Projekt Zelena Evropa in naravna dediščina našega kraja

objavljeno: 7. feb. 2017 05:49 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 21. feb. 2017 01:19 ]
V četrtek, 2. 2. 2017, ko se po vsem svetu obeležuje svetovni dan mokrišč, smo imeli na šoli Kozje predavanje gospoda Dušana Klenovška, naravovarstvenika iz Kozjanskega parka. Predavanje je bilo kot uvod v mednarodni projekt Erasmus+ z naslovom Zelena Evropa, katerega izvedba je financirana s strani Evropske komisije in v katerem poleg šol iz Poljske, Italije, Latvije in Litve sodeluje tudi naša šola. Predavanje je bilo namenjeno učencem od 1. do 9. razreda. Cilj projekta je, da bi učenci spoznali pomen neokrnjenih kotičkov svoje okolice, v kateri živijo, se zavedali pomena zdravega okolja ter vzpostavili in ohranjali spoštljiv odnos do narave, ki nas obkroža.

Gospod Dušan Klenovšek nam je predstavil habitate bližnje in daljne okolice v kateri bivamo ter značilne živalske in rastlinske vrste, ki jih tam najdemo. Posebej je poudaril, katere živalske in rastlinske vrste so redke in zato ogrožene, ter da jih je potrebno varovati. Podrobneje smo spoznali Grusko jamo, naravni spomenik Slovenije, suhe travnike Vetrnika, visokodebelne sadovnjake, ki se razprostirajo po kozjanskih gričih, skalni osamelec Ajdovsko ženo, dolino Bister grabna in njegove jame, v katerih živijo netopirji ter bistre vodotoke, slapove in močvirne predele, kjer rastejo redke močvirske in vodne rastline in domujejo redki raki jelševci, kačji pastirji, pupki ...

G. Dušan Klenovšek je tudi odličen poznavalec ptic. Ob čudovitih fotografijah ptic in posnetkih zvokih njihovega oglašanja, je bilo spoznavanje travniških, močvirskih, gozdnih, vodnih ptic ... nadvse zanimivo. Presenečeni smo bili, kaj vse leti in se oglaša iz naših vrtov, sadovnjakov, bližnjega grmovja ali pa gnezdi kar v domačem hlevu.

Predavanje mi je bilo zelo všeč, saj sem izvedela veliko novega o okolju, v katerem živimo.  S temi informacijami si bomo devetošolke lahko pomagale pri izdelavi predstavitev, s katerimi bomo konec meseca februarja na Siciliji predstavljale naše kraje in okolico ter tako zastopale našo prelepo Slovenijo in naš domači kraj na srečanju šol iz petih držav Evropske unije. O tem, kako je bilo, pa več v prihodnje.

 

Tamara Kos, 9. r.

Comments