Obeležili dan slovenske hrane

objavljeno: 20. nov. 2016 23:29 avtor: Kozji Zmaj
V petek, 18. 11. 2016, smo na DAN SLOVENSKE HRANE imeli na šoli Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim želimo poudariti pomembnost jutranjega obroka in uživanja zdrave lokalno pridelane hrane. Učenci so se skupaj z razredničarkami zbrali v učilnicah in se pogovorili o pomenu zajtrka, lokalno pridelane hrane, kulturi prehranjevanja, nato pa skupaj pozajtrkovali. Obrok je bil sestavljen iz črnega kruha, masla, meda, mleka in jabolka, živil, pridelanih iz našega okolja.

Letos pa se je skupina učencev izbirnega predmeta sodobna priprava hrane skupaj z učiteljico Lidijo Čepin odločila, da sodelujejo v projektu “Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo!” in zajtrk na ta dan nadgradijo še s kosilom.

Vodila so jih načela:

         vplivati na sprejemanje zdravih obrokov iz šolske kuhinje na vse nas,

         motivirati nas k uporabi zdrave, lokalne hrane,

         razširjati okus in posledično vsakodnevni jedilnik s hranilno, polnovredno hrano,

         sadje in zelenjavo postaviti v ospredje,

         znati upoštevati tradicijo, letni čas in potrebe telesa,

         želimo si uravnavati telesno težo, postati bolj aktivni in se počutiti bolje,

         tako bomo uspešnejši na vseh področjih.

Kaj je moralo zdravo tradicionalno slovensko kosilo zajemati?

Glavno jed in poobedek, oba pa sta morala sovpadati z regionalno ali lokalno tradicijo ter povezano s kulturno – kulinarično zgodovino našega kraja. Pomembno vlogo pri kosilu je igrala zelenjava, upoštevati pa je bilo potrebno tudi smernice zdravega prehranjevanja, letni čas in uporabo lokalne hrane iz okolice.

Načrtovanja kosila so se lotili učenci Kaja Marcen, Matic Marcen, Jan Mikulič in Nejc Kukovičič. Od svojih babic so pridobili recept za pripravo korejevca in kozjanske kruhove potice. Obe jedi so prilagodili na sodoben način z namenom, da bi jih z videzom in okusom približali otrokom in jih navdušili za zdrave tradicionalne jedi. Z receptom in pripravo jedi so seznanili šolski kuharici, nadeli kuharske kape, majice in predpasnike in skupaj z njimi pripravili kosilo za učence in učitelje.

Menu za petkovo kosilo izpod prstov učencev:

GLAVNA JED: Korenčkova kremna juha s pire krompirjem

POOBEDEK: Kolaček iz  kruha,  jabolk in skute

Comments