Tehniški dan Zelena Evropa - Čistilne naprave

objavljeno: 24. apr. 2017 21:18 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 24. apr. 2017 21:23 ]
Učenci 8. razreda smo se odpravili v Podsredo, kjer smo si ogledali rastlinsko čistilno napravo. Najprej nas je prijazno pozdravila ga. Barbara Ploštajner, ki dela v Kozjanskem parku. Povedala nam je, da so Maji in Azteki vodo vedno pili le med rastlinami. Rastlinsko čistilno napravo so 'izumili' Maji, ki so imeli kanalizacijo speljano v močvirja, ki so očistila vodo. Rastlinska čistilna naprava je sestavljena iz dotoka, usedalnika, kompostne grede, filtrirne grede in čistilne grede, bajerja in iztoka. Sestavljajo jo grede, postavljene ena za drugo, v katerih je pesek različnih velikosti. V gredah so posajene močvirske rastline: trstnice in šaši, ki so v kombinaciji z mikroorganizmi sposobne očistiti vodo. Za eno osebo je potrebno okoli 2,5m2 površine.

Rastlinske čistilne naprave iz vode odstranjujejo organske snovi, spojine dušika, fosforja, težkih kovin in druge strupene snovi. Po ogledu te čistilne naprave smo si iz plastenk tudi sami naredili čistilno napravo ter preizkusili njeno delovanje.

Nato smo se odpravili nazaj v Kozje, kjer smo si najprej v zbirnem centru ogledali kako ločujemo odpadke. Potem smo si ogledali umetno čistilno napravo v Kozjem. Na poti v šolo smo se lotili čiščenja območja ob cesti in v okolici šole ter nabrali lepo število odpadkov.

V šoli smo izdelali plakate na temo ločevanja odpadkov in rastlinske čistilne naprave.

Bil je res lep dan in naučila sem se veliko novega.

Nuša Omerzel, 8. razred

Comments