Bobri so tudi v naših krajih

objavljeno: 19. mar. 2017 23:42 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 19. mar. 2017 23:43 ]
V torek, 14. 2. 2017, smo se učenci izbirnega predmeta organizmi v naravi in umetnem okolju, pod vodstvom ge. Lidije Čepin in g. Dušana Klenovška odpravili v Podsredo ob reko Bistrico. Gospod Dušan, ki je naravovarstvenik v Kozjanskem parku, nam je povedal in pokazal veliko noveg o bobrih.

Bobri so iz dneva v dan bolj ogroženi, saj so jih ljudje v preteklosti pobijali in iz njih pridelovali bobrovo mast, meso, uporabljali pa so tudi bobrovo kožo. V večini evropskih držav so bobe pobijali, ohranjali pa so se le na Bavarskem v Nemčiji. Bobre so nato naselili tudi na Hrvaško. Potem pa so po reki Krki prišli najprej do reke Sotle. Pri nas v Sloveniji lahko bobre najdemo že od leta 1997. Prehranjujejo se s koruzo, travo, pozimi pa jedo lubje. Pri tem si pomagajo z zobmi, ki so oranžno-rjavi, saj vsebujejo železove spojine in so zelo močni. Rasejo mu kar celo življenje. Ob bregu reke Bistrice smo lahko opazovali podrta drevesa in na njih sledove bobrovih zob. Pred kratkim je bilo na Bistrici opaziti tudi jez, ki so ga zgradili bobri iz podrtih dreves v bližini svojega bobrišča.

Gospod Dušan je dober poznavalec ptic in nekaj nam jih je na kratko predstavil. Pojasnil nam je, kako poteka vsakoletno zimsko preštevanje vodnih ptic po vsem svetu. Naravoslovci počnejo to z namenom, da pridobijo številčne podatke o vrstah ptic na posameznih področjih. Pri nas se pozimi zadržujejo ob vodah predvsem race mlakarice. Mnoge ptice zaradi pomanjkanja hrane jeseni odletijo v južne kraje, kjer je hrane v izobilju in se k nam vračajo spomladi.

Ravno ta dan je g. Dušan v potoku odkril žival, ki je do sedaj ni še nikoli opazil. Tako je za nas pripravil presenečenje. Lahko smo videli potočno školjko – potočnega škržka. To je školjka, ki živi v samo zelo čistih, neonesnaženih vodah z veliko vsebnostjo kisika. Ker je školjka redka, smo jo dolžni varovati in ohranjati.

Ta dan mi je bil zelo všeč, saj sem izvedela veliko novega o bobrih in pticah, pa tudi, da moramo biti ponosni, v kakšnem okolju živimo in zato moramo našo naravo še naprej ohranjati in varovati.

 Neli Belina, 7. r. OŠ Kozje, foto:Lan Gradišek

Comments