NOVICE IZ NAŠE ŠOLE


Zaključna prireditev

objavljeno: 19. jun. 2018 06:34 avtor: Kozji Zmaj

Proslava pred dnevom državnosti in zaključna prireditev ob koncu šolskega leta bo v petek, 22. junija 2018, ob 11. uri v Večnamenskem centru Kozje.

Vabljeni!

Razstava OŠ Kozje na gradu Podsreda

objavljeno: 3. jun. 2018 23:36 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 17. jun. 2018 22:56 ]

V četrtek, 7. junija 2018, so na gradu Podsreda otvorili razstavo »Zmajske in druge likovne zgodbe«, ki sta jo pripravila Kozjanski regijski park in Osnovna šola Kozje. Razstava je nastajala pod mentorstvom učiteljev OŠ Kozje. Vodil jih je likovni pedagog Franc Grobelšek, ki je razstavo tudi domislil in pripravil.

 

Dogodek v atriju gradu so glasbeno obarvali učenci OŠ Kozje, ki jih je spremljal »kozjanski zmaj«. Goste sta pozdravila mag. Valerija Slemenšek, v.d. direktorja Kozjanskega parka, in ravnatelj OŠ Kozje, Roman Gradišek. Zbrane je nagovorila moderatorka dogodka Nataša Ferlinc Krašovic, ki je poudarila vpliv učenja likovnega izražanja na mlade, ki bodo zato tenkočutneje izbirali oblike hiš, predmetov za vsakdanjo rabo, tudi svoja oblačila - ravno zaradi izkušnje, ki jo imajo pri urah likovne umetnosti z učiteljem, ki jih pravilno usmerja.

 

Franc Grobelšek je poudaril, kako so učenci pri urah likovne vzgoje in na dnevih dejavnosti delali še bolj motivirano, z mislijo, da bodo lahko dela razstavljena v pravi galeriji. Izpostavil je pomen vodenja otroka pri ustvarjanju likovnega dela, pri čemer je treba otroku dozirati ravno pravo mero pomoči, da nastane izdelek, ki je iskren. Nabor likovnih tehnik na razstavi je bogat: od linijske risbe, voščene krede in batika v kombinaciji z akvareli, krede na temni podlagi, kolaža, kolažnega tiska pa vse do monotipije, reliefa in linoreza. Večina izdelkov je na temo legende o zmaju, del so prizori iz Kozjega, ob vstopu v razstavo pa obiskovalce pričaka zanimiv kiparski »robotski pozdrav« učencev 2. in 3. razreda.

 

Razstava bo na ogled do 2. septembra 2018. Grad Podsreda je odprt vsak dan razen ob ponedeljkih med 10. in 18. uro. (N.G.)

Likovni natečaj Zmajske legende (nagrajenci)

objavljeno: 24. maj 2018 22:32 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 16. jun. 2018 04:50 ]


Pripravljalni odbor srečanja zmajev Slovenije je skupaj z Osnovno šolo Kozje, v sklopu letošnje prireditve Koza, zmaj in še kaj razpisal nagradni likovni natečaj »Zmajske legende«.  

K sodelovanju smo povabili učence osnovnih šol Kozjanskega in Obsotelja. Odzvalo se je 5 šol, na natečaj pa je prispelo 180 likovnih izdelkov.  

Strokovna komisija v sestavi likovnih pedagogov: mag. Maja Strmecki, Greta Hostnik, prof. in Franc Grobelšek, prof., je izdelke pregledala, ovrednotila ter izbrala šest enakovrednih

nagrajencev.  

Nagrajenci so:

1. triada:  

Jerca Bratuša, 3. r., OŠ Bistrica ob Sotli  

Blaž Županc, 3.r., OŠ Kozje

2. triada:

Klara Šergon, 4. r., OŠ Lesično

Laura Bratuša, 6. r., OŠ Kozje

3. triada:

Sara Stres, 8. r., OŠ Podčetrtek

Sara Kunst Marčinković, 7. r., OŠ Bistrica ob Sotli


Mentorji nagrajenim učencem so bili Ksenja Belina, Marinka Moškon, Uroš Krivec, Milojka Drobne in Franc Grobelšek.

Nagrajenci so bili v soboto, 26. maja 2018, predstavljeni na prireditvi Koza, zmaj in še kaj v Večnamenskem centru Kozje, izdelki pa razstavljeni na hodnikih osnovne šole.

Naši nogometaši tretji v državi!

objavljeno: 18. maj 2018 00:56 avtor: Kozji Zmaj

Torek, petnajsti maj 2018, bo v arhivih Osnovne šole Kozje ostal zapisan kot dan, ko so njihovi učenci športniki dosegli enega največjih, če ne kar največji uspeh na šolskih športnih tekmovanjih. Ekipa učencev  je namreč nastopila na finalu državnega prvenstva v malem nogometu in osvojila končno tretje mesto.

Ekipa učencev pod vodstvom športne pedagoginje Grete Simončič in trenerja Blaža Hartla v postavi Nick Perc, Filip Frece, Jan Kladušek, Joži Kladušek, Tim Pirš, Nejc Kukovičič in Patrik Perc se je namreč preko medobčinskega tekmovanja, področnega polfinala  in finala ter državnega četrtfinala in polfinala uvrstila na finalno tekmovanje štirih najboljših šol v državi. Ogromen uspeh, ki še dobi na veljavi  če vemo, da gre za najbolj številčno tekmovanje v ekipnih športih, ki se ga je letos udeležilo 480 šol in da je naša šola po številu otrok pravi palček v primerjavi s številnimi drugimi.

Takoj po uvrstitvi na finalni turnir smo na OŠ Kozje stopili v akcijo, da bi pridobili organizacijo turnirja. S pomočjo Turizma Podčetrtek, Bistrica in Sotli in Kozje, ki nam je v uporabo odstopil Večnamensko športno dvorano v Podčetrtku nam je to tudi uspelo. Poleg naše šole so se med najboljše štiri uvrstile še OŠ Starše, OŠ Šenčur in OŠ Log-Dragomer.

In omenjene štiri ekipe ter njihovi navijači so se v torek 15. maja zbrale v Podčetrtku. Po svečanem prihodu ekip na igrišče in poslušanju slovenske himne so zbrane nagovorili ravnatelj OŠ Kozje Roman Gradišek, župan Občine Podčetrtek Peter Misja, županja Občine Kozje Milenca Krajnc, predstavnik Nogometne zveze Slovenije Rajko Korent ter predstavnik Zavoda za šport RS Planica Gašper Plestenjak. Nagovorom sta sledila še glasbena vložka učenk Maše ter Lane in Anje in tekmovanje se je pričelo.

Žreb je v prvi polfinalni par določil ekipi OŠ Kozje in OŠ Šenčur. Bolje so začeli gostitelji, ki so po nekaj minutah igre povedli, nato pa imeli še dve zreli priložnosti, ki pa sta ostali neizkoriščeni, nato pa so po napaki v obrambi gostje uspeli izenačiti, kar je bil tudi rezultat polčasa. V drugi polčas so zopet odločneje stopili igralci OŠ Kozje, si pripravili nekaj lepih priložnosti, vedno pa se je izkazal vratar ekipe OŠ Šenčur. In kot se v nogometu pogosto zgodi so gostje iz polprotinapada prišli do priložnosti in zadeli za vodstvo 2:1. Domačini so se do konca tekme trudili, da bi rezultat izenačili, vendar jim ni uspelo in prvi finalist je postala ekipa OŠ Šenčur.

V drugem polfinalu sta se pomerili ekipi OŠ Starše in OŠ Log-Dragomer. Igralci OŠ Starše so odlično začeli tekmo in že hitro dosegli tri zadetke. Po velikem zaostanku so nasprotniki iz OŠ Log-Dragomer vzpostavili ravnotežje na igrišču in v prvem polčasu dosegli najprej en, v drugem polčasu pa še drugi zadetek. V zaključku so imeli celo priložnost za izenačenje, ki pa je splavala po vodi in tekma se je končala z zmago OŠ Starše z rezultatom 3:2.

Poraženi ekipi polfinalnih tekem sta se nato pomerili za tretje mesto. Ekipa OŠ Kozje je odločno začela s tekmo in že po nekaj minutah povedla z dvema zadetkoma prednosti. To jim je dalo še dodatnega poleta in do konca prvega polčasa so nanizali še nekaj lepih akcij ter priložnosti in še dvakrat zadeli za visoko vodstvo 4:0. Tudi v drugem polčasu ni bilo veliko drugače. Kozjani so še naprej s kombinatorno in domiselno igro prihajali do priložnosti ter še štirikrat zadeli. V zadnji minuti srečanja pa so zadetek dosegli tudi igralci ekipe OŠ Log-Dragomer in s končnim rezultatom 8:1 so se tretjega mesta v državi veselili učenci OŠ Kozje.

Bolj izenačena je bila finalna tekma. Ekipa OŠ Šenčur je sicer bolje začela in kar hitro dosegla dva zadetka. Vendar pa so igralci OŠ Starše že do polčasa uspeli izenačiti na 2:2. Manj zadetkov smo videli v drugem polčasu, ko je le še enkrat uspelo zadeti igralcem OŠ Šenčur. Ti so se tako z rezultatom 3:2 veselili zmage ter naslova državnega prvaka v tekmovanju učencev OŠ v malem nogometu v šolskem letu 2017/18.

Medalje vsem sodelujočim ter pokale najboljšim trem ekipam so na zaključni slovesnosti podelili ravnatelj šole gostiteljice, županja Občine Kozje ter predstavnika NZS in ZŠ RS Planica. Slednja sta ob tem pohvalila organizacijo finalnega tekmovanja, za kar gre zahvala številnim učenkam in učencem ter kolektivu OŠ Kozje na čelu z ravnateljem Romanom Gradiškom ter vodjo tekmovanja Greto Simončič.

Rezultati:

OŠ Šenčur : OŠ Kozje 2:1 (1:1) Strelci: Jaroš Čadež, Valmir Puka / Nick Perc

OŠ Log- Dragomer : OŠ Starše 2:3 (1:3) Strelci: Filip Cukjati 2 / Aljoša Poš 2, Nino Milić 1

OŠ Kozje : OŠ Log-Dragomer 8:1 (4:0) Strelci: Nick Perc 3, Jan Kladušek 2, Nejc Kukovičič 2, Jožef Kladušek / Haris Bičakćić

OŠ Šenčur : OŠ Starše 3:2 (2:2) Strelci: Valmir Puka 2, Mark Stanković /Žiga Dobnik, Nino Milić)

Vrstni red:

1.       OŠ Šenčur

2.       OŠ Starše

3.       OŠ Kozje

4.       OŠ Log-Dragomer

Predstavitev raziskovalnih nalog

objavljeno: 16. maj 2018 23:40 avtor: Kozji Zmaj

V počastitev Dneva parkov bo Kozjanski park že šesto leto zapored pripravil predstavitev raziskovalnih nalog osnovnošolcev.  

Predstavitev raziskovalnih nalog bo letos potekala v Večnamenskem centru Kozje pri Osnovni šoli Kozje, v sredo, 23. maja 2018 ob 12.30 uri. 

Naloge so pripravile štiri osnovne šole.

Učenki iz osnovne šole  Slivnica pri Celju sta pod mentorstvom Renate Mastnak pripravili raziskovalno nalogo z naslovom Slivniško jezero.

Učenci iz osnovne šole Bistrica ob Sotli so raziskovali pajke v njihovi okolici, mentorica je Katja Kobe.

V raziskovanje se vedno vključijo tudi učenci iz sosednje Hrvaške in sicer iz osnovne šole Kumrovec. Letos bodo štiri učenke predstavile pod mentorstvom Dražena Ljubića  Tradicionalne jedi Obsotelja.

Osnovnošolci Kozjega so pod mentorstvom Lidije Čepin v okviru raziskovanja uredili šolsko okolico kot učilnico v naravi.

Vabljeni!

Zelena Evropa: Poljska

objavljeno: 15. maj 2018 01:46 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 15. maj 2018 01:50 ]

V začetku aprila sva se z koordinatorjem projekta Zelena Evropa na OŠ Kozje, Gregorjem Vrabcem, udeležila projektnega sestanka v Elblagu na Poljskem. Na pot sva se odpravila v torek, 10. 4. 2018, ko sva iz letališča v Trstu poletela do poljskega Gdanska, od koder sva potovala do eno uro oddaljenega Elblaga. Ob prihodu je naju in druge udeležence sestanka iz Litve, Latvije in Italije prijazno pozdravila ravnateljica, učenci pa so pod mentorstvom učiteljev pripravili pozdravno prireditev. Med bivanjem sva se udeležila sestanka o zaključujočem se projektu in predavanja o metodah kritičnega mišljenja (TOC), ki naj bi ga razvijala sodobna šola. Poljaki so naju in druge goste popeljali tudi na ogled znamenitosti. Ogledala sva si grad Malbork, ki sodi med največje gotske gradove v Evropi, katedralo v Fromborku, kjer je svoje dni deloval slavni Nikolaj Kopernik, razvajala pa sva se tudi s poljsko kulinariko. Dnevi so tekli zelo hitro in v soboto zgodaj zjutraj sva se z lepimi spomini odpravila proti domu.    
Anja Smole                                    
         
                     
                                                      


Vabljeni na finale DP v nogometu!

objavljeno: 10. maj 2018 00:50 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 10. maj 2018 00:58 ]

Osnovna šola Kozje v sodelovanju z Zavodom za šport RS Planica, Nogometno zvezo Slovenije in Športno zvezo Kozje organizira finale državnega prvenstva v malem nogometu za učence osnovnih šol. 

Tekmovanje bo potekalo dne 15. 5. 2018 od 10. ure do približno 13. ure v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek. 

Sodelujejo štiri najboljše ekipe v šolskem letu 2017/18 : OŠ Starše, OŠ Šenčur, OŠ Log-Dragomer in OŠ Kozje.   

Nekaj podrobnosti o tekmovanju si lahko preberete v priloženem biltenu.

Vabljeni!

V živalskem vrtu Zagreb

objavljeno: 8. maj 2018 01:04 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 8. maj 2018 01:05 ]

V  četrtek, 19. 4. 2018, smo se učenci 7. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet organizmi v naravi in umetnem okolju,  z učiteljico Lidijo Čepin odpravili v živalski vrt Zagreb. Ko smo izvedeli za to novico, smo bili zelo navdušeni, saj imamo živali vsi zelo radi.
Pot do živalskega vrta nas je vodila skozi park in že ob jezeru smo opazili race mlakarice, samice so ravno gnezdile. Takoj ob vhodu smo spoznali, da je ljudem, ki delajo v živalskem vrtu, mar za živali, saj imajo živali velike, prostorne in čiste kletke, zavetje jim dajejo zelo visoka drevesa, veliko ptic kar svobodno leta po živalskem vrtu … Jaz sem takoj vprašala gospo učiteljico, če imajo slona, saj je moja najljubša žival, in ko mi je odgovorila, da jim je pred nekaj leti poginil, sem bila kar malo žalostna. Ampak ko smo prišli do prikupne družinice nutrij, sem bila takoj navdušena.  Najprej nam je učiteljica pojasnila pomen oznake na tabli, ki je na vsaki kletki, tako da smo se lažje znašli in pridobili čim več podatkov o opazovanih živalih. V živalskem vrtu smo videli res zanimive živali, od velikih morskih levov, kač, ki živijo v našem okolju, tropskih kač, opic in najbolj strupenih žab na svetu ... Najbolj mi je bilo všeč hranjenje morskih levov, saj sem bila presenečena, kako blizu so si s tamkajšnjimi oskrbovalci. Po tem, ko smo se ohladili s slastnim sladoledom, smo še šli pogledat družino igrivih surikat in levov ter se ustavili pred kletko mačje pande, ki je lenobno počivala na veji drevesa.

Res sem vesela, da sem imela priložnost obiskati živalski vrt Zagreb, saj sem se naučila veliko novega in spoznala sem veliko novih živali.

 

Maša Ferlič, 7. r.

V aprilu še štiri zlata priznanja

objavljeno: 7. maj 2018 04:06 avtor: Kozji Zmaj

Učenca Osnovne šole Kozje, sedmošolec Brest Lenarčič in osmošolec Lan Gradišek, sta tudi v mesecu aprilu nadaljevala z nizanjem odličnih rezultatov na državnih tekmovanjih iz znanja.

Najprej je bilo enajstega aprila na sporedu državno tekmovanje iz Vesele šole na katerem je sodeloval Brest Lenarčič, ki je ponovno osvojil zlato priznanje.

Dva dni kasneje se je Brest udeležil še državnega tekmovanja iz znanja geografije, kjer je prav tako osvojil zlato priznanje.

Štirinajstega aprila je bilo na sporedu državno tekmovanje iz znanja fizike, na katero se je uvrstil Lan Gradišek, ki je le za malo zgrešil zlato priznanje in osvojil srebrno.

Teden dni kasneje pa je bilo na sporedu še tekmovanje v znanju matematike za Vegova priznanja, na katerega sta se uvrstila oba, Brest in Lan. Brest je v konkurenci sedmošolcev  kot eden izmed petih tekmovalcev v državi vse naloge rešil popolnoma pravilno ter osvojil naslov državnega prvaka, 1. nagrado in zlato Vegovo priznanje. Zlato Vegovo priznanje je osvojil tudi Lan, ki je konkurenci osmošolcev osvojil 23.mesto.

Tako je Brest v mesecu aprilu osvojil še peto, šesto in sedmo zlato priznanje letos, Lan pa tretje. Učenci Osnovne šole Kozje pa so v letošnjem šolskem letu skupaj osvojili že enajst zlatih priznanj.

Iskrene čestitke!  

Badminton ekipa v četrfinalu DP

objavljeno: 13. apr. 2018 03:53 avtor: Kozji Zmaj

Šolska ekipa OŠ Kozje v badmintonu je nastopila na državnem ekipnem prvenstvu, ki je potekalo 20. aprila 2018 v Medvodah. OŠ Kozje so v konkurenci nelicenciranih tekmovalcev zastopali Leon Geršak, Filip Frece, Nejc Kukovičič, Katja Bratuša, Nika Tisel in Špela Šošterič. V skupinskem delu so najprej prepričljivo premagali ekipo OŠ Preserje z rezultatom 5:0. V drugi tekmi so izgubili proti OŠ Veržej z rezultatom 1:4, ter se uvrstili v četrtfinale. Tu so se pomerili z OŠ Žužemberk in po izenačenem boju tesno izgubili z rezultatom 2:3. S tem so osvojili 5. - 8. mesto med osemnajstimi sodelujočimi ekipami. Po dve točki za našo ekipo so prispevali Katja Bratuša med učenkami posamezno, Katja Bratuša in Nika Tisel v dvojici učenk in Filip Frece in Nika Tisel v mešani dvojici, po eno točko pa Leon Geršak med učenci posamezno in Leon Geršak in Nejc Kukovičič v dvojici učencev.  

1-10 of 33