Ko "skromnost" navdušuje in zmaguje

objavljeno: 2. jun. 2017 00:41 avtor: Kozji Zmaj
Kuhna pa to je projekt Društva Vesela kuhinja in deluje pod okriljem kampanje Dober tek Slovenija, katerega namen je obujanje slovenske prehranske kulturne dediščine, na ravni slovenskih osnovnih šol.

V projekt se je vključila tudi naša šola s tremi skupinami, ki so v jesenskem in zimskem času v šolski kuhinji za učence naše šole kuhale zdrave, tradicionalne, lokalne jedi.

Komisijo je z odličnim izborom jedi najbolj prepričala skupina Kozjanski zmajčki, ki so skuhali korejevec in spekli kozjansko kruhovo potico na svoj, zanimiv način. Tako so se jim odprla vrata na regijsko tekmovanje, ki je bilo v mesecu aprilu v gostilni Vovko v Ratežu pri Otočcu. Tam so Kaja Marcen, Kai Petrič, Nejc Kukovičič in Jan Mikulić odločno vrteli kuhalnico in v 2 urah skuhali odlično enolončnico korejevec in spekli okusno in sočno kozjansko kruhovo potico po receptih, ki so jih pridobili od svojih babic. Ne le okus jedi, postrežba in predstavitev jedi je člane ocenjevalne komisije tako navdušila, da so Kozjanskim zmajčkom dodelili najvišje število točk ter tako osvojili 1. mesto na regijskem tekmovanju.

Veseli in navdušeni so tako imeli priložnost, da se 31. maja v gostilni Pečarič v Ljubljani,  kjer je potekalo veliko finale v kuhanju, pomerijo z 18 najboljšimi skupinami Slovenije.

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali sami priznani kulinarični mojstri, dr. prof. Janez Bogataj (vodilni slovenski etnolog), dr. Katja Povhe Jemec (Ministrstvo za zdravje), Valter Kramar (Hiša Franko),Tanja Pintarič (Gostilna Rajh), Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), Drago Bulc (znan slovenski turistični novinar), Anka Peljhan (idejni vodja projekta Kuhna pa to), so Kozjanski zmajčki več kot navdušili.

Komisijo so prepričali, da verjamejo svojim koreninam, da znajo ceniti drobtinice kruha tako kot so jih včasih znale ceniti njihove babice, ter da je preprosta, v očeh marsikoga “skromna” enolončnica korejevec le vir zdravja in bogastvo, ki nam ga nudi naše lokalno okolje, le znati ga moramo ceniti.

Tako je “skromnost” naše kulturne dediščine, prepričljivost, znanje in ljubezen do kuhanja popeljala Kozjanske zmajčke med zmagovalce velikega finala.

Čestitamo in naj zdrav način prehranjevanja postane naš vsakdan.

Lidija Čepin, mentorica

Vtisi učencev:

Na tekmovanju smo imeli vsi veliko treme in smo bili zelo nestrpni. Kuhali smo dve uri in naredili zelo dober korejevec in sočno kozjansko kruhovo potico. Ko smo stopili pred ocenjevalno komisijo, smo imeli veliko treme, a smo se kljub temu odlično odrezali. Pred razglasitvijo smo bili zelo nervozni. Ko smo slišali naše ime, smo vedeli, da smo zmagali in bili smo nepopisno veseli. Tega dne ne bom nikoli pozabil.                      

Nejc Kukovičič

Zjutraj, ko smo se odpravili na tekmovanje, sem imela zelo veliko tremo. Trema se je med tekmovanjem samo še stopnjevala. Komisija je bila zelo prijazna. Najsrečnejši pa smo bili, ko je sodnik razglasil, da so Kozjanski Zmajčki zmagali.                                                                                

                                                                        Kaja Marcen

 

Tekmovanje je bilo zelo stresno, še posebej, ker smo jed predstavljali zadnji. Po predstavitvi je sledilo naporno čakanje na razglasitev zmagovalcev. Ko smo se zopet vsi zbrali in ko je komisija razglasila rezultate smo bili zelo veseli, saj smo bili eni izmed njih tudi mi.

Kai Petrič

 

Na tekmovanju je bilo odlično, saj smo zmagali. Sploh nisem mogel verjeti, da smo tako dobri.

Jan Mikulič

 

Če bi radi, da bi po korejevcu in kozjanski kruhovi potici zadišalo tudi v vaši kuhinji, pa teh jedi ne znate pripraviti, vam bodo v pomoč recepti. Pa dober tek!

ĉ
Kozji Zmaj,
2. jun. 2017 00:41
ĉ
Kozji Zmaj,
2. jun. 2017 00:41
Comments