Projekt Erasmus+ nas je popeljal v Latvijo

objavljeno: 24. avg. 2017 02:14 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 28. sep. 2017 04:34 ]

Naš video o Latviji:)

V vročih poletnih dneh si pogosto želimo osvežitve. Hladimo se v senci, na bazenu ali ob morju. Veliko je možnosti. Samo izbrati je treba pravo. Ohladijo nas lahko tudi spomini. Običajno nas zmrazi ob neprijetnih spominih, a v našem primeru ni tako. Prava osvežitev so bili dnevi, preživeti daleč na severu. Ob spominih nanje nam je pri srcu vedno toplo.

Sprejem v šoli

V okviru projekta Erazmus +, z naslovom Zelena Evropa, so bile v preteklem šolskem letu na OŠ Kozje izvedena številne aktivnosti.  Poleg spoznavanja naravnih danosti domačega okolja, so bili za učence in učitelje zanimiv izziv sodelovanja s partnerskimi državami iz Italije, Poljske, Latvije in Litve. Projekt omogoča tudi izmenjavo učencev in učiteljev ter spoznavanje naravnih in kulturnih danosti posameznih držav. Konec meseca februarja je tako prva skupina predstavnikov OŠ Kozje potovala na Sicilijo in se vrnila polna novih vtisov in doživetij.

Naša ekipa
V mesecu aprilu je bila na vrsti nova izmenjava. V Latvijo smo potovali učenci Matic Bezamovski, Leon Geršak, Matic Marcen in Nick Perc. Spremljali sta nas učiteljici ga. Mateja Kolar in ga. Marinka Žibret. Naše potovanje se je začelo v sredo, 18. aprila 2017 pred OŠ Kozje, že ob tretji uri zjutraj. Na hladno pomladansko jutro smo se poslovili od staršev, zložili prtljago v kombi in se odpravili na pot proti Dunaju. Tam smo na letališču opravili prijavo, oddali prtljago in čakali na letalo naše letalske družbe Air Baltic. Med čakanjem smo lahko opazovali letala in gnečo na letališču. Za vse učence je bil to prvi polet z letalom. Občutki so bili neverjetni. Ob vzletu nas je spremljala snežna nevihta, nad oblaki pa smo lahko opazovali čudovito modro nebo in kopasto odejo belih oblakov. Ob letu proti severu se je vreme izboljšalo in lahko smo si iz višine ogledali številna mesta in spreminjajočo se pokrajino. Po dvourni vožnji smo pristali v Rigi, glavnem mestu Latvije. Na letališču nas je pričakal taksist, ki nas je odpeljal do našega cilja, mesta Ventspils. Tja smo prispeli po triurni vožnji po čisto ravni cesti. Pokrajina ob poti je bila ravninska, opazili pa smo, da pomlad še ni prišla v te kraje. V Ventspilsu smo se najprej spoznali z družino gostiteljico, ki nas je lepo sprejela. Z Marcusom, našim vrstnikom in gostiteljem,  smo odigrali še nekaj iger, nato pa od utrujenosti kmalu zaspali. 

Naslednji dan smo po zajtrku odšli v šolo, najprej k pouku, nato pa so vsem gostom učenci šole pripravili kratek kulturni program. Nastopi učencev so bili zelo zanimivi. Prejeli smo tudi manjše darilce, v spomin na obisk v Ventspilsu. Ob dvanajsti uri smo se vsi zbrali pred šolo, kjer smo posadili drevo, ki bo raslo v spomin na mednarodni projekt Zelena Evropa. Po kosilu smo si ogledali mesto. Povzpeli smo se na  edini hrib v bližnji okolici, pa še ta je bil umetno zgrajen. Največ pozornosti smo namenili kipom krav, ki so razporejene po vsem mestu in so prava turistična znamenitost. Ta dan smo si tudi zapomnili po močnem in hladnem vetru, ki nam je najbolj ponagajal pri ogledu pomola v luki. Preostanek dneva smo preživeli z družino.

V petek smo obiskali Digitalni center mesta Ventspils. Prebivalci mesta lahko obiščejo ta sodobno opremljen računalniški center, ki jim nudi brezplačen dostop do interneta in računalnikov. Tudi učenci pogosto prihajajo tja in se učijo o programiranju, dizajniranju v različnih programih in izdelavi filmov. Tudi mi smo se lahko preizkusili v izdelavi 3 D modelov s pomočjo 3 D pisal. Izdelali pa smo tudi animacijo s pomočjo plastelina in kamer. Popoldne smo obiskali še kreativno hišo, planetarij in observatorij. V kreativni hiši lahko mladi koristno preživljajo prosti čas – izdelujejo lutke, rišejo, izdelujejo lesene izdelke … V planetariju smo si ogledali film o našem osončju, planetih in ozvezdjih. Večer z družino smo preživeli ob igranju košarke na šolskem igrišču.

V soboto je bila na vrsti ekskurzija v Kuldigo. Najprej smo si ogledali slapove na reki. Videli smo, kako se lososi trudijo preskočiti slap ob svoji selitvi proti toku reke. Nato smo obiskali peščeno jamo, ki je bila zelo zanimiva, saj je bila povsod okrog nas bela mivka. Po kosilu smo si ogledali mesto, nato pa obiskali velik grad, v katerem je bilo veliko sob in starinskih stvari. Najbolj zanimivo je bilo, ko smo se povzpeli na vrh grajskega stolpa, kjer smo lahko med snežno ploho občudovali razgled. Po vrnitvi v Ventspils smo z družino obiskali koncert v središču mesta. Na ta dan so v Ventspilsu odprli osrednjo fontano in ob tem se je odvijala velika glasbena prireditev. Kljub temu, da je bilo zelo mrzlo, je bila prireditev zelo dobro obiskana. Tudi mi smo se ta večer zelo zabavali in uživali v dobri družbi.

V nedeljo smo obiskali tri kraje, ki ležijo ob Baltskem morju. To so Kolka, Roja in Talsi. Skupaj z učitelji in učenci iz drugih držav smo se najprej z avtobusom odpeljali do Kolke. Kolka je kraj ob Baltskem morju, znano po čudovitih peščenih plažah in borovih gozdovih. Kljub čudoviti obali, polni školjk pa nas je hladen veter iz Baltskega morja kmalu prisilil, da smo poiskali zavetje. Na poti proti Roji smo se ustavili na učni poti, ki nas je popeljala skozi tamkajšnji gozd. Opazovali smo zanimivo rastlinstvo in živalstvo, še posebej smo bili navdušeni nad sledmi bobra. V Roji smo najprej obiskali peščeno plažo, nato pa smo se odpravili proti restavraciji. Tam smo najprej poskusili ribe v različnih omakah, pa tudi ribe, ki jih pripravijo tako, da jih prekadijo na smrekovih storžih. Izdelali smo vsak svoj korenčkov kolač, ki smo ga kot sladico pojedli po kosilu. Popoldne smo si v kraju Talsi ogledali jezero ter se povzpeli do cerkvice v bližini. Navdušeni nad pokrajino in doživetji tega dne smo se vrnili domov k družini v Ventspils.

Ponedeljek je bil zadnji dan našega uradnega druženja v Ventspilsu. Zjutraj smo se z Marcusom odpravili v šolo, kjer smo bili pri pouku tehnike. Z zanimanjem smo opazovali kakšne izdelke so izdelovali tamkajšnji učenci. Po tej uri smo se odpravili v center za mlade, kjer smo se učenci iz različnih držav igrali družabne igre. Zelo smo se zabavali, nova prijateljstva pa so se še utrdila. Po kosilu v olimpijskem centru smo se z učiteljicami odpravili na sprehod po mestu, kupili spominke in s slikami beležili spomine. Po odhodu k družini smo se počasi pripravljali za odhod. Marcus, naš gostitelj nam je pripravil lep zaključni večer. Zadnji dan smo tako navezali veliko prijateljskih vezi. S kar težkim srcem smo odšli spat, saj smo vedeli, da naslednji dan odhajamo.

Spanja ni bilo veliko, saj smo se morali v torek zbuditi že ob drugi uri zjutraj. Družina nas je odpeljala do hotela naših učiteljic, kjer nas je čakal prevoz do Rige. Ob slovesu smo se družini lepo zahvalili za prebivališče in hrano, ki so nam jo nudili, ko smo bivali pri njih. Ob našem drugem poletu smo znova uživali pri vzletu, samem poletu in pristanku na Dunaj. Na Dunaju smo bili veseli našega hišnika, ki nas je nato utrujene od dolge poti varno pripeljal v Kozje. Ob prihodu domov so nas tam že čakali naši starši, lepo pa so nas sprejeli tudi ostali učenci šole. Občutki ob ponovnem snidenju so bili res posebni.

Veseli smo, da smo imeli možnost obiskati Latvijo. Spoznali smo kulturo države ob Baltskem morju. Všeč nam je bila prehrana in urejenost države. Spoznali smo novo deželo s čudovito pokrajino, mrzlim podnebjem, a toplimi ljudmi, s katerimi smo se imeli lepo. Prav prijateljstva, ki smo jih v tem tednu spletli so nam ostala v najlepšem spominu in ob sodobnih načinih komunikacije jih pridno vzdržujemo. Veselimo se tudi novih doživetij, ki jih bomo ustvarili v mesecu septembru, ko bomo mi gostili prijatelje iz sodelujočih držav v projektu Zelena Evropa.

Po zapisu učencev prilagodila Marinka Žibret

 

 

 

 

 


 


Comments