Obisk planetarija, nepozaben dan

objavljeno: 9. nov. 2017 21:57 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobil 13. nov. 2017 03:52 Franc Grobelsek ]

V četrtek, 12.10.2017, smo se odpeljali na Jelenov greben. Tam smo zagledali veliko kupolo. To je bil Planetarij. Ko smo vstopili vanj, so bile prižgane luči. Ko smo sedli na stole, so luči ugasnile in nad nami se je prikazalo vesolje. Gospod nam je razlagal, da nastanejo  letni časi zaradi nagnjenosti zemeljske osi in kako planeti po tirnicah krožijo okoli Sonca. Videli smo tudi ozvezdja. Potem smo si ogledali film o nastanku in raziskovanju vesolja. Po malici smo naredili dva poskusa. Na koncu smo s posebnim teleskopom zunaj  pogledali Sonce.

Navdušeni in polni novih znanj smo se z Jelenovega grebena vrnili nazaj v Kozje.

 Tarik Mateuš, 3. razred

V četrtek, 12. 10. 2017, smo  se ob osmih z avtobusom odpeljali v Olimje. Tam so nas najprej navdušili jelenčki. Potem pa smo zagledali napihljivo kupolo, v kateri je bil Planetarij. Tam smo preživeli  poučno četrtkovo dopoldne.

Ko smo se posedli, so ugasnile luči in nad nami se je prikazala Rimska cesta. To je naša galaksija. Zagledali smo Sonce in osem planetov v našem osončju. Vsi imajo različno število lun. Med ozvezdji  smo našli tudi zvezdo Severnico in izvedeli, kako se po njej orientiramo. Gospod nam je povedal, da imajo ozvezdja imena po grških junakih in bogovih. Izvedeli smo, da je veliko večjih zvezd kot Sonce. Potem smo malicali. Sledil je poskus s tekočim dušikom. Ob filmu smo spoznali, kako so do sedaj potekala raziskovanja v vesolju in kako so potekali poleti na Luno. Zanimivo je bilo videti, kakšen je skafander. Na koncu smo skozi teleskop gledali Sonce, ki tega dne ni bili najbolj vidno.

Spoznali smo veliko novega, zato si takšnih ogledov še želim.

  Julia Bratuša, 3. razred                                                                                       


Sredstva za obisk planetarija in prevoz smo v celoti zagotovili iz mednarodnega Erasmus+ projekta Zelena Evropa.
Comments