V podjetju Rajmax

objavljeno: 13. jun. 2017 00:17 avtor: Kozji Zmaj
V petek, 2. 6. 2017, smo se učenci 6. r., OŠ Kozje z gospo Lidijo Čepin odpravili v podjetje Rajmax. Ko smo prispeli, sta nas prijazno pozdravila lastnika podjetja, g. Janko in ga. Andreja Rajgl.

G. Janko nam je v razstavnem prostoru  predstavil njihov prodajni program. Izdelujejo PVC in aluminijasta okna ter vrata, ki jih opremijo tudi s senčili. Senčila je bolje imeti na zunanji strani oken, saj tako bolj odbijajo sončne žarke in je zato poleti v hiši hladneje. Ogledali smo si tudi različna vhodna vrata, tudi takšna, ki se odklenejo s prstnim odtisom. Ob ogledu prereza profilov oken, pa smo si lažje predstavljali, kako je okno sploh sestavljeno.

G. Janko nas je nato odpeljal na ogled proizvodnje oken. Najprej izrežejo okvirje oken, pri čemer morajo biti na milimeter natančni. Nato okvirje oken zlepijo skupaj s pomočjo visoke temperature. Okvir okna je tako pripravljen in po tekočem traku potuje do naslednjega postopka izdelave. Vstaviti je še potrebno kovinske dele oken, da se lahko okna odpirajo in zapirajo. Šele nato sledi vstavljanje stekla, kar je zelo nevarno in delavci pri tem opravilu nosijo zaščitne rokavice. S pomočjo stroja izdelana okna zložijo, posebej označijo, da jih med seboj ne pomešajo in pripravijo za montažo.

Posebej smo se poučili tudi o tem, da je tudi v podjetjih potrebno ločevati odpadke. G. Janko nam je povedal, da temu posvečajo veliko pozornosti. Ločujejo steklo, plastiko, kovino, karton ... z namenom, da se ti odpadki lahko ponovno reciklirajo.

Ob koncu ogleda nas je g. Janko pogostil še s piškoti in sokom ter nam podaril darilca, ki smo jih bili zelo veseli.

Maša Ferlič, 6. r., OŠ Kozje

Comments