Dobrodelna prireditev OŠ Kozje

objavljeno: 30. nov. 2016 22:52 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 19. dec. 2016 05:03 ]
V sredo, 7. decembra 2016,  je na naši šoli potekala božična prireditev s prazničnim bazarjem, na katerem so učenci vseh razredov razstavili svoje izdelke. Vsi smo v ta dan vložili veliko truda, saj je bil dogodek dobrodelne narave. Zbirali smo prostovoljne prispevke za šolski sklad. Prireditev se je začela ob 17.uri. Najprej nam je Kai zapel že skoraj ponarodelo božično pesem. Nato sta nas Nodi in Medika popeljala po svetu, saj sta želela videti, kako ljudje praznujejo božič v drugih deželah. V Ameriki sta srečala učence 1., 2. in 3. razreda, ki
so skupaj zapeli angleško pesmico o Bo
žičku. Zatem sta se odpravila v Ukrajino, h gospodiču Toniju, tam pa se jim je pridružila še opica Marta. Spoznali smo legendo o revni družini, ki je v svojem domu prvič imela božično drevesce, a ga niso imeli s čim okrasiti. Pomagali so jim pajki, ki so ponoči spletli mreže, ki so se v jutranji zarji in zmrzali lesketale kot nitke iz zlata in srebra. Nato sta se odpravila v Katalonijo. Danica jima je povedala, da v Kataloniji za božič naredijo božično poleno, ki ga hranijo s sadjem in slaščicami.
Vsa družina ga
na božični večer ob prepevanju božičnih pesmi naklesti s palico in potem jih poleno preseneti z darilci, ki se pojavijo pod odejo. Res nenavadno!

Sledil je obisk Velike Britanije, tam smo videli božične krekerje, ki ob raztrganju počijo, vsebujejo pa majhno darilce ali sladkarijo, šalo, ki je nihče ne razume, in smešno krono.

Pot ju je vodila še do vroče Brazilije – sonca in morja. To so bili res drugačni prazniki. Nodiju in Mediki so bili tako všeč, da se je Nodi odločil, da bosta z Mediko najbolj poseben božič preživela nekje, kjer je poletje. Odletela sta v Avstralijo. Uživala sta na plaži, kjer se jima je pridružil tudi Jan, ki je dal besedo še županji, gospe Milenci Krajnc, in ravnatelj, gospodu Romanu Gradišku.

Po njunem nagovoru sta Nodi in Medika zagledala mavrico in ob zvoku violine in kitare se je odprla zavesa, za katero se je skrival bogat praznični bazar, poln raznovrstnih  unikatnih izdelkov.

To popoldne je bilo prav posebno in bilo mi je zelo všeč.

Violeta Motoh

Comments