Zmajček

objavljeno: 19. mar. 2020 03:18 avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani starši in otroci,

S 16.3.2020 smo zaprli naš vrtec, zaradi mogoče čim hitrejše zajezitve corona virusa.
To pomeni, da smo spremenili obliko dela in smo sedaj v stiku preko e- pošte, digitalnih medijev.
Prišel je čas, ko ste vi starši sprejeli zelo odgovorno nalogo in ste poleg starševske vloge postali otrokovi vzgojitelji.
Sedaj je čas, da izkoristite čas, ki vam je poleg vaših obveznostih na voljo, za igro z otrokom, ki je njegova primarna oblika učenja.
Skupaj z otrokom lahko pogledate kakšno otroško oddajo dopoldanskega programa RTV SLO1.
Telovadite doma. Pojdite na svež zrak, v okviru svojega posestva, kmetij...
Ne obiskujte drugih. Bodite le s svojimi otroki.
Otroci naj vam pomagajo pri hišnih opravilih, vrtičkanju... V vse te dejavnosti jih lahko vpeljete preko igre, na zabaven način. Njihove kangljice, lopatke in grabljice lahko kopljejo po zemlji, travi...
Bodite inovativni in ustvarjalni pri idejah. Preko telefonskih klicev se povežite z drugimi starši in si izmenjujte ideje dobrih praks.
Zapojte in zaplešite s otroki. Otroci vas bodo naučili otroških pesmi.
Preberite otrokom pravljice. Na voljo vam je tudi naša knjiga svetovalnih delavcev v  vrtcev, ZA SREČO V DRUŽINI, katere poglavja vsak dan od 14.3.2020 objavljam na moji Facebook strani: Katja Valenčak
Najpomembnejše v tem času je, da ostanemo zdravi, odgovorni, preudarni in modri pri odločitvah, z veliko mero zaupanja in pozitivne energije.
Kajti dobri odnosi, veliko ljubeče nege, z vzpostavljenimi zdravimi mejami, z gibanjem, s higieno, z igro in s pogumom, nam bo vsem skupaj uspelo premagati ta čas samoizolacije.

Za kakršna koli vprašanja vas in vaših otrok sem vam na voljo na mailu: katja.valencak@os-kozje.si


Bodimo odgovorni za svoje zdravje.

Ostanimo zdravi in povezani.

Svetovalna delavka vrtca.

Dr. Katja Valenčak

1-10 of 38