Arboretum Volčji potok

objavljeno: 4. okt. 2016 23:20 avtor: Kozji Zmaj
V četrtek 29. 9. 2016 smo se učenci 6., 7.  in 8. razreda skupaj z učitelji zbrali pred šolo, od  koder smo se odpravili v Arboretum Volčji potok.

Ko smo prišli do Arboretuma smo se razdelili v dve skupini. Vsaka skupina je imela vodičko, ki nas je vodila po Arboretumu. Najprej nam je gospa povedala legendo, zakaj se sploh kraj imenuje Volčji potok. Povedala nam je, da naj bi pred davnimi časi tu živelo veliko volkov, in da so lovci postrelili vse razen enega. Nato smo ponovili znanje o listavcih in iglavcih, kjer smo ugotavljali kakšne vrste je določeno drevo. Prišli smo do francoskega parka, kjer smo izvedeli, da je simetričen, ima veliko matematičnih oblik in da je sestavljen iz pušpanov  in različnih fontan in da je vedno stal pred dvorcem. Po ogledu francoskega parka smo odšli do divjega kostanja, katera vrsta raste tudi v Sloveniji. Vsak si je lahko vzel en kostanj za spomin, saj prinaša zdravje in denar. Po spoznavanju dreves in grmov so sledili ogledi razstav. Najprej smo si ogledali razstavo dinozavrov in z njimi smo se lahko tudi slikali. Potem smo odšli do zelo strupenega drevesa in sicer tise, ki ima rdeče plodove, in če jih pojemo lahko zaradi njih tudi umremo. Sledilo je zadnje drevo, ki smo ga ta dan spoznali in hkrati tudi meni najbolj zanimivo. To je bil cvetni dren, ki izvira iz Azije. Kdor je želel, ga je lahko tudi poskusil. Meni osebno je bil zelo dobrega okusa. Za ogledom cvetnega drena smo obiskali še več razstav. Med njimi razstavo metuljev, ki me je zelo navdušila, razstavo kaktusov, razstavo orhidej, razstavo buč in za konec še razstavo pravljičnih junakov, med katerimi smo videli nam že znane pravljične junake iz otroštva: Mojco Pokrajculjo, Tri prašičke, Rdečo kapico, Janka in Metko, Ostrška, Volk in sedem kozličkov in še bi jih lahko našteli. Ko smo pouk v Arboretumu končali, smo imeli še proti čas, ki smo ga izkoristili za ogled labirinta in še nekaj časa je ostalo za igro. Kdor je želel je odšel v vrtni center, kjer je lahko kupil kakšno rastlino za svoje domače. Po nakupu smo zaključili naravoslovni dan in se odpravili proti Kozjem.

Maša Ferlič, 6. razred            


V Arboretumu je bilo zelo zanimivo, saj smo izvedeli veliko novih stvari. Najbolj zanimivo mi je bilo, da ima močvirska breza prezračevalne korenine, da je tisa zaščitena in strupena rastlina. Ogledali smo si tudi razstavo metuljev, kaktusov in orhidej.

Katja Bratuša, 6. razred


Ko se stopila na tla Volčjega potoka, sem dobila občutek, da stojim sredi džungle. Bilo je polno cvetlic, dreves ter grmov. Najbolj všeč mi je bila razstava metuljev. Bilo jih je veliko vrst, barv ter velikosti. Lepo je videti, kako lepo skrbijo za naravo.

Tinkara Jazbec, 6. razred

 

Bilo je super, zanimivo in na zabaven način sem obnovil veliko znanja. Najbolj mi je bil všeč francoski park, ker je simetričen, oblikovan in okrašen z rožami. Med razlago smo izpolnjevali delovne liste, zato mi ni bilo dolgčas. Zagotovo bi se še odpravil tja.

Jan Kladušek, 8. razred

Comments