Povabljeni na žabjo svatbo

objavljeno: 16. mar. 2017 05:21 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 19. mar. 2017 23:43 ]

Učenci izbirnega predmeta organizmi v naravi in umetnem okolju in ga. Lidija Čepin smo se odzvali povabilu g. Dušana Klenovška, naravovarstvenika iz Kozjanskega parka, da se udeležimo »žabje svatbe«. Ta se je odvijala 7. 3. 2017  ob cesti, ki pelje mimo ribnika na Trebčah. Svatba bi se za mnoge krastače končala za ograjo, zato smo jim z veseljem priskočili na pomoč. Da bi prenašala dvoživke, sem se odločila zato, ker imam zelo rada živali in želim, da bi tudi krastače varno prišle  do svojega mrestišča na drugi strani ceste, v ribniku. Delavci Kozjanskega parka vsako leto s postavitvijo ograje preprečijo, da se njihova pot ne konča sredi ceste pod kolesi vozil.

Akcije so se udeležili tudi učenci drugih šol, z zanimanjem pa so jo spremljali tudi novinarji. Z veseljem smo jim povedali, da se akcije udeležujemo že vrsto let in da nam je uspelo že v 1 uri rešiti 500 dvoživk.  

Tudi letos smo hiteli s pobiranjem in naša vedra so se hitro polnila. Presenečena sem bila, ko sem na eni samički krastače našla tudi štiri samčke. Gospod Dušan nam je povedal, da je to lahko za krastačo usodno, saj jo samčki lahko zadušijo. Vedra s krastačami smo odnesli do ribnika, kjer so zadovoljno zaplavale na svoje mrestišče.

Tudi naslednje leto se bom akcije z veseljem udeležila. Povabljeni na »žabjo svatbo« tudi vi!

 Lucija Romih, 7. r. foto:Lan Gradišek


Comments