Zelena Evropa v Kozjem, četrtek 21. 9.2017

objavljeno: 2. okt. 2017 11:43 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 3. okt. 2017 03:16 ]Ko se je jasno četrtkovo jutro šele prebujalo, so se pred OŠ Kozje zbrali učenci in njihovi prijatelji ter učitelji spremljevalci. Pred nami je bila ekskurzija v Ljubljano in na Gorenjsko. Gostom iz projekta Erasmus+ Zelena Evropa smo želeli predstaviti raznolikost Slovenije. Pot nas je iz domače gričevnate pokrajine vodila mimo Celja do Ljubljane. Naša prestolnica nas je v skladu s svojim slovesom pričakala z jutranjo meglo, ki pa se je kmalu po našem prihodu začela dvigovati in postopoma smo lahko odkrivali lepote našega glavnega  mesta. Najprej smo odšli na kratek ogled centra mesta, kjer smo si ogledali Prešernov trg, Tromostovje, tržnico, Robbov vodnjak in mestno hišo. Iz Kongresnega trga pa se 
nam je odkrival prelep razgled na Ljubljanski grad. Najpomembnejši del našega postanka v Ljubljani je bil še pred nami. Učenci 8. razreda so o našem projektu obvestili predsednika države in slednji nas je povabil v predsedniško palačo. Obisk le-te in srečanje s predsednikom države je bilo za učence in učitelje OŠ Kozje nekaj posebnega. Prav tako je bilo to posebno doživetje za naše goste iz tujine. Učenci so predsedniku države, Borutu Pahorju, postavili vprašanja o pomenu varovanja okolja.  Na kratko mu je bila predstavljena tudi vsebina projekta Zelena Evropa. Naše druženje v predsedniški palači smo zaključili s sladoledom, fotografiranjem in pogovori z osebjem iz predsednikovega protokola. Po ogledu Ljubljane in obisku v predsedniški palači nas je pot vodila na Gorenjsko. 

Naša naslednja postojanka je bil Nordijski center Planica. Prelepa ledeniška dolina nas je s skakalnicami in visokimi gorami sprejela v lepem vremenu. Nekateri so se proti vrhu velikanke podali peš, drugi z vzpenjačo, za vse pa je bilo to izjemno doživetje. Mnogi naši gostje so se prvič znašli v objemu tako visokih gora, saj jih večina prihaja iz ravninskih držav. Po kosilu v Ratečah smo se mimo Kranjske Gore podali na obisk jezera Jasna. Uživali smo v krasni pokrajini, učenci so raziskovali rečno strugo Pišnice in uživali v čudovitih razgledih. Nato smo se podali na pot proti Bledu. Gostje so obiskali Blejski grad, nato pa so se skupaj z učenci OŠ Kozje družili ob Blejskem jezeru. 

Nismo uživali le v lepotah pokrajine, ampak tudi dobrotah – blejski kremšniti. Ko je sonce že tonilo za bližnje vrhove, smo se  odpravili proti domu. Kljub rahli utrujenosti se učenci OŠ Kozje in gostujočih držav niso predali spancu, ampak so s pogovori gradili medsebojne vezi. Pozno zvečer smo se polni vtisov o lepotah Slovenije in prijetnih doživetij vrnili domov.

Napisala ga. Marija Žibret

Comments