Poučno in zanimivo po geološki učni poti Rudnica

objavljeno: 19. okt. 2017 23:51 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 19. okt. 2017 23:55 ]
V torek, 3. 10. 2017, smo se učenci 6. razreda z učiteljico naravoslovja, go. Lidijo Čepin, odpravili na geološko učno pot Rudnica, ki poteka okoli Olimja.

Pred opuščenim rudniškim rovom v Slakah nas je pričakala ga. Mojca Kunst, geologinja iz Kozjanskega parka. Na informativni tabli nam je predstavila geološko karto, s katere smo razbrali najpomembnejše tipe kamnin, ki se nahajajo na učni poti. Prva kamnina, ki smo jo spoznali, je bila dolomit, ki je vseboval veliko železovih spojin in je bil zaradi tega rjavo obarvan. Majhen kamenček smo skrbno spravili v škatlico in ga opremili s pomembnimi podatki. Nekoč so iz te rude v teh krajih pridobivali železo. V opuščenem rudniškem rovu smo si ogledali tudi majhne aragonitne ježke. To niso živali, temveč majhni kristali kalcita, ki se razraščajo v obliki iglic.

Pot smo nadaljevali skozi gozd in se nato ustavili ob cesti. Brežina ceste je bila gola, opazili smo sedimentno kamnino peščenjak. Ga. Mojca nam je povedala, da je bilo nekoč tukaj morje. Živali in rastline, ki so živele v njem, so v peščenjaku pustile sledi. To so fosili. Zdrobili smo nekaj kamnov peščenjaka in v njem našli fosilne ostanke kamnin. Z veseljem smo jih dodali naši zbirki. Da bi si lažje predstavljali kdaj in kako so se skozi razvoj Zemlje pojavljale določene skupine rastlin in živali, nam je ga. Mojca priskočila na pomoč z razlago ob časovnem traku.
Na učni poti smo izvedeli, da kamnine usedline lahko nastajajo z usedanjem drobnih delcev kar pred našimi očmi. Ob potočku smo spoznali nastanek lahkega kamna – lehnjaka. Iz vode, ki vsebuje veliko raztopljenega apnenca, se le-ta izloča na mah in oblikuje v značilno kamnino. Slednja je stara od 50 do 100 let. Tudi skrilavi glinavec je usedlina, krhka, lomljiva kamnina sive barve. Ob nadaljevanju poti jo je bilo zelo veliko. Go. Mojco smo spraševali, ali bomo morda našli tudi katero drugo skupino kamnin, morda magmatskih. Naša radovednost se je kmalu potešila, ko nam je gospa Mojca pokazala diabaz, trdno zeleno kamnino, vulkanskega nastanka. Nekoč, pred milijoni in milijoni let, so bili tudi na našem območju vulkani. Z zanimivim poskusom, ki smo ga izvedli, smo ponazorili tudi delovanje vulkana.

Pot navkreber nas je pripeljala do nove sedimentne kamnine – breče. Okruški dolomita ali pa apnenca so se v preteklosti usedali in sprijeli. V razpoki takšne skale se lahko izločajo tudi kristali kalcita. Ga. Mojca nam je pokazala velike kristal kalcita in v nas prebudila željo, da bi jih našli tudi mi. A na poti nas je čakalo še večje presenečenje. Našli smo poldragi kamen rdeče barve, po imenu jaspis. Naša zbirka kamnin se je tako obogatila, le kristali kalcita so nam še manjkali. Našli smo jih ob koncu naše raziskovalne poti. Učiteljica je morala močno udariti v kalcitne žile, da je okrušila trdne kristalčke. Mi pa smo jih navdušeno spravljali v naše škatlice.

Zopet smo spoznali, da je narava okrog nas lepa, zanimiva, le znati jo moramo opazovati. Ta dan smo spoznali, da so tudi kamni lahko čudoviti. Navdušeni, z veliko novega znanja, smo se vrnili domov.

Zapisali učenka Jerneja Sikošek in učiteljica Lidija Čepin
Comments