Kuhajmo zdravo

objavljeno: 26. sep. 2016 02:04 avtor: Kozji Zmaj
Na prvi jesenski dan smo imeli v šoli naravoslovni dan z naslovom Kuhajmo zdravo. Namen naravoslovnega dne je bil učencem predstaviti ekološka živila in zakaj jih je dobro uživati, kako lahko kuhamo zdravo in koliko maščob se skriva v posameznem živilu. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine in se izmenjavali v treh delavnicah.

V delavnici Za otroke kuhajmo zdravo, nam je gostja, ga. Emilija Pavlič, na zanimiv način predstavila nekaj preprostih trikov, kako lahko hitro pripravimo zdrav obrok in nam predstavila pomembna živila v našem življenju. Naredili smo tudi testo za kruh, za katerega nismo porabili več kot dve minuti.

V delavnici Zakaj uživati ekološka živila nam je ga. Maja Kukovičič, iz Ekološke kmetije Kukovičič, predstavila pomen ekoloških živil, kaj je pomembno pri pridelavi ekoloških živil in kaj vse pridelujejo na njihovi kmetiji. Poizkusili smo lahko dobrote iz njihove kmetije (raznovrstne kruhe, namaze, marmelade) in spekli pirine piškote s sezamom, ki smo jih pojedli še tople.

V delavnici Skrite maščobe pa smo iskali maščobe, ki se v posameznem živilu skrivajo (čipsu, čokoladi, slanini ...) in zanj ne vemo. Količino maščob posameznega živila, smo s pomočjo olja nalili v vrečko, da smo si lažje predstavljali in primerjali živila med sabo. Nad rezultati smo bili zelo presenečeni, saj nekatera živila skrivajo zelo veliko maščob.

Naravoslovni dan je minil zelo hitro in lahko rečemo, da smo izvedeli veliko koristnega in zanimivega.  

 

BIO PIRINI PIŠKOTI S SEZAMOM

500 g polnozrnate pirine moke

70 g sezama,

200 g maščobe

1,5 dcl riževega mleka ali jabolčnega soka

100 g agavinega sirupa

vanilija v prahu

sol

17 g vinskega kamna

Comments