NOVICE IZ NAŠE ŠOLE
Spodaj si lahko ogledate originalne novice v polnem obsegu.

Projekt Erasmus+ nas je popeljal v Latvijo

objavljeno: 24. avg. 2017 02:14 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 28. sep. 2017 04:34 ]

Naš video o Latviji:)

V vročih poletnih dneh si pogosto želimo osvežitve. Hladimo se v senci, na bazenu ali ob morju. Veliko je možnosti. Samo izbrati je treba pravo. Ohladijo nas lahko tudi spomini. Običajno nas zmrazi ob neprijetnih spominih, a v našem primeru ni tako. Prava osvežitev so bili dnevi, preživeti daleč na severu. Ob spominih nanje nam je pri srcu vedno toplo.

Sprejem v šoli

V okviru projekta Erazmus +, z naslovom Zelena Evropa, so bile v preteklem šolskem letu na OŠ Kozje izvedena številne aktivnosti.  Poleg spoznavanja naravnih danosti domačega okolja, so bili za učence in učitelje zanimiv izziv sodelovanja s partnerskimi državami iz Italije, Poljske, Latvije in Litve. Projekt omogoča tudi izmenjavo učencev in učiteljev ter spoznavanje naravnih in kulturnih danosti posameznih držav. Konec meseca februarja je tako prva skupina predstavnikov OŠ Kozje potovala na Sicilijo in se vrnila polna novih vtisov in doživetij.

Naša ekipa
V mesecu aprilu je bila na vrsti nova izmenjava. V Latvijo smo potovali učenci Matic Bezamovski, Leon Geršak, Matic Marcen in Nick Perc. Spremljali sta nas učiteljici ga. Mateja Kolar in ga. Marinka Žibret. Naše potovanje se je začelo v sredo, 18. aprila 2017 pred OŠ Kozje, že ob tretji uri zjutraj. Na hladno pomladansko jutro smo se poslovili od staršev, zložili prtljago v kombi in se odpravili na pot proti Dunaju. Tam smo na letališču opravili prijavo, oddali prtljago in čakali na letalo naše letalske družbe Air Baltic. Med čakanjem smo lahko opazovali letala in gnečo na letališču. Za vse učence je bil to prvi polet z letalom. Občutki so bili neverjetni. Ob vzletu nas je spremljala snežna nevihta, nad oblaki pa smo lahko opazovali čudovito modro nebo in kopasto odejo belih oblakov. Ob letu proti severu se je vreme izboljšalo in lahko smo si iz višine ogledali številna mesta in spreminjajočo se pokrajino. Po dvourni vožnji smo pristali v Rigi, glavnem mestu Latvije. Na letališču nas je pričakal taksist, ki nas je odpeljal do našega cilja, mesta Ventspils. Tja smo prispeli po triurni vožnji po čisto ravni cesti. Pokrajina ob poti je bila ravninska, opazili pa smo, da pomlad še ni prišla v te kraje. V Ventspilsu smo se najprej spoznali z družino gostiteljico, ki nas je lepo sprejela. Z Marcusom, našim vrstnikom in gostiteljem,  smo odigrali še nekaj iger, nato pa od utrujenosti kmalu zaspali. 

Naslednji dan smo po zajtrku odšli v šolo, najprej k pouku, nato pa so vsem gostom učenci šole pripravili kratek kulturni program. Nastopi učencev so bili zelo zanimivi. Prejeli smo tudi manjše darilce, v spomin na obisk v Ventspilsu. Ob dvanajsti uri smo se vsi zbrali pred šolo, kjer smo posadili drevo, ki bo raslo v spomin na mednarodni projekt Zelena Evropa. Po kosilu smo si ogledali mesto. Povzpeli smo se na  edini hrib v bližnji okolici, pa še ta je bil umetno zgrajen. Največ pozornosti smo namenili kipom krav, ki so razporejene po vsem mestu in so prava turistična znamenitost. Ta dan smo si tudi zapomnili po močnem in hladnem vetru, ki nam je najbolj ponagajal pri ogledu pomola v luki. Preostanek dneva smo preživeli z družino.

V petek smo obiskali Digitalni center mesta Ventspils. Prebivalci mesta lahko obiščejo ta sodobno opremljen računalniški center, ki jim nudi brezplačen dostop do interneta in računalnikov. Tudi učenci pogosto prihajajo tja in se učijo o programiranju, dizajniranju v različnih programih in izdelavi filmov. Tudi mi smo se lahko preizkusili v izdelavi 3 D modelov s pomočjo 3 D pisal. Izdelali pa smo tudi animacijo s pomočjo plastelina in kamer. Popoldne smo obiskali še kreativno hišo, planetarij in observatorij. V kreativni hiši lahko mladi koristno preživljajo prosti čas – izdelujejo lutke, rišejo, izdelujejo lesene izdelke … V planetariju smo si ogledali film o našem osončju, planetih in ozvezdjih. Večer z družino smo preživeli ob igranju košarke na šolskem igrišču.

V soboto je bila na vrsti ekskurzija v Kuldigo. Najprej smo si ogledali slapove na reki. Videli smo, kako se lososi trudijo preskočiti slap ob svoji selitvi proti toku reke. Nato smo obiskali peščeno jamo, ki je bila zelo zanimiva, saj je bila povsod okrog nas bela mivka. Po kosilu smo si ogledali mesto, nato pa obiskali velik grad, v katerem je bilo veliko sob in starinskih stvari. Najbolj zanimivo je bilo, ko smo se povzpeli na vrh grajskega stolpa, kjer smo lahko med snežno ploho občudovali razgled. Po vrnitvi v Ventspils smo z družino obiskali koncert v središču mesta. Na ta dan so v Ventspilsu odprli osrednjo fontano in ob tem se je odvijala velika glasbena prireditev. Kljub temu, da je bilo zelo mrzlo, je bila prireditev zelo dobro obiskana. Tudi mi smo se ta večer zelo zabavali in uživali v dobri družbi.

V nedeljo smo obiskali tri kraje, ki ležijo ob Baltskem morju. To so Kolka, Roja in Talsi. Skupaj z učitelji in učenci iz drugih držav smo se najprej z avtobusom odpeljali do Kolke. Kolka je kraj ob Baltskem morju, znano po čudovitih peščenih plažah in borovih gozdovih. Kljub čudoviti obali, polni školjk pa nas je hladen veter iz Baltskega morja kmalu prisilil, da smo poiskali zavetje. Na poti proti Roji smo se ustavili na učni poti, ki nas je popeljala skozi tamkajšnji gozd. Opazovali smo zanimivo rastlinstvo in živalstvo, še posebej smo bili navdušeni nad sledmi bobra. V Roji smo najprej obiskali peščeno plažo, nato pa smo se odpravili proti restavraciji. Tam smo najprej poskusili ribe v različnih omakah, pa tudi ribe, ki jih pripravijo tako, da jih prekadijo na smrekovih storžih. Izdelali smo vsak svoj korenčkov kolač, ki smo ga kot sladico pojedli po kosilu. Popoldne smo si v kraju Talsi ogledali jezero ter se povzpeli do cerkvice v bližini. Navdušeni nad pokrajino in doživetji tega dne smo se vrnili domov k družini v Ventspils.

Ponedeljek je bil zadnji dan našega uradnega druženja v Ventspilsu. Zjutraj smo se z Marcusom odpravili v šolo, kjer smo bili pri pouku tehnike. Z zanimanjem smo opazovali kakšne izdelke so izdelovali tamkajšnji učenci. Po tej uri smo se odpravili v center za mlade, kjer smo se učenci iz različnih držav igrali družabne igre. Zelo smo se zabavali, nova prijateljstva pa so se še utrdila. Po kosilu v olimpijskem centru smo se z učiteljicami odpravili na sprehod po mestu, kupili spominke in s slikami beležili spomine. Po odhodu k družini smo se počasi pripravljali za odhod. Marcus, naš gostitelj nam je pripravil lep zaključni večer. Zadnji dan smo tako navezali veliko prijateljskih vezi. S kar težkim srcem smo odšli spat, saj smo vedeli, da naslednji dan odhajamo.

Spanja ni bilo veliko, saj smo se morali v torek zbuditi že ob drugi uri zjutraj. Družina nas je odpeljala do hotela naših učiteljic, kjer nas je čakal prevoz do Rige. Ob slovesu smo se družini lepo zahvalili za prebivališče in hrano, ki so nam jo nudili, ko smo bivali pri njih. Ob našem drugem poletu smo znova uživali pri vzletu, samem poletu in pristanku na Dunaj. Na Dunaju smo bili veseli našega hišnika, ki nas je nato utrujene od dolge poti varno pripeljal v Kozje. Ob prihodu domov so nas tam že čakali naši starši, lepo pa so nas sprejeli tudi ostali učenci šole. Občutki ob ponovnem snidenju so bili res posebni.

Veseli smo, da smo imeli možnost obiskati Latvijo. Spoznali smo kulturo države ob Baltskem morju. Všeč nam je bila prehrana in urejenost države. Spoznali smo novo deželo s čudovito pokrajino, mrzlim podnebjem, a toplimi ljudmi, s katerimi smo se imeli lepo. Prav prijateljstva, ki smo jih v tem tednu spletli so nam ostala v najlepšem spominu in ob sodobnih načinih komunikacije jih pridno vzdržujemo. Veselimo se tudi novih doživetij, ki jih bomo ustvarili v mesecu septembru, ko bomo mi gostili prijatelje iz sodelujočih držav v projektu Zelena Evropa.

Po zapisu učencev prilagodila Marinka Žibret

 

 

 

 

 


 


Slovo od še enega uspešnega leta

objavljeno: 4. jul. 2017 03:43 avtor: Kozji Zmaj

V petek, 23. junija, smo se tudi učenci in zaposleni na OŠ Kozje poslovili od še enega, zelo uspešnega šolskega leta. Prireditev se je v kulturni dvorani Večnamenskega centra Kozje pričela  z nastopom učencev prve triade, ki so navdušili z recitacijo Gregorčičeve Soči. 

Mladinski pevski zbor  je za začetek svojega nastopa zapel slovensko himno, nato pa se je predstavil še z nekaterimi pesmimi, s katerimi je deset dni prej nastopil na veličastni prireditvi Zborovski Bum 2017 na stadionu Ljudski vrt v Mariboru. Sledila je podelitev priznanj, ki so jih na državnih tekmovanjih iz znanja osvojili učenci razredne stopnje. 


Tej podelitvi pa je nato sledila predstavitev projekta Erasmus + z naslovom Zelena Evropa, v katerega je naša šola vključena od letošnjega leta. Ker so štiri devetošolke, ki so se udeležile projektnega srečanja na Siciliji tega že predstavile učencem, je bil tokrat poudarek na drugem projektnem srečanju v Latviji. Trije osmošolci (ob enem devetošolcu), ki so se srečanja udeležili, so ob slikovnem gradivu predstavili svoje vtise . 
Predstavitvi je sledil še drugi del podelitve priznanj. 47 srebrnih in 170 bronastih priznanj, ki so jih učenci osvojili na šolskih prvenstvih iz znanja, so učencem že pred prireditvijo razdelile razredničarke. Iz rok ravnatelja pa so prejeli še osem zlatih in dvajset srebrnih priznanj, osvojenih na državnih tekmovanjih iz znanja. Vsaj eno priznanje na tekmovanjih iz znanja je ponovno osvojilo več kot 60 % vseh učencev šole, kar je gotovo dosežek s katerim se lahko pohvali le redko katera šola. Posebni knjižni nagradi sta dobila najuspešnejša učenca na tekmovanjih. Šestošolec Brest Lenarčič je osvojil štiri zlata priznanja na tekmovanjih iz matematike, razvedrilne matematike, prostorske predstavljivosti Matemček in tekmovanju Logična pošast, na mednarodnem matematičnem tekmovanju Pangea pa je osvojil drugo mesto. Dve zlati priznanji na tekmovanjih iz matematike in razvedrilne matematike in tri srebrna priznanja  je osvojil tudi sedmošolec Lan Gradišek. Devetošolci so svoja priznanja sicer prejeli že teden dni prej, kljub temu pa je ravnatelj še enkrat izpostavil dve zlati priznanji na državnem tekmovanju iz znanja biologije, ki sta ju osvojili Tamara Kos in Maja Krajnčič, Tamara Kos pa je ob tem prejela še priznanje Diamantni kenguru za osvojeno najmanj bronasto priznanje na tekmovanjih iz matematike v vseh devetih letih šolanja. 
Po nastopu otroškega pevskega zbora sta praktični nagradi prejela še izvrstna atleta Nick Perc in Miha Švajger. Nick je na državnem prvenstvu v atletiki zasedel 4. mesto v teku na 60 metrov v konkurenci starejših učencev, Miha pa v isti disciplini med mlajšimi učenci 5. mesto. Konec šolskega leta pa so zaznamovali Kozjanski zmajčki. Skupina osmošolcev, ki so osvojili 1. mesto na državnem tekmovanju Kuhna pa to, za kar so tudi oni prejeli knjižno nagrado. Vsemu naštetemu je potrebno dodati še dve ekipni tekmovanji in sicer tekmovanje Prvaki znanja, na katerem sta se kar dve šolski ekipi odlično odrezali na regijskem tekmovanju ter se uvrstili na državnega, ter tekmovanje Mladi genialci, kjer se je naši ekipi le za las izmuznila uvrstitev v finale.  

Več kot dovolj razlogov torej, da je ravnatelj v zaključnem govoru tudi to šolsko leto ocenil kot še eno v nizu izredno uspešnih let ter vsem učencem in zaposlenim zaželel brezskrbne in lepe počitnice.

Učitelji OŠ Kozje in ravnatelj Roman Gradišek

Poslovila se je generacija 2002

objavljeno: 28. jun. 2017 04:25 avtor: Kozji Zmaj

Devetošolci OŠ Kozje, šolsko leto 2016/17:

Stojijo z leve: Emanuelle Pereira da Silva, Violeta Motoh, Mihaela Krajnc, Maruša Muškatevc, Tamara Kos, Katja Žurej, Maja Krajnčič

Sedijo z leve: Primož Klavžar, Mitja Mikulić, razredničarka Lidija Čepin, Matic Bezamovski, Florjan FelicijanDosežki devetošolcev OŠ Kozje:

Tamara Kos, zlato in bronasto Proteusovo priznanje na tekmovanju iz biologije, srebrno in bronasto priznanje na tekmovanju iz razvedrilne matematike, srebrno tekmovanje na tekmovanju iz prostorske predstavljivosti – Matemček, srebrno priznanje na tekmovanju Logična pošast, bronasto priznanje na tekmovanju iz logike, bronasto Vegovo priznanje na tekmovanju iz matematike, diamantni kenguru za osvojeno najmanj bronasto priznanje na tekmovanju iz matematike v vseh devetih letih šolanja,  bronasto priznanje na tekmovanju iz angleščine, bronasto priznanje na tekmovanju iz zgodovine, bronasto priznanje na tekmovanju iz kemije in bronasto priznanje na tekmovanju iz geografije. 

Učenka šole, generacija 2002.
Maja Krajnčič, zlato in bronasto Proteusovo priznanje na tekmovanju iz biologije, srebrno in bronasto priznanje na tekmovanju iz zgodovine, bronasto priznanje iz angleščine, bronasto priznanje iz kemije.

Katja Žurej, bronasto priznanje iz biologije, bronasto priznanje iz zgodovine, bronasto priznanje iz kemije.

Mihaela Krajnc , bronasto priznanje iz biologije, bronasto priznanje iz kemije, bronasto priznanje iz geografije. Športnica šole, generacija 2002. 

Florjan Felicijan, bronasto priznanje iz biologije.


Vabilo

objavljeno: 20. jun. 2017 23:01 avtor: Kozji Zmaj

Spoštovani starši,

 

v petek, 23. 6. 2017,  ob 11. uri bo v Večnamenskem centru Kozje kratka slovesna podelitev priznanj, ki so jih učenci naše šole dosegli na državnih tekmovanjih.

 

Ob tej priložnosti bomo obeležili tudi slovenski državni praznik, prisluhnili delčku repertoarja mladinskega pevskega zbora OŠ Kozje, ki je z naborom opernih pesmi sodeloval na Zborovskem Bumu 2017, učenci pa bodo predstavili tudi mednarodni projekt Erasmus +,  Zelena Evropa.

 

Vabljeni.

                                                                                             Učenci in delavci OŠ Kozje

 

V podjetju Rajmax

objavljeno: 13. jun. 2017 00:17 avtor: Kozji Zmaj

V petek, 2. 6. 2017, smo se učenci 6. r., OŠ Kozje z gospo Lidijo Čepin odpravili v podjetje Rajmax. Ko smo prispeli, sta nas prijazno pozdravila lastnika podjetja, g. Janko in ga. Andreja Rajgl.

G. Janko nam je v razstavnem prostoru  predstavil njihov prodajni program. Izdelujejo PVC in aluminijasta okna ter vrata, ki jih opremijo tudi s senčili. Senčila je bolje imeti na zunanji strani oken, saj tako bolj odbijajo sončne žarke in je zato poleti v hiši hladneje. Ogledali smo si tudi različna vhodna vrata, tudi takšna, ki se odklenejo s prstnim odtisom. Ob ogledu prereza profilov oken, pa smo si lažje predstavljali, kako je okno sploh sestavljeno.

G. Janko nas je nato odpeljal na ogled proizvodnje oken. Najprej izrežejo okvirje oken, pri čemer morajo biti na milimeter natančni. Nato okvirje oken zlepijo skupaj s pomočjo visoke temperature. Okvir okna je tako pripravljen in po tekočem traku potuje do naslednjega postopka izdelave. Vstaviti je še potrebno kovinske dele oken, da se lahko okna odpirajo in zapirajo. Šele nato sledi vstavljanje stekla, kar je zelo nevarno in delavci pri tem opravilu nosijo zaščitne rokavice. S pomočjo stroja izdelana okna zložijo, posebej označijo, da jih med seboj ne pomešajo in pripravijo za montažo.

Posebej smo se poučili tudi o tem, da je tudi v podjetjih potrebno ločevati odpadke. G. Janko nam je povedal, da temu posvečajo veliko pozornosti. Ločujejo steklo, plastiko, kovino, karton ... z namenom, da se ti odpadki lahko ponovno reciklirajo.

Ob koncu ogleda nas je g. Janko pogostil še s piškoti in sokom ter nam podaril darilca, ki smo jih bili zelo veseli.

Maša Ferlič, 6. r., OŠ Kozje

Ko "skromnost" navdušuje in zmaguje

objavljeno: 2. jun. 2017 00:41 avtor: Kozji Zmaj

Kuhna pa to je projekt Društva Vesela kuhinja in deluje pod okriljem kampanje Dober tek Slovenija, katerega namen je obujanje slovenske prehranske kulturne dediščine, na ravni slovenskih osnovnih šol.

V projekt se je vključila tudi naša šola s tremi skupinami, ki so v jesenskem in zimskem času v šolski kuhinji za učence naše šole kuhale zdrave, tradicionalne, lokalne jedi.

Komisijo je z odličnim izborom jedi najbolj prepričala skupina Kozjanski zmajčki, ki so skuhali korejevec in spekli kozjansko kruhovo potico na svoj, zanimiv način. Tako so se jim odprla vrata na regijsko tekmovanje, ki je bilo v mesecu aprilu v gostilni Vovko v Ratežu pri Otočcu. Tam so Kaja Marcen, Kai Petrič, Nejc Kukovičič in Jan Mikulić odločno vrteli kuhalnico in v 2 urah skuhali odlično enolončnico korejevec in spekli okusno in sočno kozjansko kruhovo potico po receptih, ki so jih pridobili od svojih babic. Ne le okus jedi, postrežba in predstavitev jedi je člane ocenjevalne komisije tako navdušila, da so Kozjanskim zmajčkom dodelili najvišje število točk ter tako osvojili 1. mesto na regijskem tekmovanju.

Veseli in navdušeni so tako imeli priložnost, da se 31. maja v gostilni Pečarič v Ljubljani,  kjer je potekalo veliko finale v kuhanju, pomerijo z 18 najboljšimi skupinami Slovenije.

Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali sami priznani kulinarični mojstri, dr. prof. Janez Bogataj (vodilni slovenski etnolog), dr. Katja Povhe Jemec (Ministrstvo za zdravje), Valter Kramar (Hiša Franko),Tanja Pintarič (Gostilna Rajh), Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), Drago Bulc (znan slovenski turistični novinar), Anka Peljhan (idejni vodja projekta Kuhna pa to), so Kozjanski zmajčki več kot navdušili.

Komisijo so prepričali, da verjamejo svojim koreninam, da znajo ceniti drobtinice kruha tako kot so jih včasih znale ceniti njihove babice, ter da je preprosta, v očeh marsikoga “skromna” enolončnica korejevec le vir zdravja in bogastvo, ki nam ga nudi naše lokalno okolje, le znati ga moramo ceniti.

Tako je “skromnost” naše kulturne dediščine, prepričljivost, znanje in ljubezen do kuhanja popeljala Kozjanske zmajčke med zmagovalce velikega finala.

Čestitamo in naj zdrav način prehranjevanja postane naš vsakdan.

Lidija Čepin, mentorica

Vtisi učencev:

Na tekmovanju smo imeli vsi veliko treme in smo bili zelo nestrpni. Kuhali smo dve uri in naredili zelo dober korejevec in sočno kozjansko kruhovo potico. Ko smo stopili pred ocenjevalno komisijo, smo imeli veliko treme, a smo se kljub temu odlično odrezali. Pred razglasitvijo smo bili zelo nervozni. Ko smo slišali naše ime, smo vedeli, da smo zmagali in bili smo nepopisno veseli. Tega dne ne bom nikoli pozabil.                      

Nejc Kukovičič

Zjutraj, ko smo se odpravili na tekmovanje, sem imela zelo veliko tremo. Trema se je med tekmovanjem samo še stopnjevala. Komisija je bila zelo prijazna. Najsrečnejši pa smo bili, ko je sodnik razglasil, da so Kozjanski Zmajčki zmagali.                                                                                

                                                                        Kaja Marcen

 

Tekmovanje je bilo zelo stresno, še posebej, ker smo jed predstavljali zadnji. Po predstavitvi je sledilo naporno čakanje na razglasitev zmagovalcev. Ko smo se zopet vsi zbrali in ko je komisija razglasila rezultate smo bili zelo veseli, saj smo bili eni izmed njih tudi mi.

Kai Petrič

 

Na tekmovanju je bilo odlično, saj smo zmagali. Sploh nisem mogel verjeti, da smo tako dobri.

Jan Mikulič

 

Če bi radi, da bi po korejevcu in kozjanski kruhovi potici zadišalo tudi v vaši kuhinji, pa teh jedi ne znate pripraviti, vam bodo v pomoč recepti. Pa dober tek!

Predstavitev raziskovalnih nalog na gradu Podsreda

objavljeno: 29. maj 2017 23:58 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 30. maj 2017 00:02 ]

Ob evropskem dnevu nature 2000 (21. maj) in ob mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti (22. maj) so mladi raziskovalci naše šole, Neli Belina, Manca Berglez in Lan Gradišek, uspešno predstavili svoje raziskovalno delo učencem mreže šol biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Predstavitev se je odvijala v četrtek, 25. 5. 2017, na gradu Podsreda, v Kozjanskem parku.
Letošnje raziskovalno delo je bilo usmerjeno v raziskovanje znanilcev pomladi, saj so učenci hitro ugotovili, da več kot v pesmi opevanih zvončkov, trobentic, mačic in vijolic, ne poznajo. Tako so se spraševali, katere rastline jih že zgodaj spomladi opominjajo, da se čas zime počasi poslavlja, kdaj cvetijo, zakaj nekatere prej, druge kasneje, kje so njihova rastišča, je morda katera izmed njih zdravilna ali celo strupena ... Je prav, da naša stanovanja krasimo s številnimi šopki kronic, telohov, zvončkov? Jih morda zaradi nevednosti ogrožamo, uničujemo njihovo rastišče?

Če želite dobiti odgovore na vsa ta vprašanja in o znanilcih pomladi izvedeti še mnogo več, preberite njihovo raziskovalno nalogo (v prilogi). Samo klik vas loči od tega, da tudi vi razširite svoje znanje in zavedanje, kaj vse lepega in vrednega nas obdaja. Lanove avtorske fotografije vas bodo zagotovo prepričale in naslednjo pomlad jih boste z veseljem pričakovali.

Lidija Čepin, mentorica

Naravoslovni dan - ogled Ljubljane

objavljeno: 29. maj 2017 23:26 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 29. maj 2017 23:59 ]

V ponedeljek, 15.5.2017 smo odšli v Ljubljano. Odhod izpred šole je bil ob 6.45. Ko smo prišli v šolo, smo dobili šolsko malico, eno pa smo imeli s seboj od doma. V Ljubljano smo se vozili dve uri in pol. Tja smo prispeli ob 9.15. Najprej smo šli v parlament, kjer smo slekli jopice in dobili nalepke z napisom Državni zbor – obiskovalec. Tam nas je gospa vodila po različnih prostorih. Preden smo odšli iz parlamenta so nas pogostili s sokom in keksi. Nato nas je gospa Mojca vodila po Ljubljani. Najprej smo odšli v park Zvezda. Tam smo si ogledali staro krsto in kip prebivalca Emone. Ogledali smo si tudi podzemno garažo, Emono in stare znamenitosti, ki so krasile Emono. Nato smo mimo Ljubljanice odšli na ljubljanski grad. Do gradu smo nekaj časa hodili po stopnicah. Ko smo prišli na grad, smo malicali. Pred gradom smo si ogledali vodnjak, v katerega nekateri mečejo cekine za srečo. Z gradu smo si ogledali celo Ljubljano.  Z gradu smo najprej odšli na  Mesarski most - most zaljubljencev, kjer zaljubljenci  obesijo ključavnice s svojimi imeni. Potem smo odšli na Tromostovje. Čisto na koncu smo se posladkali s sladoledom. Videli smo tudi čarovnika, ki zbira denar za avto. Videli smo tudi znane obraze Ano Klašnjo, Lukata, ki vice poka in Saša iz  MasterChefa  Slovenija.  Videli smo tudi nekdanjo predsednico  Alenko Bratušek. Iz Ljubljane smo se odpeljali ob 13.45. V Kozje smo prispeli ob 15.15. Tu so nas pričakali naši starši. Vsi smo veseli odšli domov. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo odšli na sladoled. Želim si, da bi bilo še veliko takšnih  dni. 

Anita Kozole 

  
V ponedeljek, 15.5.2017 smo se morali učenci 1.,2. In 3. razreda zbuditi malce prej, saj nas je avtobus, s katerim smo se odpeljali v Ljubljano pričakal  pred šolo ob 6.45. Ob 6.45 smo se posedli na sedeže in  se odpravili  v Ljubljano. Tja smo prispeli  približno ob 9.00. V Ljubljani nas je sprejela vodička po imenu Mojca. Najprej smo odšli v parlament. V parlamentu smo na obešalnike obesili jakne , nahrbtnike in še dežnike, če smo jih imeli s seboj. Nato smo dobili nalepke, zaradi katerih so nam varnostniki dovolili ostati v stavbi. Najprej smo odšli v predverje, v katerem so bile na steni narisane slike, ki so predstavljale drugo svetovno vojno.  Potem smo odšli v državni zbor, kjer nam je vodička  razložila, kako se  poslanci v  dvorani  pogovarjajo. Sledila je pogostitev. Pogostili so nas s piškoti in sokom. Po pogostitvi smo se znova oblekli in vzeli nahrbtnike in dežnike. Nato smo odšli na Čevljarski most. Od tam smo videli  ladjico, ki se je peljala po reki Ljubljanici. Odpravili smo se tudi na ljubljanski grad, kjer smo si ogledali zbiralnico vode in še druge prostore,tudi nekatere, ki niso bili v gradu. V enem izmed teh prostorov smo tudi pomalicali. Sledil je ogled Mesarskega mostu, na katerem  smo opazili veliko ključavnic, ki so jih obesili zaljubljenci, ki so hoteli skupaj ostati za vedno  in so želeli zakleniti svojo zvezo. Ogledali smo si tudi Tromostovje.  Vse tri mostove je zasnoval znan slovenski arhitekt Jože Plečnik, ki je zasnoval tudi NUK ( Narodna in univerzitetna knjižnica). NUK smo si ogledali od zunaj. Nato smo odšli na sladoled. Videli smo tudi cirkusanta, ki je zbiral denar za vozniški izpit. Nato smo odhiteli v avtobus, ki nas je že čakal. Iz Ljubljane smo se odpeljali približno ob 13.00. Znova smo se posedli na sedeže in odšli . V Kozje smo prispeli ob približno ob 15.10. Imeli smo se zelo lepo in upam na še kakšen tak naravoslovni dan. 

Bor Gradišek

Bili smo sprejeti med člane Rdečega križa

objavljeno: 29. maj 2017 23:24 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 30. maj 2017 00:02 ]

V četrtek, 11.5.2017 smo bili sprejeti med člane Rdečega križa. K nam sta prišli mentorica RK na naši šoli ga. Lidija Čepin in predsednica RK  v našem kraju ga. Marija Klavžar. Pogovarjali smo se o tem, kako lahko pomagamo drugim. Ga. Marija Klavžar nam je povedala, kakšno nalogo ima RK v našem kraju. Pogledali smo si nekaj risank o Prostovoljčku in RK. Učiteljica ga. Lidija nam je prebrala pravljico Križem Kapico. Na koncu smo dobili še darila. Dobili smo kuli z zajčkom, knjigo Križem Kapica, knjigo o zobeh in frutabelo. Darila smo bili najbolj veseli. Na koncu sta nam mentorica in predsednica RK čestitali. Najbolj všeč mi je bilo, da smo dobili darila. Želim si, da bi bilo še več takih dni.

Anita Kozole                                                                                                 

V četrtek, 11.5.2017 sem bila sprejeta med člane Rdečega križa. Ga. Marija Klavžar -predsednica RK v kraju in ga. Lidija Čepin -mentorica RK na naši šoli, sta nam predstavili, kaj delajo v RK. Potem nam je ga. Lidija prebrala pravljico Križem Kapico. Ko je bilo pravljice konec, smo se o Križem Kapici  pogovorili. Po pogovoru smo si ogledali risanko  o Prostovoljčku in videli, kako je pomagal drugim. Tako je 1 ura hitro minila. Ga. Marija Klavžar nam je podarila darilca. Midva s sošolcem Mihom pa sva se zahvalila ga. Mariji in ga. Lidiji. 

Eva Centrih                                                                                                            

V četrtek, 11.5.2017 smo bili sprejeti  v prostovoljno organizacijo RK. Prišla je ga. Marija Klavžar in nam podrobno povedala nekaj o tej organizaciji. Prebrali smo knjigo Križem Kapico in si pogledali risanko o Prostovoljčku in RK. Potem smo se pogovarjali. Na koncu smo vsi dobili darila. Občutek je bil zelo dober. V darilu je bil odsevnik, frutabela in kuli.

Miha Oprešnik                                                                                                        

Naši učenci na kiparski koloniji Lesko 2017

objavljeno: 21. maj 2017 03:28 avtor: Kozji Zmaj   [ posodobljeno 21. maj 2017 03:29 ]

Tudi letos so se naši učenci,  udeležili mednarodne otroške kiparske kolonije Lesko v Lesičnem, katere glavna značilnost je, kot že ime pove, delo z lesom. Tokrat so pod mentorstvom likovnega pedagoga prof. Franca Grobelška in strokovnega mentorja likovne kolonije akad. kip. Mitje Staneka ustvarjali: Maja Krajnčič, Florijan Felicijan in Primož Klavžar iz 9. razreda.

Delo je bilo zahtevno, hkrati pa prijetno in zanimivo. Učenci so delali skupaj in ustvarili leseni relief z motivom sove, ki simbolizira njihovo željo po znanju in modrosti.

Kolonija je potekala 11. in 12. 5. 2017. Naši učenci so sodelovali drugi dan skupaj z učenci domače šole, Bistrice ob Sotli, Bizeljskega, Pišec in Dobja. Poudariti je potrebno tudi pomen

druženja in izmenjave mnenj ter izkušenj med učenci in mentorji, ki prispeva k večji ustvarjalnosti in osebnem razvoju na tem umetniškem področju.

1-10 of 55