Stavba OŠ Kozje je srečala Abrahama

objavljeno: 24. okt. 2016 01:34 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 26. okt. 2016 03:10 ]
Zgodovina šolstva v Kozjem je bogata, saj je minilo že 211 let, odkar so v šolske klopi sedli prvi učenci. Ker so postali prostori stare šole pretesni in prenevarni za učence, so se šestdesetih letih  20. stoletja porajale ideje o gradnji nove šole. Po številnih sestankih z odgovornimi za šolstvo, je vendarle prišlo do odločitve, da se bo v Kozjem gradila nova šola. Kot je bilo v navadi v teh časih, so pri gradnji pomagali tudi krajani in 9. 9. 1966 je bila slovesna otvoritev nove šole. Šola je bila v kasnejšem obdobju dograjena in obnovljena, zadnjo podobo pa je dobila z izgradnjo Večnamenskega centra Kozje in energetsko sanacijo stavbe. Tako je v dobri kondicijo dočakala obisk Abrahama.
V torek, 18. oktobra 2016, je v Večnamenskem centru Kozje potekala prireditev ob 50-letnici otvoritve nove šolske stavbe. Vsi prisotni smo si lahko na začetku ogledali kratko zgodovino šole v zadnjih petdesetih letih in likovne izdelke učencev, ki so jih ti ustvarili ob tej priložnosti. V šestdeseta leta pa nas je nostalgično popeljala pesem Brez besed, ki je prav leta 1966 zastopala Jugoslavijo na Pesmi Evrovizije.
 

V pozdrav petdesetletnici šole sta spregovorila ravnatelj Roman Gradišek in županja Občine Kozje, gospa Milenca Krajnc. Srečanja sta se udeležila tudi bivša ravnatelja g. Franc Bizjak in g. Ivan Štendler, nekdanji zaposleni in drugi vabljeni gostje.

Vsi trije ravnatelji, ki so zaznamovali delovanje šole v teh 50 letih, so spregovorili o nastanku nove šole in številnih dogodkih, ki so zaznamovali njihovo obdobje ravnateljevanja.

Učenci so nam skozi igro predstavili kaj se je dogajalo v šoli v pred približno petdesetimi leti in kako pouk poteka danes. Zapela pa sta tudi otroški in mladinski pevski zbor.

Kot se za tak jubilej spodobi smo učenci in zaposleni na šoli pripravili slavljenki manjše presenečenje. Predstavniki razredov od 1. do 9. razreda so nam zaupali, kaj jim pomeni šola, skupaj pa so razkrili tudi slogan šole, s katerim se bo šola ponašala: Z ROKO V ROKI V ŽIVLJENJE.

G. ravnatelj in predstavnica šolske skupnosti Maja Krajnčič, sta razvila novo šolsko zastavo, katero je izoblikoval učitelj Franci Grobelšek, nato pa sta še prerezala torto, s katero so se po zaključku prireditve posladkali gostje in učenci  pri malici.

Mihaela Krajnc, učenka

Marinka Žibret in Tanja, Mihevc, učiteljici

Comments