Ogled toplarne Topko

objavljeno: 4. apr. 2018 02:44 avtor: Kozji Zmaj
V četrtek, 15. 3. 2018, smo bili učenci 4. razreda  v  toplarni Topko. Sprejel nas je direktor g. Jože Preskar.

Razložil nam je, s katerimi gorivi lahko kurimo, npr. s kurilnim oljem, zemeljskim plinom, z drvmi, itd

V manjši sobi smo si na računalniku ogledali načrt vodovodnega sistema. Razpeljan je skoraj po celem naselju Kozje. Razložil nam je, kako topla voda potuje in da obstaja več vrst ogrevanja. Nekateri ljudje imajo še vedno starejše peči, veliko pa jih ima radiatorje, talno ogrevanje ali pa celo moderno ogrevanje v stenah.

Nato smo odšli v zelo velik prostor, v katerem je začuda stal ogromen traktor. V enem delu prostora pa so bile velike, debele cevi različnih barv. Ob njih nam je g. Preskar razložil, kako voda po rdečih ceveh pride do radiatorjev, tam odda toploto in se po modrih ceveh ohlajena vrne nazaj v toplarno. Razložil nam je, kaj se zgodi, če se v veliki peči zatakne kakšen sekanec ali pride do okvare. V tem primeru zaženejo rezervno peč, ki pa je manjša. Videli smo tudi cisterno, ki drži 540 000l vode, oz. 5 400hl vode, ki jo segrejejo do 80 °C.

Šele nato nam je g. Preskar razložil, za kaj potrebuje traktor. Potrebuje ga za prevažanje sekancev  v toplarno. Nato je dvignil velika vrata in odpravili smo se na dvorišče. Ogledali smo si dve skladišči sekancev, ob katerih nam je g. razložil, kako le-ti padejo na tekoči trak, po katerem pridejo do velike peči. Za eno ogrevalno sezono morata biti obe skladišči napolnjeni s sekanci do vrha.

Pred toplarno stoji tudi velik kontejner, v katerem se shranjuje pepel. Ta kontejner  OKP izprazni enkrat do dvakrat letno.

Spoznali smo, kako se naše učilnice ogrevajo ter se g. Preskarju zahvalili za vodenje ogleda.


Bor Gradišek, 4. razred

Comments