Tehniški dan Zelena Evropa - Obisk Gruske jame

objavljeno: 24. apr. 2017 20:56 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 24. apr. 2017 21:20 ]

Učenci 4. razreda so obiskali Grusko jamo.

''Ogled smo pričeli pri ponikalnici. Ozek potoček se zliva v jamo in izgine. Po kolovozni cesti smo se odpravili v Grusko jamo in med potjo opazovali rastline, kalužnico in čemaž. Slednji ima okus po česnu in ga lahko jemo. Čemaž večkrat ljudje zamenjajo s šmarnico in jesenskim podleskom, ki sta strupeni rastlini.

Prišli smo do potoka Gruska, čez katerega so naredili mostiček. Ob njem je tabla, na kateri so narisane živali in rastline, ki določajo onesnaženost ali čistost voda in rastlin, ki rastejo ob potoku. Potok Gruska se izliva v Bučo, ta pa v Sotlo. Pot smo nadaljevali do table, ki je označevala tla v jami. Gospa Mojca je povedala, da v zemlji živijo deževniki, voluharji, krti… Iz naših teles smo naredili kvadratni meter, če bi dobili še pokrov, bi to bil kubični meter in na takem prostoru lahko živi približno 400 deževnikov. Videli smo tudi prerez tal.

Pot se je nadaljevala do mlake. Tam smo pomalicali, nato pa si pogledali rjavo žabo, krastačo in pupka na tabli, ki označuje, katere živali živijo v mlakah. Ogledali smo si tudi slap, ki pa takrat ni bil slap, saj že dolgo ni deževalo. Po skali je teklo zelo malo vode. Pot nas je vodila do Puščavnikove jame, v kateri živijo netopirji. Nekoč pa je v njej živel mož, ki je bil razočaran v ljubezni. Na zaključku ogleda smo rešili še učni list in se nato z avtobusom odpeljali v šolo, kjer smo z delom nadaljevali.''

 Mia Bricelj Žuželj, 4. razred
Comments